TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 09. 2017

Jak si nahrát profilovou fotku?

EvaFarkova

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 65
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

EvaFarkova

Jak psát blog?

Spánkem ku zdraví, 5. díl - Čistá mysl umí zázraky

03. 11. 2017

Velký vliv na spánek a jeho kvalitu i načasování mají naše vnitřní hodiny. Jistě jste každý alespoň jednou za život zažili situaci, že jste byli nuceni jít spát v době, kdy to pro vás nebylo přirozené. Převalovali jste se a nemohli usnout. Stejně tak se mohou cítit lidé s večerním chronotypem (noční sovy), po kterých je požadováno, aby šli spát dříve, protože ráno musí vstávat do práce či školy.

Ale není to problém jen nočních sov! Časté je bohužel, že se běžně večer, tedy i před spaním, zaobíráme různými problémy, přemýšlíme nad zásadními otázkami nebo vedeme náročné diskuze (například s partnerem/partnerkou). Je to špatný zlozvyk, který dokáže mnohdy rozpumpovat naše emoce a pomocí stresových hormonů naprosto zhatit klidné usínání. V konečném důsledku ležíme v posteli, hlavou se nám honí spousta myšlenek, nápadů či vzpomínek a nemůžeme usnout. Ovšem toto převalování v posteli může spustit další kaskádu nepříjemných emocí a myšlenek, které budí naši mysl a mohou skončit až v nepříjemném bludném kruhu doprovázejícím závažnou poruchu spánku - nespavost.

Co se s tím dá dělat?

Ideálně se žádnými důležitými věcmi před spaním vůbec nezabývat, rozhodně už nepracovat, snažit se uklidnit (např. horkou koupelí, oblíbenými činnostmi, meditací, apod.). Pokud spánek v noci přesto nepřichází, doporučuji z postele vstát a věnovat se jiným (ideálně uklidňujícím) činnostem. Není však vhodné dívat se na televizi nebo trávit čas u jiných elektronických médií ani vyvíjet velkou fyzickou aktivitu. Teprve když se člověku začíná opět chtít spát, je vhodné vrátit se zpět do postele. Tato metoda se nazývá spánková restrikce a jejím cílem je zvýšit efektivitu spánku, čili maximalizovat dobu v posteli strávenou spánkem namísto bděním. Omezení doby strávené v posteli v praxi znamená, že člověk může přechodně spát méně, než by si přál. Poté, co se spánek stane efektivnějším a stabilnějším a postel přestane být spojena s obavami a nabuzením, je možno postupně prodlužovat pobyt v posteli. Dobrý spáč tráví naprostou většinu času (více než 85 %) v posteli pouze spánkem.

Tím můžeme dát odpověď na často kladenou otázku: Mohu v posteli pracovat (na notebooku, tabletu, mobilu či jinak)? Odpověď zní jednoznačně: NE. Tedy rozhodně ne, pokud chcete klidně usnout a dobře prospat celou noc. Ptáte se proč? Z biologického hlediska je problémem světlo, které září ze všech monitorů do Vašeho obličeje a šálí Vaše rytmy. Ty si potom myslí, že je ještě den a nespustí tvorbu melatoninu potřebného pro navození spánku. Zároveň je zde ještě psychologický aspekt, a tím je byť jen minimální stres či pouhé nabuzení z plnění úkolu, které trvá dlouho utišit a oddaluje bezstarostné usnutí.

Na závěr pamatujte: do Vaší ložnice pracovní ani jiné záležitosti nepatří. Patří tam pouze Váš spánek a partnerská intimita.

Co všechno v posteli děláte Vy? Řídíte se výše uvedeným pravidlem?

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 11. 2017 12:39
já celkem nemám problém usnout, ale budím se v noci a nad ránem...
13. 11. 2017 14:48
Vždy jsem se tím řídila a stejně přišly problémy se spaním. Teď mi spánek řídí tabletky :-( Ráno, když se vzbudím brzy, tak si čtu. Nebudu přece už třeba od půl pátý strašit po baráku :-)
05. 11. 2017 17:28
Jestli nemám s něčím problém ,tak je to usínání. Lehnu a v okamžiku kdy si začnu v duchu plánovat zítřejší den usnu :-)). Je pravda, že spát chodím kolem jedné v noci a vstávám kolem osmé (přes zimu) a kolem šesté( v létě), ale v létě většinou polední vedro proodpočívám někdy i chrupnu a v zimě mi prospané hodiny stačí. Tedy v normálním zdravotním režimu, teď momentálně usnu klidně na půl hodiny i dvakrát za den.
04. 11. 2017 10:50
Do ložnice si beru jen knihu. Usínám dobře, ale problém je když se v noci vzbudím a pak nemůžu usnout.
04. 11. 2017 10:09
Většinou usínám dobře a hned, někdy si otevřu knížku a chvilku ještě čtu ... většinou pak usnu během první stránky. Televizi v ložnici nemám, práci si do postele nenosím.
04. 11. 2017 09:05
Leta jsem měla problémy s usínáním, než jsme dali televizi do ložnice. Já vím neni to to pravé ořechové, ale na mne to dobře působilo. Všechny myšlenky a očekávané stresy se vypudily díváním na něco ( někdy ani nevím na co ), jen zavřu oči a poslouchám a pak už nevím kdy usnu.
Co jsem v důchodu to funguje ještě lépe, nejsou stresy z práce a než usnout u televize v obýváku a pak se přesunovat, je lepší usnout hnedky v posteli. Mám radši tu televizi, než polykat jakýkoliv prášky.
Tedky spím i 8 hodin denně a z toho je i 3 - 4hodiny hluboký spánek, aspoň mi to ukazuje můj krokoměr.
Ráno se cítím skvěle !!!!!
03. 11. 2017 22:22
Televizi v ložnici nemáme, počítač tam netahám. Jen knížku a časopisy, to je docela dobré uspávadlo. Horší, když se vzbudím uprostřed noci a ne a ne usnout.
03. 11. 2017 21:51
Před čtyřmi lety jsem měla zlomenou nohu a trávila v posteli hodně času - četla si, spala, pracovala na počítači, telefonovala, zkoušela dceru z maturitních otázek, a spoustu dalších věcí. Na tuhle dobu vzpomínám docela ráda- vyspala jsem se do sytosti, odpočinula si z práce a nestresovala se, byla víc s dcerou, měla čas na čtení... Problémy se spánkem jsem neměla.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři