TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 482
Celkem: 32418
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Loňský projekt Prožij rok zdravě versus letošní Výzva 52

16. 02. 2018

Nedávno jsem se na STOBu setkala s názorem (a ne úplně ojedinělým), že loňský projekt Prožij rok zdravě byl "živější" než letošní Výzva 52, snad protože spousta věcí se opakuje, a byť opakování je matka moudrosti, my staří mazáci je dosud máme v živé paměti. Slíbila jsem tehdy, že ty úvahy někam ze zdi zkopíruju, aby nezapadly. Tímto tedy svůj slib plním.

Nemyslím si, že by byl letošní projekt nějaká "mrtvola". "Ukecaný" je podle mě stejně – míněno aktivitou a "tlachárnou" nás obyčejných účastníků.  Soudím ale, že letošní projekt není tak sponzorovaný, tudíž nemá tolik odborných článků od různých externích autorů, není tolik peněz a programátorské kapacity na nastavování výběru úkolů, zadávání různých kvízů a testů a systém bodování. Jako na zavolanou přišel předvčerejší článek Prožili jste rok zdravě? v blogu Hanky Málkové (http://www.stobklub.cz/blog-zapis/Hanka%20Malkova/25010/) se zhodnocením a statistikami loňského projektu – můžete se podívat sami, kolik toho všeho bylo.

Minulý rok bylo článků několik do týdne, byly rozmanitější úrovně – od té ryze odborné (pro úplné neznalé možná až příliš, pro mě naopak zdrojem cenných informací) až po ty laicky jednoduché s různými triky a praktickými nápady. Letos zatím – jestli mi něco neuniklo – jsou to články a blogy jen od Lenky Vymlátilové, Ivy a Hanky Málkových, tedy "tvrdého" jádra STOBu, plus dva tři Tipy týdně – některé obsahují praktické rady, nicméně opakované z loňska, jiné ryze "reklamní" upozornění na kursy a brožury, ale nic vysloveně informačně odborného a méně známého. On každý autor má svůj styl, takže když píše články více lidí různého zaměření, různého stylu i stupně odbornosti, je celý soubor pochopitelně živější, zajímavější a jaksi z principu rozmanitější. Teď jsou trošku jednotvárné – což s sebou zákonitě nese jistou podvědomou nudu.

Další věcí jsou kvizy a testy - přece jen, většina zdejší komunity je hravá a soutěživá, takže tohle tu trošku chybí - jedna anketa s jednou otázkou týdně (navíc neznalostní, nepřinášející poučení či radost z dobrého výsledku) to rozhodně nevynahradí. Doufám, že jsem autorům projektu nesebrala vítr z plachet svými minikvízky, ale v poslední době už to byly spíš takové "tlachací" otázky. I když v nich hodlám pokračovat, rozhodně to nebude s takovou intenzitou jako na začátku a určitě nemají takovou odbornou úroveň. A hlavně se člověk nedočká výsledku hned po zadání odpovědi.

Musím zmínit i recepty. Sama jsem jich loni na základě informací z článků v projektu Prožij rok zdravě do databáze několik zadala, ostatní aktivní uživatelé jistě také. A přibývají i recepty přímo od STOBu. V tomto ohledu se myslím ve Výzvě 52 nic nezměnilo.

Doufám, že mi nic důležitého a žádná aktivita v letošním projektu neunikly, přece jen se svým nastavením zobrazení pro poloslepou osobu mám problémy dostat se všude, pole se mi často překrývají, tak snad mi žádný test nebo kviz neutekl. Dnes v sekci Otestujte se vidím jen Můj index zdravého životního stylu. Ale co se té vlastní aktivity a živosti týče,  třeba já sama za sebe si myslím, že jsem i aktivnější – loni jsem blog vůbec nepsala, říkala jsem si, že bych letos mohla něco takového zkusit (hm, a pak, že si nedávám novoroční předsevzetí... smiley).

A teď už dávám slovo vám všem – napište do komentářů svůj názor, zkuste srovnat oba projekty, vyzdvihnout to, co se vám na tom loňském nejvíce líbilo, a zmínit se, co vám v tom letošním chybí a co naopak na něm oceňujete. Jakékoliv návrhy a zpětnou vazbu tvůrci STOBu jistě uvítají.

 

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 02. 2018 22:37
Vyhovovaly mi oba projekty, každý jiným způsobem. Ale hodně moc mi vyhovují prima lidičky, co se tady zjevují :-)
16. 02. 2018 16:38
No a právě proto se mi tady líbí, je tady parádní banda lidiček a já jen doufám, že se někdy zase potkáme osobně !!!!!!
16. 02. 2018 14:54
registrovaná na STOB jsem řádku let, vím o co jde v teoretické rovině, kulhám v praxi, ale teprve letos se zapojuju do diskusí a je mi fajn, když máme zpětnou vazbu a povzbuzení navzájem. A přikláním se k názoru, že opakování je matka moudrosti a není ho nikdy dost .tak asi tak.
16. 02. 2018 14:15
Souhlasím, že mám radost,když se druhým daří a když můžu občas podat "pomocnou ruku" (spíš slovo a názor či radu) a totéž přijmout v případě, že se vyskytne krize u mne. Chodím na STOB ráda, protože jsou tu prima lidi.
16. 02. 2018 14:00
Konečně mám po pár dnech zase čas přečíst všechny příspěvky a něco kloudného napsat.
Jsem ráda, že tenhle článek vás přiměl k zamyšlení a k tolika komentářům - díky za ně. Vznikl jako reakce na pár kratičkých postesků na zdi, kdy mi přišlo líto, že to vypadá, jako by nový projekt byl nějaký špatný, protože tam byly bez podrobnějšího vysvětlení a hlavně bez reakcí strany s opačným názorem.
Název jsem zřejmě nezvolila příliš dobře, koukám, že to slovo "versus" budí představu jakési "nesmiřitelnosti a nepřátelství či oponentství" mezi oběma stranami. Měla jsem to spíš nazvat "Proč někdo může mít dojem, že loňský projekt byl lepší".
Každopádně obrovský dík patří Hance Málkové a myslím, že je velmi dobře, když zde otevřela okno "do hlubin stobařské duše", tedy podala vysvětlení jiného "filosofického" přístupu nového projektu. Pravdu samozřejmě má i Nada s rozšiřováním uživatelské základny.
Nezastírám, že mně více sedlo loňské pojetí, ale jsem si vědoma toho, že nejsem běžným účastníkem STOBu (už jsem zhubla, dál hubnout nepotřebuju, jen si udržet váhu, což pro mě zatím není tak těžké, a nemám problémy s mnoha věcmi, které trápí většinu ostatních tady). Ale jsou tu fajn lidi, a tak se tu ochomejtám pořád :-)
Ještě musím s povděkem kvitovat, že jeden z mých argumentů v článku přestává platit - tento týden se mezi autory článků a blogů objevila dvě nová jména (myslím nová v letošním projektu - na STOBu už jsou známá delší dobu :-) Tak se těším na další.
A na závěr přeju nám všem - ať už se řadíme mezi uživatele nebo tvůrce - aby se nám v našem počínání dařilo, a tak jsme z toho měli prospěch my všichni. Myslím, že nejen já, ale i vy ostatní máte radost, když se duhým daří (samozřejmě dobře :-)
16. 02. 2018 13:29
Hezký článek Macatice,bohužel loňský rok nemohu ohodnotit, sice sem se sem přihlásila, ale měla sem moc vymluv sama k sobě, proc nemohu se projektu zúčastnit. Ale smekám před všemi co týden a týden vymýšlejí nové a nové výzvy. Ale jak piseš, vše je o komunikaci a spolupráci nás všech. A já vím, že každá tady je přínosem pro všechny ostatní. Tak holky, slečny i ženy v jakémkoli věku......jdem do toho
14. 02. 2018 07:36
Já jsem přišla na stránky Stobu na začátku ledna vůbec poprvé. Nemám tedy s čím letošní výzvu srovnávat. Mám zase ale pohled naprostého nováčka. A ten je velmi pozitivní. Týdenní interval mi zcela vyhovuje, těším se na další informace, ale zároveň mám dostatek času ty stávající pročíst, což se může zdát banální, ale jako zaměstnaná máma se dvěma dětmi to občas prostě odsouvám na další dny. Hlavně chválím recepty, to je pro mě největší boj - udělat si jídelníček pestřejší, mám sklon opakovat stále dokola to samé. Takže díky za bezva průvodce, který mě letos nakopl něco s tou životosprávou konečně udělat!
13. 02. 2018 12:33
Je hezké sledovat, že co člověk, to jiný názor :) Nejde se trefit každému do chuti, někomu vyhovuje týdenní frekvence, někdo naopak chce téma probrat více do hloubky a je pro něj lepší věnovat se jednomu tématu měsíc... Druhá skupina si užila loni, tak letos to bude více pro tu první skupinu :) Ale věřím, že si každý najde to své... Je jasné, že týden je na trénování nového návyku krátká doba, ale předpokládá se, že pro většinu z vás už je plno výzev automatickou součástí života a můžete se tedy (i více týdnů) věnovat jen těm výzvám, které vám ještě dělají problém. Takže i když třeba pár týdnů vynecháte a vrátíte se po delší době, tak si z uplynulých výzev můžete vybrat jen to, co chcete a není třeba řešit, že jste některé výzvy promeškali. Jedním z hlavních cílů letošního projektu je i více zaktivizovat vás uživatele, loni jste byli ponořeni více do článků a vlastních testů a už nebylo tolik času na vaši vlastní tvorbu. Letos jsme chtěli více podpořit i vaše blogy, což se zatím skvěle daří :) Brzy vyhlásíme i soutěž bloger roku, která by vás měla ještě trochu více motivovat.
A jak zaznělo několikrát, nejde pořád vymýšlet něco nového, pokud už jste tady s námi delší dobu, tak už jste zkrátka "až moc" vzdělaní a spousta informací je už pro vás opakování... A žádné velké převraty se ve výživě a hubnutí nekonají, takže vám nemůžeme přinášet žádné velké novinky... Ale jak zaznělo několikrát, opakování je matka moudrosti a cílem je udržet vás pořád v dění :) A stále jsou tu i lidé, kteří přijdou nově a i na ty bychom měli myslet a základní informace jim podat.. Ale co si dám jako závazek, tak že pro vás čas od času připravíme nějaký ten vědomostní kvíz, to je na osvěžení a zpětnou vazbu určitě potřeba.
Takže shrnula bych to asi tak, že každý projekt je trochu jiný a je jen na každém, co využije a co si z projektu odnese, každopádně jsme rádi, že to tu zase se začátkem roku více ožilo a snad to není jenom tím začátkem roku a vydrží vám to po celý rok :)
13. 02. 2018 07:09
Myslím, že na srovnávání je brzy, spousta názorů už tady padla, nebudu je opakovat. Ale jinak myslím, že každý nový projekt, nás něčím obohatí a hlavně opakování je matka moudrosti. Možná jak píše massa55, týden je docela krátká doba na přijetí radikálnějších změn. Možná to mohly být dvoutýdenní intervaly.
12. 02. 2018 19:40
Tak mě osobně letošní členění vyhovuje víc. Každé pondělí nové téma mi udrží stálejší pozornost. Loni jsem prvního mrkla, co nového, ještě třikrát se vrátila, co se v tématu děje a pak už většinou pauzírovala... až jsem na nějaký projekt zapomněla úplně.
12. 02. 2018 18:28
Je teprve únor, a asi srovnávat dva téměř odlišné projekty nelze. Oba jsou jedinečné, uvažte přece, že se zadarmo můžeme poučit, inspirovat, bavit, řídit se radami .... atd a u toho třeba i hubnout. No kde jinde něco podobného najdeme? Já jen tleskám Ivě Málkové a celému jejímu kolektivu za to, co vytváří doslova denně za pochodu. Je to něco úžasného a naprosto ojedinělého u nás a možná i na celém světě. Nějaké chybky kdo hledá vždycky najde, ale takoví už jsme my všichni - prostě občas remcáme. Prosím vás všechny, nekritizujme ( když tak sami sebe), ale chvalme !
12. 02. 2018 16:35
Úmyslem STOBu nebylo vytvořit projekt "versus" pro stávající uživatele, ale rozšířit uživatelskou základnu o nováčky. A pracovat z týdne na týden bez zastávky je hodně náročné. Vůbec to Hance nezávidím, naopak má můj obdiv. Kromě Výzvy jsou to i vaše dotazy, připomínky, komunikace s programátorskou firmou. Většinou jsme se namlsali projektem Prožij rok zdravě, tak Výzvu můžeme brát jako lehké opakování a posouzení nechat koncem roku na letošních nově příchozích.
12. 02. 2018 12:16
Mně osobně vyhovuje spíš letošní projekt Výzva 52. Vloni toho bylo opravdu hodně a po pár měsících, co jsem měla pocit, že při práci, rodině, několika týdenních aktivitách, každodenním počítání nachozených kilometrů a zapisování jídelníčku, už nestíhám sledovat a plnit další úkoly, jsem to vzdala. Letos stačím všechno hravě a ještě mám čas o tom, co výzva nabízí, popřemýšlet, protože toho není tolik. Takže za mě rozhodně palec nahoru. Myslím, že letos neodpadnu.
12. 02. 2018 12:15
Já jsem s letošní výzvou spokojená. Loni jsem začala, ale postupem času jsem začala uvadat. Některé seznamy otázek se pro mě zbytečně opakovaly a chyběly mi zase jiné. Ale není na světě člověk ten .. - znáte to, že. Tady se mi líbí, že tomu, kdo je hodně aktivní, nic nebrání v aktivitě, a ten, kdo nestíhá sledovat každý den, se v tom najde taky. Více se teď píší blogy a to se mi líbí, ten vklad samotných členů STOBU. Loni blogy umíraly na úbytě a myslím, že to byla škoda. Zkušenosti nejbližších souputníků jsou pro mě největší inspirací.
12. 02. 2018 11:46
Já bych řekla, že každá kapka, která nás povzbudí k dodržování zdravého životního stylu se počítá a není nebytné všechen volný čas strávit u počítače jako zdroje indformací a nenajít si čas na procházku či přípravu zdravého či nazdobeného "papapáníčka". Takže pro mne je to 1:1 a současně si vždy a Vám některým jistě rovněž připomenu výzvy Saši které byli jinými slovy na stejná témata. Prostě asi nic nového a převratného se na téma zdraví životní styl asi neděje. I když některé informace v rámci "všímavého jedení" mne spíš šokovaly.
12. 02. 2018 11:21
Ohledně článků mám stejný názor, tam byl loňský projekt přínosnější. Ale letošní projekt je teprve na začátku, tak celkově srovnávat oba projekty mi přijde nefér. Třeba tento týden se mi líbí - odměňovat se a projevit vděk, to je moc důležité, a do loňského projektu se to nevešlo ... tak se nechme překvapit a těšme se na to, co nám přinesou další týdny :-)
12. 02. 2018 10:27
Pro mne zatím vyhrává loňský projekt, strašně mi seděla ta měcíční doba " učení " Byl dostatečný čas se prát z novými úkoly. Já když se do něčeho dám, tak naplno a tak přeci jen už nějaké informace v hlavě mám a nebo kouknu do sešitu, který jsem si vloni zavedla.
Ale abych byla spravedlivá, tak pro nováčky to bude určitě dobrá Výzva a kde jinde získat správné informace než tady !!!!!
A já už to mám v hlavě taky srovnané, beru to jako super opakování a že mám co dělat a komunikovat s vámi a učit se novým receptům.
Děkuji Stobe, že s o nás staráte !!!!
12. 02. 2018 10:18
coumba: máš pravdu vymyslet 52 témat o výživě,zdravém životním stylu i cvičení tak , aby témata netratila na zajímavosti a poutavosti i odbornosti je určitě hodně náročné. I dnes listuji ve starších přístupných článcích STOBu , protože "opakování je matka moudrosti" a pominutelné nejsou ani reakce všech členů komunity leckdy se skvělým humorem.
12. 02. 2018 09:47
Ono vymyslet 52 nových témat, není jen tak, zvlášť, když už hodně bylo řečeno v loňském projektu. A to bylo každé téma na celý měsíc. My , co jsme tu dýl, víme, že i předtím bylo na Stobu spoustu článků, více, či méně odborných na různé téma. Mě se projekt líbí, opakování je matka moudrosti a pro nováčky to bude ještě přínosnější. A pokud vím, budou články i od dalších odborníků. No schválně, zkuste si vymyslet 52 témat zdravého životního stylu!
12. 02. 2018 00:31
Souhlasím, že články byly pestřejší a že jsem kolikrát měla co dělat, abych stačila sledovat všechny novinky, proto se mi možná zdá Výzva 52 méně "živá" , ale určitě je to i tak,že každý projekt má jinou linii způsob práce s i nformacemi . Co si budeme povídat - už jsme si zvykli na Žij zdravě a byl to příjemný rok, no a teď si zvykneme na výzvu a zase bude dobře. Já jsem hrozná konzerva a chvíli mi trvá, než se srovnám s novými věcmi. :-))
11. 02. 2018 23:09
V loňském projektu jsem byla jen pár dní, tak asi mé srovnání neí úplně objektivní Výzva52 se mi moc líbí a přijde mi akční a činorodá.
11. 02. 2018 23:03
Macatice jsem tu tedy první a na férovku píšu, že co týden nové téma-je hodně...vypadla jsem jen na tři týdny a už se nechytám.Doufám, že výzvy nebudou zamčené a podaří se mi je přečíst aspoň ze zájmu, i když už nebudou aktuální- když se mi udělá volnějš.Počítám, že minimálně 2 týdny se ještě pořádně nedostanu a stejně čerpám z loňského roku.Takže za mně to bude určitě přínosné ale spíš tak pro nováčky, kteří teprve začínají a musí se jim základy zdravého života dávkovat po kapkách.Ovšem to je čistě můj názor krátkodobého odpadlíka.Ale nechci vidět co to udělá kolem dovolených a vůbec až lidi vypadnou na zahrádky, kola, k vodě a vůbec.Na druhou stranu ti co jsou upoutáni ke kompu a že jich je-pro ně jsou výzvy určitě fajn :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři