TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 48
Celkem: 1470
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Osmdesátiprocentní bezlepkář

26. 06. 2017

Už se to táhne nějaký ten pátek, kdy mi není zrovna nejlépe. Bolesti břicha a zažívací potíže už mě přivedly k poměrně slušné řádce doktorů a různých specialistů na to či ono. Z nepřeberného množství vyšetření prozatím vychází jasně jen alergie na kasein (tedy bílkovinu kravského mléka), kterou trpí pouze asi 0,1 % dospělé populace. Bohužel se kvůli tomu necítím nijak výjimečnější. V tomto případě jsem ale zamáčkla statečně slzu a utrácím polovinu své měsíční výplaty za latté z mandlového mléka. Další nalezenou je alergie na sóju. Ta mě až na všudypřítomný sójový lecitin v čokoládách tolik netrápí.

Diskutabilní je u mě ovšem nějaká z forem intolerance lepku. Názory lékařů se v této záležitosti nějak nepotkaly, a tak byly doby kdy jsem držela přísnou bezlepkovou dietu, a také doby, kdy jsem se lepkem (ve strachu, že mi ho brzy zase někdo zakáže) přímo cpala. Nicméně ani v jednom ani v druhém případě jsem na sobě nepozorovala žádné výrazné změny, natož zlepšení. Poslední gastroenterolog, u kterého jsem se zastavila, na to tedy šel přímo šalamounsky a nařídil mi 80% bezlepkovou dietu. Pěkné, děkuji. Tak já si tedy jdu shánět nějaký ten osmdesátiprocentní rohlík.

V dnešní době je lepek obecně velmi módní záležitostí. Tak módní, že jsem dokonce jednou, když jsem lenošila u kadeřnice s čerstvou barvou na hlavě a lifestylovým (a samozřejmě rovněž módním) časopisem v ruce, objevila rozhovor, ve kterém se jedna známá modelka vyjádřila o svém stravování asi nějak takto: „Občas mám takový záchvat, že chci jíst hrozně zdravě, takže si na snídani koupím bezlepkový bagel. Pak ale zjistím, že je opravdu hnusný.“

Nevím kolik z vás tady na STOBklubu musí ze zdravotních důvodů držet bezlepkovou dietu, ale mě osobně tato modelčina poznámka téměř fyzicky bolela. A to hned několikrát. Poprvé jako člověka, který si může dát skutečně jen ten bezlepkový (a podle modelčina úsudku hnusný) bagel. Podruhé jako člověka, který ví, že pojem „bezlepkový“ a „zdravý“ není to samé. Bohužel má mnoho lidí, a to i v mém nejbližším okolí (promiň mami), opačný názor.

A tak dál zcela zdraví lidé utrácí zbytečně peníze za bezlepkové potraviny v marné naději, že tím prokazují službu svému zdraví. Můžeme jen doufat, že tato móda nebude mít o moc delší trvání než móda tenisek na podpatku (ano, to se skutečně jeden čas nosilo).

Pokud bych měla tímto blogem něco vzkázat, bylo by to asi toto: Pokud jste zdraví, jezte lepek. A to nejlépe v celozrnných cereáliích. A užívejte si ho! Užívejte si ho prosím za nás všechny stoprocentní i nestoprocentní bezlepkáře. Děkujeme.

Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 06. 2017 17:26
Muriela - Děkuji moc za tip, musím vyzkoušet. :-)
26. 06. 2017 11:04
Mělo tam být "při dodržování", tablet mi to přepsal ...
26. 06. 2017 11:03
Pěkně napsané :-) ... osobně si myslím, že když jste nepozorovala žádnou změnu přidržování striktně bezlepkové diety, nejspíš alergii na lepek nemáte. Zkusila jste někdy ve větší míře zařadit do jídelníčku přírodně kvašené potraviny jako kvaskovy chléb, kombuchu nebo pickles? ... pokud ne, myslím, že by to stálo za zkoušku, alespoň mně osobně to od podobných problémů pomohlo ...
25. 06. 2017 23:00
Díky za pěkný blog. Málokdo zdravý si dokáže představit co obnáší taková choroba jako je celiakie. Když pominu finanční náročnost diety, tak život s touto nemocí rozhodně není jednoduchý a když se k ní přidruží ještě alergie... Držím palce ať se ti podaří najít snesitelnou stravovací cestu ke zjednodučení a zpříjemnění života.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři