TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 48
Celkem: 1470
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

IIFYM - žhavá „novinka“ na poli hubnutí

20. 07. 2017

Pustím si tak jednou televizi a narazím na rozhovor s nějakou mladou slečnou se sportovní vizáží, která právě zaníceně hovoří o jakémsi zbrusu novém a dle slov dotyčné zázračném výživovém směru se záhadným názvem IIFYM. Pozorně se zaposlouchám.

„Můžete jíst skutečně cokoliv. Zakázané potraviny jednoduše neexistují. Záleží pouze na množství!“

V tu chvíli zbystřím. Tohle je mi nějaké povědomé… Slečna s úsměvem pokračuje.

„Na poli hubnutí jde o naprostou NOVINKU! Moji klienti jsou nadmíru spokojení, jelikož si mohou dopřát všechny své oblíbené potraviny, a i přesto hubnou nebo si bez problémů udržují stálou váhu. JEDINÉ, co si musíte hlídat, je poměr makroživin ve vaší stravě – tedy sacharidů, tuků a bílkovin. Klíčem k úspěchu je vyváženost jídelníčku!“

A jsme doma. Onou žhavou „novinkou“ se záhadným názvem je vyvážený jídelníček. V tom případě jsme ve STOBu pořádně žhaví již víc jak 25 let, co racionální přístup ke stravě a hubnutí bez zakázaných potravin a restriktivních diet prosazujeme.

Mohlo by to vypadat, že nějaká chytrá hlava jednoduše zrecyklovala léty prověřený přístup, oblékla ho do přitažlivějšího hávu, a poslala ho do světa jako zbrusu nový výživový systém a nepřekonatelnou dietní strategii. Jenomže to má háček. Trochu jsem si přístup IIFYM proklepla a toto jsou má zjištění…

Zkratka IIFYM znamená „If It Fits Your Macros“, což ve volném překladu znamená „pokud to zapadá do vašeho příjmu makroživin“. V zásadě jde o rozložení a kontrolu jídelníčku z hlediska tuků, sacharidů a bílkovin a rovněž denního energetického příjmu. Zjednodušeně řečeno můžete skutečně jíst, co chcete, pokud to bude zapadat do vašeho denního rozpočtu makroživin. Ačkoliv ne tak úplně! Jedním dechem zastánci tohoto přístupu totiž upozorňují na to, že alespoň 80 % z celodenního příjmu by měly tvořit zdravé potraviny a 20 % pak mohou tvořit ty nezdravé.

A kde že je ten háček? Přístup IIFYM jaksi zapomíná na to, že strava není složená pouze ze zmíněných makroživin. Že všechny tuky nemůžeme strčit do jednoho pytle. Že je velký rozdíl mezi jednoduchými a komplexními sacharidy. Že ke správnému fungování nejenom zažívání je více než zapotřebí dostatek vlákniny. A mohli bychom samozřejmě pokračovat vitaminy, minerálními látkami, fytonutrienty a řadou dalších potřebných látek, kterých v tom dortíku nebo hamburgeru z fastfoodu mnoho nebude, a to i přesto, že se vám tyto pochutiny zrovna vejdou do IIFYM rozpočtu.

Shrnula bych to celé asi takto - dostatečný příjem všech pro tělo důležitých látek vám ve výsledku zajistí pouze a jedině pestrý jídelníček založený převážně na základních potravinách a je nebezpečné upnout se na slepé počítání pouhých TŘECH hodnot!

Nicméně ne každý z nás je schopný vybaven pouze radou "jezte pestře" poskládat skutečně vyvážený jídelníček. Často nám chybí znalosti nutričních hodnot potravin, nemluvě o tom, že leckdy ani ty nestačí, a zkrátka a dobře ten náš odhad se může od skutečnosti hodně lišit.

Pokud tedy tak zcela nedůvěřujete své intuici, co se týče stravování, a chcete to mít ve svém jídelníčku skutečně všechno spočítané, jděte do Sebekoučinku! Ten na rozdíl od zdánlivě zázračného IIFYM na mnoho toho důležitého, co dělá zdravou stravu zdravou stravou, nezapomíná.smiley

Ne, nemyslím si, že vyvážené a zdravé stravování vám zajistí pouze celoživotní zapisování a počítání každého sousta. Jsem ale přesvědčená, že získat lepší přehled o tom, jak vlastně jím, jak jsou na tom s poměrem živin jednotlivé potraviny, a zda mi v jídelníčku nic skutečně důležitého nechybí, je opravdu cenné. Z takových zkušeností už může člověk čerpat po zbytek života.

Sebekoučink jsem několik týdnů používala i já. Začala jsem s tím spíše ze zvědavosti, hubnutí jsem v plánu neměla a vždycky jsem si myslela, že se (i díky zkušenostem ze STOBu) stravuji skutečně zdravě a vyváženě. A jak jsem pak byla překvapená, když na mě smutně pomrkávaly červené semaforky tuků (kterých jsem měla o polovinu méně, než bylo doporučené množství!) a zeleniny (ani s tou to žádná sláva nebyla). Zdání tedy někdy skutečně klame.

A na závěr otázka na vás – máte s metodou IIFYM zkušenosti? Myslíte si, že je zapisování a počítání zbytečné, nebo Vám naopak pomáhá? A překvapilo Vás něco, když jste váš jídelníček poprvé projeli programem Sebekoučink?smiley

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 08. 2017 09:58
... když jsem poprvé použil program "Sebekoučink", tak mi to trochu připomenulo doby minulé - skoro všude byla rudá... :-)
28. 07. 2017 00:04
Projekt je opravdu skvělý, myslela jsem si, že o jídle, výživě i stravování vím dost, ale stále se dozvídám nové věci.
27. 07. 2017 21:53
Neznám to, ani ani mne nezajímá, já věřím Stobu a sebekoučinku, je to lety prověřený materiál a že jdou s dobou a stále se naží upoutat veřejnost pro zdraví životní styl svědčí i jejich super projet: Prožij rok zdravě !!!!
24. 07. 2017 16:01
IIFYM slyším poprvé a nezbývá než souhlasit s tím, že mnoho podnikatelů vypíchne a opráší starou známou pravdu, dá jí novou image a už se vydělává....
22. 07. 2017 10:55
IIFYM je pro mě věc neznámá a ačkoliv jsem na sebekoučink zvyklá a líbí se mi ,tak si zapisuji i když jsem tu víc jak 2 roky..pořád je co se učit...
22. 07. 2017 09:17
Na žhavou novinku jsem nakoukla, nechala si spočítat hodnoty a pokračuji v Sebekoučinku...jsem "stará konzerva".
21. 07. 2017 13:59
Zatím nejsem schopná jíst bez zapisování. Ale určitě to časem vyladím k dokonalosti :-) IIFYM neznám a připadá mi, že každá,,žhavá novinka\'\' tady už někdy byla a že si někdo myslí, že objevil Ameriku :-( Ufff
20. 07. 2017 23:25
Sebekoučink používám od května a za tu dobu mám 9 kg dole. Přitom se cítím naprosto v pohodě, neomezovaně. K sebekoučinku mě přivedla kniha ,,Zhubnu zdravě a natrvalo. Je k nezaplacení.
20. 07. 2017 21:39
Sebekoučink jsem používala pravidelně a poctivě, s občasnými vynechávkami bezmála 4 roky. Teď už si nic nezapisuji, protože mám jídeníček v oku ( nebo si to aspoň myslím). Zatím držím stabilně váhu, a když mi do normální váhy chybí asi 4 kg, tak jsem se rozhodla, že to nechám být, protože se velmi dobře cítím i s mírnou nadváhou. Dosáhla jsem už své ideální váhy, ale byla pro mě neudržitelná, stála by mě dost odříkání, a to nechci. Nebyla bych v psychické pohodě . IIFYM bude stát zájemce o zhubnutí jistě více peněz než 200- 300 Kč za několikatýdenní cyklus, z popisu je to zřejmé, někdo " objevil Ameriku " a bude se na tom chtít přiživit - to je můj osobní dojem.
20. 07. 2017 21:24
Novinka to rozhodně není, dokonce web, kde to začalo využil vlnu zájmu a minimálně chce e-mailovou adresu, když už ne VIP členství. Takže pokud někdo chce nakouknout (a třeba srovnat s hodnotami, co spočítá sebekoučink), tak je k dispozici archivovaná verze zde: http://fitlabs.ru/calc/
S vlákninou problém nemám a cukr (to bílé zlo :-D) ani nevím kde je v kuchyni schován - v příjmu jedině z ovoce, škrobu a mléka. Takže pro mě to dokáže nahradit Sebekoučink, navíc v IIYFM lze snadno doladit detaily, ať už hubnutí, tak nabírání má tři "rychlostní" režimy. Člověk si to stejně musí poskládat tak nějak "jedlé" - jinak by stačilo mít připravenou suchou směs a tu si zvážit, rozpustit ve vodě a vypít; ale kdo by to vydržel napořád.
20. 07. 2017 17:03
S metodou zkušenosti nemám a rozhodně nebudu nic takového zkoušet. Se sebekaučinkem jsem spokojená a vím, že funguje, Jen nějak nemám čas si vše vážit, váhu udržuji a tak to zatím neřeším.
Když jsem začala zapisovat tak mě překvapilo skoro vše. Nejedla jsem moc, ale špatné složení stravy. Teď se cítím moc dobře i když nějaké kilo ještě dolů by bylo fajn.
20. 07. 2017 15:44
Když jsem na Stobu začínala, v roce 2013, tak se také hlídaly pouze makroziviny a celkový příjem, a zhubla jsem. Nicméně současná verze, kde se hlídají i jednoduché sacharidy a vláknina, je určitě lepší. V současnosti již nezapisují a sebekoucink nepoužívám, ale díky němu a semaforkum jsem se naučila poskládat jidelnicek tak, aby byl vyvážený. A co mne nejvíc na začátku zapisování překvapilo? ... Nejvíc asi kalorická vydatnost některých zeleninových jídel, a naopak relativně příznivé složení některých sladkých pokrmů - třeba tvarohových ovocných knedlíků nebo klasických buchet s tvarohem nebo mákem.
Tedy závěrem, IIFYM bych úplně nezatracovala (od vás o něm slyším poprvé ), ale Sebekoucink je určitě lepsi :-)
20. 07. 2017 15:02
Semaforky ve STOBu mi pomáhají, i když si troufnu i na stravování bez pomocníka, je to pro mne takhle jednodušší a spolehlivější.
20. 07. 2017 14:48
Díky koučinku jsem se dověděla, proč vypadám jak vypadám a jak to změnit.Už jsem se naučila jíst jinak a jsem v pohodě.Bohužel nedaří se mi jíst míň.A to je problém, proč musím stále zapisovat a vážit, což sice trošku zdržuje ale ani tak nevadí.Co nechápu jsou prudiči, kteří spolknou za víkend celý vozík z Kaufu a tady se šponují kvůli 3 stovkám, za 12 týdenního pomocníka zdravého stravování...
20. 07. 2017 13:54
Madridacka - To nás moc těší, že vám pomáháme cítit se zdravá a fit! :-) A máme i jednu dobrou zprávu. Momentálně intenzivně pracujeme na vývoji mobilní aplikace k Sebekoučinku, takže to již brzy budete moci mít vše v jednom. :-)
20. 07. 2017 13:23
snažím se jíst zdravou vyváženou stravu ...
20. 07. 2017 13:20
Já jsem zapisovací typ bez "touhy" po jednostrannosti. Buď se dostanu k počítači, tak vládne sebekoučink, nebo k telefonu na kalorické tabulky a nebo vystačím se sešitem a tabulkami. Váhu mám i v kanceláři a když nemůžu vážit, jím neznámou, resp. mnou nepřipravenou stravu váha se plíží nahoru. Vzhledem ke svému věku už raději nic zkoušet nebudu, asi už moc nezhubnu, ale se STOBEM se cítím zdravá a FIT.
20. 07. 2017 12:54
Naprosto souhlasím, že pestrá a vyvážená strava je nejdůležitější a že nějaké moderní líbivé metody jsou většinou po prostudování nesmysl nebo příliš jednostranné. Proto mne metoda IIFYM neláká. Vážení, zapisování a počítání je pro mne důležité, už celkem odhadnu váhu potraviny a mám i o dost větší přehled o tom, kolik má která potravina kJ. Zpočátku jsem měla spoustu sacharidů, teď už mám sacharidy i bílkoviny většinou v pohodě, jen nedosahuji tolik vlákniny a poslední dobou překračuji tuky. Jsou to ale nyní většinou ty správné tuky.
20. 07. 2017 11:59
Bez sebekoučinku mi hubnout nejde, nejsem schopná se hlídat. Po letech špatného stravování se pořád učím a pořád nejsem dobrý žák. To, co nazývají novou metodou s honosným názvem IIFYM mi přijde jen jako další módní plk.
20. 07. 2017 11:57
Nemám a ani nebudu. Nejsem příznivcem nějakého směru. Jím pocitově a na co mám chuť (samozřejmě v rámci zdravějších potravin). Někdy si dám i "prasárnu". Zapisování a počítání určitě zbytečné není, určitě ne ze začátku. Já už nepočítám ani nezapisuji, řekla bych, že už tak mám přehled kolik co má. Nechci být otrokem počítání...ale někomu to může vyhovovat.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři