TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

TerezaBenickova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 48
Celkem: 1470
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

TerezaBenickova

Jak psát blog?

Zdravým jídelníčkem proti depresi

28. 07. 2017

Že správná strava je důležitá pro zdraví těla i duše, jste určitě již někde slyšeli. Možná vás však překvapí, jak daleké dopady na naši psychiku může mít to, co jíme.

Když v názvu tohoto blogu zmiňuji depresi, nemyslím tím takovou tu „depku“ nebo zkrátka hodně špatnou náladu, kterou má jednou za čas snad každý z nás, ale skutečné psychické onemocnění, které postihuje určité procento populace, a to bohužel stále častěji. Léčba depresivního pacienta probíhá pomocí medikace často v kombinaci s psychoterapií.

Nedávná studie, která byla realizována na Deakin University v Austrálii, však poprvé naznačuje, že možnosti léčby klinické deprese sahají až do oblasti výživy!

Experimentální studie, která probíhala po dobu třech měsíců, sledovala dvě skupiny dospělých depresivních pacientů. Celkem se výzkumu zúčastnilo více než 60 osob. Otázka výzkumníků byla, zda je možné zlepšením stravovacích návyků mírnit příznaky deprese či toto onemocnění přímo vyléčit.

První skupina depresivních pacientů dostávala po dobu zmíněných třech měsíců především sociální podporu, která se při léčbě depresivní poruchy ukazuje jako přínosná. S druhou skupinou oproti tomu pracoval po celou dobu odborník na výživu (klinický dietolog) a poskytoval jim konzultaci a asistenci při výběru potravin a zlepšování jídelníčku. Výzkumníci se tedy zaměřili především na stravování těchto osob.

A jak vypadaly jídelníčky pacientů z druhé skupiny? Pacienti začali více konzumovat ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, jedli i více ryb, zařadili do jídelníčku olivový olej a ořechy a volili místo tučného libové maso. Naopak omezili konzumaci sladkostí, rafinovaných cereálií, smaženého jídla, fast-foodových pokrmů či sladkých nápojů. Jednoduše řečeno – začali se stravovat na základě principů zdravého a racionálního stravování.

Jistě jste už zvědaví, co tedy bylo výsledkem studie, ačkoliv název blogu mnohé napovídá. :-) Pokud tipujete, že ke zlepšení onemocnění došlo ve větší míře u pacientů z druhé skupiny, máte naprostou pravdu!

Skutečně, u účastníků z druhé skupiny došlo na konci studie, tedy po pouhých třech měsících, ke zlepšení jejich onemocnění, oproti účastníkům ze skupiny první, u nichž ke změně jídelníčku nedošlo.

U celé jedné třetiny depresivních pacientů, kteří byli svěřeni do rukou klinického dietologa, došlo k ústupu depresivních symptomů. Ve skupině první to bylo pouhých 8 % pacientů, u kterých k tomuto ústupu onemocnění došlo.

Vedoucí výzkumu profesor Jacka k tomu doplňuje, že výsledky studie nebyly vázány na změny ve fyzické aktivitě, ani na ztrátu hmotnosti u pacientů, ale především na změnu stravovacích návyků.

Nevím, jak vás, ale mně závěry studie, které naznačují, že racionální zdravou stravou lze léčit takto závažnou psychickou poruchu, přijdou skutečně úžasné. A to i přesto, že jsem jako studentka psychologie už od prvního ročníku vedena k přísně kritickému myšlení, tudíž mi na mysl vyskakují otázky jako: „A není 60 lidí opravdu málo?“ nebo „Měli výzkumníci dostatečně podchyceny všechny možné proměnné, které mohly hrát ve zlepšení stavu pacientů rovněž roli?“ a mnoho jiných.

Naprosto nekriticky jsem však nadšená a doufám, že do budoucna vznikne takovýchto studií, podporujících výsledky výzkumníků z Deakin University, více, a že jejich závěry budou lidem na očích alespoň ve stejné míře jako všechny ty nové a často nesmyslné „výživové směry“, nebezpečné diety či zkostnatělá těla modelek na přehlídkových molech i na stránkách módních časopisů.

Snad nejsem příliš naivní… :-)

Co bych řekla na závěr? Snad jen to, že často máme zdravé stravování spojené spíše se zlepšením našeho fyzického stavu, tedy se ztrátou hmotnosti či zlepšením celkové vizáže. Málo je nám však připomínáno, že zdravá strava má přímý dopad i na naši psychiku.

Jednoduše řečeno, možná není ani tak důležité zdravě a dobře vypadat, jako se zdravě a dobře cítit. A přesně to je i myšlenkou STOBu. Není potřeba být dokonalý a nikdo neříká, že nesmíte dělat žádné chyby. Jde především o to, abyste se díky tomu, co jíte, cítili dobře a mohli prožít život radostně a naplno.

A nyní otázka na vás – máte zkušenost s tím, že poté, co jste se začali stravovat zdravěji, jste se začali cítit lépe i po psychické stránce? A už vám někdy zdravé jídlo zlepšilo den, nebo vám na lepší náladu zabírá něco jiného?

Souhrn studie v angličtině naleznete zdeCelé znění studie v angličtině pak najdete na tomto odkazu.

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 09. 2017 17:33
Článek je moc dobře napsaný , podle toho co jsem se dočetla, tak co jsem považovala za depku se jí ani neblížilo.
21. 08. 2017 09:12
Moc pěkně napsaný článek. Bohužel lékař raději napíše pilulku, než by doporučil změnu stravování. Tlak farmaceutického průmyslu je značný.
07. 08. 2017 22:04
A co když v depresi není chuť na jídlo a pohyb?
02. 08. 2017 17:43
mě na depresi pomáhá dobrá káva s trochou čokolády, v zimním období polévky
29. 07. 2017 22:51
Souhlas se všemi níže, i já se cítím lépe.Možná je to tím, že už mi v žilách koluje krev a ne cukerný roztok.
29. 07. 2017 13:16
Jednoznačně! Už jsem konečně pochopila, že je lepší cítit se dobře než vypadat dobře.
29. 07. 2017 11:21
Ten výsledek studie je rozhodně zajímavý, a věřím, že to, co člověk jí má velký vliv na kvalitu života ... Co se dodávání endorfinů týče, na mne určitě působí víc pohyb než jídlo :-)
28. 07. 2017 23:00
Věřím tomu, že jídlo ovlivňuje mnohé. Od toho, jak se člověk cítí, kolik má energie a vitality, v jakém je rozpoložení až po zdraví. Že ovlivňuje a zlepšuje i depresi v pravém slova smyslu a že je na to vypracována i studie, jsem neměla tušení. Mám kamaráda, který léta trpěl depresemi, vystřídal mnoho léků. Všeobecně se moc neví, kolik různých vedlejších účinků tyto léky mají, že po čase přestávají působit nebo na ně vzniká závislost, jak je to komplikované je měnit atd. Kamarádovi se povedlo je vysadit a již poměrně dlouho žádné nebere. Nebylo to lehké. Snad již má tyto potíže za sebou, moc tomu věřím. Jedl dost nezdravě, hodně bílého pečiva, sladkých limonád,, málo ovoce a zeleniny, dost tučných výrobků, hospodská strava. Snažím se ho vést ke zdravějšímu způsobu stravování, zařadil víc ovoce a zeleniny, vybírá méně tučně věci, pije spíš vodu, začal se více hýbat, cítí se lépe. Snad mu i to pomohlo a deprese se již nikdy nevrátí. Děkuji za článek, určitě mu ho ukážu. Obávám se však, že lékaři pilulky předepísovat nepřestanou, je to přece tak snadné vzít si prášek a neměnil životní styl. Kromě toho by přece farmaceutické firmy přišly o obrovské zisky. Snad se lidi naučí víc přemýšlet o svém zdraví a vezmou ho víc do vlastních rukou.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři