TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 12. 03. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Zatvik

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 238
Celkem: 8546
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Vyvážená strava a psí cukrovka

22. 02. 2017

Tenhle příspěvek je sice mimo téma tohohle webu, ale pořád se týká jídla a nutnosti jídlo znát, i když se jedná o stravování psa. 

Minulé léto mi veterinář sdělil, že můj pes má cukrovku. Byla jsem překvapená a vyděšená. Samozřejmě jsem věděla, že i psi můžou touhle nemocí trpět, ale vždycky jsem tak nějak předpokládala, že se to týká jen takových těch psích válečků. Moje Bessie byla vždycky krásná, zdravá a štíhlá. Je pravda, že jsem se nad tím nikdy nezamyslela natolik, aby mi došlo, že je to podobné jako u lidí. I oni můžou být jinak zdraví a štíhlí, a stejně se u nich diabetes projeví. 

Veterinář řekl, že je sice možné psa krmit ´lidskou´ stravou, ale je to mnohem složitější. U kupovaných granulí se totiž mnohem líp hlídá nutriční složení - aby ne, když je všechno napsáno na obalu. Měla jsem tehdy dost jiných starostí, starala jsem se hlavně o svoji vyváženou stravu, proto jsem svého psího společníka dosud krmila jen granulemi, a podle všeho to stačilo.

Potíž nastala relativně nedávno. Všimla jsem si, že jí pořád míň a míň. Až dnes mi ale došlo, jak moc je to vážné. Milovaná Bessie dostala ráno hypoglykemický šok. Pořádný šok to byl i pro mě, došlo mi, jak moc jsem toho zanedbala. 

Proto jsem se dnes rozhodla, že už jí nebudu nutit granule, kterých má očividně plné zuby a které nechce jíst, a dopřeju jí ´lidskou´ stravu. Načetla jsem si spoustu článků o tom, jaké složky a v jakém poměru by strava psa - cukrovkáře měla obsahovat, a od rána vymýšlím jídla pro ni vhodná.

Musím říct, že jsem toho schopná v podstatě jen díky tomu, že jsem se za poslední rok naučila znát svoje jídlo. Opět musím uznat, že mi STOB moc pomohl, protože hlavně díky němu vím, z čeho se potraviny skládají, jak dosáhnout vhodné kombinace bílkovin a sacharidů, či odkud se dá načerpat dostatek vlákniny. Kdybych tohle všechno nevěděla, byla bych teď bezradná a odkázaná buď na nebezpečné experimenty, nebo na kupované krmivo, které můj pes prostě už nehce.

Vím, že tohle není pejskařské fórum, ale stejně si myslím, že sem tenhle příspěvek v podstatě patří. Je totiž o tom, jak je důležité znát potraviny. Nejde jen o to, že díky těmhle vědomostem člověk zhubne. To je sice příjemné, ale nakonec se vždycky ukáže, že to není nejdůležitější. Nakonec jde hlavně o to, že se člověk cítí prostě lépe, je zdravější, má věci mnohem víc pod kontrolou. A kdybych, tak jako dřív, neměla ani ponětí o bílkovinách a sacharidech a vláknině a..., těžko bych teď mohla pomoct svému psíkovi. Vše je provázané, vše souvisí se vším a nikdy nevíte, kdy se vám nově získané vědomosti můžou hodit. 

PS: Bude to velký boj, takže pokud by pro mě měl někdo nějaké tipy, ocením je. Na pejskařských fórech jsem se sice snažila dovzdělat, ale mnozí lidé tam snad ani netušili, co je to glykemický index. Taky to snad nehrozí. Děkuju.

A věřte, že znalosti o jídle se vám můžou hodit i tam, kde byste to nečekali. 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 02. 2017 19:54
Nejsem sice pejskař, jsem kočkař, přesto ti rozumím a držím pěsti, ať se ti podaří najít způsob jak o svou psí kamarádku pečovat, abyste užily spolu ještě hodně let.Jakmile se zvíře stane členem rodiny, člověk těžce nese jeho choroby a vůbec těžkosti.
22. 02. 2017 19:23
Člověk si nemůže pomoct. Oni nám věří. Nic nám nevyčítají, i když něco poděláme. Bezpodmínečně nás milují, i když se k nim občas nechováme tak hezky, jak by si zasloužili. Chtějí od nás jen to, abychom se o ně postarali a měli je rádi. Já svoje psy zbožňuju :)
22. 02. 2017 19:09
Já jsem tělem a duší pejskařka, moc ocenuji co pro svého miláčka děláš a věř mi, že jednou budeš ráda, žes to pro ni udělala. Já mojí Džíně 1 jsem o 3 roky prodloužila její život ( odešla do nebe ve svých 17 letech ), měla nemocné ledviny a srdíčko, tak taky diety a prášky, ale když přišel její čas, tak jsem to zvládala mnohem líp, neb vím, že jsem se o ní dobře starala a kdyby nebylo mé péče, tak už by s námi dávno nebyla.
Stejnak na ni pořád vzpomínám, byla jedinečná.....

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři