TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5880
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Letní vychytávky

31. 07. 2017

Letní vychytávky

Pro koho je jídlo už radostí a ne starostí, neřeší, zda jsou prázdniny lepším nebo horším obdobím pro hubnutí. Vy, kteří jste si již úspěšně vyřešili vztah k jídlu, se  sami vědomě rozhodnete, jestli je v daný okamžik například čas na zmrzlinu a pokud ano, tak si vychutnáte přiměřenou porci. Po snězení zmrzliny vám nenaskakují žádné pocity viny, naopak je vám dobře. Víte, že stejně nejvíce chutnají první sousta a další už jsou jen setrvačností a není problém se řídit signály těla, které odradí od konzumace celé vaničky. Vy, kteří jste ještě ve vleku prostředí, které svými nabídkami určuje, co a kolik toho sníte, pokuste se to změnit. Použijte jednoduché mlsací pravidlo. Před konzumací jídla se vždy zastavte a stanovte si nějaký malý rituál, který vám pomůže uvědomit si, že jíte. Třeba se před tím, než vložíte první sousto do úst, zhluboka nadechněte a vydechněte, můžete si uvědomit, za co jste  životu vděční a buďte si plně vědomi toho, co si dáváte do úst. A pokud se obáváte, že léto přinese kila navíc, vyberte si z následujících rad, kdy ztratíte iluze o některých potravinách, které jste pokládali za málokalorické. O dovolené si často myslíme, jak „dietně“ jíme, a přitom spořádáme mnoho energie s převahou sacharidů, aniž si to uvědomíme, Tak třeba kilo ovoce vám dodá v průměru 2 500 kJ, což je polovina přísného redukčního příjmu. Pokud si dáte k večeři pizzu, bude vás to stát 5 000 kJ, litr limonády, smetanová zmrzlina a vodka s džusem dalších 5 000 kJ.

Pokuste se, aby zelenina převládala nad ovocem, místo tvrdého alkoholu a sladkých koktejlů si dopřejte kvalitní suché víno. Pozor na nevinné drobnosti při večerním posezení typu tvrdých tučnějších sýrů kdy 100 g obsahuje1600 kJ,  100 g čabajky 2 200 kJ, oříšků 2 500 kJ, chipsů  2 100 kJ.  Nejen z hlediska energie, ale i zdraví dejte pozor  na obložené bagety a uzeniny a saláty v „podezřele“ vypadajících obchodech. Při grilování uhlídejte, aby neodkapával tuk a šťáva do ohně, kdy vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vracejí na potravinu. Čím je potravina tučnější, tím více škodlivin takto vznikne. Je nutné používat kvalitní dřevěné uhlí (ne to, které obsahuje hodně pryskyřice – smrk, borovice) a během grilování by měl být pokrm nad ohněm dostatečně vysoko a mimo dosah kouře. Maso by mělo obsahovat málo tuku a bude prima, když nezapomenete na  ryby a zeleninu.

Na výletě si vyčerpáte celodenní příjem dvěmi bagetami u pumpy, nebo klobásou s pivem a rohlíkem. Hranolky, pizzy, buřty, bramboráky, langoše nepředstavují jen nadbytečné kalorie. Z výživového hlediska představují většinou nadměrný příjem živočišných tuků v podobě nevhodných technologických postupů, zejména smažení.

Pokud svěřujte děti na delší dobu babičkám, proberte rámcově i jídelníček. Rad by bylo více, ale co je  nejdůležitější - především si užijte hezké prázdniny.

 

Jaká úskalí čekají  o dovolených na vás?

Hodnocení (15 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 08. 2017 10:43
Úskalí čekají velké. Ale hlavně po dovolené, kdy ještě nemám úplně vychytáno to přežírání každodenního stresu vším, co nabídne lednička. Ale zkusím to letos s semaforkama a snad bude líp.
09. 08. 2017 23:10
Aby pak neproběhal celý den :-)
09. 08. 2017 22:30
Ach jo. Takové dobré věci a tolik kJ? Budu muset holt přidat v běhu. A nebo kupovat menší pytlíky chipsů než ty největší : - (. Ahoj Petr
06. 08. 2017 09:04
díky za tipy, všem přeji užívání letních dnů a kdybyste chtěli zažít nezapomenutelný týden s Dášou Jackson v Albánii - mimo jiné nácvik mindfulness s cílem,,aby se vám jídlo stalo radostí a ne starostí, tak zbývají dvě poslední místa - více na www.stob.cz aktivní dovolená
03. 08. 2017 14:58
nejen bagety, ale i langoše, jsem nadobro vyřadila ze svého jídelníčka
31. 07. 2017 22:39
Já mám v létě, pokud je vedro, ten problém, že se mi nechce jíst. Nejen vařit, tedy stát u horkého sporáku, ale vysloveně na jídlo nemám chuť. Čím víc se překonávám, tím větší nechuť vzniká.
31. 07. 2017 21:25
Díky za všechno!
31. 07. 2017 15:38
Na mě asi největší nápor teprve čeká v září na dovolené na Slovensku, naštěstí vím jak skvělé ryby tam mají a spoustu druhů zeleninových salátů.
Je fakt ,že mi chutná všechno, ale už jsem se naučila si vybrat, občas si zahřeším a rychle se vrátím k normálu.
31. 07. 2017 10:43
Ach to léto, já jsem tedy děsná nedisciplína...zmrzlina, grilovačky, pivo i víno - co mě vlastně nechutná??? Ale snažím se po hříchu hned vrátit do běžného režimu...no však jsem psala blog o buřtících k večeři, které se s pivem a vínem vyhrabaly na skoro celodenní příjem :-))
31. 07. 2017 10:27
Moje úskalí je spousta lákadel mimo můj domov. Jezdíme hodně na výlety, v horku se svačiny těžko dají předem nachystat, u stánku mají většinou jen to nezdravé, pivo nebo Birel je v horku nejvhodnější na žízeň ( pro mě... bohužel...) naštěstí mě nelákají zmrzliny, protože jsou sladké a brzy stékají po prstech a na tričko :-((. Ale když se chce, jde všechno - v sobotu v kempu jsem si dala grilovanou makrelu a 2 ohromné kvašené okurky, stačil kousíček chleba - byla to mňamka
31. 07. 2017 10:18
Příklad s počtem kJ u pizzy, limonády, smetanové zmrzliny a džusu s vodkou je tedy docela odstrašující, protože zrovna oněch 5 000 KJ mám jako denní dávku.
30. 07. 2017 16:29
Díky za dobré rady a nyní se musíme snažit se jimi řídit.
30. 07. 2017 13:39
Krásné léto všem! Já už také většině jídelních úskalí dokáží odolat, umím si teď lépe představit, kolik nezdravých tuků či prázdných kalorií obsahují. Tělo to také pozná a se zdravější stravou se cítí lépe. Moc alkoholu jsem nikdy nepila a tak jedna či dvě skleničky dobrého suchého vína se dají zvládnout. Pozor si musím dávat jen na tučně sýry nebo domácí koláče nebo dobrou čokoládu.
30. 07. 2017 12:55
Čas mého odjezdu "za hranice všedních dnů" se už konečně přiblížil, a tak už se jen těším. Největším úskalím bude asi vydržet ten nášup pohybu všeho druhu. Pravidelně jezdím na týdenní relaxačně pohybovou dovolenou s cvičením. Ale mám to ráda! Člověk protáhne tělo, a pak si lebedi u vody nebo poznává místa dosud nepoznaná. Letos to bude v Podunají. A tak snad ani o dobrou a zdravou stravu plnou ryb, zeleniny, melounů a vínka nouze nebude. Přeji i vám ostatním na těchto stránkách krásné letní dny plné pohody!
30. 07. 2017 11:51
Mám to podobně jako gumicka a sifaka, dovolená je jednou do roka, tak jídlo moc neřeším, jen se nepřejídam, tvrdý alkohol nepiju, protože mi nechutná, piva jeho vína většinou vypiju víc, než běžně, ale jezdíme maximálně na týden a nedělá mi problém se ponavratu vrátit k běžnému režimu, tak myslím, že je to ok ... Hezké léto i Vám!
30. 07. 2017 11:02
Ano, mám to podobně jako gumicka, změnily se mi díky Projektu chutě.I tak je fajn shrnutí letních nástrah, naštěstí v nich není mnoho mých oblíbených.Hezké léto i Vám Ivo.
30. 07. 2017 10:31
Téměř žádné. Už mám naštěstí vyřešený vztah k jídlu:-) Mám za to ohromnou radost. Byla jsem v Maďarsku, už jsem se těšila na jejich kuchyni a byla připravená ochutnat jejich dobrůtky, ale v přiměřeném množství, jak píšete. I na tu čabajku došlo:-) Co mě překvapilo, tak bylo hodně smažených jídel (podle toho Maďaři vypadali :-), ale langoše a podobné věci mě naštěstí už vůbec nelákají. Zkusila jsem i zmrzlinu, vůbec mi nechutnala, byla strašně sladká. Nerada vyhazuji jídlo, ale prostě šla do koše. Sice bylo kilo nahoře, ale vůbec jsem to neřešila. Už mám zase svůj režim a už to jde dolů. Na dovolenou jedu jednou za rok, chci ochutnat tamní kuchyni a počítám, že váha půjde lehce nahoru. Už to vůbec neřeším, protože si chci užít dovolenou. Samozřejmě, ale dodržuji všeho s mírou:-)
30. 07. 2017 09:14
Všechna . Myslela jsem si , že v létě bude líp, ale vnější podněty nezvládám.Musím na sobě ještě hodně makat !!!!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři