TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

kiriss

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 343
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Reportáž ze skautského tábora: Žijí skauti zdravě? (1. díl)

18. 08. 2017

 

Celý červenec jsem prožila bez teplé vody, elektřiny, internetu, dokonce i bez splachovacího záchodu! Ne, nebyla jsem ve vězení. Letos jsem již po šestnácté odjela se skauty na tábor. Zatímco před 16lety jako světluška, dnes jako hlavní vedoucí.

Ráda se s vámi podělím o to, jak to na skautském táboře vypadá. A protože nás na STOBklubu spojuje zájem o zdravou výživu a pohyb, budu se zamýšlet hlavně nad tím, jak jsou na tom se zdravým životním stylem skauti.

Skauti při slavnostním táboráku slibují, že budou „plnit povinnosti ke své vlasti, ke svému bližnímu a sobě samému“. Jaká je ale praxe? Dodržují skauti principy zdravého životního stylu? Pojďme to vzít popořadě, v každé oblasti skauty oznámkujeme, a nakonec jim vystavíme vysvědčení.

Vysvědčení: zdravý životní styl  Známka
Pohyb     ?
Strava     ?
Fyzické a psychické otužování     ?
Spánek     ?
Optimismus     ?
Klíšťata a jiná nebezpečenství     ?
Zneužívání návykových látek     ?

 

POHYB

Služba v kuchyni nás, zbytek tábora, budí v 7.00 písničkou „Stávej semínko holala“. Zatímco energicky odpočítávají 10-9-8-7… škrábeme se ze stanů, většina z nás ve srandovním oblečku – v pyžamu a gumákách. Ač je krásný den, louka bude jěště mokrá rosou. Na rozcvičku vybíháme po družinách, tedy malých skupinkách 10 dětí stejného věku a pohlaví se svými vedoucími, takzvanými rádci. Rychle, rychle si zabrat ten prosluněný kousek louky. V kolečku pak cvičíme jednoduché protahovací cviky. Mlčky, jsme rozespalí, mhouříme oči před jasným světlem rána. Nakonec se chytíme za ruce a popřejeme si hezký den. Rozejdeme se na ranní čištění zubů. Uf, nejnáročnější část dne je za námi. Co je těžší než vykopat se z teplého spacáku?

Dá se říct, že skauti jsou na táboře v pohybu neustále. Den začíná cvičením, obývákem je louka a cesta na latrínu znamená sportovní výkon, neboť vás čeká výstup do strmého kopce. Běžné aktivity, pro které ve městě stačí zmáčknout čudlík, si skauti musí zasloužit. Tak na příklad čaj. Zatímco v civilizaci to znamená 3 kroky k rychlovarné konvici, skauti jdou do lesa pokácet soušku, stáhnou ji z lesa, nařežou polínka, nasekají je a vyrobí třísky, rozdělají oheň v kamnech a po 30minutách přikládání mají konečně vařící vodu. Pro 1 plecháček horkého čaje vydány stovky kilojoulů! Krom rutinního pohybu mají skauti rozvíjení fyzických schopností v popisu práce. Sportovních aktivit, které si děti na táboře zkusí, je bezpočet.  Od lukostřelby přes horolezectví, konče netradičními kolektivními sporty, například indiánskou hrou lakros nebo švédským kubb. Za předmět pohyb si skauti zaslouží bez pohyby 1.

Světluška Vydra lukostřelbou trénuje i své soustředění

STRAVA

            Před kuchyní se tvoří hladová fronta s ešusy a plecháčky. Jsem zvědavá, zda bude dnes k snídani horký čaj nebo jen vlažná voda s plovoucímu pytlíky pickwicku na hladině. Službu v kuchyni mají dnes totiž nejmladší holčičky světlušky. Vstávaly se svými vedoucími už před 6.00, aby se pokusily roztopit kamna. A dnes se zadařilo! Tři dny starý chleba s marmeládou bude alespoň lépe klouzat do krku. S jídlem na sebe čekáme. Teprve, když poslední usedne na dřevěnou lavičku, zazní pokřik, který snídani startuje. Tenhle rituál společného stolování mám ráda obzvlášť. „Kdo jde stříhat?“ Slyším volat skupinu vlčat (nejmenší kluci) po snídani. Utvoří před kuchyní kolečko a špinavé ešusy dají doprostřed. Kámen-nůžky-papír a kdo prohraje, „vyhrává“ všechny ešusy k umytí. Vlčatům svítí oči vzrušením, na koho dnes padne černý petr. Ranní únava je tatam. Ne, dnes nemůžu riskovat, že „výhercem“ budu já. Jsem v bodovací četě, musím se jít převléknout do skautského kroje. Cestou do stanu ještě kouknu na dnešní jídelníček.

SNÍDANĚ: chleba s marmeládou, čaj

SVAČINA: banán, šťáva

OBĚD: pórková polévka, smažený sýr, brambor, kečup, šťáva

SVAČINA: jogurt Florian, rohlíky, šťáva

VEČEŘE: těstovinový salát se zeleninou a vajíčkem, čaj

                Jako každá instituce i Junák má ten problém, že se valí dopředu především setrvačností a trvá dlouho, než změní léty zautomatizovaný zvyk. Drtivou většinu oblastí má skautské hnutí nastaveno tak, že zdraví dětí velmi prospívá. Oblast výživy je bohužel vyjímkou. Už na první pohled nepůsobí jídelníček zdravě. Když ho zadáme do Sebekoučinku, vybarví se nám téměř celý do ruda (až na energetický výdej, nevhodné tuky SAFA a vlákninu). Nejhůře dopadly sacharidy, které přesahují denní doporučenou dávku o 120%. Ze stravy dostávají skauti bohužel dostatečně, tedy za 4.

Oblíbený pokrm skautů: táborový smažák v táborovém hrnci

Další oblíbená činnost malých vlčat

 

                Jak to vypadá se skauty v dalších oblastech zdravého životního stylu se dozvíte v dalším díle Reportáže ze skautského tábora. Do té doby krásné léto a inspirujme se skauty v pohybu!

 

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 08. 2017 10:11
Dcéra po dvoch týždňoch v skautskom tábore a pri takejto strave
- zhubla :-) Energetický výdaj je určite veľmi vysoký, decká to spália. Pri jedle sa riadia sa heslom: "hlavne prežiť!"
21. 08. 2017 09:03
Můj syn také jezdí na takové tábory. O stravě si nedělám iluze, ale říkám si, že za čtrnáct dní, kdy jí hlavně buřty, neumře. Bonus v podobě úžasných zážitků je totiž nepoměrně větší.
19. 08. 2017 21:25
Super napsané...jsem si potvrdila, že se od dob, kdy jsem do skautu chodila nic moc nezměnilo a že to je už 20let:-), ale smažák, toš to byla chuťovka za ty tři týdny šílené stravy spolu s kuřetem pečeným v zemi :-) to bylo jednou za celý tábor :-), největší kalorická bomba vždy byla"Buchtiáda" aneb čí maminka upekla lepší buchtu a na návštěvu ji přivezla:-) Pohyb nám opravdu nikdy nechyběl a těch zážitků a praktických dovedností, co se tam člověk naučil do života...ale upřímně nedostatkem a kvalitou stravy jsem tam trpěla už tehdy...absolvovala jsem takové tábory asi 4 od 11-15let...ale vzpomínky mám i po těch 20letech :-)
19. 08. 2017 21:11
Můj syn jezdil na podobný tábor od sedmi let až do doby, kdy musel nastoupit do zaměstnání. Jejich nejčastější stravou byly těstoviny, sýr a kečup, to se nekazí ani v největším vedru. Tábory, byly ale o něčem jiném. Byly o kamarádství o vztahu mezi lidmi a o pomoci mladším a slabším. Byly plné pohybu a dobrodružství a stravování se nějak moc neřešilo. Žádný rodič si nestěžoval, že má jeho dítě nevyváženou stravu.
Dneska je tomu bohužel jinak. Doma se děti živí pizzou, hranolkama a colou a když mají pít třeba vodu, stěžují si. Tábory postrádají svůj smysl a pokud ještě takové jaké absolvoval můj syn existují, tak díky za ně.
18. 08. 2017 10:46
Hezký blog :-) ... Synové jezdili na podobný tábor, jen byl judisticky, a jezdili tam moc rádi :-) ... A s omezeným rozpočtem a spoustou pohybu ten jídelníček zase tak strašný není, mnohé děti bohužel běžně jedí ještě hůř .... těším se na pokračování :-)
17. 08. 2017 21:28
Krásný blog! Dcera je u skautů více jak 20 let a táborů zažila dost. Byla vždy spokojená. Jen nejí buřty tak vždy když večer opékali, tak jediná měla k večeři jogurt a rohlík. Jednou jsem byla na táboře vařit, snažili jsme se , ale finance jsou omezené a tak samozřejmě bílé pečivo a cukr převládal. Záchranou bylo, že rodiče co mají doma zahrádku tak zásobovali zeleninou, Maminky přivezli domácí bublaninu, perník, buchty... Můj Zeť je také u skautu a je vedoucí střediska. Moc rád a dobře vaří tak jeho"děti" mají lepší stravu :-))) Také musí šetřit, ale zajímá se o zdravou výživu a u nich to jde:-) Když to vezmeme z druhé strany, že některé děti ( a znám jich hodně) jsou živi jen z pizzy, coly, brambůrků... tak by jim takové stravování dva týdny prospělo :-)))
17. 08. 2017 14:40
Také vzpomínám na tábor pro většinu dětí to bylo něco nového- připravit dříví, nebo uvařit na ohni, ale já měla výhodu-skvělého tátu, který mě tohle všechno naučil nebo nechal okouknout při rybaření, a taky jak zlikvidovat ohniště, aby nebylo k poznání, že tu bylo. Nádherné vzpomínky :-))
17. 08. 2017 13:59
Dcera jezdila taky na takové tábory, stany s podsadou, zákaz mobilů, ešusy, táborová jídelna... Během pobytu vyráželi na výlet s přespáním pod širákem. Líbilo se jí to a já trochu trnula, když na začátku července byla zima a lilo ostošest.
17. 08. 2017 13:28
Moc se těším se na pokračování! Jezdila jsem na podobný tábor asi 10 let, nejprve jako dítko, potom jako instruktorka. Nebyl skautský, byl hasičský, ale jinak všechno skoro stejné. Měli jsme stany s podsadou, suchý záchod, studenou vodu/jen jednou za týden se ohřála na pořádné umytí/. Dřevo do kamen jsme museli přinést z lesa, nařezat, pro pitnou vodu jsme jezdili do města. Měli jsme noční hlídky, rozcvičky, služby v kuchyni, ranní a večerní nástup v hasičských uniformách.......... Jsem moc zvědavá jak to chodí teď.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři