TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

margarithka

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 4 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 11202
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

margarithka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Maso, mléko, pšenice...co nám škodí velice

29. 09. 2014

K tomuto článku mě inspirovala Zuzu(land) "Pšenice nikdy více?".
Jak to máte vy s těmi "zakázanými potravinami"? Maso plné antibiotik, mléko od krav, jimž jsou odebírána telátka, GMO kukuřice, ovoce a zelenina plné pesticidů a hnojiv, přešlechtěná pšenice jako moc 21. století. Zamýšlíte se nad tím nebo prostě konzumujete vše podle toho, na co máte chuť?

Samozřejmě bychom se mohli dostat do debaty na téma znečištěný vzduch i voda a vlastně ani zelenina ze zahrádky není úplně košer (nesnáším slovo BIO!). Ale  tam se dostat nechci...

...v 16 letech jsem se stala vegetariánkou. 5 let jsem nejedla maso, což v mém případě asi nebyla nejlepší volba. Dnes už vím, že jsem neměla vyváženou stravu, takže jsem měla nedostatek železa a s tím spojených červených krvinek. Maso jsem začala jíst, když mi jednoho dne bylo tak zle, že jsem do sebe nedostala nic jiného než tuňáka.

O vegetariánství jsem znovu začala přemýšlet, když jsem byla nucena asistovat u usmrcení psa přítelovy babičky. Zbylo na mě i vykopání hrobu a pohřbívání. A vzpamatovávala jsem se z toho ještě pár dní poté. Říkala jsem si, jestli mám vůbec právo jíst maso, když mě dokáže odrovnat zabití psa (injekcí). Co potom krávy na jatkách? Dokážu zabít myš. Mrtvé zvíře mi nevadí. Ale to usmrcení mi nějak nesedí. No nic, budu muset koupit slepice a naučit se do života zařadit i tu smrt.

A tak jsem se rozhodla, že budu mít 3 dny týdně bez masa. A další dva dny bych chtěla mít jen rybu. To mi pak na "klasické" maso zbydou dva dny. To je myslím fér. Taky jsem zjistila, že bílkoviny jsou nejen v mase a luštěninách, ale i taková pohanka či jáhly jsou na tom docela dobře. Navíc mám poslední dobou i problém, že mě maso nějak moc nebaví vařit. Zelenina je rychlá a nejsem po ní tolik "napraná".  A zeleniny mám pořád plnou zahrádku; takové prase pořád neleze, i když pes už zasadil několik vepřových kostí :(

Čímž se dostávám k další věci- zelenina/ovoce. Držíte se sezónnosti nebo celý rok jedete to, co koupíte v supermarketu? Já přiznám, že se sezónnosti asi až tak nedržím. Sice přes zimu nekupuju rajčata (výjimečně ta datlová, příšerně drahá) ani okurku (taky vám v zimě chutnají po rybách?) ale papriky kupuju a ani cukety a lilky nejsou zrovna typická zimní zelenina. Na druhou stranu miluju celer, petržel, mrkev, dýně a sklep mám plný zavařené řepy a domácího protlaku- neboli BIOtlaku ;) A vlastně!!!...celé léto jsem jedla jen tu zeleninu a ovoce, co bylo na zahrádce (o cuketách se mi i zdálo). My, co bydlíme na vesnici a o nějakém farmářském trhu se nám může jen zdát, někdy závidíme měšťákům, že jdou a koupí si kilo toho a tamtoho, a když už nechtějí, nekoupí. To my na dědinách máme najednou celý strom broskví. "Miláčku, komu dáme ještě broskve? Pořád jich je 10 kilo a z loňska máme zavařeno." "Prosím tě, udej v práci cukety, já už je nemůžu ani vidět." A tak to u nás probíhalo- cukety, broskve, cukety, meruňky, cukety, řepa, cukety, rajčata, cukety, rajčata, cukety, papriky, cukety, rajčata... momentálně se nacházíme ve fázi cukety, rukola, čekanka :-) V zimě pak mám raději zeleninu tepelně upravenou, ale občas stejně zatoužím po ledovém salátu nebo citrusech či hroznovém vínu. No a samozřejmě i jablkách (i když raději ve štrúdlu bez cukru ale s rozinkami)...

No a od štrúdlu pěkně k pšenici. Protože těsto je z mouky. Nekupuju listové, pěkně si dělám křehké těsto ( z Apetitu). Ve svém blogu jsem někde psala, že se snažím až tak nepoužívat pšeničnou mouku; peču i ze špaldové nebo z rozmixovaných ovesných vloček, chleba si kupuju ten mokrý, v některých snad ani pšeničnou mouku nepíšou, atd., atd. Jak jsem psala u Zuzuland, snažím se jíst pšeničné věci max. 2x denně- snídaně a svačina. Je pravda, že jsem k tomu kroku přistoupila, abych zjistila, jestli mám tzv. pšeničné břicho, jak se teď všude píše. No a výsledek? Asi nemám. Prostě jsem typ jablko a břicho dám dolů jedině cvičením. I kdybych nejedla žádnou mouku a byla jen na zelenině, stejně mám večer nafouklé břicho. Mám takový typ postavy.

A tak se dostávám k dotazu: skládáte i vy jídelníček nejen podle semaforů ale i podle svých osobních kritérií a preferencí? Snažíte se přemýšlet o tom, co jíte, a dáváte přednost něčemu jen proto, že to je bio, organic, domácí a já nevím co? Pěstujete raději vlastní zeleninu a kupujete domácí vajíčka nebo si myslíte, že mezi kupovaným a domácím stejně moc rozdílů není?

P.S. K večeři jsem si dala zeleninovou směs z doma vypěstovaného lilku, cukety, patizonu s domácím protlakem, abych u posledního sousta zjistila, že jsem zapomněla na domácí česnek. No, nikdo není dokonalý.
Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 10. 2014 08:20
kdyz tak nad tim premyslim, jim kvaskovy zitny chleb (koupeny nebo doma upeceny) - takovy ten tmavy \'hranol\', ovesne vlocky a to vlastne denne, klasicke rohliky a housky vubec, kdyz si koupim, tak se pidim po celozrnem pecivu nebo si koupim ve zdrave vyzive treba pohankovy. Mene mne nadyma, maso, zeleninu se snazim koupit u mistnich zemedelcu nebo u prodejcu farmarskych vyrobku jako je
grunt. A samozrejme jako kazdy se nevyhnu retezcum, ale ruku na srdce, kdo se jim uplne vyhne. Ale chodim tam jen pro potraviny, ktere jinde zatim nemaji.
30. 09. 2014 08:42
Ja sa snažím jesť pestro, nič nevylučujem, s každého troška. Ba vlastne vylučujem, i keď nie vždy sa mi to darí, žiadne sladkosti, sladké pečivo z obchodu. Radšej si to upiecť a pripraviť doma, kvoli zloženiu.
Jedálniček samozrejme skladám podľa semaforikov, ale zároveń si všímam čo jem. Záleží mi aj na vitamínoch a stopových prvkoch, ktoré potravina okrem BST obsahuje. Čiže ovocie, zelenina, čo najmenej priemyselne spracované potraviny. Doma upravím, namiešam sama. Na bio sa nehrám. Keby som mala možnosť mať domáce, tak to využijem. Také domáce zrelé ovocie je chuťovo, ale aj inak, niekde inde. Napríklad také broskyne v týchto končinách zásadne nekupujem, nemá to význam. Napchávam sa nimi v lete na juhu. V podstate som vyznavačom clean eating. Všetko s mierou a s rozumom, s ohľadom na potreby mojho tela. Každý sme iný a preferujeme chuťovo niečo iné. Vpodstate ale všetko nakupujem v obchode a prípadne trhu, nemám inú možnosť. Takže nad tým príliš nešpekulujem. Nechcem sa stať otrokom jedla :-) Ale obdivujem všetkých , čo si doma pečú chlieb, pripravujú jogurt , ... To by som nezvládla:-))))
30. 09. 2014 06:20
Pšenice mi vadí pouze pokud chybí otruba a klíček, vše co není z mouky je tedy ok :-)
29. 09. 2014 23:39
Mám to asi jako kuhnj. Jím vlastně vše. Zelenina částečně domácí, ale i kupovaná, hlavně v zimě sníme spoustu ledového salátu a čínského zelí.
To je levné a dá se z něho udělat spousta variací salátu. Vejce i mléko mám domácí, ale zase takové domácí mléko je určitě zdravější / kráva u našich nemá žádnou siláž ani senáž, jen ručně sušené seno/, ale zase je mnohem tučnější než to z krabice, což pro hubnoucí také není nejlepší. Jogurty si někdy dělám, někdy koupím, dle času a nálady. Když peču, tak také dle potřeby používám různé mouky. Kdo zaručí, že žito nebo oves je lépe vypěstované než pšenice? Už jsem přečetla hodně článků o různých potravinách. Jeden tohle vyzdvihuje a další zatracuje. Druhý to má naopak. Asi by měl zvítězit zdravý selský rozum a jíst prostě střídměji a od všeho něco.
29. 09. 2014 22:04
Určitě přemýšlím ,co jím, ale jím vlastně vše. Pšenici nevynechávám,ale přirozeně jsem došla k tomu, že žitný chleba mě zasytí lépe.Při pečení zařazuji i špaldovou mouku. V jídelníčku nechybí pohanka, luštěniny.Maso mám taky ráda, ale nepřeháním to s ním. Klidně si dám taky s chutí sojové maso na houbách. Zeleninu a ovoce si částečně vypěstuji na zahradě a vajíčka mám od svých slepiček. Mléko, jogurty a tvaroh beru jednou týdně ze soukromé mléčné farmy. Ale to mi na celý týden nevydrží, tak pak jdu do supermarketu. Prostě od všeho kousek:-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři