TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

mima326

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 27. 2. 2021. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2370
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

mima326

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jen taková úvaha o výživě

21. 02. 2016

Pokaždé, když jdu nakupovat a vkládám do košíku nízkotučné výrobky plné bílkovin, mám smíšený pocit. Jednak je tu cena, která je u nízkotučných výrobků citelně vyšší a za druhé s tím související výrobní postupy, které se k odstranění nežádoucích tuků používají. Je jasné, že k dosažení dostatečného příjmu bílkovin (s vysokým poměrem těch živočišných) se bez těchto výrobků neobejdu. Nemůžu sníst denně půl kila libového masa. Kdybych se ale odstěhovala někam na statek, pořídila si drůbež, krávu, kozu, prasátko, vlastní zeleninovou zahradu a kus pole a snažila se žít jenom z vlastních zdrojů, byl by správný poměr živin v háji. Určitě by ve stravě převážily sacharidy a také nasycených tuků by bylo o dost víc, než povolují semaforky na Stobu. Bílkovin naopak o dost méně. To ale byla výživa běžná před nějakými 150 lety. Obstarat dobytek, malá snídaně, většinou melta s mlékem, pak šup na pole, v poledne kousek chleba, jablíčko, k večeři brambory. Na svačinky nebyl čas. Maso výjimečně, cukr ještě méně. Pokud bylo, mastilo se sádlem, máslem, žádné rostlinné oleje. A málokdo byl těžce obézní. Nutí mě to přemýšlet, kam až nás civilizace za tak krátkou dobu dostala. Dokázali bychom ještě přežít na pro naše končiny přirozené stravě? Má s tím někdo tady zkušenosti?

Další věc, nad kterou nyní trochu bádám je, jak jsme dospěli k doporučenému příjmu bílkovin (my na LF učíme, že pro zdravého člověka je to 0,8 g/kg tělesné hmotnosti, tj. pro 80 kg vážícího zdravého muže zhruba 65 g bílkovin). Když ale pátrám v odborné literatuře, kde se vlastně toto číslo vzalo, dospěla jsem k poznání, že je to množství, které je nutné ke zvrácení katabolického stavu ve stav vyrovnané dusíkové bilance (to zjednodušeně znamená - kolik bílkovin se přijme a uloží, tolik se zhruba metabolizuje a vyloučí, měří se to poměrem přijatého a vyloučeného dusíku). To znamená, že je to číslo vycházející z výživy u pacientů v rekonvalescenci po těžké nemoci. Pro zdravé jedince by k udržení vyrovnané dusíkové bilance mělo stačit množství o čtvrtinu nižší - tj. pro 80 kg muže cca 50 g bílkovin. Pro hubnoucí je samozřejmě výhodnější přijímat vyšší množství i z toho důvodu, že na zpracování bílkovin je potřeba víc energie, než na zpracování ostatních živin (tuků a sacharidů) a také jsou nejméně energeticky bohaté, co se týká získané energie. Je to účinné řešení, o tom se asi všichni, kdo dodržují semaforky již přesvědčili, bohužel dost drahé řešení pro naše peněženky. Opravdu myslím, že je to nejrozumnější způsob, jak zhubnout, stejně mi ale vyvstávají některé otazníky. Nedochází tím navýšeným příjmem bílkovin i k nějakým změnám v metabolismu, které způsobí ten tak obávaný jo-jo efekt, pokud jen trochu polevíme a pokusíme se o přiblížení k tomu doporučovanému normálnímu příjmu bílkovin? Protože po dosažení normální váhy již podle mě není důvod k tomu, abychom jedli tak velká množství bílkovin. Nápad na téma studenské práce, asi to navrhnu synovci, který studuje výživu na fakultě sportovních studií :-).

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 02. 2016 05:30
Hodnotou bílkovin bych se nezabývala, myslím, že údaje se dosti liší a každý odborník má jiný názor. Důležité je tělu je dodávat v dostatečném množství a kvalitní. :-) Mnohem horší jsou sacharidy v podobě sladkostí, bílého pečiva a nepřiměřených velikostí porcí příloh, které jsou typické pro náš národ. :-( Nedostatek zeleniny a obliba alkoholu.

Co se týče našich předků, tak tam to bylo jasné - co se doma vypěstovalo, to se také snědlo. Já sama vyrostla na čerstvě podojeném mléce a domácím chlebu. Bez šunčiček, salámků, pomazánek, sýrů a pod. :-) K obědu nejčastěji bramboračka, k večeři brambory s mlékem. Maso bylo v zimním období, kdy se zabíjelo prase a to ještě tak jednou týdně. Delikatesa byly vejce, většinou pro hosty. Zato ovoce bylo dostatek a denně v době zralosti jsme si pochutnávali a neřešili, zda obsahuje takový nebo makový cukr. :-))) Pitný režim se dodržoval dle "hlášky těla" a vzhledem k tomu, že bylo dostatek ovoce, polévek, nebylo třeba zabývat se množstvím. Rovněž pohybu bylo od rána do večera tolik, že nás museli "usměrňovat", abychom chvíli poseděli. :-))) Dnes je to naopak a proto se řeší složení stravy, množství, nedostatek tekutin, pohybu a s tím související civilizační choroby. Takže stačí jediné, střídmost v jídle, ničemu se nevyhýbat, přirozený pohyb a hlavně, veselá mysl. Kdo se umí smát, umí nést i svá kila, život prožije šťastně a když přijde nějaká „bolístka", umí se s ní i lépe vyrovnat. :-))) A o tom to je. :-)
21. 02. 2016 20:42
Bílkovin v poslední době jím mnoho a spíše se teď snažím krotit. Nyní se snažím vyrovnávat váhu, zatím jde spíše dolů, ale bílkovin mám zatím hodně. Tím, že jsem je stejně ubrala, ale začínám mít příliš mnoho sacharidů (což nebylo, ty jsem měla vždy vyrovnané), takže nově hledám správný poměr mezi živinami.

Jinak na své peněžence jsem si ověřila, že dieta není pro chudé. Tedy, já to jakž takž dala, ale finančně je to darda (slušné maso, zelenina...). Nějaký ten pytlík těstovin od Zátky, knedlíky a brambory fakt vyjdou levněji. Docela chápu, že v Americe jsou nejtlustší ti chudí.

Jinak pořád si myslím, že pokud se člověk po skunčení hubnoucího režimu neurve a má energeticky vyrovnané jídlo, tak by to měl zvládnout. Jen se naučit tu správnou hladinu, pro mě je to zatím docela oříšek.
21. 02. 2016 13:10
Taktéž souhlasím s vyhýbáním se odtučněným výrobkům obloukem. Kromě všelijakých způsobů jak toho dosáhnout, se pak do nich musí dodávat aroma, protože jak známo nositelem chuti je právě tuk. A brambory (vařené) by určitě neměly v jídelníčku chybět, mají nízkou energetickou denzitu, a když se doplní tvarohem (polo- nebo i tučným) tak to stále vychází velmi příhodně. Ono nejpodstatnější je to, že tento režim nám musí chutnat, jinak prostě po skončení se vrátíme k původním (zlo)zvykům a jojo je hned tu.
Pokud jde o zvýšený přijem bílkovin, tak mně se osvědčilo si pořídit proteinový přípravek (85% a víc). Pomáhá mi to zejména při cestování, kdy jsem odkázán na cizí kuchyně, navíc nemusím řešit co si kde shánět ke svačině. Doma si přeci jenom radši našlehám tvaroh se zakysanou smetanou.
21. 02. 2016 12:42
Díky za zajímavý blog. Bílkoviny na mne také fungují :-) Naštěstí je mám vážně ráda a nečiní mi problém je jíst. Spíš ty finance..to je oříšek. Co se týče nízkotučných potravin, ty moc nekupuji, někdy podmáslí nebo tvaroh, jinak co se týče jogurtů a nepřirozeně odtučněných věcí, těm se snažím vyhýbat, kupuji polotučné, někdy dokonce tučné. Malé množství tučného ml.výrobku mne uspokojí víc než dvojnásobek odtučněného čehosi, většinou mdlé chuti. Mám ráda maso a sýry. Spíš mne zláká biftek než dort. Patřím zřejmě k masožravcům. Spíš nemám jaksi přirozeně zažitou zeleninu. Do té se musím místy nutit.
21. 02. 2016 12:35
mima326: já jím hodně tvarohu, tofu, sójových výrobků, vejce, luštěniny, sýry, kozí a ovčí výrobky
21. 02. 2016 12:33
Přiliš hodně bílkovin zatěžuje ledviny- to je známý fakt, a proto by se to nemělo s bílkovinnou stravou moc přehánět, v koučinku je to nastavené tak akorát. Ještě je dobré uvést, že bílkoviny nepřímo snižují GI potravin - v žaludku zpomalují rychlejší trávení sacharidů a tím tak pomáhají tlumit brzký pocit hladu. Vychází mi z toho staré a osvědčené - všeho s mírou...
Jo - a ve výčtu potravin našich předků bych přidala fazole - čili lušténinu, jednu z nejzdravějších potravin světa, předkové to měli zmáklé a nepotřebovali to mít vědecky dokázané....
21. 02. 2016 12:14
apolena: Myslím, že se vůbec nemusíš bát, jak píše Míla(muriela), důležité je poslouchat vlastní tělo, pokud jsi masožravec a taková strava ti vyhovuje, tak jsi spíš šťastlivec. Bílkoviny jsou problém jen u lidí s nemocnými ledvinami nebo s poruchami metabilismu některých aminokyselin, myslím, že průměrně zdravý člověk se jich vůbec bát nemusí. A třeba siloví sportovci, kteří se pohybují na doporučené horní hranici příjmu to bez proteinových kokteilů nezvládají pokrýt, takže pokud pokrýváš bílkoviny jen jídlem a nepřejídáš se, myslím, že přešvihnout nemůžeš. horší je podle mě právě dodržet poměr bílkoviny/tuky.
21. 02. 2016 12:01
Nízkotučné výrobky nekupuju, a ani při hubnutí jsem je nekupovala, dost často je v nich tuk nahrazován rúznými náhražkami, aby byly vůbec jedlé. Při hubnutí jsem kupovala střednětučné, teď při udržování váhy si občas dopřeju i plnotučné, a do semaforků se mi vejdou, safa mám okolo 11%, to není žádná hrůza. Ohledně bílkovin - při přechodu na udržování váhy se snižuje % bílkovin na 20%, zvyšují se sacharidy, při přechodu na zdravý životní styl je doporučené % bílkovin ještě nižší. Odborná literatura uvádí, že bezpečný příjem bílkovin jsou 2g/kg tělesné hmotnosti (pro zdravého člověka) - takže s navýšením příjmu je dobré sledovat, jestli tuto hranici nepřekročíme. Další věc, kterou je potřeba zohlednit je množství a druh pohybu - sportovec potřebuje víc bílkovin než nesportovec, a sportovec věnující se silovým sportům potřebuje víc bílkovin než vytrvalec. Rekreačním sportovcům, nehubnoucím se zdravou hmotností, se doporučuje aby příjem bílkovin neklesl pod 1g/kg tělesné hmotnosti.... navíc každý člověk je jiný, někomu může vyšší množství bílkovin vadit, docela často se to projeví třeba pálením žáhy - je proto důležité naslouchat vlastnímu tělu, ono nám dá vědět, co mu vyhovuje a co ne. A v souvislosti s tím - i proto je vhodné hubnoucí cykly prokládat udržovacími - aby si tělo odpočinulo od vysoké nálože bílkovin (nejen).
21. 02. 2016 11:33
Trošku jsem se polekala, s bílkovinami nemám problémy, jsem masožravec, jogurtomilovník, tvarohojedlík, tvarůžkofanda.
Spíš se musím krotit, abych je nepřešvihla. Teď se začínám bát!
21. 02. 2016 11:15
Tak nad tématem bílkovin jsem taky přemýšlela. Když jsem přišla na Stob, dalo mi to zabrat, bílkoviny dodržovat. Teď už to umím a je pravda, že je honím podobně jako ty. Nízkotučný nebo polotučný tvaroh a tvarůžky. Teď, když nejím do Velikonoc maso to je trochu prekérka.Včera mi lezl tvaroh už i ušima:-). Je pravda, že když přestanu zapisovat, postupně mi spotřeba bílkovin klesá a začínám pomaličku přibírat...
21. 02. 2016 11:02
Nad některými výrobními postupy raději nepřemýšlet, protože to by člověk nesměl sníst vůbec nic. Můžeme to pouze eliminovat tam, kde jsme schopni vlastní výroby ze základních surovin. Že bych si ale v panelákové pidikuchyni vyráběl např. sýry, si nějak nedokážu představit. Takže si přečtu složení, a buď beru, a nebo neberu.
21. 02. 2016 10:58
Katko, poděl se o jídelníček, jak to děláš? Přiznám se, že bez nízkotučných výrobků bych to nedala, moji favorité, pokud potřebuji nahonit bílkoviny jsou netučný tvaroh a tvarůžky (tvaroh cenově v pohodě, tvarůžky horší, ale zas jsou chuťově lepší, než tvaroh). Kdybych v tom množství jedla plnotučné výrobky, tak mám nasycené MK pořád červené.
21. 02. 2016 10:49
zajímavé .......nedržím se až tak striktně semaforků, nekupuji nízkoutučné jogurty a maso nejím téměř vůbec. Pravdou je, že jsem nikdy nebyla obézní.Na sebekouči jsem se dopracovala z nadváhy do normy. Spíš než striktní dodoržování potřebuji dokopat k tekutinám, pohybu a poslouchat svoje tělo. Práce na toto téma by byla zajímavá a určitě by měl synovec hodně respondentů :-)
21. 02. 2016 10:26
Dobrá úvaha, můžeme synovci tvořit výzkumný soubor. Při přechodu na udržovací stravu se doporučuje snižovat bílkoviny a zvyšovat sacharidy postupně, právě asi z důvodu prevence jo jo. Bílkoviny mi dělají starosti pořád. Pokud postupně navyšuju příjem, mám opravdu hoňku doporučený příjem bílkovin nahonit. Dávat to všechno libovým masem je téměř nemožné, proto experimentuju se sojou a luštěninami, abych to pěkně a pestře sestavila.
21. 02. 2016 10:17
Já nízkotučné potraviny nejím ani nekupuji a do semaforků se trefuji v pohodě. Maso jím 2x týdně.
Jak je to s bílkovinami a kde se čísla vzala to netuším, ale ráda se poučím.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři