TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Cvičení a strava - co jíst před cvičením a po cvičení

19. 08. 2013

Cvičení a strava - co jíst před cvičením a po cvičení

První otázkou je, zda patříte do skupiny, která cvičí pro zvýšení energetického výdeje, aby si mohla dopřát nějaký ten "koláček" navíc?

Často v šatnách posiloven slýchám, hned po skončení hodiny jak ženy dychtivě a zaslouženě spěchají na kafíčko a dortíček k tomu.

Není to škoda?Nevyužít ty hodiny dřiny, potu, mnohdy i přemlouvání?

Doufám, že patříte do té druhé skupiny, stejně jako já, tedy je Vám líto "nevyužít" tu snahu, kterou jste absolvovali a raději tápete po odpovědi, jak nejlépe Vaši snahu během cvičení zúročit :-).

Člověka, který cvičí považuji za sochaře, který své tělo otesává do kýžených tvarů a ktomu potřebuje vhodné nástroje, tím je cvičení a vhodný materiál, tedy Vaše tělo a správnou výživu.

Posledním důležitým prvkem dokonání úspěšného veledíla je čas a zrání. Tedy dostatek trpělivosti a regenerace, odpočinek...

Součástí Vašeho cvičení by tedy mělo být cvičení aerobního charakteru, které spaluje tuky, ale také posilovací cvičení, které tělo tvaruje. Obojí dohromady je obtížnější spojit, protože i výživa se v obou případech liší.

Abychom viděli výsledky je potřeba cvičit 4x-5 x týdně, pro udržení již spokojeného stavu stačí 3x týdně, 2 x týdně bude vidět u úplného začátečníka, ale později již velký progress nepřináší...

Pro maximální sportovní výkon, zvyšování kondice, vytrvalosti, síly i pro redukci váhy je důležité nejen to co jíme v době před cvičením, ale již od samého rána a v mnoha případech i den před cvičením.

Pravidelný příjem živin rovnoměrně rozložených v průběhu dne významně přispívá ke zvýšení fyzického výkonu, předcházení únavy.

Vždy tedy záleží v jakou část dne pohybovou aktivitu vykonáváme, ale v každém případě cca 3-4 hodiny před cvičením si můžete dát klasické větší jídlo, tedy klidně snídani, oběd, avšak dávat pozor, aby se nejednalo o těžce stravitelná jídla, která by náš trávicí trakt zatěžovala i 4 hodiny po jídle. Avšak klidně si můžete dopřát kombinaci složených sacharidů s vyšším obsahem vlákniny, bílkoviny a zeleninu.

Cca 1,5 - 2 hodiny před cvičením se již snažíme konzumovat menší množství sacharidů, bílkovin a tuky spíše omezit. Tedy pro představu by to mělo být u žen cca do 30 g sacharidů, u mužů do 40 g sacharidů, bílkovin již méně, kolem 10 g (muži 15 g) a tuku do 5 g / porci.

Vhodným příkladem před cvičením je např. 1 ks ovoce s malým mléčným výrobkem, velmi vhodný je např. banán s jogurtem, můžete je i rozmixovat, tím se urychlí schopnost strávení. Dále např. mléčná rýže, mléčná krupice, pudink. Předcvičební jídlo může být bohatší na jednoduché sacharidy, tím urychlíme přísun energie pro samotné cvičení.

Před aerobní tréninkem je vhodné pro maximální udržení svalové hmoty pořídit doplněk stravy s názvem BCAA, jedná se o tzv. větvené aminokyseliny, které maximálně chrání před ztrátou svalové hmoty a jsou vhodné zejména v redukčních a rýsovacích dietách.

Pro běžnou populaci stačí dávkování dodržet dle výrobce, což je obvykle 2 kpsl. 30 minut před cvičením a 2 kpsl do 30 minut po cvičení. Zvolte opravdu nejlépe typ kapslí, jsou cena/kvalita nejlepší. Nejrychleji vstřebatelné jsou tekuté BCAA, ale ty jsou cenově dražší, zbytečně... Kdo má peněz nazbyt, může zvýšit i dávkování na dvakrát více než výrobce uvádí, nic tím nezkazíte...

Pro skutečně silový trénink je možné sacharidy přijmout i 30 minut před cvičením, zde jsou vhodné různé sportovní nápoje typu "gainer" apod., zde již neužíváme BCAA,ale pouze gainer.

Jídlo po cvičení závisí na typu cvičení. Pokud máme aerobní aktivitu, tam je vhodné s jídlem počkat, dát si jen do 30 minut zmíněná BCAA a až 60 minut po cvičení dát dle denní doby jídlo. Klidně klasickou večeři, pokud půjdete spát až za 3 hodiny, pokud se spánek blíží dříve, pak jen doplníte kvalitní bílkoviny.

Já mám na večer nejraději již zmíněný WHEY protein, lze koupit i přímo NIGHT protein s příměsí kaseinu. Případně stejně, s o něco horší chutí poslouží nízkotučný tvaroh. Můžete jej ochutit skořicí a nekalorickým sladidlem a rozmixovat v trošce vody pro získání lepší konzistence. Lze použít i Cottage, bílky, drůbeží maso, ryby s nízkým obsahem tuku...

U posilovacího tréninku naopak bude potřeba doplnit do 30 minut po skončen tréninku sacharidy, tedy banán, gainer, opět klidně mléčnou rýži. A další část dne přijímat dostatek bílkovin.

Pro maximální nárust svalové hmoty můžeme přijímat klidně i 2 g bílkovin/kg váhy.

Všechny ženy bych chtěla ujistit, že ani s doplněním sportovní výživy se nemusíte bát výrazného nárustu svalové hmoty, zrátka na to nejsme stavěné. Kéž by to bylo tak snadné! :-) Ale určitě docílíte snáze krásné a pevné postavy! Jen nečekejte zázraky za týden, chce to vytrvat a najít ve cvičení zalíbení.

Přeji Vám mnoho cvičebních úspěchů a mnoho radosti z pohybu! Niki

A dnes je přesně to uplakané počasí na to zajít někam cvičit a zlepšit si tím náladu.

 

Hodnocení (17 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 07. 2016 20:26
Další super článek a spousta informaci pro mně.Jen bych potřebovala vědět,jaký je rozdíl mezi použitím ovesné nebo pohankové kaše.Pak bych potřebovala poradit ohledně cvičení a směnného provozu.Asi bude docela nereálné dodržet všechny potřebné doby od-do,co jíst před spaním a po.V mém případě si zatím nebudu dělat starosti s nějakým tvarováním postavy.Nutně potřebuju shodit minimálně 7 kilo.Sportovní aktivitu musím volit podle směn a podle otvíracích hodin ve fitku.Opravdu ty časy jídla jsou tak důležité,když budu kličkovat mezi zaměstnáním,otvírací dobou fitka a dodržením 2-3 hodin pauzy mezi jídly.Jsem typ,který nemůže cvičit hladový,takže vždy si něco dám.Buď legální jídlo,které je zrovna na řadě nebo pokud mám časový pres,aspoň kousek ovoce cca 1/2 h předem.Po cvičení padám hladem,takže jabko,kiwi,hrozno nebo banán hned v šatně.Všude kolem se píše"kousek ovoce"-je myšleno cca 100 g-nebo méně?Díky za radu.
23. 09. 2014 15:40
Ahoj, děkuji za článek. Přesně ten jsem hledala! :)
Mám pouze zmatek v jídlkech u jakého cvičení. Pokud správně chápu, když jdu na bodyform nebo něco spalujícího, dám si před banan s jogurtem a po tak do hodiny klidně kuře, malo brambor a zelenina a pokud jdu třeba na pilates, či jogu, tak před je jídlo stejné a po si můžu dát to samé ale až do hodiny a pul? chápu to správně? a co třeba žitné, celozrné pečivo po cvičení? třeba jen kousek, abych doplnila sacharidy? Moc děkuji za odpověď.
Radka
15. 04. 2014 23:34
:-))) supeeer, to bude tělíčko!:-)
10. 04. 2014 21:47
super díky moc. Příští týden udělám objednávku. :)
10. 04. 2014 21:29
Ahojky Haky, já ráda objednávám z fsport eshopu...
10. 04. 2014 18:50
děkuji
10. 04. 2014 18:50
Mohla bych poprosit o radu, kde sehnat Whey protein a BCAA - nějakou dobrou stránku. Doprava zdarma, dárek atd.
10. 04. 2014 10:51
To já byla na začátku taky, ale věděla jsem, že to jde a včil už mám pěkný tempíčko, tak mě to posouvá. Na Tobě je to posilko taky pěkně vidět. :-)
10. 04. 2014 10:09
Já se zase nemůžu odhodlat běhat teď :( našla jsem si spinning a jelikož jsem strašně zklamaná ze svoji fyzičky po té nemoci, tak běhat ani jít moc nechci.
10. 04. 2014 10:06
Haky, já už to zkoušela i dříve, než jsem začala aktivně řádit na STOBu, ale vždycky vydržím do první pauzy a pak si jdu radši zaběhat. :D
10. 04. 2014 09:56
Shelbynko výzva čeká :D mám jich plný blog
10. 04. 2014 09:49
Holky, to se tak krásně čte, já mám úplně základní problém, taky toužím po krásné vyrýsované postavičce, ale to cvíčo mě prostě nebaví. :-( Hrozně ráda běhám, obden si dám svoji pětikilometrovku na doplnění endorfínů, vlastně jsem běhala nějakým způsobem vždycky, jen k tomu posílení svalů ne a ne se dostat. Tři roky jsem cvičila hoooodně moc aktivně zumbu a opravdu moc mě to bavilo, měly jsme s holkama super cvičitelku a tak jsem se postupem času propracovala i k Bodystylingu jednou týdně. Bohužel, kde že loňské sněhy jsou a tak mi zůstalo zase jen to běhání. :-) Nemáte někdo nějaké rady či tipy? :-) Předem díky. :-))
10. 04. 2014 09:32
Děkuji moc. Mým cílem je teda shodit plandavou část bříška a vnitřních stehen, svaly pod tím mám, ale od minulého měření na dni Zdraví, trochu padla čísla svalové hmoty. Takže jsem zahájila sebekoučnik a už jedu dobře. Jídla na cvičení více méně jedu dle této stránky http://www.joannasoh.com/pre-post-workout-snacks-idea-performance-results/
Inspirovala mě to, tak doufám, že to taky někomu pomůže. Je to tedy anglicky, ale kdyby měl někdo zájem, ráda v rámci praxe přeložím. Jinak co se týče toho proetinu, tak nad jeho koupí už delší dobu uvažuju.
10. 04. 2014 01:00
Ahojky holky, děkuji za vaše komentáře...
pro Farbinka: Pokud Tě čeká opravdu dlouhá trasa, pak je docela dobré už snídaní začít celkem vydatně a to tak, že zkombinuješ složené sacharidy jako jsou různé vločky, ovesná kaše, celozrnné lupínky v množství alespoň 50-60 g, doplněno např. o slunečnicová semínka, lněná semínka a můžeš přidat i rychlý zdroj energie např. v podobě sušeného ovoce či např. 100% ovocné šťávy. Samozřejmě byste neměli jet úplně přecpaní k prasknutí, ale řekněme příjemně najedeni, ale ne přejedeni. Dále si s sebou vzít např. proteinovou tyčinku, která kloubí sacharidy spolu s bílkovinami. Jedná-li se o fyzicky náročnou trasu, pak lze dokoupit i přímo energetické tyčinky, případně dobře poslouží rýžové chlebíky, banán, mléčná rýže, ikdyž ta by nemusela vydržet teď v letních měsících v úplně "fit stavu":-).Ideální je výlet naplánovat např. i právě s pauzami na jídlo a udělat s sebou např. křehký chléb plněný jablkem a šunkou, ovoce bude v tomto případě příjemnější než zelenina, která by nemusela sednout.
Sdruranova: Chápu, vše potřebuje čas, tak jako lidé, kteří nejsou schopni snídat si musejí pomalinku zvykat a zkoušet různé kombinace, které sednou. Pokud se snažíš cvičením redukovat tuk, pak ani nemusíš hned po cvičení jíst, můžeš si dát 60 minut pauzu, což je ideální a pak si dát především bílkoviny. Nemuselo by Ti vadit pozřít je např. v podobě nějakého koktejlu, což je velmi dobře stravitelné.
Případně bych asi zauvažovala o změně doby tréninku. Také mne napadá, jestli už Ti není špatně spíše z vyčerpání a hladu. Pokud jíš naposledy ve 3 hodiny, pak od 19h cvičíš, je to strašně dlouhá doba po kterou nejíš:-(. Co třeba zkusit ještě cca 2 hodiny před cvičením zkonzumovat opravdu třeba jen banán? Ten by měl být dobře stravitelný a po cviču si dát jen nějaký proteinový koktejl ještě třeba doplněný o enzymy podporující trávení? Případně dát něco lehkého co dobře snášíš. Co třeba samotné bílky, jsou chuťově nenápadné, lehké, velmi dobře stravitelné...
12. 03. 2014 14:28
Ahoj, moc díky, tvoje rady mi pomohly. Chci se ale zeptat, co a jak jíst, při půldenním či denní výletě (kolo, brusle, atd.)?
27. 02. 2014 20:23
Dik za tenhle blog, ale co delat, kdyz ja musim mit pred sportem uplne prazdny zaludek a po nejsem schopna snist uz vubec nic. Porad se to snazim vyladit, ale chodim behat v 7 vecer a posledni jidlo (svacina) pred treti a pak uz jen kava, caj, jinak je zle a po navratu to zkousim s cimkoliv,ale zaludek se brani zuby nechty :(
27. 02. 2014 20:11
Veselínku, pozor na tu sušenou syrovátku! když se podíváš na složení, najdeš tam hodně sacharidů, nevím, na kterou si zrovna narazil, ale většina těch, které nejsou přímo ze sportovní výživy mají sladkou syrovátku, kde je velký podíl laktózy, celkových bílkovin málo a sacharidů dost.

Pro Lenorku: Chápu to, cvičení bere mnoho energie a načasovat jídlo tak, aby opravdu sedlo, nebylo těžko ani hlad při cvičení není snadné. Klidně pokud cítíš velký hlad ve druhé půlce dne, zkus třeba i lehce navýšit sacharidy ke snídani. Místo banánu bys v tomto případě mohla použít nějaký třeba racio chléb, šla by mléčná rýže nebo mléčná krupice, šla by v tomto případě i nějaká proteinová tyčinka, taky super možnost. Dají se koupit zase i doplňky, které jsou vhodné po cvičení, možností je hodně, nevím, k čemu by ses raději přikláněla...
26. 02. 2014 18:36
Jo. Moc díky. Už s tím budu muset začít, prostá chůze přestane brzy podle doktora stačit. Pure WHEY protein jsem zatím používal jen opravdu občas na dozelenání semaforu Bílkoviny, dnes jsem si koupil v lékárně Sušenou syrovátku.
26. 02. 2014 13:11
Moc zajímavý článek. Taky to teď hodně řeším a snažím se to vychytat - včera jsem po cvičení taky málem kolabovala hlady, nakonec jsem snědla víc než jsem měla v plánu, protože mi bylo tak blbě, že jsem musela na rychlovku dohnat sacharidy abych nepadla....Zjišťuju, že co už je déle světlo, tak se i můj denní režim prodloužil a když si nedám větší odpolední svačinu než v zimě / to mi stačilo cca 150g ovoce/, tak potom po cvičení mezi pátou a šestou hodinou večer dopadnu tak blbě jako včera.Zkouším tedy k odpolední svačině zařadit 130g bílého jogurtu + 20g musli....Chci se taky zeptat, jestli je ještě nějaká dobrá alternativa místo banánu - jsem totiž silný alergik a banány mi nedoporučují - potom co je už půl roku omezuju na max. 4 banány měsíčně, tak mi alergie prakticky vymizela a nemusím polykat prášky....ale co jíst místo banánu aby to podobně zasytilo ?
26. 02. 2014 12:48
Afrais, děkuji moc za komentář a Tvoji zkušenost. Každý musí vyzkoušet, co mu vyhovuje.Máš pravdu, že třeba zelenina před cvičením opravdu nedělá dobře a co třeba teprve taková paprika nebo kedlubny:-). Ty ovesné kaše opravdu dokáží pohladit žaludek a dodat energii na relativně dlouhou dobu, ale zase třeba před aerobním tréninkem je potřeba počítat s tím, že bude zapotřebí "aerobkovat" delší dobu, abychom spalovali tukové zásoby.Já bych třeba viděla ideální volbu ovesné kaše před posilovacím tréninkem, třeba tím ranním činkovým, ta, je energie ke svalové práci po celonočním lačněním potřeba, ikdyž je zase potřeba vyzkoušet dobu jak dlouho před cvičením, protože pokud bychom si dali větší porci a ještě třeba v teplé podobě, tak tělo bude především trávit a nebude moci plně napumpovat svaly tak jak k jejich práci potřebujeme.Je to opravdu věda, jak píše "Music":-). Každopádně Afrais díky za příspěvek...
26. 02. 2014 12:35
Ahojky Kikushko, můžeme si tykat??
Zcela určitě bych Ti doporučila oddělit aerobní aktivitu a posilování. Oba dva typy cvičení vyžadují o něco jiný způsob stravování, zvláště pak po tréninku a navíc pokud chodíš do posilovny za účelem tvarování postavy, pak je ideální co nejdříve po skončení posilování doplnit tělu právě sacharidy. Navíc předpokládám, že je pro Tebe spojení posilování a ještě aerobní aktivity příliš náročné a to bude důvod, proč máš tak velký hlad.
A tvůj postup, banán po tréninku, protein a pak klasické jídlo je úplně ideální způsob stravování po posilovacím tréninku.
Tedy po silovém tréninku se jen vyjeď na kole třeba 5-10 minut. A aerobní trénink dej jako samostatnou jednotku, takže bys chodila s trenérem 3 x týdně a 2 x týdně na aerobku.například. Možná bych si klidně zkusila navýšit energetický příjem o 1000 kJ a zařadit ještě ty zmíněné dva aerobní tréninky. Pak by Ti energie neměla chybět…

A neeeebo mne ještě napadlo, zkuste s trenérem kombinaci posilování a aerobního tréninku, pak Ti bude stačit 3 x týdně hodina.
To vymyslíme neboj!:-)
Jo a s tím karnitinem, přikláním se k názoru, že karnitin pomáhá spíše vrcholovým sportovcům, kteří jej nedokáží přijmout v s dostatečném množství z přirozené stravy a má vliv spíše na nabuzení sport. výkonu a urychlení regenerace. Na spalování tuku a podporu hubnutí, mám lepší zkušenosti spíše s termogenním efektem např. synefrinu.
Já osobně mám v jídelníčku bílkovin také hodně, ale pokud chci nabírat svalovou hmotu, nejen ji udržovat, tak je potřebuji, genetika mi bohužel přibírání sval. hmoty moc nepřeje a tak musím vynaložit mnohem větší úsilí, např. jen abych se srovnala z hruštičky do vyvážené postavy vyžadovalo roky dřiny a kila bcaa:-).
Niki
26. 02. 2014 12:28
přidám vlastní letitou zkušenost: před tanečním (před posilováním mi to tolik nevadí) tréninkem se najíst musím, ale musí to být buď polívka, nebo nějaká sladká kaše nebo koktejl. Nemůže to za žádných okolností být syrová zelenina s masem, sýrem, nic takového, dokonce ani zelenina tepelně upravená. Takže léta letoucí tančím na kaše, poslední dobou už zase jogurt s müsli, proteiňák, maximálně polívku. Po tréninku, při kterém vypiju dost vody (při seminářích minerálky s hořčíkem) potřebuju aspoň půl hodiny na zklidnění a pak můžu kousek ovoce, proteinovku nebo něco podobného. A hodinu, hodinu a půl po už se můžu najíst relativně normálně, jen lehčeji.
Ranní půlhodinu s činkami nebo jógou si dávám nalačno, jen se napiju. A pak po sprše snídaně. Večerní trénink na sále takto a pak už jen pozdní malá večeře - to mi stačí jogurt, tvaroh (díky bohu, že je už zase můžu!), klidně už zelenina, kousek kuřete a podobně.
26. 02. 2014 12:08
Veve12:Možná by bylo před cvičením ještě lepší volbou než ovesná kaše třeba banán. Ovesná kaše a jiné komplexní sacharidy s větším podílem vlákniny jsou velmi vhodné např. na delší cestu na kole, dlouhý výlet, kde potřebujeme energii na delší dobu. Pokud je to jen hodinu před cvičením a cvičení netrvá déle než cca 1,5 hodinu, pak je lepší mít naopak sacharidy spíše s o něco vyšším glyk.indexem a nižším podílem vlákniny.
23. 08. 2013 12:54
tak to je hodně zajímavý článek...to hubnutí a vše kolem něho je ale věda:-(
22. 08. 2013 22:53
Jo a někdy jsem si zvykla dát poránu carnitin, ale zbytečně zvyšuje tepovku a více se potím, jinak jsem žádné změny k lepšímu nepocítila, myslíte že má smysl to do sebe cpát? BCAA neberu jelikož si myslím, že z každodenního masového oběda, tvarohové večeře a proteinu mám bílkovin dostatek a příjem nemám extrémně nízký abych ztrácela svaly..
22. 08. 2013 22:50
Ahoj, chtěla bych se zeptat jak moc velký je hubnoucí prohřešek, když po cvičení ještě přijímám sacharidy, cvičím obykle večer v 6-7 cca 1-1,5hod, nejdu spát před půnocí...chlapům se doporučuje obligátní banán jíst hned po cvičení protože napomáhá doplnění glykogenu, pak do cca 30-60min protein a pak po hodině a víc normální jídlo...jenomže já jako holka mám vypozorováno že když na večer nejím sachry, tak vážím míň a prostě se cítím lehčí..problém je ale následovný: chodím do fitka 2-3x týdně pod vedením trenéra a pokaždé když z něj vylezu tak málem hlady omdlívám, na jídlo se těším kolikrát už na konci tréninku, banán do sebe vrazím už cestou domů. Pak když přijedu domů, dám si 1 naběračku proteinu a pak jídlo typu 1 plátek chleba, sýr, šunka, zelenina, nebo tvaroh s něčím, nebo kuře od oběd. Nedovedu si představit že bych musela čekat hodinu abych se najedla,nedejbože bez banánu, je to moc blbě? Jdu spát až za 4-5hod od cvičení. Snažím se hlídat tepovku, ale u posilování se to moc nedaří a i když si dám nakonec plouživých 30min na rotopedu v tepovce, tak se cítím dost unavená, doslova vyšťavená, jídlo a zejména sacharidy na chvíli pomůžou, ale stejně se cítím po zbytek dne bez energie. Jím 7000-7500 kJ, snažím se znižovat glyk.index jogurty/tvarohy, prostě nejíst sachry samotné. Před tréninkem mám vždy ovoce+jogurt nebo plátek chleba+šunka, v nouzi musli tyčinku, takže hladová rozhodně do fitka nejdu....netušíte kde může být problém? Nastaven mám hubnoucí cyklus, pohyb 3-5hod týdně, příjem +/- 7000 kJ, když mám pohybu 2-3hod tak to ještě zlvádám, jakmile je to 4 a víc, tak se cítím chcíplá a mám hlad, ačkoliv bych ho dle tabulek mít neměla...co s tím? Děkuji moc!
22. 08. 2013 22:42
Zajímavý článek a příspěvky. Člověk se stále učí. Já ráno vstanu a dám si lehkou rozcvičku 10 - 15 minut, pak se nasnídám a jedu do práce na kole. Když jdu na zumbu tak se najím tak hodinu před cvičením ( když nezapomenu), dám si kaši z ovesných vloček nebo instatní kaši od Nominy. Jen takové menší porce abych se mohla hýbat. Když jdu na procházku, rotoped nebo na kolo tak nejím před tím nic.
22. 08. 2013 22:25
To je pravda, telo potrebuje treninkovou zmenu cca za 8, maximalne 12 tydnu, aby byly videt vysledky.Mohlo by ti pomoci zvolit jinou isntruktorku s narocnejsimi sestavami...pripadne si muzes poridit zavazi na nohy, ve sportu sezenes i 0,5 kg az 3 kg :-)), a nestoji moc, do 200 kc...
22. 08. 2013 07:45
Dík za zajímavý článek.
Třetí rok chodím cvičit Zumbu, je super, užijeme si to, ale je pravdou, že už k hubnutí nepřispívá. Tělo je na to zvyklé.
21. 08. 2013 11:58
Ariel, Iv, Akraj(Jarko?), dekuji:-)
21. 08. 2013 11:58
Irczo urcite nezkazis:-) Jen nezapomente, ze ne uplne vzdy znamena cim mene tim lepe, tedy pokud bys sla do posilky, tak pak se urcite neboj dat si i jeste trosku prilohy, paklize pujdes spat pozdeji nez za 2 hodky, tak telo sacharidy pouzije ke svalove regeneraci, tedy se nemusis bat i prilohy:-) Ale jinak drubez se zeleninou je urcite dobra volba:-)
21. 08. 2013 09:41
Moc díky za rady! Vždy si lámu hlavu, co jíst po tréninku. Tak koukám, že drůběžím masem se zeleninou jsem nic nezkazila :-) Ještě jednou děkuji, velmi poučné :-)
20. 08. 2013 16:39
Díky za krásný blog! ;-)
20. 08. 2013 16:15
díky :-)
20. 08. 2013 14:47
Moc děkuji za odpověď jsem ráda že jste tady a reagujete na naše dotazy tohle mi tady opravdu chybělo.
20. 08. 2013 14:37
Neni zac Bery:-)
20. 08. 2013 14:37
Pro Akraj - Cviceni rano nalacno je velmi diskutabilnim tematem...Rada lekaru i odborniku ho nedoporucuje, protoze je pro telo velkou zatezi.Telo pres noc relaxuje, odpociva, jeho energeticke zasoby jsou nize nez pres den a proto je ranni pohybova aktivita narocna.Avsak nemate-li vysoky tlam ci problemy se srdickem, ja jsem naopak pro spalovani tuku jeho zastanxe..Sama jsem zkousela provozovat aerobni aktivitu v ruznych dobach dne a ranni aerobka nalacno mela u mne nejvetsi efekt.Jen bych Vam doporucila dat si ta zminena BCAA 30 min predtim, pokud by to casove bylo mozne, abyste ochranila svalovou hmotu.
20. 08. 2013 14:37
Pro Akraj - Cviceni rano nalacno je velmi diskutabilnim tematem...Rada lekaru i odborniku ho nedoporucuje, protoze je pro telo velkou zatezi.Telo pres noc relaxuje, odpociva, jeho energeticke zasoby jsou nize nez pres den a proto je ranni pohybova aktivita narocna.Avsak nemate-li vysoky tlam ci problemy se srdickem, ja jsem naopak pro spalovani tuku jeho zastanxe..Sama jsem zkousela provozovat aerobni aktivitu v ruznych dobach dne a ranni aerobka nalacno mela u mne nejvetsi efekt.Jen bych Vam doporucila dat si ta zminena BCAA 30 min predtim, pokud by to casove bylo mozne, abyste ochranila svalovou hmotu.
20. 08. 2013 12:54
Díky za rady, Nikolo.
20. 08. 2013 12:03
ráno si přivstanu a cvičím na lačno před snídaňi jen se napiju vlažného čaje je to problém?? po cvičení tak do půl hodiny snídám
20. 08. 2013 12:00
Bery, s jidlem pred cvicenim je potreba vyzkouset, mozna by Ti mohl delat dobre alespon pred posilovnou nejaky rychle vstrebatelny carbogel, urcite neni dobre jit posilovat a cvicit hladovi, doporucila bych vyzkouset alespon maly zdroj energie v tekute podobe, aby nemohlo dojit k hypoglykemii.Ve TVem.pripade bych alespon poridila iontovy napoj s malym mnozstvim sacahridu a ten pila behem cviceni. Po posilovacim cviceni je potreba do tela dostat co nejdrive sacharidy, ktere jsou potreba ke svalove regeneraci. Urcite se nemusis bat po posilovacim cviceni alespon malemu mnozstvi sacharidu.Ale je dobre, ze doplnis alespon bilkoviny.Zkus se po posilovne donutit jeste k alespon jednomu bananu a doma si pak das uz jen ty bilkoviny...
20. 08. 2013 11:54
Iv, prave je vzdy potreba, zda jdu na cviceni s cilem hubnout, tedy spalovat tuky a nebo posilovat.Zkuste tedy u cviceni s Jill otestovat VAsi tepovou frekvenci, pokud budete po celou dobu cviceni v aerobni zone, pak dodrzte pravidla stravy po aerobnim treninku, pokud bude Vase TF hodne vysoko, pak.berte cviceni jako posilovani a najezte se do 30 minut po cviceno:-)
20. 08. 2013 11:52
Napište komentář...
19. 08. 2013 19:49
Já před cvičením jíst nemůžu nic, dělalo by se mi špatně. Po cvičení, ať posilovna nebo zumba, nemám vůbec hlad, ale donutím se jíst bílkoviny, sacharidy vůbec večer co nejvíc omezuji.
19. 08. 2013 18:13
Po ranní chůzi jsem si za ho´dku dala čokoládového bobíka a nízkotučný tvaroh cca 1:1, a po hodině jsem jela rotoped :-)))
19. 08. 2013 17:49
díky za zajímavý článek...pochopila jsem to správně, že po běhání, zumbě (já vím, zumba je spíš pro zábavu :-)) bych měla jíst až za hoďku? A co po cvičení s Jill, kde je kombinace aerobní zátěže (tedy doufám, že to poskakování je aerobní zátěž) a posilování? Sacharidy, nebo bílkoviny? Do 30 minut, nebo počkat s jídlem taky tu hoďku?
19. 08. 2013 17:33
A moorko Tobe dekuji opet za podporu:-)
19. 08. 2013 17:33
Napište komentář...
19. 08. 2013 17:33
Napište komentář...
19. 08. 2013 17:32
Jsem rada holky, ze se Vam tema libi.Dekuji za dalsi tipy, co si davate pred cvicenim?Muzeme moznosti rozebirat a nechat se vzajemne. inspirovat...Jinak Jilkajdo, kdyz si nacla to plavani, banan urcite idealni jidlo pred pred plavanim.Co bych vsak rada v souvislosti s plavanim zminila je, ze je uzasne pro posileni a srovnani zad (pokud ovsem plaveme spravne a zanorujeme a spravne dychame do vody:-), abychom nenamahali krcni pater), avsak pozor na spalovani tuku ve vode, pokud je studena voda, pak spalovani neni tak vyrazne, telo ve studene vode tuky spaluje tezko.Hlavnim indikatorem tedy bude, pokud Vam bude ve vode zima, z tuku toho prilis nespalite:-( Zkuste vyhrivane bazeny, efekt bude lepsi...
19. 08. 2013 17:14
Děkuji, tak s banánem před plaváním to zřejmě dělám dobře
19. 08. 2013 17:01
Děkuji, tato informace mi chyběla.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři