TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 05. 12. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

petrita

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 3
Celkem: 1249
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

petrita

Jak psát blog?

Výzva č. 23: Jak je důležité míti plán

09. 06. 2019

Výzva tohoto týdne se týká plánování, a to nejenom jídelníčku, ale i pohybu. Asi všichni známe situace, kdy ráno pospícháme do práce, připravujeme snídaně, dětem svačiny a na nic jiného už moc nezbývá čas. Přes den pak máme spoustu vyřizování v práci, v rychlosti skočíme na oběd a odpoledne už zase pospícháme domů, udělat úkoly, večeři, uklidit a vyčerpáním padnout do postele. Na nákup a přípravu zdravého jídla není čas, natožpak na pomalé vědomé jedení a vychutnávání. A pohyb? Ten už se do toho celodenního shonu nevejde vůbec. Jenže co když takové dny nejsou výjimečné, ale naopak běžné? 

Pokud však chceme žít zdravě, mít vyvážený jídelníček, dopřávat si, co nám chutná a udržovat si zdravou hmotnost, bez plánování jídelníčku a pohybové aktivity to nepůjde. Jedině že byste si zvolili možnost krabičkové diety a denně si nechali vozit krabičky s jídlem na další den. Což mimochodem vůbec není špatné – člověk alespoň zjistí, jak velké by měly být porce a krabičky můžou sloužit jako inspirace co nakupovat a připravovat za jídla. Obvykle však není reálné dělat to takhle dlouhodobě. Nakonec se to tedy stejně musíme naučit sami. Ale nebojte, nemusí to být neradostné.

Zkuste tedy tento týden plánovat co jíst a podle toho nakupujte. Daleko lépe se pak vyvarujete situacím, kdy již úplně hladoví budete někde rychle shánět něco k snědku. Mimochodem věděli jste, že když má člověk hlad, s větší pravděpodobností se uchýlí k velmi sladkým nebo velmi tučným jídlům? Zkrátka potřebuje rychle a vydatně doplnit chybějící energii...

Pokud budete mít svůj jídelníček dopředu naplánovaný, nejspíše se vám nestane, že jídlo vynecháte a budete tento deficit dohánět večer velkými porcemi jídla. Také se snáze vyvarujete jídlu nad plán a uzobávání v průběhu celého dne.

Zapisujete si pravidelně v programu Sebekoučink? Pak možná sami máte zkušenost s tím, že když máte čas a chuť si svůj jídelníček dopředu naplánovat, pak mnohem snadněji „uspokojíte své semaforky“ a sestavíte si vyvážený jídelníček, do kterého se krásně vejde například i předem plánovaný kousek čokolády, který si tak vychutnáte bez výčitek svědomí.

Sebekoučink obecně může být při plánování velkým pomocníkem. Díky znalostem, které při jeho pravidelném používání získáte, si jistě dokážete lépe rozplánovat velikost porcí a jejich nutriční složení. A už třeba nikdy při velkém nákupu nezapomenete na zeleninu!

Plánování jídelníčku vám nemusí nutně zabrat spoustu času. Než si však na takové plánování zvyknete a stane se samozřejmou součástí vašeho denního programu, zkuste si po nějaký čas (třeba tento týden) vyhradit každý den alespoň 5 minut na to, abyste si rozplánovali, co budete další den jíst.

Vaříte pravidelně? Pak se tento týden zaměřte na rozplánování jídel, která budete v následujících dnech vařit, sepište si nákupní seznam a zásobte se potřebnými surovinami.

A nezapomínejte ani na pohyb! Pokud dlouhodobě nemáte pravidelnou pohybovou aktivitu, možná je to i tím, že na dostatek pohybu běžně nemyslíte a není tak součástí vašeho týdenního plánu. Pokud to tak je, pokuste se to tento týden změnit a stejně jako jídelníček si pohyb v průběhu týdně rozplánovat.

Vezměte si diář, či jiný nástroj, který k plánování používáte a zapište si den i hodinu, ve kterou se budete zvolenému pohybu věnovat. V ideálním případě už předem podnikněte malé kroky k tomu, aby se tento váš cíl opravdu uskutečnil a abyste ho jen neodložili na jindy. Pokud například chodíte na skupinová cvičení, zarezervujte si předem lekci. Nebo poproste kamarádku či kamaráda, manžela nebo manželku, kteří půjdou s vámi (ať už to bude skupinové cvičení, posilovna nebo jen procházka). Nebo si na víkend naplánujte velký rodinný výlet! Fantazii se meze nekladou. Když do vašeho plánu bude zataženo více lidí, hůře se vám pak bude měnit či posouvat.

A jak může vypadat takové plánování jídelníčku v praxi?

Snídaně

Je vhodné snídat do hodiny po probuzení, ideálně v klidu doma ještě před odchodem do práce či do školy. Nakupte si proto kvalitní potraviny, které budete mít doma vždy k dispozici a vyvarujete se tak situaci, že se probudíte, kouknete do lednice a do spíže a neobjevíte nic, co by se dalo pro přípravu vyvážené snídaně využít. A skončí to croissantem cestou do práce...

V zásobě můžete mít vždy vločky, müsli, semínka, sušené ovoce, které doplníte bílým jogurtem, tvarohem nebo jiným mléčným výrobkem. Ani ty není třeba kupovat denně čerstvé, ale můžete si v lednici vytvořit nějakou tu zásobu. Pro slanou variantu mějte doma v lednici vždy nějakou šunku, sýr, tvaroh, cottage, zkrátka co máte rádi. A záchranou může být určitě i vejce. K tomu si dle vaší potřeby a spotřeby dokupujte průběžně čerstvé pečivo. A pro případ, že by došlo, můžete mít ve spíži i nějaký ten knäckebrot.

Netřeba zdůrazňovat, že ve vaší lednici by rozhodně neměly chybět zásoby čerstvé zeleniny, kterou k pečivu přikousnete. K snídani nasladko to bude zase ovoce.  

Svačiny

Na svačiny mají lidi tendence zapomínat, což pak bohužel může vést k rychlým nákupům sladkostí v automatech nebo něčeho podobně nevhodného. Ideálně si vezměte svačinu z domova (pokud připravujete svačinu dětem, tak už vám zabere opravdu minimum času připravit si něco i pro sebe). Případně můžete cestou do práce navštívit supermarket nebo večerku, kde většinou něco vhodného na svačinku najdete.

Vyplatí se také mít zásoby jídla na svačiny v práci. Pokud máte k dispozici lednici, tím lépe - nakupte si jednou za čas pár jogurtů, kefírů, případně nějaký sýr, cottage apod. Nakupte i trvanlivé zásoby - knäckebrot, sušené maso, proteinové či jiné tyčinky.

Ke každému slanému jídlu je vhodné přikusovat zeleninu. Pokud v práci nemáte čas ji krájet, pořiďte si cherry rajčata nebo baby karotky. A pokud se vám stává, že chodíte domů hladoví, opravdu nezapomínejte na odpolední svačinu s kvalitní bílkovinou. Když nepřijdete domů úplně vyhladovělí, spíš si zvládnete dát lehkou večeři a nevyplenit ledničku. ;-)

Obědy

Ujistěte se, že budete mít dostatek času na oběd. Pokud víte, že si na oběd zajít opravdu nestihnete, případně si nestihnete ohřát vlastní oběd (což by rozhodně nemělo být pravidlem, ale jen opravdu v nouzových situacích), vezměte si o to větší svačinu. Pokud chodíte do restaurace nebo kantýny, držte se principu zdravého talíře (1/2 zelenina, 1/4 sacharid a 1/4 bílkovina). Dnes už má téměř každá restaurace denní nabídku na internetu, podívejte se předem na nabídky restaurací v okolí a vyberte si tu, co vám bude nejvíce vyhovovat. Pokud budete mít předem vybrané a naplánované jídlo, je opět větší šance, že to neskončí u smaženého sýra nebo pizzy. Obědy rozhodně nevynechávejte, mělo by to být nejvydatnější jídlo vašeho dne.

Večeře

Princip zdravého talíře se dá aplikovat i na večeře, a to jak teplé, tak studené. Zařiďte, abyste doma měli nakoupené všechny suroviny na přípravu zdravé a rychlé večeře (pečivo, vajíčka, šunku, sýr, tuňáka, zeleninu čerstvou nebo mraženou, těstoviny, rýže atd.). Stačí pár základních surovin, ze kterých snadno a rychle připravíte vyváženou večeři. Vždy ale platí pravidlo, že je lepší mít naplánované, co si k večeři dáte, než to vymýšlet až když přijdete domů znaveni po celém dni práce. 

Nestandardní režim

Občas se stane, že jedete na služební cestu, čeká vás oslava nebo jste na místě, kde nemáte možnost jíst to, na co jste zvyklí. I v těchto případech je důležité plánovat a nenechat to náhodě. Pokud po celodenním školení mimo domov zjistíte v autě, že máte hlad, pravděpodobně pak zastavíte na nejbližší benzince, kde hlad zaženete něčím ne úplně zdravým (bohužel na benzinkách stále ještě výběr není nic moc...). Mějte proto vždy připravené zásoby v autě nebo promyšlené místo, kde se můžete zdravě a kvalitně najíst.

Na dlouhé pracovní porady bez jídla, ale i do auta se hodí například kefíry nebo smoothie, které vás zasytí, i když zrovna není možné jíst.

Pro případ nouze mějte vždy v kabelce nějakou vhodnou trvanlivou svačinku, po které můžete sáhnout v nenadálých situacích, kdy se vám třeba změní plány, zaseknete se v zácpě a vy opravdu nestíháte. Může to být např. sušené ovoce nebo oříšky (pozor však na množství - ideálně hrst denně), nějaká vhodná tyčinka nebo celozrnná sušenka.

A jak to mám já?

Já také plánuji, co budu další den jíst a nějaké malé jídlo nosím vždy s sebou. Vyměnila jsem malou kabelku za větší, a pokud s sebou zrovna nosím i oběd, pořídila jsem si pěkný designový batoh. Ty jsou naštěstí dnes v módě a ještě tak ulevím zádům. Součástí mého batohu je vždy i tato „lžíco-nožo-vidlička“ díky které si můžu na svačinu v pauze v parku dát třeba cottage a nejsem odkázaná na něco, co se musí jíst rukou. 

Ač plánování, nakupování a příprava jídla předem možná ze začátku vypadá jako moc práce, rozhodně stojí za to vložit do toho vaši energii. Náročnější je to jen ze začátku. Pak už to budete dělat stejně samozřejmě jako si čistit zuby. Do čeho už jiného vložit energii, když ne do zdravého životního stylu, při kterém budete sytí, budete jíst to, co máte rádi, ušetříte peníze, zbytečné kalorie i výčitky a ještě budete méně plýtvat potravinami, které se vám při neuvážlivém nakupování v lednici akorát tak kazí? Držím vám palce, ať se vám to daří. A budu ráda, když se podělíte o vaše dojmy v diskuzi.

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 12. 2022 07:53
Plánuji sice denní program jídla, ale chodím na obědy, což je o něčem jiném, ale ranní kaše si dávám s chutí, ne instantní, ale vařím si je, večer si už jídlo naplánuji. Někdy se mi také nepodaří mít všechno v normě. Hezký den.
14. 06. 2019 20:59
Tak plánování mi moc nejde. Občas mám nějakou představu, ale tomu plánování jsem zatím "nepřišla na chut". Tak je na čem pracovat.
13. 06. 2019 15:13
Pousmála jsem se s 5 minutami plánování na začátku používání Sebekoučinku :-) Já nevím jak ostatní, ale já první měsíc seděla každý večer minimálně hodinu. Mimo jiné proto, že jsem hledala i nové potraviny, které by mi pomohly rozsvítit, či někdy spíše zhasnout, semaforky. Ale upřímně, stálo to za to!!! Teď už to zvládám během 10 - 15 minut, ale to jen díky databázi, kterou jsem si vytvořila a s níž teď čerpám. A plánovat má smysl. Dnes mám narozeniny a oslavím je celodenním jídlem, které miluji, včetně zákusku a ... přitom se vlezu do tabulek ;-)
12. 06. 2019 12:55
Já moc neplánuji, jídlo nakupuji přes Rohlík, kde mám rubriku oblíbené, takže naklikám zeleninu a šunku popřípadě ovoce a luštěniny, jen občas vařím něco neobvyklého
10. 06. 2019 22:08
Oproti loňsku se u mě nic nezměnilo. Plánuji jen snídani a večeři, oběd mám dovezený a ke svačince se vždy něco vhodného najde. Pohyb plánuji s ohledem na svůj aktuální zdrav.stav, ale ranní rozhýbání a odpolední prochajda s pejskou je skoro každý den.
10. 06. 2019 19:45
Plánování jídelníčku je u mě i nadále pravidlem,při plánování pohybu se bohužel musí řídit momentálním zdravotním stavem a ten je proměnlivý. Naprosto nevynechatelné je ranní rozhýbávací cvičení.
10. 06. 2019 10:56
Dokud jsem chodila do práce, dělala jsem skoro všechny výše uvedené chyby. Výsledkem bylo 10 kilo nadváhy. Až se stobem a později i díky odchodu do důchodu mám potřebné znalosti i čas a taky svou původní váhu.
10. 06. 2019 09:42
Plánování jídla jsem se tady na Stobu naučila a dělám to celkem pravidelně den dopředu.Už se vyloženě těším, až budu mít doma vše kompletně hotové a já se vrátím do " svých kolejí ".....
10. 06. 2019 08:01
jídlo plánuji, zrovna včera jsem si navařila do krabiček tak mám z čeho brát. Sport neplánuji, ale pořád nějaký pohyb je hlavně chůze, kolo a práce na zahradě.
10. 06. 2019 07:05
Plánování už mám v malíčku :-). Téměř nic mě nemůže překvapit ...., ale i tak děkuji za článek :-).
10. 06. 2019 06:33
Jídelníček si plánuji průběžně, obvykle mám plán minimálně na 5 dní dopředu, tím pádem se mi daří i plánovaně nakupovat suroviny potřebné k vaření a další jídlo. A bez naplánování sportovní aktivity do kalendáře na další den bych snad ani neusnula.
10. 06. 2019 06:11
Děkuji moc za bezvadný článek,plánování mi dělá problémy.
10. 06. 2019 05:18
Snažím se plánovat co budu vařit, co je nutné nakoupit.
10. 06. 2019 04:59
V práci mám jídlo naplánované a pokud je něco, co bych jíst neměla, připravím si svoji verzi. Doma se řídím tím, že zakázané potraviny pokud možno nemám doma. A pokud mne "honí mlsná", do obchodu se mi určitě nechce
10. 06. 2019 04:06
Plány většinou mám na všechno. Ale kde mi fungují na 100%je jídlo a cvičení.
07. 04. 2018 21:47
Jídlo si plánuji,ale ne vždy dodržím
03. 04. 2018 19:56
Chválím se, zlepšila jsem se :-).
25. 03. 2018 23:17
Dost často si jídlo plánuji dopředu.
25. 03. 2018 10:39
taky většinou plánuji ,jen neodolám dobrotám v práci od spolupracovnic,a všejde do kopru. Musím se naučit říkat děkuji nedám si.
25. 03. 2018 08:47
Začnu plánovat, jinak to asi nepůjde.
24. 03. 2018 18:25
Většinou si jídlo plánuji dopředu, nosím tahák do prodejny potravin, no vařím si i zdravé večeře dle Blesku zdraví. Jen ten pohyb nemohu vpravit do celodenního shonu. Mám tedy 8kg dole, ale víc nemohu dát. S postupujícím jarem snad vymyslím i pohyb. Chodím jen na procházky, přibližně na půl hodiny. Hezký den všem.
24. 03. 2018 10:51
Tak to se povedlo! Téma tohoto týdne jsem se dozvěděla před chvílí (je so před polednem). Celý týden jsem byla v terénu (trénovala paměť, cvičila a chodila NW lekce se seniory). Jídlo řešila za pochodu (téměř cca 50km po-pá) a moc nenaspala. O plánování, v mém případě, moc nešlo. Ale byl to takový "fičák", že na tučné jídlo, po kterém by mi bylo těžko, moc často nedošlo. Ale ta šunková pizza v pátek k večeři svoje kouzlo měla. Mám velký batoh a nakoupím zásoby (tento režim mi "možná" skončí někdy před Vánocemi) abych mohla zdravě i jíst. Slibuji!
23. 03. 2018 17:05
na plánování moc nejsem
22. 03. 2018 12:29
Také se snažím plánovat. Všední dny jsou celkem v pohodě, většinou ujíždím o víkendech, kdy zapomenu na svačiny či pitný režim. :-(
22. 03. 2018 08:21
Snažím se plánovat, ale ne vždy to dodržím. Jelikož odebíráme obědy z jídelny na místní Akademii, nechá se plánovat docela dobře, mají nabídku ze dvou obědů.
21. 03. 2018 21:59
Díky za článek, na STOB se vracím po několika letech a tak opět začínám zapisovat. Jedna velká pravda je v tomto článku skryta, když člověk má alespoň zevrubný plán, co bude jíst a svačinu má vždy s sebou nemá v obchodě opravdové nutkání nakupovat nezdravé věci a hlavně, všimla jsem si, že když jdu nakupovat hladová, udělám mnohem větší nákup. Takže nyní už jen se seznamem zdravého jídla. Sebekouči zdar!
21. 03. 2018 19:59
plánuji každý den sice ne všechno, ale plánuji
21. 03. 2018 12:09
Já neplánuji, ale snažím se vařit zdravě. Tučné,mastné a slané nemám ráda. V restauraci někdy naletím na přesolené (na můj vkus), ale i tam se snažím vybrat si méně kalorické jídlo.
20. 03. 2018 20:14
O zasoby zdravych jidel se snazim vzdy,ale planovani jidelnicku mi moc nesedi...tak treba to ted zkusim
20. 03. 2018 05:53
Jsem zvyklá plánovat prakticky všechno, takže plánování jídel mi problém nedělá a díky Sebekoučinku jsem se v tom ještě zdokonalila.
19. 03. 2018 13:49
už dlouho si plánují že si napišu jidelníček na cely týden tak snad ted ....
19. 03. 2018 12:20
Snazim se mit zasobu zdravych potravin v lednici - kefiry. Recky jogurt, skyr. Prubezne beru do prace na svacu. V praci jako nouzovka knackebrot a proteinova tycinky+ nejaka seminka a susene plody. S kamaradkou planujem i pohyb. Pouzivame stejnou aplikaci ktera hlida kroky a muze monitorovat i cviceni. Takze vecer si vzajemne preposlem foto displeje jak jsme se ten den hybali.
19. 03. 2018 11:53
Já moc neplánuju. Snídaně mám většinou stejné - cibule, ryba (ať už z konzervy nebo nějaká hotovka, třeba uzená makrela nebo nějaká marinovaná), vločky, tvaroh/jogurt/podmáslí (podle hustoty rybího zdroje, tak aby se vločky nasákly a změkly). Doma vždy musím mít nějakou luštěninu, cibuli, rajčata, mraženou zeleninovou směs mix (obvykle mrkev+hráček+kukuřice) a mraženou zeleninu pod svíčkovou, tvaroh, jogurt, mléko a podmáslí a běžné přílohy (rýže, kuskus, těstoviny), konzervovanou zeleninu a samozřejmě rybičkové konzervy. Jakmile z toho něco dochází doplňuju zásoby. Potom houby (žampiony, hlívu), nějakou rybí pochoutku k přímé spotřebě nebo do salátu/pomazánky, mražená ryba - jakmile spořebuju, při nejbližším nákupu doplním. Takže nikdy se mi nestane, že bych neměla co si připravit. Dopředu plánuju akorát hosty a "službu" u mámy, tak na zítřek už mám naplánované těstoviny s tuňákem - dobře se to přenáší v krabičce, dá se jíst studené i ohřát v mikrovlnce a chutná to jí i mně :-)
19. 03. 2018 11:15
Na nákup jezdíme také jen jednou týdně (v místě bydliště obchod nemáme), a tak to bez plánování ani nejde ... rámcový plán dělám na týden (pro nenadálé případy mám zásoby v mražáku a ve spíži), a konkrétní jídelníček vymýšlím den dopředu (nicméně je pravda, že občas ho trochu obměním, podle momentální chuti nebo okolností) ... jinak sebekoučink už nepoužívám, po cca třech letech zapisování myslím, že mám velikost porcí v oku - ale souhlasím s Vámi, je to neocenitelný pomocník k tomu, aby se člověk naučil jíst zdravě a mlsat bez výčitek :-)
19. 03. 2018 11:08
Je to presn8 tak. Já jsem se díky Sebekoučinku naučila rámcově plánovat hlavní jídla na celý týden a tomu přizpůsobím i týdenní velký nákup. Ovoce a zeleninu kupuji vétšinou čerstvou., a t obden, stejně jako pečivo. Na svačinu mám vždy v lednici v zásobě jogurt či tvaroh.
19. 03. 2018 11:08
Je to presn8 tak. Já jsem se díky Sebekoučinku naučila rámcově plánovat hlavní jídla na celý týden a tomu přizpůsobím i týdenní velký nákup. Ovoce a zeleninu kupuji vétšinou čerstvou., a t obden, stejně jako pečivo. Na svačinu mám vždy v lednici v zásobě jogurt či tvaroh.
19. 03. 2018 10:59
Jezdíme nakupovat jednou za měsíc, takže v lednici je vždy něco k jídlu i pro mě. Zeleninu kupuji každý týden. Plánuji jen snídani a večeři, protože obědy objednávám týden dopředu a zapomínám si napsat, co mám objednané. Pohyb neplánuji, ale každý den jdu alespoň se pejskou a pokud zdraví dovolí přidám i cvičení.
19. 03. 2018 10:51
Jídelníček si plánuji týden dopředu, obědy si vařím .Vždy večer si dávám vše do krabiček .Do obchodu se snažím chodit najezená ,aby mně v obchodě nepřepadl hlad.
19. 03. 2018 10:46
Jídlo siplánuji dopředu a vše si sama vařím. Takže mám přehled co sním a snažím se ladit jídelníčky do zelena. Cvičení už tolik neplánuji, ale ne že bych žádný pohyb neměla.
19. 03. 2018 09:47
jídlo si denně připravuji a plánuji jednotlivé porce....
19. 03. 2018 09:22
Jídelníčky si plánuji zhruba na týden a také jen jednou týdně nakupuji.
19. 03. 2018 08:49
Plánuji den dopředu oběd a večeři. Týden dopředu si přibližně rozvrhnu, kdy budou ryby a kdy luštěniny.Na snídani a svačinu vždycky doma něco mám, neb taky musíme jezdit nakupovat do obchodních center a tak minimálně na týden abych měla ovoce a zeleninu.
19. 03. 2018 07:31
Díky za novou výzvu, ve všem mohu jen souhlasit.Většinou mi to jde,ale mívám i dny,kdy jak se říká nestíhám. Podle toho to tak vypadá, je fakt lepší mít vše připravené, než jak se říká něco si vzít na rychlo.Pokusím se to dopilovat
19. 03. 2018 07:02
Pohyb -ok,planováni jidelníčku musim doladit.
19. 03. 2018 06:56
Plánuji jídelníček dopředu. U nás není obchod a tak musím mít vše nakoupené dopředu. Do práce si nosím krabičky už léta. Pohyb mám každý den, procházka s pejskem je samozřejmostí. K tomu někdy přidám rotoped, jógu, kolo... Problém je, že nejím v klidu a pomalu.
19. 03. 2018 05:52
V plánování jídelníčku mám rezervy, pohyb v pohodě, díky za přesný návod.
19. 03. 2018 05:19
Já mám naplánovaný jídelníček dopředu, jelikož si nosím krabičky s sebiu do práce, pravidelně snídám doma a naučila jsem snídat i manžela. Pohyb mám také naplánovaný, jelikož mam zaplaceny skuoinové pravidelné lekce, ještě jsem žádnou nevynechaka :-). Pro mě téma tohoto týdne není nijak náročné, jelikož bez plánování bych se neobešla.... V práci bych neměla co jíst a to si nedovedu představit....
19. 03. 2018 04:58
Děkuji za moudrá slova,měla bych se nad sebou zamyslet neboť ne vždy si plánují hlavně jídelníček.
19. 03. 2018 04:45
Jídelníček zpravidla plánuji, ale mám i tady velké rezervy. Horší je to stím, co bych ráda v průběhu dne udělala a s odhadem toho, co reálně dokážu. To je dost často "ode zdi ke zdi".
19. 03. 2018 04:15
Jídelníček i pohybové aktivity mám většinou dané. Tréninky znám týden do předu, většinu jídla konzumuju v mateřince, kde pracuju. A s občasnými výkyvy se celkem bez problémů vyrovnám. Jen jedno moc neumím a to je odpočívat
19. 03. 2018 00:16
Pro mě je dnes plánování jídelníčku naprostou samozřejmostí a vlastně kvůli nákupům i musím. Na nákup jezdíme většinou jednou týdně, protože zdejší prodejna je omezena svou velikostí i sortimentem a není v jejich silách ho rozšířit. Ale fakt je ,že plánovat jídelník na týden dopředu jsem se naučila kdysi v kuchyni MŠ.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři