TOPlist
Sledujte nás:

Bdělá pozornost nebo čokoláda?

Zpět

Iva Málková

Proč a jak jíte

Mementem tohoto článku je, pokud máte zase novoroční touhu hubnout, abyste se tentokrát více věnovali více než tomu co jíte, tomu proč a jak jíte. Nasazení různých diet, kdy pouze měníte obsah jídelníčku, už máte mnozí z vás za sebou, většinou bez kýženého trvalého výsledku. Pojďte zkusit změnu návyků pomocí přístupu všímavosti, k němuž se v dnešní době stáčí pozornost. Na toto téma vychází mnoho knih a některé jsou zaměřeny speciálně na všímavé jedení – např. tituly “Pomalá dieta” nebo “Vědomá dieta”.    

Kurzy všímavosti

Na stránkách www.stob.cz můžete získat inspiraci k trénování tohoto přístupu k jídlu online nebo se můžete zúčastnit živého kurzu, který se zaměřuje na jedno z nejtěžších období změny a to na její udržení.

Od 18.1 otevíráme v ZŠ Plamínkové na Praze 4  pokračovací kurz psychologie udržení váhy - kde se bude též trénovat všímavost.

Můžete se také podívat zdarma na ukázkovou lekci věnovanou všímavosti, a to v rámci videokurzu Hubnutí na míru se STOBem.

 

Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda

Nadpis článku jsem si půjčila z knihy Proč je bdělá pozornost lepší než čokoláda - průvodce na cestě k vědomému životu. Proč hltáme a jíme jako o závod, když jídlo milujeme a měli bychom si ho spíše užívat. Proč někteří nedokáží jíst, aniž by jídlo nespojovali s jinou činností, když je prokázáno, že nemůžeme dělat plnohodnotně dvě věci najednou – jen přepínáme pozornost. A tak je raz dva člověk na konci napínavého filmu překvapen, že místo jídla, které si k filmu připravil, před ním stojí jen prázdný talíř. Proč? Protože měl v mysli přepnuto jen na film a večeři bězděčně mezitím snědl.

Studie prokázaly, že v polovině času lidé myslí na něco jiného, než co dělají. Bylo také zjištěno, že pokud myslíme na něco jiného, než děláme, jsme méně šťastni, než kdybychom mysleli na to, co děláme. Pokud tedy zrovna jíme čokoládu, zatímco naše mysl bloumá jinde, nemáme z mlsání takový požitek, jako kdybychom měli všímavou mysl.

 

Na bloumající mysl doplatíme většinou emocemi

Bolest, kterou nám přináší život, je nevyhnutelná, ale utrpení z ní pramenící je volitelné. Všichni se v životě dostáváme do situace smutku, ale nakolik se tím necháme pohltit, budeme se v tom utápět, rozvíjet negativa, zabývat se tím, co bylo, a strachem co bude  -  v tom již máme svobodnou volbu.

To se týká i pozitivních emocí. Uniká nám nejen prožívání radostí z jídla, ale i ze vztahů – osobní volno trávené v příjemné společnosti si kazíme sledováním mobilů, abychom náhodou nepřišli o nějakou větší zábavu někde jinde a práci dříve omezenou na  pracovní stůl  si dnes nosíme při sobě kamkoliv se hneme.

 

 

Díky 10 minutám cvičení všímavosti budeme lépe překonávat zlozvyky

Jako zdravé tělo vyžaduje cvičení, zdravá mysl si žádá totéž a efekt se projeví pak stále. Díky 150 minutám aktivního pohybu nebo 50 000 ušlých kroků za týden se nám zlepší kondice a díky 10 minutám cvičení všímavosti se nám zlepší mysl.

Pokud se nám podaří mít mysl pod kontrolou, ovlivní to naše zdraví, kila navíc a celkové štěstí. Trénujte tedy věnování pozornosti přítomnému okamžiku a to záměrně bez posuzování. Uvědomujte si, co se děje v mysli, když se objeví myšlenka – uvědomte si ji, přijmete ji a nechte odejít. Když nebudete myšlenkám věnovat pozornost, myšlenky nemohou přežít. Toto vám nakonec pomůže překonávat i zlozvyky.

Nadváha se udržuje většinou v důsledku emočního hladu a emoce vycházejí z myšlenek

Když přestanete být zajatci a oběťmi myšlenek, ale stanete se jejich pánem (pouhým pozorovatelem), získáte vládu nad emocemi, zlozvyky a celým životem.

Dojdete pak k tomu, že štěstí nezávisí na vnějších věcech, ale na tom, jakým způsobem se na ně díváte. Že příčinou stresu nejsou vnější okolnosti, ale to, jak si je vykládáte.

 

A co můžete udělat hned teď?

Pro začátek stačí, když se několikrát za den zastavíte - třikrát se nadechněte a zhluboka vydechněte a vnímejte všemi smysly, co vás právě obklopuje. A třeba vás zalije příjemný pocit, že jste vlastně šťastni. A jako po blankytném nebi občas proplují mráčky, tak je to i ve vašem životě – vaše kroky však směřují, třeba i s oklikami, ke spokojenému životu – jehož tvůrcem jste opět jen a jen vy.

 

Hodnocení (26 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 01. 2017 09:47
Tenhle článek mne vrátil k problému jídla u TV. Týká se to večeří a dosti často s tím bojuji. Vlastně nebojuji- podléhám situaci. A zkusím znovu odolávat pokušení.
10. 01. 2017 12:11
Moc hezky napsané. Stačí se dívat kolem sebe - příroda je kouzelná, pořád je v ní co obdivovat...a děti jsou pozitivní životabudič - i když mě dokáží fyzicky unavit, tak přinášejí nesmírnou radost.
10. 01. 2017 11:21
Je to pravda, musela jsem se k tomu článku vrátit. Přiděláváme si zbytečné starosti a stresy často sami.
10. 01. 2017 10:16
Moc hezky napsáno.
10. 01. 2017 00:10
pěkné
09. 01. 2017 18:53
Pěkné. Hlavně žít život TEĎ.
09. 01. 2017 16:44
krásný článek.
09. 01. 2017 16:33
já mám názor že život se má užívat dokud to jde a nečekat až přijde příhodný čas někdy...
09. 01. 2017 16:19
Krásný článek, Schopnost radovat z maličkostí se s malým dítětem stala nedílnou součástí mého života. :-) Ta radost v dětských očích, když jsme poprvé před pár dny vyjeli na saních a sjeli první kopec, ta je nade všechny čokolády. A já milovnice čokolády, věřili byste, že už mi ani nechutná? Taková domácí vánočka s šálkem bylinkového čaje snězená v ušáku s nožkami na lenošce je daleko lepší než čokoláda z alobalu. :-) A i se vším tím mlsáním domácích dobrot jsem vloni zhubla 10 kg. Prostě je to pravda. Vychutnávat si život i jídlo, nespěchat a úspěch se dostaví. ;-)
09. 01. 2017 15:47
Pokud se vám to nezdaří, tak od toho je metodika, kterou používáme právě v kurzech - kognitivně behaviorální terapie a všímavost - pokud jste z Prahy srdečně vás zveme do středečního kurzu - viz výše a nebo aspoň on line kurz - i když naživo je to lepší..
09. 01. 2017 14:48
Opravdu velmi hezky článek. Jen jak si ten stres nepustit do hlavy ???
09. 01. 2017 14:15
Moc hezky napsané - a ano, myslím si, že třeba právě u mne je stres a neustálý spěch jednou z hlavních příčin nadváhy.
09. 01. 2017 13:51
Všechno je to pravda, ale někdy je realita taková, že ty depky přicházejí.
09. 01. 2017 13:40
Úplně souhlasím, pořád se snažíme dělat deset věcí najednou a pak se nesoustředíme ani na jednu a ani jednu si neužijeme. Život běží tak rychle, člověk si ani neuvědomí a nevychutná jedno roční období, a už je tu jiné. Na výletech na kole na podzim jsem několikrát litovala, že si nemohu schovat "někam do krabičky" momentální atmosféru, krásu krajiny a ten vlastní okamžik. Moc by se hodilo si při stresu a špatné náladě takovou krabičku otevřít a zažít příjemné znovu.
08. 01. 2017 15:50
Co je to maličkost? Stále se za něčím ženeme ... a to nejkrásnější, co máme většinou kolem sebe nevidíme.
07. 01. 2017 17:11
Perfektní - a když je člověk vděčen za každou maličkost - tak odplynou stresující myšlenky. Vděk a stres nemohou být pospolu.
07. 01. 2017 15:26
Poslední odstavec mi mluví z duše. :-) Právě dnes jsem stála na zasněžené pláni, kolem třpyt, ticho, jen stopy od zvířátek a najednou se dostavil pocit štěstí - spokojenost, že tu krásu kolem sebe můžu vnímat všemi smysly...a pak jsme spokojeně s manželem pokračovali na běžkách směrem k domovu. :-)

Naši partneři