TOPlist
Sledujte nás:

Cereální kaše – ideální snídaně

Zpět

Článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím 7.11.2016. Autorkou je Mgr. Jitka Laštovičková.

Začnete-li den horkou kaší, nastartujete zdravě svůj metabolismus a zvládnete hravě výzvy dne.

Zdroj: Cereální snídaně ze Shutterstock

Teplá kaše zahřeje organismus a nastartuje metabolismus

Cereální kaše mohou být ideální pro dobrý start nového dne – zvolíte-li správnou cereálii, přidáte kvalitní bílkovinu a zeleninu nebo ovoce, získáte vyvážený pokrm, který vás dostatečně zasytí a dodá vám energii pro dopolední aktivity. Teplá kaše také organismus zahřeje a nastartuje metabolismus po nočním odpočinku těla. A hned se vám bude vstávat lépe.

Energie i vláknina, leckdy vhodné i při bezlepkové dietě

Pokud si pro přípravu kaše vyberete vhodnou cereálii, nemusíte se bát, že byste měli brzy hlad. Řada cereálií obsahuje významné množství vlákniny a v jejich složení dominují polysacharidy (složené sacharidy), z nichž se energie uvolňuje postupně. Jáhly, ovesné či špaldové vločky, pohanka, quinoa, celozrnná rýže – všechny tyto cereálie můžete zvolit jako svůj základ ranní snídaně. Rychlou kaši připravíte také z kukuřičné polenty nebo dětské krupičky, ale po takové kaši budete mít hlad mnohem dříve. Jáhly, pohanka, quinoa, rýže a kukuřičná polenta jsou vhodné i při bezlepkové dietě.

Nezapomeňte na bílkovinu

Druhou důležitou surovinou je zdroj kvalitních bílkovin – pro sladké kaše se hodí polotučné mléko nebo sojové „mléko“, vajíčko nebo tvrdý tvaroh. Lze také uvařit cereálii ve vodě a krátce před podáváním vmíchat polotučný tvaroh. Kaši doplňte ještě malou porcí čerstvého nebo sušeného ovoce a dozdobte sekanými ořechy nebo semínky. 

Neopomeňte ani na slané varianty

Cereálii s dušenou nebo pečenou zeleninou zkombinujte s vajíčkem, sýrem (parmezánem, balkánským sýrem) či tvrdým tvarohem. Můžete přidat také malé množství kvalitního rostlinného oleje.

Instantní varianty

Cereální kaše nemusíte připravovat jen sami doma, na pultech obchodů jsou připravené cereální kaše, které můžete využít, když vám ráno zrovna nezbývá čas. Prodávané cereální kaše mohou obsahovat jen samotnou cereálii upravenou k rychlé přípravě s teplým mlékem či vodou (a doplnění bílkovinou, ovocem, ořechy, aj.) nebo kromě cereálie obsahují také sušené mléko a ochucující složku (ovoce, cukr, ořechy, aj.). Vybírejte ale obezřetně – aby výrobek obsahoval dostatek vlákniny, převážně polysacharidy a naopak méně jednoduchých cukrů. S výběrem kaše vám může významně pomoci logo Vím, co jím - to za vás obsah vlákniny i jednoduchých cukrů pohlídá.

Obsahu cukru v kaších a porovnání instantní kaše s domácí jsme se věnovali v rámci měsíce omezení cukru. Připomenout si to můžete v následujících článcích:
Obilná kaše - kupovaná vs. domácí
 
Kolik cukru obsahují obilné kaše 

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 22:36
dolevina: U dostupných kaší srovnávej zejména množství cukrů (tedy ten řádek po sacharidech "z toho cukry". Ty, které mají výrazně vyšší cukry, jsou přislazované, a tudíž ne moc vhodné. Dalším kriteriem je obsah vlákniny. vlákniny. Čím vyšší, tím lepší.
30. 04. 2017 21:40
Kaši si občas dám ráda
30. 04. 2017 21:06
Průmyslově vyrobené kaše už si nekoupím,pohankové vločky do horkého mléka ředěného vodou a do toho 1/2 vaničky tvarohu.Ovoce co je zrovna po ruce, někdy koření a jím:-)
30. 04. 2017 10:42
Jak poznám, že je instantní kaše kvalitní?
30. 04. 2017 10:12
nedávno jsem měla ovesnou kaši s chia semínky, borůvkami a syrovátkou
30. 04. 2017 07:15
Kaše s dcerou snídáme rády, většinou s ovocem - tedy na sladko a trošku oříšků nebo chia semínek. Většinou připravím večer a ráno ohřeji. Vločky stačí nechat chvíli nabobtnat v mléce a pak šup do mikrovlnky :-)
29. 04. 2017 19:14
Kaše snídám skoro každý den. Mám pohankovou, jáhlovou, šestizrnou, kukuřičnou, vločky - ovesné, qunoa, pohankové do toho přidám oříšky vlašské, lískové, mandle, slunečnicová semínka, chia, brusinky, rozinky,kustovnici, lněné semínko... a kapku oleje z ostropestře nebo lněný. Skořici. Nedávám tam vše najednou, střídám to a pokaždé má jinou chuť. Nesladím. K tomu si dám nějaké ovoce a 4 dcl čaje.
Na slano jsem měla jen vločkovou a do ní rozšlehané vejce.
29. 04. 2017 13:09
Takhle snídám, vločky večer uvařím, ráno do nich dám bílý jogurt, ovoce a trochu nějakého sladila.
Slanou verzi jsem nezkoušela, ale zkusím, asi se sýrem a šunkou.
29. 04. 2017 12:23
Kaše mám moc ráda a dělám si je. Spíše volím tu verzi na sladko. Teď vyzkouším něco na slano.
28. 04. 2017 22:00
Občas si dělám slanou ovesnou kaši, ale zabere to dost času. Děkuji za skvělý článek.
28. 04. 2017 21:13
Kaše na snídani mám v oblibě ať ovesnou nebo pohádkovou s ovocem a oříšky a kapka datového sirupu
28. 04. 2017 20:08
Večer namočím vločky do vody, ráno stačí smíchat s mlékem ředěným vodou, prohřát a přidat tam něco k dochucení ( skořice, ovoce, kakao, med, javorový sirup, semínka, oříšky atd.)
28. 04. 2017 18:38
@FilaByla a další: Kaše není nic, co zabere čas. Instantní kaše (i ty kvalitní, samozřejmě) mi trvají asi tolik: 2 minuty na ohřátí mlíka, zamíchat, 2 minuty na odstátí (a zatím si "namaluju obličej"). Ze špaldové krupice je to na sporáku taky do těch 5 minut v pohodě i s rezervou. Když dělám vločkovou kaši, může to být pár minutek v mikrovlnce nebo cca 5 minut na sporáku (a zatím si procvičit podřepy, zanožování, unožování) - z klasických vloček. A existují i kaše, které jen obsáhnou vločky namočené a připravené s ovocem večer do sklenice a přes noc se v lednici rozleží. O tolik víc času než si namazat chleba a něco si k němu naskládat to tedy není. Já osobně snídám nasladko, jinak to neumím a nepřeučím se to. Takže pokud to chcete prostřídat a nejste zase zarytí "slanaři", ztráty času se fakt nebojte.
28. 04. 2017 15:19
Kaše nejím, ale informace stály za přečtení.
28. 04. 2017 13:43
Ráda bych si kaše dělala, ale mám strach, aby to nezabralo moc času. Když snídám cereálie, tak spíš jen zalité mlékem.
28. 04. 2017 11:35
Já kaše nevařím, ale dělám si "ovesný maglajz" za studena a naslano. Dělávala jsem si rybičkovou pomazánku z tvarohu s přídavkem vloček, ale mělo to moc bílkovin. Tak jsem přešla spíš na "vločkorybičkovou kaši z joburtu - jedna nastrouhaná cibule (já cibuli zbožňuju, navíc je to jedna z mála zelenin, které jím, takže normálnější dávka by asi byla půlka cibule), půl plechovky rybiček v oleji (včetně oleje), 4 vrchovaté lžíce vlček a jedna vrchovatá lžíce jogurtu (nebo dvě menší), lřička hořčice, zastříknout citronovou šťávou, přidat vodu, aby se vločky namočily, zamíchat, nechat pět minut bobtnat. Z toho mám něco mezi snídaní a obědem.
Když mám jó moc bílkovin, dělám si to bez rybiček a místo cibule A a hočřice dám nastrouhané rajče - to se dá udělat jak na ladko se skořicí, tak naslano s bazalkou a sušeným česnekem.
Nedávno - nedostatek sacharidů, přebytek bílkovin a vlákniny - jsem si udělala vodovou krupičnou kaši na sladko se skořicí a medem a dala do toho lžičku sezamového oleje. A musím říct, že jsem si smlsla :-)
28. 04. 2017 10:46
Kaši si dělám jen občas, spíše volím snídaně na slano.
28. 04. 2017 09:40
Kaše snídám stále,bez ní to ráno nejde
28. 04. 2017 08:47
Cereální kaši si někdy k snídani dělám
28. 04. 2017 08:43
Já miluji snídaně na slano, pro mne by to byla ideální večeře.Ale vyzkouším to, třeba mne to osloví, jako už spoustu věcí tady.
28. 04. 2017 08:26
Kašovitou konzistenci na sladko nedávám, ale v kombinaci cereálie s tvarohem asi vyzkouším.
28. 04. 2017 07:27
tak tohle nejím, ale zajímavé informace
28. 04. 2017 07:15
Cereálie s tvarohem - tak tuto kombinaci jsem nezkusila

Naši partneři