TOPlist


Cukr v mléce a mléčných výrobcích

 

Ing. Hana Málková

 

Pokud jste s námi v projektu už od začátku roku, o cukru už mnohé víte, ale neuškodí si informace po nějaké době osvěžit. :-) Tentokrát se zaměříme konkrétně na obsah cukru v mléčných výrobcích. Téměř ve všech mléčných výrobcích určitý podíl cukru najdeme, co je však jejich přirozenou součástí, a co už je zkrátka moc a je do výrobku zbytečně přidáváno?

Cukr přirozeně se vyskytující vs. přidaný

Mléčné výrobky obsahují určité množství přirozeně se vyskytující laktózy. Jedná se o disacharid složený z molekuly glukózy a galaktózy a dle legislativy spadá pod označení cukr. Jedná se o přirozenou součást mléčných výrobků a přítomnost laktózy určitě není důvodem pro omezení či vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku (za předpokladu, že netrpíte laktózovou intolerancí).

Vedle přirozeně obsažené laktózy může však v některých mléčných výrobcích být obsažený také cukr přidaný, typicky například v ochucených jogurtech, ochuceném mléku, mléčných nápojích nebo dezertech.

Cukr pochází většinou z ochucující složky, částečně může být obsažen v samotném ovoci, ale v mnohem větší míře se jedná o cukr přidaný, ať už v podobě klasického cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu a dalších druhů sladidel. 

Povinnost uvádět výživové údaje na balených potravinách (až na některé výjimky) vstoupila v účinnost poměrně nedávno, a to 13. prosince 2016. Na obalech potravin musí být uveden obsah sacharidů a „z toho cukrů“. Pod pojmem cukry jsou však zahrnuty jak cukry přidané, tak ty, které jsou přirozenou součástí dané potraviny, u mléčných výrobků se jedná především o zmiňovanou laktózu.

Pokud neznáte přesný obsah laktózy v daných výrobcích, tabulka s nutričními hodnotami vám v rozlišení přidaného a přirozeně se vyskytujícího cukru příliš nepomůže. Přidaný cukr však identifikujete podle složení, ve výčtu bude v takovém případě uveden cukr nebo různé druhy sirupů či jiných sladidel. Buďte si jisti, že v případě ochucených výrobků na cukr nebo sirup narazíte vždy (s výjimkou některých výrobků slazených nekalorickými sladidly).

Množství přidaného cukru celkem spolehlivě zjistíte, pokud vedle sebe porovnáte hodnoty neochuceného neslazeného výrobku a ochuceného výrobku s příchutí. Pokud se podíváte například na nutriční hodnoty bílého jogurtu, uvedená hodnota v tabulce u položky cukry odpovídá přibližně množství přirozeně obsažené laktózy. Číslo nebude nijak vysoké, ve 100 ml mléka nebo 100 g bílého jogurtu je to například kolem 5 g. To, co je tedy nad uvedených 5 g už je nejčastěji cukr přidaný, a většinou je ho až zbytečně moc.

Obsah cukru v jogurtech

V ochucených jogurtech je nejčastěji obsaženo celkově okolo 14 g cukru na 100 g, v některých případech je však obsah cukru dokonce vyšší než 20 g. Pokud si odečtete zmíněných 5 g laktózy, jedná se o 9-15 g přidaného cukru na 100 g, což už je poměrně vysoké číslo.

  

                Na fotografiích jsou použity kostky cukru odpovídající cca 2,5 g a znázorňují pouze přidaný cukr.

 

Zatímco klasický ovocný jogurt čítá v jednom balení 5 kostek přidaného cukru a ovocný jogurt se sladidly 2 kostky (některé dokonce neobsahují žádný přidaný cukr, pokud jsou slazeny jen sladidlem a nikoli v kombinaci s cukrem), bílý jogurt žádný přidaný cukr neobsahuje a jeho energetická hodnota je tak až dvakrát menší.

Obsah cukru v mléčných nápojích

V ochucených mléčných nápojích (kefírech, jogurtových nápojích, zákysech apod.) je průměrně obsaženo okolo 12 g cukru na 100 g výrobku, z čehož přibližně 7 g tvoří cukr přidaný. Nevýhodou těchto výrobků je také velikost balení, které se zpravidla pohybuje od 300 do 500 g.

Například jedno balení ovocného kefíru obsahuje téměř 50 g cukru, z toho více než 30 g tvoří právě cukr přidaný.

   

 

Kupujte jen neochucené varianty

Jasnou volbou by tedy měly být jogurty a kysané mléčné nápoje bez příchutí, které neobsahují žádný přidaný cukr. Pokud vám tyto výrobky samy o sobě nechutnají, není nic jednoduššího než si je dochutit doma dle vlastní potřeby. Přidejte čerstvé ovoce, případně doslaďte lžičkou medu, džemu nebo oblíbeného sirupu. Stále se sice jedná o cukr, ale máte pod kontrolou přidané množství a pravděpodobně vám bude stačit cukru méně než kolik ho přidávají výrobci do ochucených variant. Případně lze využít i nekalorická sladidla, ale lepším řešením je si sladké chuti postupně odvykat. Uvidíte, že za nějakou dobu už na bílý jogurt s čerstvým ovocem nedáte dopustit a kupované ochucené jogurty vám budou připadat zbytečně přeslazené.

 

Pozor na dezerty

Další skupinou výrobků, která by mohla příjem jednoduchých cukrů významně navýšit, jsou mléčné dezerty. Slovo “dezert” v názvu  stojí v případě těchto potravin zcela oprávněně, proto by se v jídelníčku neměly objevovat příliš často, a to jak u dospělých tak u dětí. Mezi tyto výrobky patří například mléčné rýže, pudinky, smetanové krémy a podobné výrobky, z nichž většina už nemá s mléčnými výrobky a jejich pozitivy nic moc společného.

V oblíbených dezertech typu mléčná rýže se může skrývat až 8 kostek cukru. Pokud si tento dezert připravíte doma z rýže, mléka a například vanilky, kakaa nebo ovoce, můžete množství cukru libovolně snížit.

V porovnání se sušenkami mléčné výrobky stále vítězí

I přes zbytečně vysoký obsah cukru jsou ochucené mléčné výrobky (jogurty, kefíry apod.) vzhledem k obsahu příznivých živin stále zdravější svačinou, než je například sušenka, čokoládová tyčinka nebo kupovaná bageta. Je však vhodné odvykat si přehnaně sladké chuti a postupně ochucené výrobky nahrazovat vhodnějšími neochucenými variantami, které si můžete dochutit dle vaší fantazie.

Svůj denní příjem cukru si můžete hlídat také pomocí programu Sebekoučink, který se již brzy i díky vaší podpoře dočká mobilní aplikace. :-)

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

25. 09. 2017 22:51

bagi666

Ochucené nekupuji

25. 09. 2017 11:29

PerditaX

někdy to co je v kelímku snad ani není mléčný výrobek, ale dají se vybrat opravdu chutné, ale zpravidla je cena nekřesťanská

22. 09. 2017 08:29

Masa55

Já mám problém s neochucenými jogurty, prostě mi nechutnají, zdají se mi moc kyselé, ale ochucené mi chutnají.Zakysané mléčné výrobky kupuji, miluji třeba brambory s tavrohem a k tomu kyselé mléko.

17. 09. 2017 14:07

sifaka

Už dlouho jedu v bílé Hollandii, tam problém nemám ale ochucené kefíry-to byl celkem šok.Dala jsem si krabičku s rohlíkem na svačinu a když jsem to hodila do koučinku, tak jsem spadla pod stůl!:-(...od té doby už jen bílé a ovoce.Díky za informace.

17. 09. 2017 10:50

HannySunny

Dolevino, máš pravdu, chuť některých jogurtů je tragická, naštěstí ne všech. :-)

17. 09. 2017 10:49

HannySunny

Coumbo, myslím, že se tak preslazuje kvůli dětem, které až na výjimky bez cukru jogurty a kefiry prostě odmítají. Jsem ráda, ze ty moje sní jogurt každý den a vzhledem k jejich nízké váze cukr navíc není nutné řešit,pořád lepší než aby snidaly nutelu. Pro nás ženy je to ale těžší, naštěstí výběr jogurtů se rozšířil a můžu si vybrat.

17. 09. 2017 08:33

dolevina

Je zajímavé ,že neochucené jogurty mají různou chuť,některé moc dobre nejsou .

16. 09. 2017 06:35

Dadag

kupuji jen bílé

10. 09. 2017 08:46

JARI59

Já hlavně kupuji bílé jogurty a kefíry a pod., marmelády, oříšky a pod. máme doma a dám si jich jen málo

08. 09. 2017 22:29

Pepe11

Bílý jogurt máme doma pořád. Stačí přidat třeba maliny a mňamka je hotová.

08. 09. 2017 21:18

marunecka

Do jogurtu si přidávám domácí borůvkový džem.

08. 09. 2017 21:06

LuckaN78

je pravda, že některé jogurty jsou opravdu přeslazené a ani mi nechutnají...a to si je občas dávám, jím ale i bílý...

08. 09. 2017 17:41

jesus

to jsem ani netušila kolik kostek cukru je v mém oblíbeném jogurtovém mléku

08. 09. 2017 17:40

irwinka

já si dělám jogurt doma a je to super, jednoduché, rychlé a levné, doporučuji :-)

08. 09. 2017 09:59

ekavkova

Jogurty kupují většinou bílé a u ovocných kontrolují kalorickpu hodnotu i cukr.

08. 09. 2017 08:38

coumba

Občas přemýšlím, proč výrobci tolik mléčné výrobky přeslazují, Mám sladké ráda, ale někdy je to příliš i na mě. To samé platí třeba u musli tyčinek.

08. 09. 2017 08:08

MaHelen

mám ráda bílý jogurt řecký nebo skyr občas si přidám skořici, med , oříšky.

08. 09. 2017 06:55

JARI59

Kupuji neochucené a přidám si tam bud čerstvé ovoce nebo oříšky

08. 09. 2017 06:11

vachova

Jim pouze neochucené

08. 09. 2017 06:10

vachova

Jim pouze neochucené

07. 09. 2017 22:36

Hanuja

Kupuji si jen bílé zakysané mléčné výrobky. Ty sladké mi ani moc nechutnaji.

07. 09. 2017 19:51

KruntoradovaL

Super článek, překvapila mě activia, kterou si kupuji, že obsahuje 6 kostek cukru

07. 09. 2017 19:00

ajanka

Ochucené mléčné výrobky kupuji jen vyjímečně. Máme nejraději neochucené nebo dochucené doma.

07. 09. 2017 17:31

martashi

Kupuji pouze bílé zakysané výrobky a neochucené mléko. Když je chuť dotvořím ovocem, dětem a manželovi i medem a ořechy se skořicí.

07. 09. 2017 16:13

Slonik71

Kupuji si ochucený jogurt který smícháme s bílým jogurtem nebo nizkotucnym tvarohem

07. 09. 2017 14:58

cailin.grian

děkuji článek, dávám přednost bílým, kam si přidávám ovoce, vlákninu; ale někdy si koupím ochucený kefír a nebo tu mléčnou rýži

07. 09. 2017 13:28

DanaR

Kupuji si jen neochucené jogurty a kefíry, s tímto problém nemám.

07. 09. 2017 12:22

vanda

Kdysi jsem si občas koupila ochucené mléko. teď už dlouho, dlouho ne.

07. 09. 2017 12:15

ifucikova

Mléčné výrobky kupuji bez příchutí, kromě mléčných nápojů, ty nekupuji vůbec. Pokud mám chuť na sladkou variantu, tak si do nich dám ovoce.

07. 09. 2017 09:46

Veve12

Jogurty jím bílé, ochucené jen občas. Do tvarohu si dávám kustovnici. Občas si koupím ochucený Milko. Mléčné dezerty nekupuji.

07. 09. 2017 09:36

Macatice

Já jsem "před STOBem" taky hojně tláskala ochucené kefíry a jgurty a pudinky se šlehačkou....
Teď jím neochucené, ono mléko a jeho produkty mají v sobě přirozeného cukru až dost. Ale vzhledem k tomu, že jsem téměř odbourala přidávané cukry, tak laktóza a spol. pro mě není limitující prvek, to spíš SAFA. Jsem přesvědčená, že o tom bude samostatný článek, možná dokonce hned ten zířejší :-)

07. 09. 2017 09:34

Yogii

Jogurty kupuji většinou bílé, ochucené výjimečně a jen od určitých výrobců, z mléčných nápojů většinou nízkotučný kefír a mléčné dezerty nyní už vůbec nekupuji. Dnes mi přijdou strašně přeslazené.

07. 09. 2017 09:25

PCateria

Super článek s názornou ukázkou. Přestě téma, se kterým teď bojuji. To ochucené nízkotučné kefírové mléko jsem pila docela často, dokud mi nebylo řečeno, kolik je v něm přidaného cukru...

07. 09. 2017 08:59

bessi

Ochucené mléčné výrobky nejím. Kupuji jen bílé. A ani si do nich nic nepřidávám.

07. 09. 2017 08:27

lenkamarie

Mléčné výrobky jsem kupovala spíše ochucené,ale bílý jogurt s ovocem mi bude určitě také chutnat.Děkuji za článek:).

07. 09. 2017 08:18

dolevina

Do bílého jogurtu si přidávám ovoce.

07. 09. 2017 08:10

Kumpi

Naštěstí mi ochucené mléčné výrobky moc nechutnají, takže dávám přednost bílým variantám. :-)

07. 09. 2017 08:07

filipova

já jím bílé jogurt a bílý tvaroh, do kterých si přidávám mražené drobné ovoce, kefíry mi chutnají bílé, jinak občas ovofit ,jogobellu light, já ty přesazené jogurty a nápoje vůbec nemusím

07. 09. 2017 07:30

hanajabu

Ty konkrétní kostky cukru na můj příští výběr ochucených mléčných výrobků určitě zaberou! Ale naštěstí mám ráda i neochucené jogurty a jogurtové mléka. :-)

07. 09. 2017 07:13

babicka Eva

Mám ráda jogobellu, ale počet kostek cukru je děsivý. Kupuji i bílý jogurt, do kterého teď dávám ostružiny a dobrou vlákninu.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma