TOPlist
Sledujte nás:

Dieta

Zpět

v článku byly použity informace V. Stejskalové, nutriční terapeutky, FTNsP, Praha

 

Dieta je pro mnohé synonymum redukční diety. Diet však existuje celá řada.

Diety provází člověka už od pradávna. Již od nepaměti se lidé snažili svoje nemoci a neduhy léčit nejen čaji, odvary a výluhy nejrůznějších bylinek a kořínků, ale hledali i konkrétní potraviny, kterými by své potíže zmírnili, vyléčili.

 

Zásady zdravé vs. léčebné výživy (diety)

Zásady zdravé výživy jsou určeny pro ty, kteří netrpí žádným onemocněním, kvůli kterým je třeba stravu přizpůsobit. Zdravá strava je taková, která nám poskytuje všechny složky důležité k udržení optimální tělesné hmotnosti a zdravotního stavu, a to v dostatečném množství a správném poměru. Zdravá strava je pro nás velice důležitá, protože je to jediný způsob, jak dodávat našemu organizmu všechny potřebné látky pro jeho správný vývoj (v dětství), obnovu a udržení v dobrém stavu. Velice důležité je přihlížet k individuálním potřebám. Zdravou stravou (a zdravým životním stylem vůbec) můžeme předcházet řadě onemocnění. Jako prevence se uplatňuje např. v případě obezity, cukrovky, vysoké hladiny cholesterolu v krvi, srdečně-cévních onemocnění aj.

Dieta je soubor výživových opatření, jejichž uplatnění zlepší kompenzaci onemocnění, zmírní nebo odstraní obtíže nemocného. Je to tedy strava člověka v nemoci a v úzdravě. Je upravená vzhledem k charakteru nemoci. Zásadou je její co největší přiblížení stravě zdravého člověka, má být pokud možno plnohodnotná energeticky a biologicky, lehce stravitelná, pestrá a chutná. Účelem správně sestavené diety je ovlivnit vzniklý patologický stav, šetřit nemocný orgán, pomalu ho přivádět ke správné funkci.

 

Co znamená léčebná výživa (dieta) v praxi

Diety můžeme rozdělit na krátkodobé a dlouhodobé. U akutních stavů může dieta trvat pouze několik dnů, může se jednat i o dietu, která nebude energeticky nebo biologicky (tedy obsah všech pro organizmus důležitých látek) dostatečná. U chronicky nemocných pak musí být dieta sestavena tak, aby byla plnohodnotná.

Při plánování léčebné stravy si všímáme celkového složení stravy, kvantity, kvality, vhodných potravin (jaké lze a jaké jsou z diety vyloučeny), konzistence stravy (v kašovité formě jen něco nebo vše), technologické úpravy, podávání jídla (kolik denních dávek, jak velké, způsob – lžíce, láhev, sonda), přihlíží se k individuálním přáním.

 

Čím se může lišit dieta od zásad zdravé stravy

* technologickou úpravou jídel – tj. způsob tepelné úpravy, konzistence apod.

* výběrem potravin, vynecháním nebo naopak nadbytkem některé složky stravy, např. omezení soli, omezení purinových látek, zvýšený příjem vápníku apod.

* úpravou energetické hodnoty

* změnou poměru živin – vedle diet s fyziologickým poměrem živin, máme diety s omezením bílkovin nebo tuků, sacharidů či energetické hodnoty

* způsobem podání jídel – počty denních dávek

 

Kde jen strava nestačí

V případě, že dieta nepokryje potřebnou dávku všech látek pro nemocného důležitých, je možné využít některý z alternativních způsobů stravování:

* parenterální – výživa do žíly

* enterální – cestou trávicího ústrojí – ústy nebo sondou

Hodnocení (27 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 03. 2013 11:30
belle.poupee: tak bylo krásně řečeno ;-)
18. 03. 2013 12:56
já bez diety asi už nebudu, je to prostě nadosmrti
09. 03. 2013 17:16
Začínám se tady dozvídat více věcí než v hodinách biologie a chemie. :-D
03. 03. 2013 21:35
Ke štíhlé postavě se člověk musí projíst!
03. 03. 2013 08:14
můj brácha měl jednou jaterní dietu a chudák nemohl skoro vůbec nic...od té doby má zvláštní dar,že už od pohledu pozná špatné jídlo...třeba kouká na šunku v obchodě a říká to nekupuj,to je zkažené....a má pravdu...
24. 02. 2013 19:04
Nejlepší je život s racionální dietou.
22. 02. 2013 20:14
Upřímně...člověk je rád, že je zdravý a nemusí se hlídat až tak moc :-)
22. 02. 2013 10:34
Hezky přehledně popsané.
21. 02. 2013 15:27
TAK JSEM ZASE O NĚCO CHYTŘEJŠÍ

Naši partneři