TOPlist
Sledujte nás:

Fotoaging – stárnutí pleti způsobené sluncem! Co s tím?

Zpět

Fotoaging – stárnutí pleti způsobené sluncem! Co s tím?


Stárnutí pokožky není způsobenou pouze biologickou cestou, ale hlavně i dalšími vlivy – např. stresem, špatnou životosprávou, ale také nedostatečnou ochrannou před UV zářením, kdy dochází k tzv. „fotoagingu“, tedy stárnutí kůže způsobené světlem.

Všimněte si, že v místech, kde je pokožka relativně chráněná před vnějšími vlivy prostředí, zůstává až do zralého věku jemná, hladká a bez vrásek. Tam, kde je kůže vystavována slunci, horku i zimě – tedy hlavně na obličeji, je viditelně mnohem více zasažena, je unavenější, působí zhruběle, mohou se objevovat i různé pigmentové skvrny.
Každý den je pokožka vystavována zejména UVA záření, které na pleť působí i když je oblačné počasí a zdá se, že slunce nesvítí, ale chráněni nejsme dokonce ani za sklem. UVA záření totiž působí i přes okna, a to ať už doma, v kanceláři či v autě.
A právě UVA záření je hlavní příčinou stárnutí pokožky, kdy se kolagenová a elastinová vlákna rozpadají. Proto je trendem novodobých kosmetických přípravků poznání, že základem musí být ochrana před UV zářením – je proto nutné pokožku chránit použitím denních krémů s vyšším ochranným faktorem. Zvláště v poslední době, kdy dochází ke zhoršování životních podmínek, zvyšuje se množství exhalací a snižuje se ochranná ozonová vrstva, jsou přípravky s vyšším SPF nutností.

Co byste měli určitě vědět?

- Denní a opalovací krém není to samé! A jak to tedy je? Čtěte dále…
- Denní krémy s UV ochranou je nutné používat za každého počasí, i za oblačného, kdy se pouze zdá, že slunce nesvítí a tím pádem i po celý rok, tedy i během zimy
- V případě, že už máte svůj oblíbený přípravek, je vhodné ho denním krémem s UV filtry pouze překrýt. Jedná se o velmi lehké, rychle se vstřebávající přípravky, které je možné aplikovat jak samostatně, tak je i vrstvit.
- Při prevenci nebo dokonce odstraňování pigmentových skvrn jsou tyto přípravky skutečně nutností


Jaké denní krém s UV ochrannou vybrat?
Kvalitní ochranné krémy RYOR dokáží výrazně zlepšit stav vrchních vrstev kůže a jsou nejlepším pomocníkem před kožními změnami. Jsou zde i další antioxidační složky, např. vitamin E. Tyto přípravky jsou ideální i pod make-up. A co víc? Je možné je použít jako hlavní denní krémy nebo je díky lehké textuře vrstvit (překrýt s nimi svůj oblíbený krém).

Duo – aktivní krém SPF 15 (152 Kč) a Trio – aktivní krém SPF 30 (170 Kč)

Polomastný denní krémy s kyselinou hyaluronovou,  extraktem z mořských řas a vitaminem E nabízí vysoký stupeň UV ochrany a jsou dermatologicky testované.
– chrání pleť před UV zářením a působením volných radikálů – kromě ochrany pokožky je zajištěna i hydratace – pro všechny věkové kategorie a typy pleti včetně pleti velmi citlivé 

Cena: Duo – aktivní SPF 15 152, Trio- aktivní  170 Kč

Více informací najdete ZDE
 

A zajímavost na závěr - jaký je rozdíl mezi denními krémy s UV filtry a opalovacími přípravky?

Může se zdát, že obojí slouží stejnému účelu, tedy ochraně pokožky před UV zářením, ale rozdíl mezi denními krémy s UV filtry a opalovacími přípravky je opravdu značný.

Opalovací přípravky využíváme, pokud opalování, vystavování se slunci a zhnědnutí pokožky je naším záměrem.  Ochranné opalovací přípravky v současnosti podléhají velmi přísným nařízením EU, kdy musí být v přípravku přesný poměr mezi ochranou proti UVA a UVB záření (1/3 chrání proti UVA záření a 2/3 proti UVB záření).  Opalovací přípravky jsou navíc voděodolné.

Denní krémy s UV filtry využíváme, pokud pleť chceme a potřebujeme chránit před  negativními účinky slunečního záření při běžném způsobu života. Stále totiž dochází ke zhoršování životních podmínek, zvyšuje se množství exhalací a snižuje se ochranná ozonová vrstva. Neslouží tedy k běžnému opalování, obsahují UV filtry, které chrání pleť hlavně před UVA zářením, které je všudypřítomné, dokonce proniká přes mraky, textil i sklo. Tyto přípravky je vhodné používat i tehdy, když slunce nesvítí, je pod mrakem, zima či chladno, tedy ideálně celoročně. Zabraňuje se takzvanému „fotoagingu“, tedy stárnutí pomocí slunečního záření, které má vliv na rozpad kolagenu a elastinu a je zásadní při celkovém stárnutí pokožky, tedy tvorbě vrásek. Denní krém s UV filtry navíc nejsou voděodolné.


Nevíte si rady s vhodným výběrem přípravku? Navštivte online poradnu na www.ryor.cz

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 12. 2015 20:41
díky za info
08. 06. 2015 17:58
Dík za poučení.

Naši partneři