TOPlist
Sledujte nás:

Internet při hubnutí – pomocník nebo škůdce?

Zpět

 I. Málková

Technika škodí i pomáhá

Prevalence obezity celosvětově roste a přináší tak těžce řešitelné problémy jak pro zdraví jednotlivce, společnosti, tak i ekonomické pro celý zdravotnický systém. Vzhledem k omezeným možnostem stávajících metod ovlivňování hmotnosti populace je žádoucí využívat i metod nových, např. internetových aplikací a programů. Na jedné straně se technické vymoženosti podílejí na stále narůstajícím počtu obézních, na straně druhé nabízejí pomoc k řešení tohoto problému.

Ekonomika v hubnutí

V naší zemi váží každý druhý člověk více než by měl a pokud by všichni chtěli radu od opravdového odborníka - obezitologa nebo nutričního terapeuta, kapacita by určitě nestačila. Toho využívají nezodpovědní obchodníci s hubnutím, a tak nabídka hubnoucích přípravků i díky internetu oslovuje stále větší množství lidí. Jedním z efektivních řešení může být redukce váhy „na dálku“ právě pomocí internetu.

Lze surfováním zhubnout – aneb jak se v nepřeberné nabídce orientovat

V poslední době můžeme pozorovat výrazný nárůst webových programů pro hubnutí. Na webu najdeme v řádu jednotek nabídky seriozní (především firmy farmaceutické zabývající se obezitou či diabetem, stránky některých pojišťoven, stránky odborných společností), ale i tisíce nabídek neseriozních (přímá nabídka neefektivních potravinových doplňků na hubnutí, nepřímá nabídka doplňků, kdy po vyplnění dotazníku přijde vyhodnocení s naléhavou výzvou o zakoupení preparátu apod.).

Jak pomáhá STOB?

Výborné je, když seriózní program nabízí nejen edukaci, vzdělání, ale je zajištěna i akce a zpětná vazba. Ideální je, když vám program dá nějakým způsobem najevo, jak si vedete a doporučí, co máte konkrétně změnit. To v současnosti poskytuje program Sebekoučink na www.stobklub.cz. K udržení motivace přispívá okamžitá zpětná vazba programu a komunitní podpora webu (blogy, diskuse, fotogalerie).

Jak funguje Sebekoučink?

Na základě vstupních údajů, které si zadáte v úvodním dotazníku (výška, věk, váha, pohlaví, cíl – chci hubnout, udržuji váhu po zhubnutí nebo nepotřebuji hubnout, ale chci žít zdravě), program vypočítá vaše ideální hodnoty pro množství přijímané energie a tomu přiřadí vhodnou skladbu živin. Tyto doporučené hodnoty pak bude porovnávat se skutečnými hodnotami, které program vypočítá z vámi zapsaného jídelníčku a vaše úspěchy odměňuje pomocí barevných semaforků.  Dává vám každodenně zpětnou vazbu nejen ve vztahu k jídelníčku, ale hodnotí i pohyb. A pokud máte na semaforu červenou – nabídnou se vám i konkrétní rady, jak právě váš problém, vzhledem ke zvolenému cíli, řešit.

 

Novinka Hubnutí na míru se STOBem psychologický online kurz

 Díky programu Sebekoučik se  většině  uživatelů STOBkubu  podařilo  si dobře sestavit  jídelníček.

Pro ty, kteří ale nezvládají tzv.  "jídlo navíc", kdy důvody jsou od linoucí se vůně přes stres až k nevhodným myšlenkám "buď anebo" - hubnu nebo se nekontroluji máme řešení.  Iva Málková  vytvořila se svými spolupracovníky on line kurz, který se zabývá psychologií hubnutí,  kde je "pokupě" shromážděno 30leté know how STOBu.  Kurz je plánován zhruba na tři měsíce, ale uživatelé kurzu  se k němu  budou jistě vracet i v budoucnu. Hlídání váhy je celoživotní kontrola a v tomto komplexním přístupu k hubnutí budete nacházet stále další a další pomocníky pro nově vznikající problémy.

Kurz můžete koupit zde. Na tomto odkazu máte také možnost podívat se zdarma na ukázkové lekce kurzu.

 

Webinář se konal ve středu 30.11.2016

Tento webinář poskytl ve zkratce návod,  jak  neprohubnou život  a provedl účastníky komplexním psychologicky laděným kurzem pod názvem  Hubnutí  na míru se STOBem, který je umístěn na portálu Vím víc. Stručně nastínil témata podrobně rozebraná v kurzu. 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři