TOPlist
Sledujte nás:

Jak na správný nákup tuků?

Zpět

Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí, kde najdete i spoustu dalších cenných rad.

Při výběru tuku bychom  se měli řídit především účelem, pro který chceme tuk nebo olej použít. Jak správně tuky používat se můžete dočíst zde.

Oleje

Při nákupu oleje bychom si měli všímat především toho, o jaký druh oleje jde. Z hlediska výživového je z běžných olejů jednoznačně nejvhodnější olej řepkový, který má výhodné složení a je i poměrně stabilní při vyšších teplotách. Někdy lidé kupují výrazně dražší kanolový olej, což je v podstatě totéž jako olej řepkový. Měli bychom raději kupovat oleje v tmavých skleněných lahvích, v současné době bohužel převládají oleje v průhledných PET lahvích. Alespoň doma je potom chraňte před světlem a skladujte je v temnu.

Jak vybírat olej olivový?

Náročnější je výběr olivového oleje, protože existuje několik druhů.

Druhy olivových olejů (tato kategorie musí být označena na obale):

a) Extra panenský olivový olej: výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy (získává se tedy mechanicky za studena); na obalu bývá nadpis „extra vergine“, „extra virgin“, „extra vergin“

b) Panenský olivový olej: olivový olej získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy

c) Olivový olej: olivový olej obsahující rafinovaný olivový olej a olej získaný přímo z oliv (rafinovaný olej se vyrábí za použití tlaku a tepla)

d) Olivový olej z pokrutin: olivový olej obsahující olej získaný zpracováním zbytků po extrakci olivového oleje a olej získaný přímo z oliv nebo olivový olej obsahující olej získaný zpracováním pokrutin a olej získaný přímo z oliv.

Z hlediska obsahu příznivých látek jsou druhy olejů jsou seřazeny podle klesající kvality. Samozřejmě v rámci jednotlivých skupin může kvalita výrazně kolísat. Navíc se olivový olej velmi často falšuje, neměli byste proto kupovat olej od podezřelých firem a za podezřele nízkou cenu.

Záleží také, na jaký účel chcete olivový olej použít. Panenské oleje jsou nejvhodnější jako zálivka do salátů nebo je můžete přidat do hotového pokrmu. Na olivovém oleji a oleji z pokrutin můžete smažit, protože je tepelně stabilnější nežli oleje panenské.

Kvalitní extra panenský olivový olej můžete zakoupit také na našem e-shopu. Vyzkoušet můžete i ochucené oleje, které jsou vynikající k dochucení salátů.

Roztíratelné tuky (margaríny)

Margaríny také vybíráme podle způsobu použití. Jako pomazánka  na pečivo slouží margaríny měkké (kelímkové), v současné době mají již skoro všechny margaríny z hlediska výživového příznivé složení (nutričně nevýznamný obsah transmastných kyselin– do 1 %, nízký obsah nasycených mastných kyselin a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin). Je  ale dobré sledovat tabulku výživových hodnot a vybrat si ty s nejlepším složením. Na pečení jsou určeny tuky v kostkách, které mají vyšší obsah tuku a pečivo z nich upečené má dobrou strukturu.

Pokrmové tuky

Na smažení a přípravu polev jsou určeny tuky pokrmové, jedná se o stoprocentní tuk, který je stabilní i za vysokých teplot. Jejich složení je z hlediska výživového horší než u margarínů, ale výrazně se v poslední době zlepšilo. Na smažení lze také použít tzv. tekutý emulgovaný tuk, u nás je to pouze Rama Culinesse.

Máslo

Z názvu másla lze usoudit, jakou má trvanlivost. Čerstvé máslo se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby – je dobré ho používat jako pomazánku na pečivo, na přípravu pomazánek i maštění pokrmů. Máslo bez označení čerstvé se smí prodávat déle bez přesné specifikace data. Je dobré všímat si výrobce a preferovat výrobky z ČR. Na trhu je řada másel zahraničního původu, jejichž jakost někdy nebývá dobrá, tyto výrobky mohou být výrazně levnější.

Na trhu se ojediněle  vyskytuje i máslo solené. Jeho konzumaci nelze doporučit, protože i bez něho konzumujeme  soli výrazně více, než bychom měli.

Nenechte se ošálit názvem máslíčko a jinými atraktivními názvy, v tomto případě se většinou nejedná o máslo, ale různé směsné pomazánky s rostlinným tukem.

Pomazánkové "máslo"

Pomazánkové "máslo" už se nesmí dle evropské legislativy nazývat máslem a najdete ho nejčastěji pod označením Tradiční pomazánkové. Pomazánkové "máslo" má výhodu, že obsahuje výrazně méně tuku než klasické máslo. Některé výrobky (většinou s názvem pomazánka, pomazánkový krém apod.) obsahují místo mléčného tuku tuk rostlinný (nejčastěji palmový nebo kokosový), což se většinou projeví na horší chuti, sledujte tedy složení a název výrobku.  

Sádlo

V současné době existuje na trhu velké množství výrobků označených jako sádlo, které mají velmi různou kvalitu. Objevují  se i výrobky z dovozu, často s měkkou konzistencí, jež závisí na druhu krmiva. Při nákupu se nemáme moc podle čeho orientovat, je nutné kvalitu vyzkoušet a kupovat prověřené výrobky. Sádlo by nemělo mít nepříjemný pach a tmavou barvu.

 

Text byl převzat z knihy Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (41 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 03. 2017 15:40
Pomazánkové máslo nepoužívám jen margarín řepkový olivový a dýňový olej
28. 03. 2017 11:32
Pomazánkové máslo vůbec nepoužívám, sádlo občas, hlavně na vánoce do sádlových rohlíčků. :-)
26. 03. 2017 21:15
Dobrý článek, pomazánkové máme rádi, jen nevím jestli je tedy ok nebo ne...Je to smetana a má dost nasyc.mast.kys.
26. 03. 2017 19:55
Pro zajímavá informace o "pomazánkovém másle", které považuji za všeobecně nezdravé-
26. 03. 2017 14:17
měsíc tuků mi velice pomohl se v tucích zorientovat...základní věci jsem věděla, ale díky vám se mi obzory rozšířily :-) děkuji
26. 03. 2017 08:51
Pomazánková másla moc nepoužívám - zatím, hodně řepkový, olivový olej, občas slunečnicový, sádlo na řízky - do 190 stupňů, máslo pokud možno i do hotových pokrmů trošku
24. 03. 2017 20:56
Pomazánkové používám vlastně jen občas do zákusků, protože jsem vždycky měla dojem, že je nezdravé a moc kalorické. Tak zkusím prozkoumat etikety.
24. 03. 2017 20:04
Díky za informace,Už se těším až si dám jednou za čas chleba se sádlem a se škvarkama-časté jídlo mého dětství.Naštěstí na potravinách tučných nejsem tak závislá, jako na sladkých, takže to nebude takový problém:-)
24. 03. 2017 19:41
Margaríny, pokrmové tuky, sádlo a pomazánkové máslo vůbec nepoužívám. Nechybí mi.
24. 03. 2017 19:31
Ten olej z pokrutin jsem ještě neměla. Jinak vše používám.
24. 03. 2017 18:18
Margaríny jsem v určité době přestala používat, ale teď názor přehodnotím.
24. 03. 2017 17:30
Připomenutí známého... , kromě olivového oleje z pokrutin znám vše :-)
24. 03. 2017 17:07
Už se mi podařilo propašovat do na pečivo margarin, takže používám všechny druhy tuků, tedy kromě loje. :-))
24. 03. 2017 14:29
evinka49: pokrutiny jsou zbytky suroviny, ze které se již olej vylisoval. Pokud se zbytky ještě jednou přelisují a různými způsoby se z nich získá ještě zbytek oleje, jde o olej pokrutinový.
24. 03. 2017 13:46
Používám úplně vše...i to máslo a sádlo, ale už i margarín :-))
24. 03. 2017 13:41
V poslední době používám pouze řepkový olej a flóru.
24. 03. 2017 12:01
Co jsou pokrutiny,nevím a tak neznám ani olej
24. 03. 2017 09:30
zajímavý článek, opakování je nutné, ani já jsem neznala oliv.olej z pokrutin
24. 03. 2017 09:20
Neznala jsem olivový olej z pokrutin, díky za info.
24. 03. 2017 08:22
známé věci, ale aby se vžily musí se opakovat.
24. 03. 2017 07:13
Většinou již známé věci

Naši partneři