TOPlist
Sledujte nás:

Jak poznáte čerstvou rybu?

Zpět

Ing. Hana Málková

Vzhledem k vysokému obsahu vody a jen minimálnímu okyselení post mortem jsou ryby méně údržné a kazí se mnohem rychleji než maso jiných živočichů. Proto je potřeba, abychom byli při nákupu ryb opravdu důslední, pečlivě vybírali a nakupovali u ověřených prodejců. 

Nejcitlivějším místem jsou žábry, kde zkáza začíná. Pokud nejsou ryby vykuchány, množí se v jejich tělech rychle bakterie, vhodnější je tedy kupovat ryby vykuchané.

Jak vypadá čerstvá ryba?

Čerstvá ryba by měla mít napnutou kůži, lesklý povrch a živé barvy kůže, časem se povrch stává matným a barvy blednou. Povrch se postupně pokrývá slizem, který houstne a získává typický hnilobný pach.

Čerstvost lze poznat i podle stavu oka, u čerstvé ryby by mělo být vyklenuté lesklé s průhlednou rohovkou, pokud je spíše zapadlé a matné, značí to, že ryba už není příliš čerstvá.

Sledujte také vzhled žaber, u čerstvých ryb by měly být světle červené bez zápachu. Pokud se však do žaber dostane třeba led, tak mohou mírně zešednout, což může být zavádějící, protože kvalitu ryby to nijak neovlivní. 

Čerstvou rybu lze poznat i podle hmatu, pokud čerstvou rybu stlačíte prstem, vytvoří se dolík, který se ihned vrací. Jestliže ryba čerstvá není, dolík v ní zůstane nebo se vrací jen pomalu.

Pokud ryba lekla, má křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry.

Zkaženou rybu poznáte podle zápachu, zapadlých očí, zašedlých žáber, šupin bez lesku nebo vydutého břicha.

V našich podmínkách lze s jistotou koupit čerstvé sladkovodní ryby, které mají tu výhodu, že se k nám nemusí dovážet. Můžete si je proto koupit třeba hned v den po výlovu nebo si je nechat vylovit z kádě přímo na prodejně. Poohlédněte se ve svém okolí a navštivte tento týden nějakou rybárnu :-) 

U ryb mořských už je situace složitější a je to především závod s časem, aby se ryby dostaly na náš talíř co nejrychleji. Důležité je, aby byl důsledně dodržován chladící řetězec po celou dobu transportu. Pokud nemáte jistotu, že se jedná opravdu o čerstvou rybu, je vhodnější sáhnout po kvalitní mražené rybě.  

Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem vydrží čerstvé cca 5 až 7 dní, kuchané ryby až 14 dní.

Doma v lednici jsou však jiné podmínky a i rozdíl pár stupňů čerstvým rybám nesvědčí, koupenou rybu je proto vhodné spotřebovat ideálně do 24 hodin od nákupu.

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 03. 2019 10:47
Čerstvé ryby kupuji opravdu málo kdy. Přesto díky za shrnutí informací o znacích jejich čerstvosti - připomnělo mi to mého tátu rybáře, který mne všechny tyto znaky učil jako malou holku,
20. 03. 2019 11:44
Čerstvé ryby kupují jen k okamžitě spotřebě právě z výše uvedených důvodů. Jinak mám v zásobě konzervy a případně něco v mrazáku.
18. 03. 2019 12:51
Díky za informace , ráda kupuji čerstvé ryby
18. 03. 2019 11:30
Díky za informace.
18. 03. 2019 10:59
Nové informace, díky za ně.
18. 03. 2019 07:50
O čerstvosti mnou konzumovaných ryb jsem si naprosto jistá:-)
18. 03. 2019 07:28
díky za info
18. 03. 2019 06:41
Díky za článek. Člověk se pořád učí :-)
18. 03. 2019 06:14
V rámci svých rozlišovacích schopností se snažím čerstvost ryb hlídat :-).
18. 03. 2019 04:07
Informace se budou určitě hoditl

Naši partneři