TOPlist
Sledujte nás:

Jak správným výběrem potravin snížit příjem soli

Zpět

Mgr. Veronika Pourová, Ing. Hana Málková

Že jako Češi solíme hodně, už asi víte. Je tedy dobré si připomenout, které potraviny obsahují nejvíce soli – a právě tyto potraviny byste se měli snažit v jídelníčku co nejvíce omezit. Ne vždy je však snadné najít jejich vhodnou alternativu, a právě k tomu slouží tento článek.

Polévka z pytlíku vs. poctivý vývar

Polévky z pytlíku jsou významným zdrojem soli a mohou na porci obsahovat 2 g nebo některé až 3,6 g soli. Pokud není jiná možnost, vždy se snažte vybrat méně slanou polévku, ale ještě lepší bude snažit se jejich konzumaci co nejvíce omezit a raději si uvařit poctivý vývar, kterému chuť dodá použité maso a zelenina. Pozor dejte také na použití bujónu, jedna kostka obsahuje kolem 7 g soli.

Slané zobání, občerstvení na večírek

A co chipsy, slané tyčinky nebo olivy? Většina potravin, které koupíte již připravené k uzobávání k televizi či na večírku, je velmi slaná. Zelené olivy obsahují ve 100 g průměrně 4 g soli, sušená rajčata až 10 g, slané tyčinky 4-6 g, chipsy kolem 2 g soli a podobně jsou na tom i ostatní křupky. Pokud připravujete pohoštění pro návštěvu nebo máte potřebu u televize něco zobat, ideálním řešením (nejen s ohledem na sůl) je připravit si zeleninu například s jogurtovým dipem, případně upéct v troubě zeleninové hranolky nebo chipsy (recept na batátové rozmarýnové chipsy zde), připravit obložené pečivo s domácí pomazánkou nebo doma připravený popcorn z přírodní kukuřice, který si můžete následně osolit jen střídmě. Pozor však na kupované popcorny určené k přípravě v mikrovlnné troubě, ty bývají velmi slané. Skvělá je také pražená cizrna, která se může ochutit libovolným kořením a není třeba ji solit. Oříšky vybírejte nesolené, solené varianty obsahují průměrně 1,2 g soli na 100 g. Místo zelených oliv sáhněte po černých, který obsahují většinou o více než polovinu méně soli v porovnání se zelenými.

Kořenící směsi

Vyvarujte se hotových kořenících směsí (např. grilovací koření), kde často sůl tvoří více než polovinu výrobku. Při vaření používejte soli co nejméně a nahraďte ji bylinkami a dalším kořením. Na trhu jsou k dostání případně i kořenící směsi bez soli.

Omáčka k masu

K masu na grilování nebo i k jiným potravinám je běžné konzumovat různé omáčky, jako je hořčice, kečup, barbecue omáčka a další. Většina z nich je významným zdrojem soli. Hořčice může obsahovat kolem 2-5 g soli na 100 g, kečup kolem 2 g a některé omáčky (např. švestková) dokonce až 6 g soli na 100 g. Pozorně proto čtěte obaly a vybírejte firmu, která používá soli nejméně. O něco méně soli obsahuje majonéza, a to kolem 1 g soli na 100 g. Tatarská omáčka již bývá osolena více, obsahuje přibližně 2 g soli na 100 g výrobku. Nejlépe na tom bude například domácí jogurtový dip nebo guacamole, které osolíte pouze mírně.

Solené pečivo

Pečivo s posypem soli na povrchu obsahuje více než 2 g soli na 100 g (u hustě posypaného pečiva dokonce přes 4 g!). Vybírejte proto pečivo, které nemá na povrchu krystaly soli, případně je důkladně odrolte. Mnoho soli se však skrývá i uvnitř. U baleného pečiva sledujte údaje na obale a vybírejte to s nižším obsahem soli (do 1,5 g na 100 g). Vhodné je také upéct si vlastní pečivo, kde máte množství přidané soli plně pod kontrolou.

Není sýr jako sýr

Nejlepší a nejméně slanou variantou jsou přírodní čerstvé sýry, jako je např. cottage, žervé nebo mozzarella, ty obsahují většinou do 1 g soli na 100 g. Většina sýrů se nakládá do solné lázně, rekordmany v obsahu soli budou dozajista typické slané sýry jako jadel nebo korbáčky, které obsahují až 5-10 g soli na 100 g výrobku. O něco méně slané budou, pokud je nebudete kupovat u pultu, ale vakuově balené. Mezi velmi slané sýry patří také niva, balkánský sýr, syrečky, kde je obsah soli okolo 5 g. Nahraďte tyto druhy méně slanými sýry - například mozzarellou, ementálem, eidamem, nejméně soli obsahuje již zmiňovaný cottage, ricotta, Lučina apod. Vhodné je také použít například místo balkánského sýru tvrdý tvaroh. Vyzkoušet můžete třeba pečené brambory se zeleninou a tvarohem - recept naleznete zde.

Nakládané ryby, rybí saláty, pomazánky

Konzumace ryb je jistě chvályhodná, nicméně je potřeba brát v potaz, že některé výrobky obsahují vysoké množství soli a konzumovat je proto jen příležitostně. Dejte přednost raději čerstvým rybám a nebo alespoň vybírejte výrobky, které obsahují co nejméně soli. Pokud si tyto slané rybí výrobky dopřejete, dejte si k nim alespoň neslanou přílohu (brambory, zeleninu apod.). Salát nebo pomazánku si můžete během několika minut připravit doma a věřte, že při správné přípravě ušetříte soli opravdu mnoho.

Uzeniny jsou slané všechny

Uzeniny jsou obecně významným zdrojem soli, sůl v uzeninách plní také funkci konzervantu, proto se bez ní uzeniny neobejdou. Snažte se proto spotřebu uzenin omezit a nahradit je čerstvými nezpracovanými potravinami. Při jejich výběru pak sáhněte po uzeninách, které obsahují kolem 2 g soli na 100 g výrobku, což mají nejméně slané běžně dostupné druhy šunky. Některé druhy šunky nebo slanina mají i kolem 3 g soli, salámy a klobásy až kolem 3-4 g soli a nejvíce obsahují sušené šunky a některé salámy, a to až 5 g soli na 100 g výrobku.

Zelenina ve slaném nálevu

Kvalitní sterilovaná zelenina může zejména v zimním období nebo na cestách pomoct naplnit denní příjem zeleniny. Pokud tyto výrobky konzumujete, sledujte údaje na obale a vybírejte výrobky s co nejnižším obsahem soli. Slaný nálev vylijte a zeleninu ještě důkladně propláchněte.  

Fastfoody a restaurace

Klasické fastfoodové pokrmy obsahují často vysoké množství soli, může se vám tak stát, že si denní dávku vyčerpáte jedním "meníčkem". Hamburger, tortillu nebo bagetu si ale můžete připravit i doma z kvalitních surovin s použitím menšího množství soli. Recept na domácí hamburger najdete zde. Pokud už do fastfoodu zavítáte, můžete si zvolit například zeleninový salát, pozor ale na omáčky a další přísady v podobě slaných sýrů, oliv, sušených rajčat, krutonů apod.

Přesolená jídla však nejsou problémem jen fastfoodů. Pokrmy v některých restauracích obsahují soli ještě mnohem více, ať už je to čínská restaurace nebo i tradiční česká kuchyně. Nevýhodou je, že oproti standardizovaným postupům ve fastfoodových řetězcích zde záleží především na kuchaři a nikdy nevíte, co vás čeká. Pokud chodíte opakovaně do restaurace (například na obědy), kde vám jídla připadají zbytečně přesolená, zkuste na to upozornit číšníka. Pokud to nepomůže, vyberte si pro příště raději jinou restauraci nebo si noste krabičky z domova. 

Při omezování slaných potravin máte většinou možnost volby od více značek, vybírejte proto to „nejmenší zlo“ a přečtěte si složení výrobku na obalu. Obsah soli musí být podle zákona uveden v tabulce s výživovými hodnotami.


Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (52 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

21. 11. 2017 10:55
koření kupuji bez soli, v jídelně je pečivo s velikými zrny soli - pokud už si ho koupím, tak odrolím, co jde, tvarůžky mám také ráda, rozpouštím je v zelenině, kterou už nesolím - zkrátka snažím se
20. 11. 2017 18:17
Tak jak je cukr i ve slaných potravinách, platí to, bohužel, i opačně.
20. 11. 2017 08:32
Diky za clane
20. 11. 2017 07:38
více se budu zajímat o obsah soli v organismu
19. 11. 2017 19:04
Budu více a pečlivě sledovat obsah soli.
19. 11. 2017 18:20
Také jsem nikdy nesledovala obsah soli na etiketě, díky za článek.
16. 11. 2017 17:16
etikety občas čtu
16. 11. 2017 09:24
Z toho plyne: vařit z čerstvých surovin, omezit zobání, uzeniny a slané sýry.
15. 11. 2017 09:07
musím opakovat to, co napsaly všechny přede mnou, sůl jsem nikdy nesledovala, ale začnu a děkuji za článek
14. 11. 2017 18:51
Dobrý článok aj tie recepty na ktoré sú v ňom odkazy :)
14. 11. 2017 17:23
Pokud použiju slaný sýr (syrečky), nesolím, tím je jídlo jedlé. :-)
14. 11. 2017 15:11
Musim začit sledovat informace o množstvi soli v potravinách.
14. 11. 2017 12:55
Etikety se snažím číst. Je to potřeba. Teď i kvůli té soli.
13. 11. 2017 20:41
takže opět pozorně číst etikety :-). Tento údaj jsem nikdy tak kriticky nesledovala jako nyní v tomto " slaném " měsíci. Je se stále co učit :-) a naše zdraví nám bude vděčné !
13. 11. 2017 20:17
Diky za clanek, obsah soli jsem nikdy moc nesledovala, mela bych zacit
13. 11. 2017 19:38
Moc děkuji za tipy. Kvůli nebezpečí hypertenze musím sůl omezit. Tady najdu výborné rady, které mi opravdu pomáhají.
13. 11. 2017 19:28
Většinou si připravuji jídlo do práce sama a solit často zapomínám, a tak už jsem si zvykla i na neslaná jídla.
13. 11. 2017 19:25
Moc zajímavý článek. Sůl jsem nikdy nesledovala. Méně solím a jídla nedosoluji. Jsem velmi překvapená co sním soli:-(
13. 11. 2017 18:15
Začnu více sledovat informace o množství soli v potravinách na etiketě. Doposud mě to nenapadlo.
13. 11. 2017 14:06
Začnu si více všímat soli
13. 11. 2017 13:52
Také jsem nikdy nesledovala obsah soli na etiketě.
13. 11. 2017 13:52
Také jsem nikdy nesledovala obsah soli na etiketě.
13. 11. 2017 12:55
V polotovarech a výrobcích je jí fakt dost, už víceméně doma nepřisouluji co nejvíc to jde
13. 11. 2017 12:38
Člověk si ani neuvědomuje, jaké množství v normálních běžných potravinách konzumuje.
13. 11. 2017 11:57
je pravda,že jsem sůl na etiketách nikdy nesledovala,teď začnu!!!
13. 11. 2017 10:57
Překvapil mě obsah soli ve tvarůžkách, ty jsem mla vždycky za velmi zdravé a najednou mi je znezdraví sůl :-)) Taky olivy mám ráda, ale u těch stačí změnit barvu a je to o trošku lepší :-)). Přehled je moc pěkný.
13. 11. 2017 10:55
Velmi zajimavy shrnujici clanek. Dekuji :-))
13. 11. 2017 10:34
Děkuji za přehled
13. 11. 2017 10:20
Děkuji za pěkný přehled, musím se víc zaměřit na sledování soli na etiketách.
13. 11. 2017 10:14
uzeniny téměř nekonzumuji, také balkánský sýr a tvarůžky, horší je to s chipsy, ty si občas dám
13. 11. 2017 10:13
Musim začit sledovat při nakupu.
13. 11. 2017 09:15
Tolik soli v olivách...ach ach, to jsem nečekala - nepředpokládala .-(
13. 11. 2017 09:11
Sůl na etiketách začnu sledovat. Díky za přehled
13. 11. 2017 08:56
Taky jsem sůl na etiketách nikdy nesledovala, pouze výjimečně, když jsem zadávala nějaký nový výrobek do kalorických tabulek a přepisovala tam nutriční hodnoty výrobku.
13. 11. 2017 08:50
Tedy sůl jsem na etiketách nikdy nesledovala.
13. 11. 2017 08:48
v obchodech jsem množství soli moc nesledovala, ale asi budu muset začít :-)
13. 11. 2017 08:31
Musím si už při nakupování všímat obsahu soli na obalech, dříve jsem to nedělala
13. 11. 2017 08:27
Někdy až překvapivé informace.
13. 11. 2017 08:06
Perfektní přehled jak se vyvarovat slaným pokrmům.
13. 11. 2017 07:47
já si vařím vše doma, ale občas si také na večeři zajdu
13. 11. 2017 07:27
Opět velmi pěkně napsaný článek.Děkuji.
13. 11. 2017 07:25
Je to hlavně o tom co jíme. O solení až tak moc nejde.
13. 11. 2017 07:23
Není to tak úplně jednoduché. Nakonec z toho všeho vyplývá - připravujte si všechno sami, ať máte sůl pod kontrolou, což ne vždy jde. Ale člověk se musí snažit pořád :-).

Naši partneři