TOPlist
Sledujte nás:

Jak vzniká minerální voda

Zpět

AquaLife Institute, Ing. Jana Ježková, balneotechnik, doc. RNDr. Zbyněk Hrkal, CSc., hydrogeolog

 

V hloubce od několika desítek po několik stovek metrů příroda celé věky tvoří a dokonale opatruje minerální vodu. Z povrchu země voda postupně prostupuje vrstvou hornin, zatímco ji sama příroda obohacuje o minerály a přírodní CO2, filtruje a chrání před vlivy vnějšího prostředí. V podzemí taková voda stráví několik měsíců, někdy i stovky a tisíce let. Vznikne minerální voda nejvyšší čistoty a kvality, přičemž každá je unikátní svým složením a chutí.

Využívání zdrojů přírodní minerální vody podléhá povolení a je přísně limitováno množstvím možného odběru vody i minimální hladinou ve zdrojích, aby tyto zdroje zůstaly zachovány
i pro budoucí generace.

Každý uživatel má povinnost zajistit kontinuální sledování zdrojů,  to znamená vybudovat automatický měřící systém, osadit kalibrované průtokoměry, tlakové a teplotní sondy, zabezpečit přenos dat většinou pomocí optických kabelů. Měření se provádí v pětivteřinových intervalech a data jsou předávána Českému inspektorátu lázní a zřídel, který sleduje čerpání přírodních minerálních vod a kontroluje dodržování stanovených limitů.

Konkrétní příklad (přírodní minerální voda Mattoni)

Tato minerální voda se tvoří v hloubce od 125 do 230 metrů. V první fázi zrodu sestupuje voda ze svahů Doupovských hor, Krušných hor a Karlovarské vrchoviny, v další fázi se na Oháreckém zlomu voda smísí s juvenilním (pocházejícím z vnitřku země) oxidem uhličitým, který proniká od jihu z Doupovských hor, a proplyněná voda tak získá svoji mineralizaci.

Z vrtů je přírodní minerální voda čerpána ponornými nerezovými čerpadly, řízenými dálkově frekvenčními měniči tak, aby bylo možné plynule nastavit požadovaný čerpaný průtok. Z minerální vody je prostou filtrací odstraněno přítomné železo, které by způsobovalo sediment v láhvi.

Přírodní minerální voda je dopravena čerpadly nerezovým potrubím do akumulace minerální vody, která slouží jako zásobní kapacita pro jednotlivé stáčecí linky. Z akumulačních nerezových tanků se minerální voda dopravuje nerezovým potrubím a čerpadly k jednotlivým plnícím linkám.

Ve stáčecím uzavřeném bloku se poté plní a uzavírají láhve. Čerstvě naplněné PET láhve s minerální vodou jsou po označení a kontrole transportovány do balícího stroje. Skleněné láhve jsou baleny do plastových přepravek. Po finální kontrole kvality nastoupí na cestu ke spotřebitelům. Každá láhev, každá přepravka, každá paleta, které vyjedou ze závodu, jsou díky kódům pečlivě evidované, na cestě za svými spotřebiteli sledované a zpětně dohledatelné. Doprava výrobků je zajišťována za dodržení hygienických požadavků v přepravních prostředcích chráněných proti povětrnostním vlivům.

Hodnocení (46 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 08. 2017 08:05
Hezký článek.
21. 08. 2017 08:45
Děkuji za velice přehledný článek.
20. 08. 2017 10:47
No tak nějak jsem si to představoval.
20. 08. 2017 09:58
Děkuji za velmi zajímavý článek.
19. 08. 2017 19:14
Díky za vysvětlení procedury.
19. 08. 2017 17:30
Škoda, že se čepují do plastů, to mi hodně vadí.
19. 08. 2017 15:50
Jenom je škoda, že se tak vzácná přírodní tekutina po naplnění do plastu má možnost znehodnotit.
18. 08. 2017 22:45
Bydlím kousek od Kyselky a tu minerální vodu Mattoni se čerpám i s tím železem.
18. 08. 2017 20:39
Zajímavé
18. 08. 2017 18:43
Bratr čepuje minerální vodu v Poděbradech.
18. 08. 2017 18:25
coumba< Je to podle mě stejné jako s každou jinou balenou vodou. Při špatném skladování se znehodnotí. Takže nenechávat na sluníčku, uchovávat v chladu...
18. 08. 2017 17:03
Pěkně napsaný a poučný článek. Zajímalo by mne jak je to s Poděbradkou, svého času se nesměla ze vřídla používat. To už je pár let zpátky. Nevíte někdo jak je to nyní?
18. 08. 2017 16:40
Děkuji za hezký článek
18. 08. 2017 16:15
Hezký článek, děkuji.
18. 08. 2017 13:47
Zajímavý článek. Zajímalo by mě, jak by dopadla voda v dříve oblíbených lázních Běloves. Okolo této vody byl posledních pár let pěkný humbuk.
18. 08. 2017 13:23
Zajímavý článek.
18. 08. 2017 11:39
Sklo by bylo lepší, jenže kdo si dnes koupí domů přepravku plnou vod ve skle? Asi jen do restaurací na stůl, na rauty atp. Pivo ve skle je stále časté, ale plastové láhve už se ujaly také.
18. 08. 2017 10:49
Jen přemýšlím, že se píše, že plastové výrobky potažmo i lahve nejsou zdraví prospěšné - všude se nakonec najde nějaké negativum větší či menší
18. 08. 2017 09:43
Hezky populárně naučně a názorně napsáno. Ani nevím, jak to teď vypadá s vodou v Kuksu. Strašně mě mrzelo, že takové historické bohatství, kde je voda spojená s tehdejšími lázněmi a památkami, může někdo zničit stometrovými vrty pro soukromou potřebu. Snad si tak nezničíme všechno.
18. 08. 2017 09:16
... a pak stojí balíky vody na sluníčku vedle stánku ... je pak jen na každém, zda si takto "skladovanou" vodu koupí
18. 08. 2017 08:46
velmi zajímavý článek,díky za něj :-)
18. 08. 2017 08:06
krásný, jen si to zapamatovat :)
18. 08. 2017 07:38
Zajímavé, z jaké hloubky se voda čerpá..
18. 08. 2017 07:24
zajímavý článek díky
18. 08. 2017 07:20
Zajímavý článek. Zajímalo by mne, zda se taková voda může zkazit. Zda se v ní můžou namnožit nějaké nežádoucí mikroorganismy.
18. 08. 2017 07:13
Moc hezký článek :-)
18. 08. 2017 07:10
Velice zajímavý článek, děkuji autorům za vysvětlení a konkrétní případ - na těch se daná problematika vždy nejlépe pochopí...

Naši partneři