TOPlist
Sledujte nás:

Jak zařadit do jídelníčku dobré tuky

Zpět

Tuky představují nepostradatelnou složku výživy, ale současně jejich nevhodný výběr či nadměrná konzumace může být jednou z hlavních příčin kardiovaskulárních onemocnění.

Tuky oproti bílkovinám a sacharidům mají největší obsah energie, na 1 g tuku připadá 38 kJ, což při nadměrné konzumaci může přispívat k rozvoji obesity a tím přinést mnoho dalších zdravotních komplikací.

Hlavní složkou tuků je glycerol a mastné kyseliny, které se dělí na několik skupin s odlišným působením na naše zdraví. Nejhůře působí nasycené mastné kyseliny, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, převažují v potravinách živočišného původu s výjimkou rybích tuků,

Z tohoto důvodu bychom měli jejich podíl v různých potravinách sledovat a podrobněji zkoumat nutriční značení obalů potravin.

Ještě o něco hůře jsou na tom trans mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu ještě mnohem více než nasycené mastné kyseliny. Trans izomery mastných kyselin jsou výsledkem technologického postupu částečného ztužování tuků hydrogenací, při níž dochází ke tvorbě pevných tuků z původně tekutých olejů.

Kolem rostlinných tuků a margarinů bylo vedeno mnoho diskusí mezi laickou veřejností o tom, zda jsou vhodné či nikoli, avšak v dnešní době se kvalitní značkové margariny z částečně ztužených tuků již nevyrábějí. Obsah transmastných kyselin je mnohem nižší než v másle. V potravinách bychom tedy měli sledovat nejen celkový podíl tuku a výslednou energetickou hodnotu, ale i kvalitu tuků, podíl nasycených mastných kyselin z celkového množství tuku, množství trans izomerů MK a cholesterol.

Cholesterol je obsažen v živočišných produktech a nadměrná konzumace cholesterolu bohužel taktéž přispívá k rozvoji srdečně-cévních onemocnění.

Rostlinné tuky naopak obsahují rostlinné steroly, které mají ochranný vliv a při pravidelné konzumaci pomáhají hladinu cholesterolu snižovat.

Při klasickém zpracování rostlinných tuků se velká část těchto zdraví prospěšných rostlinných sterolů ztrácí, proto je něktěří výrobci do výrobků přidávají a vytvářejí tzv. funkční potraviny.

U některých osob je i přesto všechno hlavním měřítkem výběru chuť, kdy obvykle vyhrává spíše chuť klasického živočišného másla.


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (20 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

11. 10. 2014 10:02
Co je to tahina?
02. 08. 2014 00:18
Já taky skoro nemažu. Nicméně žádná Flora ani nic podobného prostě nechutná jako máslo (sem tam si je namažu, nedělá mi to problém, ale jediné, co chutná jako máslo, je máslo).
01. 08. 2014 23:27
Já to řeším tak, že nemažu pečivo skoro vůbec. Jen když dostanu jednou za čas chuť na chleba s medem, namažu si slabě máslo. Jinak na vaření používám hlavně olivový olej. Hodnoty cholesterolu i tuků v krvi mám prý ukázkové, tak to je snad OK:-).
01. 08. 2014 14:47
U mě vedou ořechy a semínka, Tahína je král.
30. 07. 2014 17:32
Raději ořechy a semena než plastová krabička :-)
30. 07. 2014 17:26
Radši kousek másla než umělotiny typu Rama... co třeba Tahini?
26. 02. 2014 17:07
Wow, to jsem nevěděla, určitě něco takového koupím!
28. 01. 2014 14:59
objevila jsem výrobek, který je také dobrý a to rama nadýchaná
07. 12. 2013 07:45
Děkuji za info, mám ráda dobře roztíratelné tuky. A tento je i zdravý :-)

Naši partneři