TOPlist


Jogurty a jejich druhy

 

Dle statistik sní průměrný Čech ročně 16 kg jogurtu, což je zhruba jeden jogurt za tři dny. Jogurty jsou bohatým zdrojem vápníku, mléčných bílkovin, některých vitaminů a příznivě působí i mléčné bakterie. Pokud nezvolíte smetanový jogurt, tak obsahují jen malé množství tuku, a když sáhnete po bílém jogurtu, tak i minimum cukru. Z těchto důvodů by si určitě zasloužily častější konzumaci.

Jak se jogurty vyrábí?

Jogurt je tradiční fermentovaný výrobek pocházející z Balkánu, dnešní výroba jogurtu se v zásadě neliší od té, která byla známa již před stovkami let. Principem stále zůstává fermentace mléka přesně definovanými mikroorganismy, přítomny musí být vždy dva druhy ušlechtilých mikroorganismů - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

Podle definice uvedené v legislativě musí být v jogurtu obsažena vždy živá jogurtová mikroflóra v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu, a to nejméně 10 miliónů zárodků/g. Důležitý je i tzv. symbiotický poměr obou mikroorganismů, který je 1:1, popř. 1:2, popř. 2:1. Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Podle poměru laktobacilů a streptokoků se mění také konečná chuť výrobku. Převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší, a naopak.

Z pohledu technologie se vyrábí dva základní druhy jogurtů:

  • Jogurt s nerozmíchaným koagulátem je fermentován přímo v obalu, ve kterém se následně prodává. Při využití této technologie zrání se do mléka přidává jogurtová kultura a tento polotovar se ihned stáčí do obalu, ve kterém pak probíhá zrání. Struktura takto vyrobeného jogurtu je pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná. Jedná se například o jogurty značky Hollandia, většinu jogurtů ve skle nebo jiné výrobky označeny zrající v kelímku apod. 
  • Jogurt s rozmíchaným koagulátem je fermentován v procesním tanku. Tento postup zrání je novější a v současné době i častěji používaný v průmyslové praxi. Hotový produkt je až po dokončené fermentaci a rozmíchání koagulátu plněn do obalů. Předtím mohou proběhnout ještě další technologické operace, např. homogenizace, chlazení a balení, které probíhají většinou v aseptické atmosféře. Konzistence takto vyrobeného jogurtu je v tomto případě krémovitá, hladká a lesklá.

Výživové vlastnosti obou typů výrobků jsou však při stejném obsahu tuku a bílkovin zcela identické a všechny tyto druhy musí splňovat základní kritérium pro označení jogurt, tedy nejméně 10 miliónů zárodků v 1 g. Tato skutečnost tedy vyvrací mýtus o tom, že jedině „jogurt ve skle“ je ten pravý, poctivý, že jogurt „řidší“ konzistence je šizený, apod. Nutričně se jedná o totožné produkty a záleží především na vašich chuťových preferencích.

Na trhu jsou k dostání ještě další druhy jogurtů s trochu odlišnou technologií výrobky.


Řecký jogurt - po fermentaci mléka jogurtovou kulturou dojde k odstranění syrovátky a tak se výrazně zvýší sušina výrobku, který má pak přirozeně vysoký obsah bílkovin (nejméně 5,6 %, ale obvykle daleko více) a velmi hustou, krémovitou konzistenci.

Jogurt řeckého typu je výrobkem, ve kterém byl zvýšený obsah bílkovin ve výsledném produktu dosažen jejich umělým přidáním. Chuťové a konzistenční vlastnosti jsou podobné jako u předchozího druhu.

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek islandského typu podobný jogurtu, jehož obliba se v posledních letech rozšířila do dalších zemí včetně České republiky. Tento výrobek se vyznačuje velmi hustou konzistencí, jeho sušinu však tvoří zejména mléčná bílkovina, která je tu opravdu vysoce koncentrovaná, a to na více než 10 %. Další charakteristikou je nízký obsah tuku.

Jogurtová mléka se vyrábějí podobně jako jogurty s rozmíchaným koagulátem v procesním tanku. Po fermentaci se koagulát náležitě rozmíchá a dodají se ochucující přísady.


Jaké jogurty vybrat?

V první řadě vybírejte opravdu jogurty a vyhněte se jogurtovým pochoutkám nebo dezertům, které jogurt mohou pouze zdánlivě připomínat a spíše než prospěšné látky vám dodají mnoho zbytečného tuku a jednoduchých cukrů. Snažíte-li se snižovat hmotnost, vyhněte se smetanovým jogurtům, sáhněte spíše po polotučných jogurtech s obsahem tuku maximálně do 3,5 %.

Určitě je lepší dát přednost bílým jogurtům, jelikož obsahují méně cukru, pokud se ale ovocných nemůžete vzdát, čtěte složení a vybírejte ty, které obsahují co nejméně přidaného cukru. Vhodnou variantou je také ochutit si bílý jogurt třeba čerstvým ovocem nebo kvalitním džemem. 

Hodnocení (49 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

28. 09. 2017 18:33

11jana

nyní kupuji Skyr

25. 09. 2017 11:20

PerditaX

když bílý jogurt, tak zrající ve skle a nebo domácí

23. 09. 2017 09:30

Masa55

Jogurty bílé mne nechutnají a bez přidání ovoce, nebo granka je nesním, tak je kupuji jen , když si dělám domácí lučinu.

21. 09. 2017 15:26

DanaR

Dávám přednost Skyru a Řeckému jogurtu - přidávám ovoce.

21. 09. 2017 08:13

JARI59

Už jsem začala zařazovat mléko, jogurty a tvarohy každý den, ale znám se a po čase bude krize, kdy z tohohle zase nedostanu do sebe nic, tak tomu dám volný průběh a budu jíst jiné potraviny a ono to zakrátko zase bude v poho a půjde to

18. 09. 2017 20:39

Hanuja

Mám moc ráda bílý jogurt, nejradši ten ve skle.

18. 09. 2017 15:35

irwinka

bílý s ovocem je moje svačinová klasika

17. 09. 2017 22:35

dylen

nejčastěji kupuji bílé klasik

17. 09. 2017 17:40

sifaka

Jsme si dělali srandu, že správný řecký jogurt vypadá jako sádra :-))...samo ne zasucha ani zatvrda :-))

17. 09. 2017 17:24

lenkamarie

Děkuji za článek.

17. 09. 2017 12:54

Minervistka

Jogurty jsem moc nemusela, ale skyru jsem přišla na chuť

17. 09. 2017 11:45

Dumar

Pěkný článek, Skyr zkusim.

17. 09. 2017 09:43

dulca

jogurty mám ráda nejčastějí kupuji skyr

17. 09. 2017 07:46

JARI59

Tak řecký jogurt bych měla zařadit taky víc - bílkovin potřebuji přidat a tuk v jogurtu mi nahradí jiný, který bych použila normálně, ale tak si ho nepřidám prostě a je to

16. 09. 2017 20:10

Macatice

Já mám nejčastěji Klasik , Holndiu nebo selský, prostě bílý polotučnž. Teď jsem si koupúila Řeckého typu, ale je smetanový - a je to na něm chuťové znát.
Skyr jsem ješě neměla, když ho uvidím, asi ho vyzkouším, ale nejspíš zůsanu usvýchobyčejných bílých polotičných jogurtů. Ty řecké a islndské mají kouykám na mě moc bílkovin - a já jich už tak mám v jídelníčku převahu.

Jako dítě pamatuju, jak jsem si na smetanový ovocný jogurt (nebo co to bylo, růžová homogenní sladká hmota podobná jogurtu) dávala pootevření na te smetanový škraloup vrstvičku sypkého cukru a počkala jsem, až do sebe nasaje tu syrovátku. A thle vrchní smetanovo-cukrová vrstva, to byla pochoutka. Naštěstí jsemv té době nevěděla nic o emnergetické hodnotě, SAFA a přidané sacharóze - a dneska je to pro dobré chování už promlčeno :-)

16. 09. 2017 06:40

Dadag

Jogurty jím skoro denně. Nejčastěji mám bílou holandii, občas koupím řecký nebo skyr.

15. 09. 2017 18:05

Slonik71

Jogurty mám moc ráda nejčastěji kupují velký bílý z kterého si dělám chia pudink nebo různé díly nebo jo jim s ovocem čerstvým

15. 09. 2017 11:50

ekavkova

Mým v
favoritem je jednoznačně jogurt řecký či řeckého typú, i když ani dobrý bílý polotučný je velmi dobrý.

15. 09. 2017 07:40

Veve12

Jogurty jím skoro denně. Nejčastěji mám bílou holandii, občas koupím řecký nebo skyr.

15. 09. 2017 07:22

JARI59

Tak Skyr jsem ještě nekoupila, plánuji vyzkoušet

15. 09. 2017 07:17

ajanka

Jogurty můžu. Nejvíce bílý a novinka skyr je taktéž supr :-)

15. 09. 2017 05:49

vachova

Skyr mám každy den

15. 09. 2017 05:42

Pepe11

Už mám Skyr v lednici...

15. 09. 2017 00:01

marunecka

Nejraději mám bílou Hollandii, do které si přidávám lžičku domácího borůvkového džemu.

14. 09. 2017 22:01

LuckaN78

Bez jogurtu si neumim predstavit snidani...

14. 09. 2017 20:49

milus1

Snídaně se pro mě rovná bílý jogurt s ovocem a vločkami, v poslední době jsem si oblíbila kombinaci jogurt+skyr

14. 09. 2017 19:54

bessi

Nejradši mám bílou Hollandii a Z Valašska. Ostatní mi připadají, při mé spotřebě, drahé.

14. 09. 2017 18:30

ina49

Skyr je chutný,já kupuji častěji Holandii.

14. 09. 2017 18:22

Evusja

Skyr s brusinkami - to je teď můj největší favorit. I když mám raději bílé jogurty, bílý skyr mě kupodivu nenadchl.

14. 09. 2017 16:27

KruntoradovaL

Konečně vím co je skyr

14. 09. 2017 15:28

martashi

Kupuji Hollandii a Řecký jogurt, ochucuji na sladko i na slano. Na sladko ovocem čerstvým či mraženým, vyjímečně domácím džemem nebo skořicí. Na slano špetkou soli a pažitkou nebo pórkem strouhanou mrkví, mixovanou kapií apod. Nejčastěji ho ale jím bílý bez příchutí.

14. 09. 2017 11:57

ifucikova

Nejvíc mi chutná jogurt Hollandia, do bílého si přidávám ovoce nebo vločky nebo z něj dělám domácí sýr.

14. 09. 2017 11:31

madridacka

Tak mě chytla "jogurtová" mlsná.

14. 09. 2017 10:08

babicka Eva

Jogurty miluji a musím ho mít denně, někdy i dvakrát za den. Bílý si míchám s ovocem a semínky, ale jím i ovocný, střídám je.

14. 09. 2017 09:17

Yogii

Nejraději mám bílou Hollandii. U některých jogurtů ve skle je takový tučný povrch- špunt, který nemám ráda. Ovocne jogurty teď již kupuji jen zřídka. Řecké jogurty, skyr i jogurtove nápoje také řada jím. Tedy ta terminologie je zvláštní - řecký jogurt a jogurt řeckého typu. Proč se do bílkovinného výrobku přidávají bílkoviny dodatečně, když již mají být v něm? Rovněž nevím, jaký je rozdíl mezi jogurtovým mlékem a jogurtovým nápojem, není v tom taky nějaký rozdíl? Třeba jako telecí paštika a paštika s telecím masem, kde je ho 3%?

14. 09. 2017 08:40

evinka49

Nevím proč,ale po jogurtu mne vždycky pálí žáha

14. 09. 2017 08:23

coumba

Mě chutnají všechny jogurty, včetně bílých, řeckých, na chuť jsem přišla i skyru. Spotřebu mám nadprůměrnou 1-2 jogurty denně.

14. 09. 2017 08:15

dolevina

Bíl= jogurty mi moc nechutnají, snažím se je dochutit džemem nebo ovocem.

14. 09. 2017 08:08

Kumpi

Z bílých jogurtů mi celkem chutnají řecké jogurty. Ovocné mi od malička nechutnají - naštěstí. :-)

14. 09. 2017 07:36

filipova

prefeuji bílé jgurty, do kterého si přidávám čerstvé nebo mražené ovoce, občas jogobellu light

14. 09. 2017 07:15

hajekrad

Jogurty to je moje. Preferuji bílé, ale občas mi přijde chuť na nějaký ovocný.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma