TOPlist
Sledujte nás:

Jsou náhradní sladidla prospěšná?

Zpět

V poslední době se množí debaty, zda používat či nepoužívat "náhradní" sladidla. Sladidla mají své zastánce, ale i odpůrce. Jedna rovina debaty se týká bezpečnosti sladidel. Přestože se objevuje řada názorů o tom, že náhradní sladidla způsobují zdravotní problémy, včetně i potenciálně možného výskytu rakoviny, vědecké studie to však nepodporují. Hodně se diskutuje např. o aspartamu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) opakovaně posuzuje bezpečnost tohoto sladidla. Podle výsledků je aspartam bezpečný pro běžnou populaci, přijatelná denní dávka byla stanovena na 40 mg/kg tělesné hmotnosti a den. Není však vhodný pro pacienty trpící fenylketonurií a tato varovná věta musí být uvedena na všech produktech s tímto sladidlem.

Otázkou však zůstává, zda používání "náhradních" sladidel přináší všeobecný prospěch. Zde už vědecké studie tak jednoznačné nejsou. Sladidla mají většinou významně nižší energetickou hodnotu než cukry. Jejich záměna za cukry v rámci jedné potraviny tedy vede k výraznému snížení příjmu energie, což by například při hubnutí mohlo být velmi výhodné. Studie sledující redukci hmotnosti při použití náhradních sladidel však nepřinášely vždy očekávané výsledky. Někdy byly výsledky dokonce negativní. Některé epidemiologické studie dokumentují u osob s častější konzumací náhradních sladidel vyšší výskyt metabolického syndromu, hypertenze, diabetu 2. typu či kardiovaskulárních onemocnění. Ukazuje se, že "náhradní" sladidla mohou ovlivňovat chuťové receptory a lidé později po využití sladidel doplní energetický příjem z jiných zdrojů. Tento fakt může být ovlivněn i psychikou, člověk, v domnění že ušetřil energii použitím sladidla místo cukru, si následně dopřeje jinde a ušetřenou energii až několikanásobně převýší konzumací jiného nevhodného jídla.

Nejedná se tedy o přímé negativní působení "náhradních" sladidel, ale o zprostředkovaný efekt. Změny chuťových preferencí mohou také negativně ovlivňovat žádoucí stravovací návyky. Člověk si zbytečně zvyká na intenzívní sladkou chuť a ovoce se potom může zdát nedostatečně sladké a zelenina nemusí chutnat vůbec, což může vést k poklesu jejich konzumace. Hlavním cílem by mělo být sladké chuti odvykat (resp. si na ní vůbec nezvykat) a nikoli cukr nahrazovat jiným sladidlem. Pokud však sladkou chuť vyžadujeme, tak nám sladidla v rozumné míře mohou pomoci a uchránit nás před zbytečným příjmem cukru a prázdných kalorií. Opět se tedy dostáváme k tomu, že se vše odvíjí od celodenního jídelníčku a pokud nebudeme cukr ušetřený v potravině se sladidlem nahrazovat jinde, tak mohou být sladidla i přínosem. 

Více o všech sladidlech se dočtete zde

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 02. 2017 15:25
Umělým sladidlům se vyhýbám, kávu i čaj piji bez cukru. Pokud peču pro děti, dávám 1/2 dávky cukru.
01. 02. 2017 18:33
Už je nepoužívám.Naučila jsem se pít kafe bez cukru.
01. 02. 2017 16:49
Já si myslím,že umělá sladidla moc prospěšná nejsou.
30. 01. 2017 19:12
I když sladidla mají nižší energet. hodnotu, tak mi jejich chuť nechutná. Mají pro mě takovou pachuť :-( Navíc jsou pro mě moc sladké :-(
30. 01. 2017 16:20
Souhlasím s Evusjou,je to jako se vším.Pokud není něčeho přespříliš,tak by to škodit nemělo.Používám umělé sladidlo,ale pouze si s ním osladím kávu,a té zas e tak velké množství přes den nemám.
30. 01. 2017 09:05
vůbec nepoužívám, jen při zaváření okurek
27. 01. 2017 19:29
Taky si myslím, že odvykat sladké chuti je správné.Ale jak už bylo řečeni na jiné diskuzi, člověk si nemusí úplně zavřít ventil, pokud je schopen uhlídat míru.Sladidla jsou asi opravdu řešení jen pro diabetiky.
27. 01. 2017 19:25
Občas použiji, ale v malém množství.
27. 01. 2017 12:16
Jednu pecičku aspartamu do kávy 1x denně,nic víc
27. 01. 2017 12:15
Byla jsem na docela zajímavé přednášce diabetoložky, která potvrdila, že neexistuje žádná studie o škodlivosti náhradních sladidel pro člověka, protože pokusy nikdy neproběhly z etických důvodů na lidech, ale pouze na laboratorních myších. A rakovinou onemocněly pouze ty, do kterých naprali množství odpovídající tisícům tabletek denně. A určitě byla jejich zastáncem v případě, že diabetik není schopen vydržet bez sladkého - tak než by mlsal cukr, jsou sladidla určitě výhodnější.
Rozhodně ale doporučovala odvyknout přeslazené chuti (to, co si koupíme v obchodě, není sladké, ale přeslazené) - a tím se vyhnout i používání náhradních sladidel. O jejich působení na člověka opravdu vědecky nevíme vůbec nic.
27. 01. 2017 11:45
Myslím si, že prospěšná nejsou - tolik k otázce v nadpisu ... podle mne je ideální pomalu množství používaného cukru snižovat, ne nahrazovat něčím nepřirozeným ... snad s výjimkou již zmíněného nálevu do okurek :-)
27. 01. 2017 11:27
Limonádu s náhradními sladidly (např. Cola Zero) si občas dám. Jinak sladidla prakticky nepoužívám. Jen do toho nálevu na okurky :-)
27. 01. 2017 10:15
nepoužívám, jen do láku na okurky.
27. 01. 2017 09:42
Sladidla nepoužívám.
27. 01. 2017 09:39
Uvědomila jsem si, že se dříve používal pojen umělá sladidla. A propadla jim minimálně jedna celá generace...

Naši partneři