TOPlist
Sledujte nás:

Jsou takzvané zdravé alternativy cukru skutečně zdravější?

Zpět

Preference sladké chuti je pro nás téměř přirozeností. Klasický bílý cukr se ovšem často snažíme díky různým vlivům (odborné informace, mediální tlak) v dobré víře omezovat. Místo něj pak používáme jeho alternativy, které mají údajně být našemu zdraví prospěšnější. Často je to ale spíše krok „z louže pod okap“.

S jakými nejčastějšími alternativami klasického bílého cukru se tedy můžeme setkat? A jaký je jejich skutečný přínos pro naše zdraví?

Hnědý cukr – bílý cukr s malým množstvím minerálních a chuťových látek. Vyrábí se také potažením bílého cukru speciálním sirupem. Jeho význam ve výživě je téměř stejný jako význam cukru bílého. Jedná se v podstatě o méně rafinovanou sacharózu, ale stále je to sacharóza, tedy v podstatě žádný nutriční přínos.

Třtinový cukr – cukr tvořený sacharózou stejně jako cukr řepný. Výživová hodnota je tedy stejná. Liší se pouze vstupní surovina, cukrová třtina místo cukrové řepy.

Melasa – pokud není od seriózních výrobců, může obsahovat zbytky agrochemikálií, mikroorganizmy a další nevhodné látky. Její význam ve výživě je nadhodnocován stejně jako v případě hnědého cukru.

Med – směs fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, malým množstvím vitaminů, minerálních látek, látek vonných, chuťových a dalších. Z hlediska výživového je jeho význam nadhodnocován, protože v organizmu působí v podstatě stejně jako sacharóza. Obsah dalších složek je pak vhledem ke konzumovanému množství bezvýznamný.

Javorový sirup – v podstatě roztok sacharózy (cukru) a malého množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Ceníme si především jeho příjemné chuti
a vůně, nicméně z nutričního hlediska to opět není žádný zázrak.

Agávový sirup – obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně jako příjem cukru.

Více o působení glukózy a fruktózy v našem těle zde.

Sladidla (dříve náhradní sladidla) – náhražek cukru existuje celá řada: sacharin, cyklamáty, aspartam, acesulfam K, sukralóza, polyoly či nejmodernější sladidlo steviolglykosidy aj. Výhodou je, že s výjimkou polyolů (sorbitol, xylitol, mannitol) mají nulovou nebo téměř nulovou energetickou hodnotu. Neomezují však oblibu sladké chuti. Jejich sladivost je dle druhu sladidla 10-13000x vyšší než u cukru. Nevýhodou je také ve většině případů přítomnost pachutí. Více o sladidlech se můžete dočíst zde.

Proč jsou ale tito (z výživového hlediska) dvojníci klasického cukru tak vřele doporučováni? Jedním z hlavních argumentů je, že se jedná o přírodní látky s nižším stupněm chemického zpracování obsahující vyšší podíl vitamínů a minerálních látek než obyčejný bílý cukr. Jako výhoda je někdy uváděn i nižší glykemický index. Některé sirupy mohou navíc obsahovat vlákninu – inulin.

Význam těchto doprovodných látek a dalších údajných výhod však bývá nadhodnocován. U všech těchto produktů jsou hlavní složkou cukry. Podíl jednotlivých cukrů se může lišit dle druhu produktu. Hodnotu glykemického indexu určuje hlavní měrou právě zastoupení jednotlivých cukrů. Vyšší podíl fruktózy pak sice znamená snížení glykemického indexu, na druhou stranu její vyšší konzumace představuje jiná negativa a rizika, která tuto její výhodu eliminují.

Bez ohledu na to, zda se jedná o přírodní látky s nižším podílem průmyslového zpracování, všechny tyto produkty řadíme mezi cukry přidané, pro které platí tolerovaný příjem 50 g denně s doporučením jej ještě dále snížit až na 25 g denně. Minerální látky a vitaminy jsme schopni přijímat v daleko větší míře z ovoce a zeleniny, které navíc poskytují i více vlákniny. Med, melasa, sirup z agáve, javorový sirup, kokosový cukr a jiné alternativy mají určitou přidanou hodnotu oproti bílému cukru, ale ta je z nutričního hlediska téměř zanedbatelná.

Zdaleka nejlepší alternativou proto zůstává celkové omezení konzumace přidaných cukrů ve stravě na úroveň výživových doporučení. Ušetříte tím nejen vaše zdraví, ale často i peníze, které byste jinak nechali v obchodě za výrobek, který je svým složením velmi podobný klasickému cukru, ale stojí mnohonásobně více. 

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

22. 03. 2017 11:58
to je zajímavý, používám datlový cukr a myslela jsem si, že je tedy zdravější, no tak nic, holt asi budu muset nějak přeučit své tělo, aby nemělo rádo cukr
05. 02. 2017 15:37
To, že alternativní sladidla nejsou v podstatě o nic lepší než cukr, samozřejmě vím, ale javorového, agávového, rýžového a datlového sirupu, ani medu a třtinového cukru se určitě nevzdám. Jsou sice výrazně dražší než bílý cukr, ale chuťově se jim cukr nemůže rovnat. Pokud člověk omezí jejich množství a nepřehání to s jejich používáním, tak je to podle mě OK, protože sladkou chuť prostě úplně vymazat nelze.
02. 02. 2017 19:12
Jejda, tak teď jsem rozčarovaná, protože jsem zbytečně utrácela za hnědý, třtinový, kokosový cukr, javorový, agáve, rýžový sirup, melasu ... tak co mám dávat vlastně rodině do bábovky? :-)
02. 02. 2017 15:31
Děkuji za zajímavé informace :-) Když už si chci něco osladit, používám med.
31. 01. 2017 21:30
Používám tyhle sirupy. Budu se je snažit co nejvíce omezit a už je asi nekupovat.
30. 01. 2017 18:44
Zjišťuji, že je to vlastně skoro jedno, který cukr nebo sirup !!! Prostě omezit přidané cukry a je to !!!
30. 01. 2017 18:23
Velmi zajímavý a poučný článek
28. 01. 2017 01:49
A co používání proteinových kapek?
27. 01. 2017 18:38
Děkuji za shrnutí, čím dál tím víc zjišťuji, že přidaný cukr je přidaný cukr v jakékoliv podobě a já ho nemusím jíst.
27. 01. 2017 17:59
Ale přece jen je v medu malé množství vitaminů, takže pokud potřebuji sladit je to relativně lepší,než cukr.
27. 01. 2017 09:14
Také mě hodně překvapila informace o nadhodnocování medu. Od malinka nám říkali, že med je moc zdravý. To ale vlastně o špenátu říkali také, než přišli na chybičku s desetinou čárkou. :-)
26. 01. 2017 19:38
tento článek mě trochu překvapil ohledně medu a melasy- myslela jsem, že je tam větší přidaná hodnota o proti bílému cukru. Tak opět jsem chytřejší...zkusím něco z těch sladidel - i když cukr většinou používám jen na pečení.
26. 01. 2017 14:05
I tento článek - souhrn, si zaslouží dík. Jen mě překvapilo, že v medu je jen "malé" množství min.látek.
26. 01. 2017 13:26
Moc díky za článek, ano je to tak. Jdu přečíst glukozu a fruktozu, něco už vím a moc se těším, co se ještě dozvím. Hezký den všem.
26. 01. 2017 06:23
Velice poučné nejen pro milovníky "zdravějších" alternativ :-)
25. 01. 2017 23:56
Tak to je teda něco. Změnila jsem cukr za javorový a agávový sirup, dcera, když peče tak jen s třtinovým cukrem, a jak čtu, tak žádná výhra. U pečení jsme hodně změnily na stévii, tak to doufám je snad lepší.
25. 01. 2017 21:11
To je tedy překvapení!Hlavně co se týká medu.Až do dnešního dne jsem se domnívala .že se medem v malém množství dá cukr nahradit.a to si dělám svůj pampeliškový a lesní.Takže také omezeně.
25. 01. 2017 20:04
Na med nedám dopustit:-).Nejíme ho velké množství,ale denně si ho dáváme lžičku do čaje(ráno a večer) a to v zimě i v letě. Prostě denně...Pozitivní vliv na naše zdraví si nedám vymluvit:-).Navíc to je med od našich včeliček! A různé sirupy nekupuji a kupovat nebudu:-).
25. 01. 2017 19:34
Opravdu super článek, jak ráda bych ho vzala některým svým známým, kteří donekonečna tvrdí, že hnědý třtinový cukr je lepší, dokonce zdravější...ale ne, nebudu nikoho poučovat. Že med je vlastně také hlavně cukr, samozřejmě vím, ale od včelaře, lesní, v zimě, do zázvorového "čaje" :-)))to si prostě vždy zdůvodním. Mňam.
25. 01. 2017 19:24
Bezva srovnání, konečně jednoduše napsané, ve výsledku žádný rozdíl....
25. 01. 2017 19:20
jsem ráda,že jste vzali ten med na milost:))
25. 01. 2017 19:15
To, že všeliké ty sirupy a cukr jsou jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet, jsem si myslela už dávno. Ovšem vzhledem k reklamám jsem měla dojem, že přece jen obsahují nějaké ty příznívé doplňkové látky. Ovšem nedocvaklo mi, že jich je opravdu jen stopové množství a v celkové výživě se projeví jen minimálně.
25. 01. 2017 17:29
Slad: Sladové výtažky se vyrábějí ze sladiny. „Je to výluh získaný rozemletím sladu, jeho zahříváním s vodou, scezením a odpařením vody,“ Sladové výtažky vypadají jako med nebo jsou usušené v podobě prášku. Neobsahují stabilizátory, konzervační látky ani barviva (slad obsahuje přírodní barvivo), zato snadno vstřebatelné cukry (56 procent maltózy, 9 procent glukózy) a minerální látky (vápník, sodík, fosfor, chlor, železo). Jsou zdrojem vitaminů skupiny B, zejména niacinu (B3). Ten snižuje hladinu cholesterolu, krevního tlaku a udržuje v pořádku trávení. Pomáhá také předcházet migréně a stimuluje krevní oběh. Ječný slad obsahuje bílkoviny (mimo jiné i enzymy používané v pekárenské výrobě), cukry a další živiny,“ - používám ho při pečení - drožní díky sladu lépe spolupracuje :-)
25. 01. 2017 17:19
Mě z toho srovnání vyšel nejlépe med :-) a i v našich končinách má tradici (agave, javor, kokos, cukrová třtina se u nás nepěstují ... ale to už je zas k jinému tématu) Melasa má hodně specifickou chuť, do čaje místo medu bych si ji rozhodně nedala ... ale mám pár oblíbených receptů, které se bez melasy neobejdou. Ještě tu nebyl zmíněný ječný slad - sladěnka ....
25. 01. 2017 17:16
To jsem ráda, že jsem nezakoupila žádný ze "zázračných a zdravých" sirupů...:-)
25. 01. 2017 17:04
Možná to z článku vyznělo vůči medu až moc negativně, med svá pozitiva určitě má a jeho chuť je s cukrem nezaměnitelná. Chtěli jsme hlavně upozornit na to, že med pořád tvoří z největší části cukry (95 % sušiny) a je tedy potřeba na něj pohlížet jako na zdroj cukru a s množstvím to úplně nepřehánět. Ale když si dáte lžičku medu do čaje, tak je to naprosto v pořádku.
25. 01. 2017 14:43
Syn začal loni v létě s velkým nadšením včelařit. Nemám to srdce, abych mu obsah tohoto článku tlumočila :-). Ale perníčky, které peče snacha, bez medu snad ani nejdou udělat :-).
25. 01. 2017 13:33
Žádné z těchto sirupů nepoužívám. Na dobré účinky medu také věřím. V tomhle ledovém počasí je pro mne čaj s troškou medu i pohlazení na duši. :o))
25. 01. 2017 12:53
Občas med do čaje bych nezatracovala, myslím, že určitý vliv na zdraví má. Ostatní uvedené sirupy jsem nikdy nekupovala, přišlo mi to dost drahé a zbytečné.
25. 01. 2017 12:41
Jakákoliv sladká chuť je špatně, vždycky je to jednoduchý cukr. Ale jíst se má se selským rozumem - všeho s mírou, a nic si nezakazovat, protože absolutně vynechat sladká jídla podle mě nelze.
25. 01. 2017 11:59
A přitom všude cteme, jak je med zdravy, ze by ho clovek mel jist pravidelne.
25. 01. 2017 11:49
Takže jestli dobře chápu - čímkoli přislazovat jen opravdu minimálně pokud možno
25. 01. 2017 10:53
Už jsem byla rozběhnutá pro javorový sirup.Tímto díky za ušetřené peníze:-)
25. 01. 2017 10:51
věřím, že kvalitní med má na dobré zdraví člověka větší vliv, než je v článku uvedeno ...
25. 01. 2017 10:31
Snažím se kávu a čaj nesladit, bezový čaj s citronem a medem si občas dám.
25. 01. 2017 08:42
Pro milovníky slazení velice poučné. Článek dám přečíst při rodinné sešlosti dcerám. Naposledy řešily, zda je zdravější javorový sirup či třtinový cukr. Moje : je to cukr jako cukr kvitovaly s úsměvem takřka útrpným :-)
25. 01. 2017 08:12
Kromě cukru používám med a v jeho léčivé učinky věřím.
25. 01. 2017 08:05
já nesladím ani nepiju sazené nápoje a med si dávám vyjímečně

Naši partneři