TOPlist
Sledujte nás:

Káva a její druhy

Zpět

Text byl převzat z publikace České technologické platformy pro potraviny: SVĚT KÁVY, edice Jak poznáme kvalitu?

Káva je oblíbeným nápojem, který se pije na celém světě z různých důvodů a při různých příležitostech. Kávu pijeme pro její chuť a vůni, ale také pro povzbudivý vliv na naši náladu, čilost a také proto, aby nám pomohla proti únavě či ospalosti.

Každý den se na světě vypije více než stomilionů šálků kávy, kávový průmysl zaměstnává přes dvacet pět milionů lidí a ve světovém komoditním obchodě káva zaujímá neuvěřitelné druhé místo.

Druhy kávy

Káva má své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rod patří do čeledi mořenovitých – Rubiacea, která zahrnuje více než 500 rodů, většina z nich jsou tropické keře a stromy. Existuje více než 60 různých druhů kávy, ale pro obchodní účely jsou nejdůležitější Arabika a Robusta.

  • Kávovník Arabika (Coffea arabica) je velký keř (dosahuje max. 4 m) s tmavozelenými oválnými listy. Plody vypadají jako malé třešně a zpravidla obsahují 2 zploštělá semena. Káva Arabika je aromatická káva s dobrou chutí a obsahuje méně kofeinu než Robusta, která má poněkud výraznější, zemitější chuť a obsahuje méně kyselin.
  • Kávovník Robusta (Coffea canephora) je keř nebo spíše strom (dosahuje výšky až 10 m). Byl objeven teprve v roce 1860 v Ugandě. Tento druh je více odolnější vůči chorobám než káva Arabika, jeho plody i vlastní zrnka této kávy jsou menší a kulovitější než u Arabiky.

Zrna kávy jsou semena kávovníku uložená v plodech, které jsou podobné třešním, zrají průměrně osm měsíců, u kávovníku Robusta někdy až jedenáct měsíců po odkvětu. Původně zelená barva těchto plodů se v průběhu dozrávání vybarvuje do červena až tmavě fialova. Všechny plody nezrají současně a pro získání nejkvalitnější kávy je potřeba sklízet plody postupně, protože pouze plně vyzrálé plody poskytují plnohodnotná kávová zrna.

Káva instantní

V roce 1901 se japonsko-americkému chemikovi Satori Katoovi podařilo vyrobit a patentovat první rozpustný kávový nápoj. Používání rozpustné – instantní kávy se rozšířilo během 2. světové války, patřilo k vybavení především amerických vojáků. Tato káva si postupně získávala oblibu a v osmdesátých letech její spotřeba představovala asi desetinu spotřeby kávy zrnkové. K výrobě jednoho kilogramu instantní kávy je potřeba zpracovat dva kilogramy zelených kávových zrn na rozdíl od výroby pražené kávy, na kterou se spotřebuje o něco málo více než kilogram zelených kávových zrn. Právě proto je instantní káva dvakrát i třikrát dražší, než káva pražená zrnková nebo mletá. V současné době téměř dvě třetiny domácností kupují kávu instantní.

Tato káva se vyrábí podobně jako sušené mléko, kdy se tekutý extrakt připravený z pražené kávy suší použitím jedné z metod: sušení sprejováním, aglomerováním nebo sušení vymrazováním.

Káva bez kofeinu

Běžná káva Arabica má obsah kofeinu cca 1,0 až 1,3 % a káva Robusta přibližně 2,0 až 2,6 %. Pro ty, kdo mají rádi kávu, ale reagují příliš citlivě na kofein, se vyrábí káva zbavená kofeinu. Jelikož kofein nemá žádnou chuť, není prakticky rozdíl mezi chutí kávy bez kofeinu a běžné kávy. Obsah kofeinu u kávy bezkofeinové smí být maximálně 0,1 %, u bezkofeinové instantní kávy max. 0,3 %.

Jak se orientovat v kvalitě pražené kávy

Výběr kávy je poměrně složitý. Výrobce není povinen uvádět na obalu žádné bližší informace o složení kávy např., že se jedná o Arabiku nebo Robustu nebo jejich směs. Většinou tuto dobrovolnou informaci nalezneme na obalu k podpoření prodeje, pokud káva obsahuje 100% Arabiku. Pokud je káva určena i na slovenský trh jsou údaje o zastoupení Arabiky a Robusty na obalu uvedeny, protože jsou dle slovenské legislativy povinné. Při výběru kávy bychom se měli řídit nejlépe našimi vlastními zkušenostmi, radou odborníků ale i cenou. Vlastní posouzení kvality kávy je samozřejmě jednoduší u kávy zrnkové. Zde můžeme sami vizuálně zkontrolovat velikost i barevnost upražených zrn, množství zlomků, ale lze i rozeznat přibližné zastoupení Arabiky a Robusty.

U kávy mleté se můžeme řídit jedině vůní v mletém stavu a pak následně vůní a chutí po přípravě kávy.

U instantní kávy je důležité se dívat na značení výrobku, zda výrobek, který vypadá jako instantní káva, není směs s kávovinou. Někdy se výrobci snaží zmást spotřebitele názvy na přední straně obalu např. „Kávička“ nebo „Cafe“, a na zadní straně je uvedeno, že se jedná o kávovinu ve směsi s kávou.

Více o kávovinách zde.

Naprostá převaha instantních káv na našem trhu jsou směsi s převahou Robusty anebo ze 100% Robusty. Protože není povinností uvádět ve značení instantní kávy další informace o složení směsi, spotřebitel se musí držet pouze svých chuťových preferencí a zvyklostí.

Instantní kávy se také využívají do různých instantních kávových směsí obvykle označených jako 3 in1, 2 in1. V těchto nápojích je ale hlavní složkou cukr (nejčastěji glukozový sirup), sušené mléko nebo mléčná bílkovina. Obsah instantní kávy bývá obvykle max. do 15 %. Tyto směsi mají také významně vyšší kalorickou hodnotu než čistá instantní káva (uvádí se, že ta má v nálevu připraveného z 2 g/100 ml pouhé 2 kcal/9 kJ).

Význam kávy ve výživě

Zelená káva obsahuje 10 - 15 % bílkovin, 10 - 15 % tuku, 6 - 12 % sacharidů, především sacharózu, 0,3 - 2,8 % kofeinu a 9 - 12 % vody. Zbytek tvoří vláknina, třísloviny, organické kyseliny a další látky. Při pražení dochází ke změnám ve složení - některé látky vytěkají a některé nové vzniknou. Výživová hodnota kávy jako nápoje je ale nepatrná - k přípravě nápoje se nepoužívá velké množství kávy a většina jejích složek zůstane nezkonzumována. Energetickou hodnotu však mohou významně zvýšit různé přídavky v podobě mléka, šlehačky, cukru, sirupů a dalších přísad (energetická hodnota takového nápoje se může vyšplhat až na 2500 kJ!). Z hlediska výživového je pozitivní poměrně vysoký obsah antioxidantů. Více se tomuto tématu budeme věnovat v samostatném článku.

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 08. 2017 16:15
Ráno piju turka odpoledne vaří s mlekem
27. 08. 2017 16:55
mám ráda kávu s mlékem a latté občas
26. 08. 2017 09:30
Ráno si bez hrnku kávy neumím představit. :-)
25. 08. 2017 22:49
sifaka: Koukám, že se v přetextovávání písmiček po mně (polo)opičíš :-)
Mimochodem, dneska jsem viděla ve výprodeji plyšového lemura kattu - zářivě bleděmodrého!
25. 08. 2017 11:03
Fra--ppé, to je moje gusto, v léé--tě ho piju zhusto :-)), ............bohužel tam i s cukrem.Jinak během roku nesko s mlíkem bez cukru.
24. 08. 2017 23:30
Černou kávu miluji.
24. 08. 2017 21:22
já jsem kafař
24. 08. 2017 20:12
Zajímavý článek, piji kávu instantní bez cukru s mlékem.
24. 08. 2017 15:59
Zajímavý článek,kávu piji rozpustnou s mlékem bez cukru.
24. 08. 2017 12:55
Kávu piju jen "povinně" s manželkou když přijedu z práce. Zásadně nesladím. Článek je zajímavý, o Robustě jsem nevěděl
24. 08. 2017 06:55
piji jednu denne
23. 08. 2017 22:57
Pokud si vařím kávu doma, dělám si malinké presso - říkám tomu kalíšek kávy. Ale to jen, abych fungovala. Kamarád mi pravidělně dělá kafe, které nazývá ´kofila´ - rozpustilé kafe s mlékem a kapkou rumu. On si dělá s cukrem, já bez, obě verze mi chutnají :) Ale snažím se pití kávy omezovat, poslední dobou už si ho sama skoro nevařím.
23. 08. 2017 21:15
Zajimave ale kafe nepiju
23. 08. 2017 19:45
Není nad klasického "turka" :-D
23. 08. 2017 19:26
Kávu mám nejraděj černou,silnou a hořkou. Někdy se utrhnu ze řetězu a dám si do pusy čtvereček kvalitní čokolády a připíjím dobrou kávu a to je teprve dobrota. :-))
23. 08. 2017 16:22
Pěkný článek. Já mám ráda černou - turka bez cukru a mléka. Občas piji i rozpustnou.
23. 08. 2017 15:20
Pro mě je káva jen hořká a černá. Vypiju i jiné - s mlékem , latté, capuccinno, ale to pro mě není to pravé.
23. 08. 2017 14:00
Nejvíce v poslední době piji Caro, občas zrnkovou a vyjímečně rozpustnou
23. 08. 2017 13:54
Taky pijí rozpustnosti kávu, zrnková mi nechutná.
23. 08. 2017 13:37
Kafe piju jen rozpustné s mlékem. Po zrnkovém mě bolel žaludek
23. 08. 2017 12:18
Kávu moc nepiju,jsem na ní citlivá.Jen velmi zřídka a svátečně.Spíše si dám Caro nápoj místo ní.Ještě jsem nezkoušela tu bez kofeinu.
23. 08. 2017 11:56
Šla jsem se podívat, co to vlastně v práci piju. Rozpustná Jihlavanka Crema - poctivá káva - 100% Arabica. Tak to na ní výrobci píšou.
23. 08. 2017 11:34
Mám ráda dobrou kávu,piju směs robusty s arabikou ( 50 na 50) a mám tu chuť už tak naučenou, že si na jiné tak nepochutnám.
23. 08. 2017 11:29
Děkuji za hezký článek, vše už jsem věděla, ale osvěžení informací neuškodí. Kávu miluji , doma si ji dělám ve třech předu, v práci máme nekvalitní presovač - káva z něj mi nechutná, tak piju instantní :-)
23. 08. 2017 10:53
Já kávu nepiji, voní mi čerstvě namletá, ale jinak mi nechutná. Možná ještě tak cappuccino nebo u moře frapé, ale klidně se bez ní obejdu. Zajímalo by mne, co je tedy v komoditním trhu surovina č. 1.
23. 08. 2017 10:47
mě chutná víc arabica než robusta, rozpustné kávy mají odlišné chutě, nejvíc mě chutná azera, občas si dám jen obyčejnou meltu nebo caro
23. 08. 2017 10:32
Konečně se začíná po přečtení článku lépe orientovat v typech kávy a jejím vlivu .Děkuji.
23. 08. 2017 10:23
Pěkný článek, děkuji. Kávu mám ráda, nejlépe černou a hořkou a když mě honí mlsná, tak si dám do ní trochu skořice :-)
23. 08. 2017 10:08
Snažím se pití kávy omezit, ale moc mi to nejde, je to hold návyková látka :)
23. 08. 2017 09:35
zajímavý článek, děkuji za něj, jsem milovnice kávy, hořká, silná, pěkně vonící - to je pro mě úžasný zážitek, přeji všem pěkný den, pospíchám do kuchyně - jdu vařit kávičku
23. 08. 2017 09:01
Super článek. Bohužel kávu bez cukru a mléka nevypiju, takže jsem se jí radši vzdala úplně. Alespoň mi ale nebude dělat nepořádek v pitném režimu :)
23. 08. 2017 07:43
mě káva nechutná, takže sice poučné, ale pro mě nevyužitelné :-)
23. 08. 2017 07:28
Ano, to je káva. Ale o kávě, kde je více mléka než kávy bych to říct nemohla.
23. 08. 2017 07:14
Super článek, děkuji :)

Naši partneři