Mgr. Veronika Pourová
O obecných rizicích nadměrného příjmu sodíku jste se mohli dočíst v tomto článku, tento článek na něj úzce navazuje. Příjem soli by měl být držen v rámci doporučených dávek u všech jedinců, existují však lidé, kteří musí být kvůli svému onemocnění ještě striktnější.
Sůl zvyšuje zadržování tekutin v organismu, tím se zvyšuje i krevní tlak a přijatý sodík musí být vyloučen ledvinami. Ledviny jsou proto zatíženy jak zvýšeným objemem cirkulující tekutiny, tak zvýšenými nároky na odstraňování nadbytečného sodíku z organismu. Zdravý jedinec si s tím, alespoň po určitou dobu, ještě poradí, na pozoru by však měli být ti, kteří mají s ledvinami jakýkoliv problém. Zvýšený příjem soli může uspíšit selhávání ledvin a přitížit může i pacientům na dialýze. Pokud disponujete pouze jednou funkční ledvinou nebo vás lékař už dříve upozornil na snižující se funkci vašich ledvin, určitě omezte příjem soli i slaných potravin.
Pozor na vysoký příjem soli by si měly dát též děti. Jejich ledviny ještě nejsou tak dobře vyvinuté jako ledviny dospělého člověka, aby se s nadměrným přísunem soli popraly bez možných následků. Dětem do jednoho roku by se nemělo jídlo solit vůbec, a poté pouze velmi umírněně. V žádném případě by dětem neměly být nabízeny slané pochoutky, jako jsou brambůrky, slané tyčinky nebo třeba slané sýry a instantní polévky. Dalším problémem je, že slaná chuť je návyková, a pokud si na ni člověk zvykne již v útlém věku, hůře se tohoto zlozvyku bude v dospělosti zbavovat.
Pokud trpíte hypertenzí, též byste si měli příjem soli hlídat více než zdraví jedinci. Sodík je potřeba omezit i v případě, že důvodem vaší hypertenze je něco jiného než dietní chyba. Pokud byste nepřestali nadměrně solit, mohou se vaše potíže nadále zhoršovat. Pokud je však váš vysoký krevní tlak důsledkem nevhodné výživy, díky omezení soli a případně dalším opatřením se můžete i vyhnout lékům.
Vyšší příjem soli může též podráždit trávení, a to i u zdravého jedince. Vždyť slaná voda se používá k vyvolání zvracení třeba po různých otravách. Vysoká koncentrace soli v žaludku vede k jeho podráždění a může vyvolat akutní gastritidu nebo zhoršit gastritidu chronickou. Pozor zejména na nárazový vysoký příjem soli by si tak měli dát jedinci s problematickým trávením. U pacientů s rakovinou žaludku je omezení solení též jedním z významných doporučení.
Zvýšený příjem sodíku také vede k vyššímu vylučování vápníku močí. To může být problematické zejména u dětí a u pacientů trpících osteoporózou. Správná léčba osteoporózy proto nesouvisí jen se zvýšeným příjem vápníku, ale důležité je i omezení soli ve stravě.
Pokud trpíte nějakým onemocněním, vždy se poraďte o příjmu soli také s vaším nutričním terapeutem nebo lékařem.
Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku
Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.
Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.
>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.