TOPlist
Sledujte nás:

Kolik cukru je obsaženo v nápojích?

Zpět

Dodržování pitného režimu je důležité pro správné fungování našeho organismu, je však potřeba dávat pozor, v jaké formě tekutiny přijímáme. Nejvhodnější tekutinou je čistá voda, která má nulovou energetickou hodnotu a tělu tak nedodává zbytečné kalorie. Ochucené nápoje, ať už se jedná o limonády nebo ochucené vody, obsahují často velké množství cukru. Jejich konzumací si tak zbytečně zvyšujeme energetický příjem, což vede při současném nízkém energetickém výdeji k rozvoji nadváhy a obezity. Do svého těla dostáváme pouze tzv. prázdné kalorie ve formě cukru a konzumace těchto nápojů nám nepřinese ve většině případů žádné příznivé živiny.

Kostka cukru na fotografii odpovídá 2,5 g cukru.

Obsah cukru v jednom balení běžně dostupných limonád:

                

      Coca-Cola 2 l: 73 ks           Fanta 2 l: 63 ks         Sprite 2 l: 49 ks             Tonic 2 l: 43 ks

 

      Ledový čaj 1,5 l: 35 ks         Džus 1 l: 32 ks              Voda ochucená 1,5 l: 21 ks

 Minerální, pramenitá voda 1,5 l: 0 ks

 

Jeden litr limonády obsahuje průměrně 2 000 kJ, což dosahuje hodnot téměř celého hlavního jídla. V nápojích tak často přijímáme vysoké množství energie, aniž bychom si toho byli vědomi. Spotřeba limonád v ČR dlouhodobě přesahuje hodnotu 100 litrů na obyvatele a rok, což je velmi vysoké číslo. Průměrný obyvatel ročně přijme pouze v podobě limonád přibližně 200 000 kJ, což odpovídá 550 zbytečným kilojoulům denně. Ochucené minerální a pramenité vody obsahují zpravidla oproti limonádám přibližně poloviční množství cukru a energie, pokud však vypijete jednu velkou lahev s tímto nápojem denně, opět maximální limit přidaného cukru na den překročíte. Pozor si však dejte také na oblíbené nealkoholické pivo. V jedné půllitrové lahvi se skrývá možná více cukru, než byste očekávali. 

Nealkoholické pivo 0,5 l: 5 ks

 

Obsah kostek cukru v jedné sklenici nápoje (0,2 l):

      Coca-Cola: 7 ks              Fanta: 6 ks                      Džus: 6 ks               Tonic: 6 ks

      Sprite: 5 ks                 Ledový čaj: 4 ks          Voda ochucená: 3 ks

Limonády obsahují ve 100 ml většinou okolo 10 g cukru, stačí tedy vypít 2 skleničky a vyčerpáme maximální tolerovatelný denní limit pro příjem přidaného cukru (u dospělých lehce pracujících osob 50 g/den).

Jste-li zvyklí na sladkou chuť nápoje a vyřazení slazených nápojů ze dne na den by mohlo vést k nedostatečnému příjmu tekutin, můžete v počátku nahradit limonády přiměřeným množstvím nápoji slazenými nekalorickými, či nízkokalorickými sladidly nebo si připravit zdravější variantu - vodu ochucenou citrónem, do které lze přidat například čertsvou mátu nebo bazalku. S použitím mraženého či čerstvého ovoce si můžete vyrobit vynikající domácí limonádu.

K doplnění pitného režimu jsou vhodné, kromě již zmíněné čisté vody, také neslazené čaje.

Ovocné šťávy - ano nebo ne?

100% ovocné šťávy představují zvláštní kategorii. Bezpochyby jsou významným zdrojem přirozených cukrů, které pocházejí z ovoce. Při odšťavnění dochází k odstranění určitého podílu vlákniny, obsahují jí tedy méně než samotného ovoce. Na druhou stranu, ovocné šťávy jsou významným zdrojem vitaminů, působících jako antioxidanty, a minerálních látek. Je vědecky prokázáno, že pomerančový džus, jakožto zdroj vitaminu C, podporuje vstřebávání železa obsaženého v ovesných vločkách. Proto je doporučenou součástí snídaně.

100% ovocné a zeleninové šťávy patří do zdravého jídelníčku, není však vhodné jimi primárně doplňovat pitný režim. Světová zdravotnická organizace v rámci svých výživových doporučení řadí sklenici lisované ovocné šťávy do množství zkonzumovaného ovoce. Proto, abyste předešli zvýšenému příjmu cukrů z ovocných šťáv, doporučujeme je pít s mírou, naředěné čistou vodou a jejich energetickou hodnotu tak snížit.

Při nákupu ovocných a zeleninových šťáv dávejte pozor na informaci na obalu. Přidané cukry neobsahují pouze džusy označené jako “100%”, ať už se jedná o čerstvou lisovanou šťávu nebo džusy z ovocného koncentrátu. Výrobky označené jako “nápoj” nebo “nektar” často obsahují velké množství přidaných cukrů a až o 50 % méně ovoce.


Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik cukru se skrývá ve vašem jídelníčku

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu cukru i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (62 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 03. 2023 21:56
1
06. 03. 2017 08:21
tohle by chtělo pověsit na viditelné místo, aby to člověk viděl, když si řekne: jedna sklenička mi neublíží
06. 02. 2017 07:16
U nás se sladké nápoje nekupují a děti (občas i já, když nemám chuť na čistou vodu) pijí vodu s troškou sirupu. Pokud jde o slazení kávy a čaje, tak já nesladím vůbec a ostatním kupuji právě ty menší kostky cukru, protože jsem zjistila, že si jich na počet dávají stejně jako těch velkých, ale tím, že jsou menší, sladí vlastně méně :-)
02. 02. 2017 15:18
Jsem ráda, že tyto slazené nápoje nepiji ani já, ani děti.
01. 02. 2017 16:47
Žádné nápoje nekupuji.Občas jen Magnézii.Jinak piji neslazený čaj a vodu s citronem.
01. 02. 2017 07:16
Protože téměř cukr nepoužívám, kostkový jsem nekupovala několik let. Z komentáře H. M. jsem dozvěděla, že ano už ani na tu kostru cukru se nelze spolehnout :-).
31. 01. 2017 21:20
Tak ještě že žádné tyhle nápoje nepiji. To by bylo cukru. Já ho mám dost v datlích, fících a ovoci, které miluji. Ale víno i pivo si občas dám
31. 01. 2017 21:06
Hanka Malkova> Aha, tak to se omlouvám. Fakt jsem si myslela, že v těh úvodních článcích byly větší kostky.

Já kostky nepoužívám vůbec, leda na návštěvě, sladím si kdyžtak sypkým cukrem a lžičkou nebo pytlíčkem z reataurace. Tam vím, že za mých mladých dob byl pytlíček 7 g, nyní je 4.
31. 01. 2017 16:09
Mám ráda pivo, a v létě na něm "ujíždím". Zvykli jsme si ale s manželem na "dia" pivo, které je sice alkoholické, ale neobsauje cukr, nebo minimum. Oblíbili jsme si značku Gambrinus Dry, dostane se v kterémkoliv supermarketu.
30. 01. 2017 22:46
Macatice: Kostky cukru jsou ve všech článcích použité stejné (tzn. malé vážící 2,5 g cukru). Mělo by to tam být i všude napsané.
Není to z důvodu, že bychom chtěli nějak opticky nafukovat množství kostek, ale důvod je ten, že v den focení, jsme nebyli schopni sehnat nikde kostky vážící 4 g :) On už bohužel tento standard neplatí a kostky bývají různě velké. Nedočtete se to ani na obale. Takže ani nadvakrát se nám nepodařilo koupit správné kostky a po rozbalení jsme vždy zjistili, že jsou buď extrémně velké nebo malé.
30. 01. 2017 20:27
Sladký limonády jsem se odnaučila pít, nejlepší je voda s citronem, teď v zimě hodně piju v páci čaje
30. 01. 2017 19:55
Nejraději mám čisté minerálky, ale když už si dám tak si to ředím vodou :-)
30. 01. 2017 18:46
Nejraději piju vodu a zelený čaj bez cukru . V naší rodině slazené nápoje nemají šanci, jen vyjímečně když jdeme na sváteční oběd do restaurace, tak tam si obvykle dáváme my plnoletí pivko a řídiči a mladší generace tedy obvykle kofolu nebo juise s vodou...
30. 01. 2017 18:39
Mě na tom článku zaujalo spíš to, že zatímco v jiných článcích jsou potraviny zobraxovány v porovnání se 4g kostkami cukru, takdy jsou 2.5g, takže opticky je to víc kusů.
Jinak ale nic proti tomu, že slazené liminády jsou v podstatě jen prázdné kalorie bez přidané užitné hodnoty. Ale ruku na srdce - opravdu je to tak překvapující zjištění?
30. 01. 2017 18:34
Moc ty sladké nápoje nepiji, jen pokud je možnost - oslavy, posezení, spíš vyjímečně, syn a manžel ale tomu celkem holdují a měli by se tohle odnaučit a spíš se mnou držet jak se říká basu
30. 01. 2017 17:03
Sladké mám ráda a ujíždím na tom, a jsem šťastná, že sladké nápoje nemusím.
30. 01. 2017 16:52
ještěže už nejsem zvyklá pít sladké nápoje. Odnaučila jsem se to postupně a jsem za to vděčná, piju vodu s citrónem nebo meltu se cvrkem mléka
30. 01. 2017 16:36
Dříve jsem sladila úplně všechno. Do 1 hrnku čaje (250 ml) jsem si šoupla 3 kostky, no a pak se divím, že mi nejde ten kruh na břiše sundat. Teď už pití nesladím vůbec a taky to jde. Pohled na ty hromádky kostek je hrozný.
30. 01. 2017 14:16
Také mě velice překvapilo množství cukru v Tonicu. Protože se ho napiji opravdu vzácně, nemám výčitky. Není nad vodu a neslazené čaje - ať už bylinkové, zelené či ovocné.
30. 01. 2017 14:13
Ještě že ty slazené limonády nepiji. Máme doma sifonovač a i když možná ta bublinková voda není úplně nejzdravější, denně mi takových 50 kostek cukru ušetří.
30. 01. 2017 13:54
V zimě piji hořký čaj a čistou vodu a v létě vodu s mátou a občas neochucenou minerálku.
30. 01. 2017 13:32
Tolik cukru v Tonicu? Jsem v šoku :0 Ještě, že ho piji jen občas :)
30. 01. 2017 13:24
Moc hezký článek. Zejména se mi líbí, že u každého nápoje jsou znázorněné kostky cukru. Člověk si lépe uvědomí kolik cukru obsahují.
30. 01. 2017 12:59
Moc hezky a názorně napsané a zobrazené. Já upřednostňuji vodu a čaje, občas bílé víno, občas džusy, a ty si ředím. Že je v nápojích hodně cukru, to jsem věděla, počet kostek je ale alarmující. Ještě by bylo vhodné přidat některé točené limonády, co mají často v restauracích, třeba malinovku, ta bude asi obsahovat taky hodně cukru, a případně i další alkoholické nápoje.
30. 01. 2017 12:09
Naštěstí tento typ pití není moje gusto.Bojkotuju plastovou lobby.Nedá se nic dělat, i tak budu muset trošku přimhouřit oči, které mi teď právě málem vypadly z důlků.Oblíbené letní pití mojí maminky je Bavorák.Když k ní přijdu na karty, už jsem ji ukecala že se nechci přejídat sladkým ale když tu vidím co dělá tonic a to tu ještě není Becherovka:-o ......Bohužel chci s mamkou držet partu, tak ten cukr budu muset uškrtit jinde :-)) Znovu děkuji za přínosné informace.Když je to takhle podáno s obrázky, udělá to větší užitek než když se jen napíše že jedna kostka je 2,5 g.To si ani nepředstavím.
30. 01. 2017 11:42
Slazené nápoje už nepiji ( zvládla jsem i dva litry Fanty = 158 kostek), přestala jsem sladit kávu, jenom černý čaj doslazuji umělým sladidlem a váha nejen díky tomu jde dolů...
30. 01. 2017 11:38
Piju hlavně vodu,někdy si dám bílé víno.
30. 01. 2017 10:57
Dávám přednost pitné kohoutkové vodě s citronovou šťávou,colu jen občas při žaludečních obtížích anebo mi pomáhá při bolestech hlavy.
30. 01. 2017 10:38
někdy si dám minerálku s příchutí, ráda si dělám smoothie.
30. 01. 2017 09:45
Piju občas Poděbradku pro linie nebo střídám s ochucenou Dobrou vodou,tu si ředím.Ale většinou minerálky bez příchutě .Ale dodržovat pitný režim je pro mne dřina :-))
30. 01. 2017 09:09
Já piju většinou vodu,někdy pivo a víno.
30. 01. 2017 09:03
slazené nápoje nepiji, vyjímečně hodně naředěný džus nebo Colu light
30. 01. 2017 07:30
Slazené nápoje nepiju od té doby,kdy jsem měla těh.cukrovku a paní doktorka mi to doporučila.Jinak ale mám problém s cukrem v čokoládě,zmrzlině apod.Na tom budu muset ještě hodně zapracovat.Jinak jako vždy skvělý článek.Děkuju.

Naši partneři