TOPlist
Sledujte nás:

Mléčné výrobky a jejich přínos pro lidské zdraví

Zpět

Mléko a mléčné výrobky mají v našem jídelníčku důležité postavení. V mléce nalezneme všechny základní živiny – bílkoviny, sacharidy i tuky. Mléčné produkty obsahují cenné nutrienty s vysokou biologickou hodnotou a vstřebatelností. Jde především o skvělý zdroj plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, E a skupiny B), vápníku a dalších minerálních látek.

Názory odborníků na to, zda mléko pít či nikoliv jsou velmi rozporuplné. Často se dnes můžete setkat s názorem, že je pro nás mléko nevhodné a lidské tělo není určeno k jeho konzumaci. Oproti jiným národům a rasám jsou však Evropané geneticky vybaveni k tomu, aby mléko a mléčné produkty mohli dobře trávit. Jde o genetický polymorfismus (určitou odchylku v genech), který nám umožňuje každodenní bezproblémovou konzumaci mléka. Má pro nás ale mléko nutriční význam? Rozhodně ano. Pravdou totiž je, že mléčnými výrobky jsme schopni snadno a v dostatečném množství přijímat některé živiny, které bychom jinými potravinami získávali velmi obtížně. Proto by mléčné výrobky v našem jídelníčku neměly chybět.

Mléko a mléčné výrobky obsahují vysoce kvalitní bílkoviny. Bílkoviny jsou pro náš organismus nepostradatelné, protože jsou základním stavebním prvkem našich svalů a prakticky každé buňky. Mléčná bílkovina má po bílkovině vaječného bílku nejvyšší biologickou hodnotu a je využitelná až z 95 %.

Mléko a mléčné výrobky jsou také zdrojem cenných minerálních látek, ze kterých je pro lidský organismus nejvýznamnější vápník. Vápník potřebujeme pro dobrý stav kostí a zubů. Vápník je sice obsažen i v některých rostlinných potravinách (ořechy, brokolice, mák), má to však svá „ale“. V rostlinách se nachází vápníku většinou méně a jeho vstřebatelnost je mnohem nižší kvůli obsaženým antinutričním látkám. Pokud bychom chtěli svůj denní příjem vápníku naplnit pouze těmito potravinami, je to prakticky neuskutečnitelné. Museli bychom jich sníst opravdu velké množství, a i přesto bychom se nepřiblížili takové vstřebatelnosti vápníku, jakou mají mléčné výrobky. Mléčnými výrobky jsme schopni zkonzumovat svou doporučenou denní dávku mnohem snadněji než rostlinnými potravinami. Například konzumací 100 gramů ementálu přijmeme 80 % doporučené denní dávky vápníku.

Kravské mléko v České Republice je také zdrojem jódu. Ten se do něj dostává cílenou suplementací krmiva dobytka jako intervence deficitu jódu. Jód je nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy a energetický metabolismus.

Jak správně vybírat mléčné výrobky

Mléčné výrobky patří do racionálního stravování. Vybírat bychom ale měli ty správné druhy – sýry ideálně do 30 % tuku v sušině (Eidam 30%, nízkotučný ementál, Gouda light), zakysané mléčné výrobky a neochucené bílé jogurty.

Do jídelníčku bychom je měli zařazovat alespoň 2-3x denně. Skutečnost je však jiná a většina lidí má s pravidelnou konzumací mléčných výrobků problém.

Hodnocení (15 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 03. 2023 09:48
Pro mě je to tak moc kontroverzní potravina, kterou opravdu nedokážu zařadit do svého jídelníčku.
07. 12. 2018 22:44
Dnes ráno jsem měla tvaroh, ke svačině sýr a večer polotučné mléko. Když nemám někde možnost mléčné výrobky mít,tak mi to moc chybí.
23. 12. 2017 06:06
Mléčné výrobky mám moc ráda do jídelníčku zařazují pravidelně
28. 11. 2017 22:15
mléčné výrobky mám moc ráda....neobejdu se bez nich....
23. 11. 2017 11:39
Mlečne vyrobky mam moc ráda.
17. 09. 2017 10:45
Neumím si představit den bez mléka a mléčných výrobků.
13. 09. 2017 05:15
Mléko a mléčné výrobky mám moc ráda a denně je konzumuji. Těžko bych se bez nich obešla.
11. 09. 2017 14:10
Mléčné výrobky, co jsem měla možnost ochutnat z krabičkového stravování, byly dobré. Dnes už kefír a sýr a čeká na mne ještě řecký jogurt. Fotka s jahodou padající do mléka, je moc hezká.
11. 09. 2017 13:48
mléčné výrobky jím, dneska už mám za sebou mléko, tvaroh i sýr

Naši partneři