TOPlist


Mlékárenské produkty

 

Mlékárenský průmysl produkuje široké spektrum mléčných výrobků, na následujících řádcích si shrneme, o jaké základní skupiny se jedná. Některými z nich se budeme ještě detailněji zabývat v průběhu měsíce. Jednotlivé výrobky se svým složením mohou velmi lišit, některé by v jídelníčcích rozhodně neměly chybět (zeleně označené), bez některých výrobků se naopak obejdeme, zejména se jedná o výrobky s vyšším obsahem tuku nebo cukru (červeně označené). Neznamená to však, že je musíme z jídelníčku zcela vyřadit, jen je potřeba hlídat zkonzumované množství.

Mezi tzv. hlavní mlékárenské produkty se řadí:

·         Konzumní mléka: (čerstvé) pasterované mléko; mléko trvanlivé (UHT); popř. mléko s prodlouženou trvanlivostí (ESL)

·         Konzumní smetany

·         Fermentovaná mléka (nápoje) a jogurty

·         Máslo a další výrobky z mléčného tuku

·         Sýry a tvarohy

·         Mražené smetanové krémy (zmrzliny)

·         Zahuštěné mléko slazené, zahuštěné mléko neslazené

·         Sušená mléka

• pro výživu kojenců (KDV = kojenecká a dětská výživa)

• pro výživu dospělých lidí

• jako ingredience pro potravinářský průmysl (např. pro čokoládovny, pekaře apod.)

• pro výživu hospodářských zvířat a tzv. mléčné krmné směsi

·         Speciální výrobky na bázi mléka pro zvláštní zdravotní výživu (preparáty pro sipping určeny pro seniory nebo např. proteinové preparáty pro sportovce)

 

Některé již vyrobené mléčné výrobky slouží k dalšímu zpracování. Pak hovoříme o hlavních produktech z mléka 2. stupně. Patří sem:

·         Tavené sýry – vyrábějí se z přírodních sýrů, tvarohu, másla a jiných mléčných ingrediencí

·         Tvarohové speciality – jak název napovídá, vyrábějí se z tvarohu – např. smetanové/ tvarohové krémy pro děti

·         Olomoucké tvarůžky – vyrábějí se z tzv. průmyslového (beztučného) tvarohu

 

V mlékárnách probíhá také zpracování vedlejších produktů z mléka 2. stupně. Do této kategorie řadíme zejména zpracování podmáslí z výroby másla (fermentace na zakysaný nápoj nebo sušení) a zpracování syrovátky po výrobě sýrů (např. sušením).

Hodnocení (63 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

24. 09. 2017 11:38

bagi666

hezké chrnutí

24. 09. 2017 09:10

Dadag

mnam

09. 09. 2017 18:49

Pepe11

08. 09. 2017 10:03

ekavkova

Máslo si bohužel občas dám, ale jinak si ráno mažou chleba Flórou nebo avokádem.

07. 09. 2017 13:35

DanaR

Užitečné informace, děkuji.

06. 09. 2017 22:16

poradna

Prima info

06. 09. 2017 18:50

Pbyrtusova

Aha.

06. 09. 2017 14:47

Slonik71

Děkuji za přehled

06. 09. 2017 08:35

Kumpi

Zahuštěná mléka a smetanové krémy nejsou moje parketa, máslo a smetana bohužel ano. :-)

05. 09. 2017 21:51

LuckaN78

Pěkný přehled

05. 09. 2017 20:40

Hanuja

Zajímavý přehledný článek.

05. 09. 2017 20:11

dylen

zajímavý přehled

05. 09. 2017 16:51

ifucikova

Děkuji za pěkný přehled.

05. 09. 2017 14:03

cailin.grian

děkuji za přehled, snažím se vyhýbat se tučným, ale některé tučné sýry si tedy někdy dávám

05. 09. 2017 07:54

lenkamarie

Děkuji za pěkný a přehledný článek.Co se mléka a mléčných výrobků týká tak to trochu pokulhávám.Nejraději z toho mám bohužel smetanovou zmrzlinu.Takže tohle je pro mě měsíc,kdy se budu snažit polepšit.

05. 09. 2017 07:31

JARI59

Na ovocné knedlíky jedině tvarohové těsto a ještě kousek tvrdého tvarohu, trochu zakysaného výrobku, nemusím mít ani cukr a je to pro mě bašta

04. 09. 2017 18:46

Macatice

Na dovolené v řecku musím vzít za vděk tím, co poskytuje hotelová strava. Tkže hlavně jogurt (ať už samotný, s musli nebo tzatziky a jiné saláty) a feta. Obojí asi dost tučné. Ale první nákup - kromě balené vody samozřejmě - polotučné mléko (kathé méra gala (sorry, řeckou klávesnici nemám ninstlovanou) = mléko pro každý den).

04. 09. 2017 14:34

jesus

dnes jsem si udělala pomazánku z polotučného tvarohu

04. 09. 2017 13:17

JARI59

Zase bych měla koupit olomoucké syrečky, někdy mám na ně chuť, zajímavé bylo ochutnat různé druhy cukroví z nich

04. 09. 2017 12:38

bessi

Díky za pěkný přehled

04. 09. 2017 10:50

PerditaX

Nechala jsem se kdysi zlákat na sušené podmáslí - dočetla jsem se, jak je zdravé - co to udělalo s mým střevy zde ani nebudu líčit. Zajímavé je, že kysané výrobky z podmáslí mi nevadí a chutnají.

04. 09. 2017 10:12

Yogii

Mléčné výrobky jím často, myslím si, že teorii celkem znám, jiná věc je praxe a detailnější informace.

04. 09. 2017 09:52

Veve12

Velmi zajímavé. Díky!

04. 09. 2017 08:57

PCateria

Pěkný přehled. Mléčné výrobky jsem vždycky považovala za zdravé, např. třeba nízkotučné ochucené kefírové mléko jsem pila téměř každý den, ale teď si začínám všímat obsahu tuku a cukru a nestačím se divit. Těším se, co se v tomto měsíci dozvím ještě nového, a jak mi pomůže upravit jídelníček.

04. 09. 2017 08:48

paniLiba

Másla v přiměřeném množství se nevzdám.... ale zkusím ho omezovat "-))

04. 09. 2017 08:41

Masa55

No jo a je to tady, pořád se mám co učit, děkuji za informace.

04. 09. 2017 08:41

dolevina

dcera mléko nepije, má na něj alergii, jediné co jí nevadí je sušené mléko

04. 09. 2017 07:45

filipova

pěkný přehled, občas použiji i máslo a smetanu ke šlehání ale optavdu jen občas a v malém množství, takže to asi moje tělo přežije

04. 09. 2017 07:25

hajekrad

Hm...

04. 09. 2017 06:43

vachova

dik za informace

04. 09. 2017 05:07

KruntoradovaL

Děkuji za přehled

04. 09. 2017 05:02

ajanka

Hezký přehled.

04. 09. 2017 04:57

babicka Eva

Pěkný přehled,

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma