TOPlist
Sledujte nás:

Mléko nejen kravské

Zpět

Pro průmyslové zpracování a v lidské výživě se využívá zejména mléko kravské (celosvětově okolo 83 %) a mléko buvolí (asi 13 %).

Na mléka dalších hospodářských zvířat (ovcí, koz, velbloudů ad.) připadá významně menší podíl.

Složení samotného mléka je nejvíce ovlivněno živočišným druhem. Z dalších faktorů je to pak laktace, výživa, zdravotní stav, roční období apod.

Složení kravského mléka

Složení a benefitům kravského mléka už jsme se věnovali v několika předchozích článcích. V tomto článku zmíníme i další méně běžné druhy.

Kozí mléko

Kozí mléko má obdobné zastoupení hlavních složek jako mléko kravské a jeho výživová hodnota je často zveličována a některé informace o jeho léčebném účinku proti alergickým (s výjimkou alergie na bílkoviny kravského mléka) nebo nádorovým onemocněním již patří do oblasti mýtů.

Obsah bílkovin v kozím mléce je podobný obsahu bílkovin v mléce kravském, rovněž jejich složení je podobné. Bílkoviny kozího mléka však mají poněkud lepší stravitelnost. Někteří lidé (podle literárních údajů asi třetina) alergičtí na bílkoviny kravského mléka mohou konzumovat bez problémů mléko kozí. Je však potřeba to vyzkoušet a konzultovat s lékařem či nutričním terapeutem.

Obsah a složení mléčného tuku se také většinou příliš neliší. Kozí mléčný tuk má bílou barvu, což je způsobeno prakticky nulovým obsahem karotenů.

Ze sacharidů je v kozím mléce, stejně jako v mléce kravském, přítomna laktóza, a to zhruba ve stejném množství. Kozí mléko proto nemohou konzumovat pacienti trpící nesnášenlivostí laktózy.

Obsah minerálních látek v kozím mléce se až na některé výjimky příliš neliší od obsahu minerálních látek v mléce kravském. Taktéž rozdíly v obsahu vitaminů nejsou příliš výrazné. Mírný rozdíl je pouze v obsahu vitaminu B12, kyseliny listové a provitaminu A, které jsou v kozím mléce nižší.

Chuť a vůně kozího mléka se vyznačuje typickým nádechem po kozině, což je způsobené zejména vyšším obsahem kyseliny kapronové a kaprinové. Intenzitu lze ovlivnit šlechtěním, výživou a především dobrou hygienou ustájení a ošetření mléka, nicméně typický přiměřený zápach je přirozenou součástí kozích výrobků.

Kozí mléko a výrobky z něj jsou z hlediska výživového velmi hodnotnou potravinou. Ve srovnání s kravským mlékem mají některé přednosti, ale i nedostatky. Jejich význam ve výživě by proto neměl být zveličován ani zpochybňován. Výrobky z kvalitního kozího mléka, zejména kozí sýry, jsou v každém případě na našem trhu žádoucí, a to nejen pro svoji výživovou hodnotu, ale i pro zpestření jídelníčku.

Ovčí mléko

Složení a vlastnosti ovčího mléka jsou od kravského a kozího již více odlišné. Vyšší obsah zejména tuku a bílkovin jsou v porovnání s kravským mlékem příčinou vyšší nutriční a energetické hodnoty. Bílkoviny ovčího mléka (stejně jako kozího) jsou však velmi podobné bílkovinám kravského mléka. U osob alergických na kravské mléko mohou tedy způsobovat stejný druh reakce. Ovčí mléko se vyznačuje také vyšším obsahem některých vitaminů (B2, B5, B6, B12).

Ovčí mléko je bílé až krémově zabarvené s charakteristickou natrpklou příchutí. Velmi dobrým obohacením našeho trhu jsou zejména ovčí sýry.

Buvolí mléko a další druhy

Buvolí mléko je celosvětově druhým nejvýznamnějším mlékem. Pochází z mléčné žlázy tzv. vodních buvolů chovaných zejména v Asii a Africe. Evropský spotřebitel se s těmito produkty okrajově setkává při konzumaci některých sýrových specialit (např. pravá italská Mozzarella). Buvolí mléko se vyznačuje vyšším obsahem tuku.

V jiných oblastech světa se zpracovávají na mléčné výrobky i jiné druhy mlék, známý je např. zakysaný nápoj kumys z kobylího mléka nebo sýrové speciality z mléka jaků či velbloudů.

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 09. 2017 08:04
kozí sýr mám ráda
25. 09. 2017 11:24
v nám dělají pečenou polentu s kozím sýrem - to nikdy neodolám
22. 09. 2017 08:41
Používám a kupuji jen kravské mléko a výrobkly z něj.Budu to muset vyzkoušet a zkusit nějaký ten kozí a ovčí sýr.
17. 09. 2017 16:30
Mám ráda kozí i ovčí sýry.V Řecku jsou k mání o něco dražší ovčí jogurty, dle tabulky budou tučné jako čert.Vyzkoušela jsem v době, kdy jsem o STOBu neměla ani šajn.Jogurty byly výborné.Pravda, stál kelímek cca 65 ká ale o čem jiném je dovolená?:-))
16. 09. 2017 06:39
s informacemi o kozím mléce nesouhlasím - od malinka přicházím do styku s kozím mlékem a pomáhá na mýtické choroby rozhodně, co se týče vůně je to dle ustájení
13. 09. 2017 17:42
Zajímavé.Děkuji.
13. 09. 2017 12:50
Od tak krásných kozének z titulní fotografie by mi snad chutnalo i to jejich mléko. Sýry mám moc ráda, "vůni" kozího mléka od dětství nemusím.
13. 09. 2017 12:13
ještě si pamatuji, jak mě babička dávala čerstvě nadojené kozí mléko
13. 09. 2017 05:33
Kozí mléko jsem nikdy neochutnala, bojím se toho specifického zápachu
12. 09. 2017 23:55
Coumba: to je zajímavé s tou chuti. Když ale mléko a sýry prodávají, musí chuť nějak sjednotit, aby stejně sýry chutnaly vždy stejně, nebo aspoň podobně.
12. 09. 2017 23:08
Kozí mléko jsme pili, jen když zrovna nebylo kravské, jinak se dávalo prasátkům. Od některé kozy je mléko velice lahodné a od některé má typickou kozí příchuť. To samé kozí sýry.
12. 09. 2017 22:19
Zajímavé
12. 09. 2017 22:02
Žinčicu a bryndzu jsem už měl nejednou, bryndzové halušky mám moc ráda. Kozí sýry tu a tam, spíš při nějké návštěvě, než že bych je kupovla sama, připadají mi drahé na to, jak chutnají. Z řecka si vždy nějaký ten sýr přivezu, letos to myslím je ovší i kozí.

Jinak jsem určitě vypila spoustu mateřského mléka - ale už se opravdunepamatuju, jak chutnalo :-)
12. 09. 2017 21:19
Pravá buvolí mozarella je opravdu lahůdka. Nedá se s mozarellou z kravského mléka srovnávat.
12. 09. 2017 21:02
Zajímavé rozdělení...podle tabulky je mateřskému nejblíž kobylí mléko
12. 09. 2017 19:36
Dnes jsem si na trhu koupila kozí kefír, tak jsem na něj zvědavá.
12. 09. 2017 19:22
Mléko pouze kravské, zato sýry a jogurty mohu kozí i ovčí. Buvolí znám mozarelu...kobylí mléko znám jen z pohádek :-()))
12. 09. 2017 17:46
hodně zajímavý článek,taky jsem si myslela,že kozí mléko má víc hodnot,než kravské! Od kozy nic nemůžu ani sýry,vše je cítit!
12. 09. 2017 13:47
Z kozího a ovčího mléka mi chutnají jen sýry, takže jsem ráda, že nemají výrazně jiné hodnoty nežli mléko kravské, které mohu na všechny způsoby.
12. 09. 2017 13:47
Z kozího a ovčího mléka mi chutnají jen sýry, takže jsem ráda, že nemají výrazně jiné hodnoty nežli mléko kravské, které mohu na všechny způsoby.
12. 09. 2017 13:12
Ke kozímu mléku se nedostanu, ale sýry kozí i ovčí mám ráda. Je to vítané zpestření jídelníčku.
12. 09. 2017 13:10
Kozí mléko ani produkty z něho neznám.
12. 09. 2017 13:06
Mám ráda jakékoliv mléko a výrobky z nich.
12. 09. 2017 12:46
Zkoušela jsem kozí výrobky a protože z nich cítím kozinu, tak je nemám ráda. Ovčí sýr jsem ochutnala a ten mi chutná
12. 09. 2017 12:40
Kozí mléko mám ráda, ale mám ho jen občas. Ostatně s kravským je to totéž,piji ho málo, raději mám zakysané výrobky,tvarohy,sýry.
12. 09. 2017 12:39
Mléko piju jen kravské i jogurty a sýry jen z kravského mléka
12. 09. 2017 11:35
nemám rada
12. 09. 2017 10:49
Výrobky z kozího mléka mám ráda, ovčí jsem vyzkoušela pouze sýry na Slovensku a byly senzační. :-)
12. 09. 2017 09:25
Tak to já zas klidně zkusím něco nového, kozí i ovčí mléka již znám, pravá mozzarella je z buvolího mléka, takže bych klidně zkusila i toto mléko. Prodávají i máslo z buvolího mléka, ale to je strašně drahé, no, ono "naše" máslo je již předražené taky. Jiný kraj, jiný mrav, někde lidem zas přijde divné pít kravské mléko, když krávy nemají :-).
12. 09. 2017 09:12
chutná mi kravské a nemám potřebu zkoušet i jiná mléka, působí to na mě divně pít mléko například od koně..
12. 09. 2017 08:45
Od dětství mám odpor ke kozímu mléku,maminka dělala co mohla aby ho do mne dostala a když se jí to podařilo, tak zase hned putovalo ven.Pro mne jedním slovem "BR"
12. 09. 2017 08:21
zůstanu u kravského mléka, vše od "kozy" mi smrdí
12. 09. 2017 08:18
Kdysi jsme měli 2 kozy, mléko od jedné z nich vůbec nebylo cítit ani trochu, bylo to fain, prostě v dnešní době jsme zvyklí na chut kravského mléka, jinak ostatní mléka jsem teda ještě neochutnala
12. 09. 2017 08:12
Zůstanu u kravského, ochutnala jsem již žinčicu ( ovčí mléko), ale nic moc to nebylo.
12. 09. 2017 07:30
Jednou jsem si zvykl na kravské mléko a na stará kolena již nebudu zkoušet jiné.
12. 09. 2017 07:25
Jiná mléka jsem nezkoušela
12. 09. 2017 07:22
Zajímavé srovnání, kravské mléko z něho vychází jako průměr ve všech sledovaných látkách, nemá ani nejvíc všech sledovaných látek, ani nejméně. Kozí mléko je na chuť výrazně sladší než kravské, v obsahu mléčného cukru to ale asi nebude, když má jen o jednu desetinu více.
12. 09. 2017 07:11
Díky za zajímavé informace. Zatím jsem neměla možnost vyzkoušet jiná mléka, tedy nemůžu hodnotit, jak by mi případně chutnala, ale kozí sýry mám ráda :-)

Naši partneři