TOPlist
Sledujte nás:

Mražená zelenina není podřadná

Zpět

Je to téměř 70 let, co se staly lednice a mrazáky samozřejmostí. Tato „revoluce“ umožnila uchovávat čerstvé potraviny v našich domovech, což je příčinou nejen většího pohodlí, ale také menšího plýtvání potravinami a uspoření peněz. Také nám to dalo možnost volby, zda si v supermarketu koupíme zeleninu čerstvou nebo mraženou. Mnohdy se na mražené potraviny pohlíží jako na cestu, jak si zjednodušit bytí v kuchyni, na potraviny méně živinově hodnotné a průmyslově zpracované, nebo dokonce druhojakostní. Je to ale skutečně tak? Povědomí o skutečné hodnotě mražených potravin se v poslední době čím dál více rozšiřuje a ty se tak stávají běžnou součástí moderního života většiny z nás.

Domnění, že čerstvá zelenina je lepší, je naprosto přirozené. Tento předsudek pochází ze zakořeněné představy, že zmrazené potraviny jsou z velké části polotovary pro jedince, kteří neholdují zdravému životnímu stylu, a pro lenochy, kteří v kuchyni neradi tráví hodiny nad přípravou skutečně domácích poctivých pokrmů. Avšak nenechte se zmást, mnohdy jsou potraviny zamrazené mnohem čerstvější než ty, které si koupíte v oddělení s čerstvým ovocem a zeleninou.

Většina nabízené zeleniny totiž neroste v naší zemi, a to buď vůbec, nebo pouze v omezeném množství a pouze v sezoně. Pokud si prohlédnete cedulky s místem původu u jednotlivých druhů zeleniny v supermarketu, jistě naleznete, zvláště během zimních měsíců, především země, jako je Španělsko, Itálie nebo Maroko. Taková zelenina musí být převezena do supermarketů v časovém horizontu dvou dnů až dvou týdnů. Během dopravy je zelenina vystavena působení kyslíku, zvýšené teplotě a světlu, a může tak přicházet o vitaminy a některé antioxidanty, z nichž například biologicky cenné anthokyany (fialová a červená barviva) jsou právě v teple, ale i světle nestabilní.

Většina potravin ztrácí v důsledku přítomnosti kyslíku na obsahu vitaminů během skladování, a to v řádu několika hodin až dní. Výsledky některých studií uvádějí, že například hrášek ztratí více než polovinu obsahu vitaminu C během 48 hodin od sklizně. Zelenina, která je importována ze zahraničí, se tak dostává na naše stoly již ochuzená o určité množství vitaminů a dalších cenných látek, ale také o část chuti a vzhledu. Jistě se vám stalo, že jste nutně potřebovali ledový salát a marně jste se přehrabovali mezi řadou nahnilých a unavených hlávek.

Někteří spotřebitelé se domnívají, že se zamrazuje surovina podřadná, dokonce ta, která se neprodá v čerstvém stavu. Opak je ale pravdou. Surovina určená k zamrazení musí být v nejlepší kvalitě a ve stavu optimální zralosti. Zmrazování patří mezi nejefektivnější způsoby konzervace.

Sklizená čerstvá zelenina nebo ovoce se ve velmi krátkém čase (většinou do několika málo hodin a nejpozději v den sklizně) vytřídí, očistí a vyperou a dle druhu a potřeby se některé ošetří proti bakteriálním pochodům, plísním a Listerii monocytogenes. Zelenina se dále nakrájí na požadovaný sortiment, ovoce se odpeckuje, nařeže na půlky nebo čtvrtky a takto upravená surovina se zamrazí.

Některé druhy zeleniny před zamrazením projdou procesem blanšírování. Blanšírováním se dosáhne inaktivace oxidačních enzymů a předností je přirozená likvidace četných mikroorganismů.

Při zmrazování jde o to, v co nejkratším čase za použití velmi nízké teploty dosáhnout stavu, kdy zastavíme enzymatické pochody ve zmrazované surovině. Čím rychleji zmrazujeme, tím se ve zmrazované surovině formují menší ledové krystalky a tím méně se poškozuje buněčná struktura. Tak se dosáhne velmi vysoké kvality produktu ve smyslu zachování chutě, struktury a nutričních hodnot. Rychlým překonáním krystalizační zóny se zabrání úniku mezibuněčné i vnitrobuněčné tekutiny – šťávy, která je ve většině případech nositelem chuťových a nutričních vlastností. 

Nezávislé studie prokazují, že mražená zelenina má leckdy lepší nutriční hodnoty a chuť než na trhu dostupná čerstvá zelenina. Mražená zelenina si uchovává nutriční hodnoty a chuť ze dne, kdy byla sklizena. Sklizeň probíhá na vrcholu zralosti, ke zmražení dojde co nejdříve poté, takže nedochází ke ztrátě cenných látek jako při uskladňování. Mražená zelenina se nekazí, vydrží v mrazáku několik měsíců, aniž by přišla o své nutriční kvality.

Proto zahoďte předsudky a nebojte se mraženou zeleninu do jídelníčku zařazovat!

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 08. 2017 10:25
v zimě jako když najdeš, jak se říká, také mrazíme, ale stejně čerstvá je čerstvá
24. 07. 2017 06:19
Vždy mám pár balení v mražáku, je to pohodlné a po ruce
20. 07. 2017 23:55
Z mraženého zeleného hrášku je výborný hráškový krém- polévka.
20. 07. 2017 21:31
Mraženou zeleninu používám hlavně v zimních měsících. Je moc dobrá.
Mražený zelený hrášek používám i v létě.
20. 07. 2017 20:20
Mraženou zeleninu běžně používám.
20. 07. 2017 12:48
Souhlasím :-) V posledních letech je mražená zelenina vynikající.
20. 07. 2017 08:11
Zrovna včera jsem dostala tip na větší balení mražené zeleniny...vyzkouším.
20. 07. 2017 07:46
Mraženou zeleninu používám často na vaření. Na saláty a přímou konzumaci kupuju čerstvou....V době sklizně si mrazím vlastní přebytky
20. 07. 2017 07:44
Mám v mrazáku neustále v dostatečném množství a často ji využívám ;-)
19. 07. 2017 23:56
Mraženou zeleninu využívám často
19. 07. 2017 23:08
Kupuju jen jednodruhové. Vždy musím mít v mrazáku špenát, hrášek, kukuřici a brokolici. Směsky moc nevyhledávám, většinou je tam mrkev a tu si radši přichystám čerstvou, taky si musím dávat pozor na celer, který nesmím.
19. 07. 2017 21:23
Mraženou zeleninu používám celkem často..do polévek, na zapékání, dušení... více asi v zimě, když není tolik té čerstvé
19. 07. 2017 18:11
Z mražené zeleniny používám nejčastějí špenát, fazolky, růžičkovou kapustu, zelený hrášek. Směsi nemám ráda, protože z valné části obsahuje mrkev a tu mám ze zahrádky. Z jednodruhových si namíchám směs podle chuti a potřeby.
19. 07. 2017 15:28
No zatím jsme z mražené zeleniny používali jen špenát. Vidím že je na čase sortiment rozšířit.
19. 07. 2017 15:14
Sama mrazím přebytky
19. 07. 2017 14:58
Mraženou zeleninu používám
19. 07. 2017 12:23
děkuji za informace; mraženou zeleninu mám moc ráda, protože i cena je příznivá a je to bez práce; i když ji tedy používám spíše na vaření, do salátů používám čerstvou
19. 07. 2017 12:05
Mraženou zeleninu jsem vždy využívala, využívám a využívat budu :-) Nejradši mám kombinaci hrášek, mrkev a kukuřice z Penáče
19. 07. 2017 10:35
Mražená zelenina mi vůbec nevadí, i když ji používám především v zimě.
19. 07. 2017 10:12
MirusK - díky za tip. Jaké druhy zeleniny obsahuje?
19. 07. 2017 10:10
Mraženou zeleninu používám velmi často, nejraději mám Přílohovou zeleninu 350 g z Alberta. Je opravu vynikající jako příloha k rybě i bílému masu. Doporučuji vyzkoušet.
19. 07. 2017 08:21
Mraženou zeleninu občas používám, ale po přečtení článku ji budu používat ještě častěji.
19. 07. 2017 08:09
Mraženou zeleninu používám hlavně v zimě /někdy vlastní, někdy koupenou./ A během celého roku do polévek.
19. 07. 2017 08:08
mraženou zeleninu občas používám a nemám k ní výhrady
19. 07. 2017 07:51
S mraženou zeleninou mám velmi dobré zkušenosti, oblíbila jsem si míchanou zeleninu hrášek, mrkev, kukuřice z Lidlu.
19. 07. 2017 07:51
S mraženou zeleninou mám velmi dobré zkušenosti, oblíbila jsem si míchanou zeleninu hrášek, mrkev, kukuřice z Lidlu.
19. 07. 2017 07:49
Mraženou zeleninu jsem vždy používala, ale po přečtení článku budu používat mnohem víc.

Naši partneři