TOPlist
Sledujte nás:

Nejčastější otázky na téma palmový olej

Zpět
Tisk článku
Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZe, http://www.bezpecnostpotravin.cz/
Vydáno: 17. 2. 2016

Z čeho se získává palmový olej a co obsahuje?

Palmový olej se získává z oplodí palmy olejné (Elaeis guineensis). Hlavními složkami jsou kyselina palmitová (45 %) a kyselina olejová (38 %). Kyselina palmitová a kyselina stearová (8 %) patří mezi nasycené mastné kyseliny a díky jejich přítomnosti má palmový olej vhodné vlastnosti pro použití v potravinářství – disponuje vhodnou strukturou (je pevný, tvárný, bez zápachu), má výbornou oxidační stabilitu, kdy je stabilní i při vysokých teplotách. Toho se využívá zejména při smažení (olej se nepřepaluje, nevznikají sloučeniny, které způsobují nepříjemné pachy apod.). 

Proč a kde se používá palmový olej?

Palmový olej se používá nejen v potravinářství, ale přidává se i do mýdel, kosmetiky, čisticích prostředků, je také důležitou složkou při výrobě biopaliv.

V potravinách nahradil palmový olej dříve používané částečně ztužené tuky, které obsahovaly větší množství transmastných kyselin (zvyšují hladinu celkového cholesterolu, snižují hladinu HDL (dobrého) cholesterolu).

Palmový olej se nepoužívá pro výrobu základních potravin vyjma margarínu. Používá se zejména pro výrobu sladkých (sušenky, müsli tyčinky, zmrzliny, čokolády, čokoládové krémy) a slaných pochutin (krekry, bramborové lupínky). Využívá se jeho výhodných technologických vlastností - např. čokoládové cukrovinky se za běžných teplot nerozpouštějí a zachovávají si svoji konzistenci. 

Jak se dozvím, že potravina obsahuje palmový olej?

Evropská legislativa (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům) ukládá povinnost uvést na obale všechny jednotlivé oleje přítomné v potravinách. U olejů a tuků „rostlinného původu“ je povinné doplnění konkrétního druhu; tedy v případě oleje z palmy olejné a všech jeho frakcí je uvedena složka „palmový olej“ nebo „palmojádrový tuk“. Spotřebitel je tedy vždy informován o přítomnosti tohoto druhu oleje v potravině a na základě této informace se může rozhodnout o koupi výrobku. 

Představuje konzumace palmového oleje zdravotní riziko?

V potravinářské výrobě je palmový olej často používán společně s jinými tuky a oleji, které pak společně určují složení mastných kyselin a tím i účinky na zdraví. Všechny oleje a tuky obsahují nasycené i nenasycené mastné kyseliny. V souvislosti s konzumací palmového oleje nebyly prokázány žádné zdravotní problémy specifické právě pro tento olej. Překročení doporučeného příjmu nasycených tuků, z jakéhokoli zdroje, je nežádoucí, zejména kvůli zvýšenému riziku vzniku aterosklerózy při konzumaci vyššího množství potravin, které obsahují nasycené mastné kyseliny. 

Lze nahradit palmový olej jinými rostlinnými oleji?

Palmový olej je oproti dalším rostlinným olejům (které je nutno zpracovat, aby měly požadovanou strukturu) ekonomicky výhodnější. Výnosy palmového oleje jsou několikanásobně vyšší než u dalších rostlinných olejů (sójový, řepkový, slunečnicový apod.), což také znamená menší pěstební plochu než u ostatních olejnin, aby bylo dosaženo stejného objemu.

Rovnocenná náhrada za palmový olej (tj. rostlinný tuk, který by byl při pokojové teplotě přirozeně v pevném skupenství a který by se vyznačoval stejnými funkčními vlastnostmi, a byl by v dostatečném množství k dispozici) v současném potravinovém průmyslu v podstatě neexistuje. V případě použití řepkového oleje je nutné tedy přičíst další náklady, které vzniknou potřebnou přeesterifikací řepkového oleje, aby dosahoval takových vlastností jako palmový olej. Řepkový olej je tedy ekonomicky nevýhodnou alternativou jak pro výrobce, tak i pro spotřebitele. 

Lze získat palmový olej i bez vedlejších efektů, jako je např. vypalování pralesů v Indonésii?

Produkce palmového oleje ovlivňuje životní prostředí zejména v oblastech, kde se palma olejná pěstuje nejvíce (Malajsie, Indonésie), dochází k nevratným ztrátám biologické rozmanitosti a úbytku živočišných i rostlinných druhů. Certifikace Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) je označení toho, že palmový olej byl vyroben bez zbytečného poškození životního prostředí nebo lidské společnosti, a že je výrobek vysledovatelný v rámci dodavatelského řetězce. Palmový olej nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.  

Na palmový olej je tedy potřeba pohlížet z několika hledisek, pokud se chcete dozvědět o palmovém oleji ještě více, přečtěte si článek, který v loňské romce vyšel v časopise Pochutnej si se STOBem.

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 08. 2017 21:50
HannySunny: palec nahoru
03. 08. 2017 21:11
Bojovat proti hysterii kolem palmoveho tuku? Neměli bychom spíš bojovat proti nezájmu k ničení planety, bez které už nebude co jíst? Ekonomická výhodnost vítězí? Jak výhodné bude, až nebude vzduch k dýchání?
08. 04. 2017 10:54
Dobrý den, palmový olej dnes již svou alternativu má! Vyznačuje se všemi vlastnostmi, které si mohou zpracovatelé i spotřebitelé přát, je totiž z více než 80% z olivového oleje! Má skvělou chuť, konzistenci másla a skvěle se hodí do sladkého i slaného pečiva, dortů i krémů. Více informací zde: http://www.buonissimo.cz/cremoli/
01. 04. 2017 21:40
Poučné a hezky napsane
31. 03. 2017 00:55
Srozumitelné a poučné. Díky
30. 03. 2017 21:59
Ala787 - určitě používat, ale s rozumem
30. 03. 2017 19:12
Tak ale pořád nevím, jestli ho používat nebo ne, protože v některých receptech na zdravější sladkosti se často vyskytuje.
30. 03. 2017 13:11
Díky za zajímavý článek
30. 03. 2017 10:32
Zajímavý a poučný článek
30. 03. 2017 08:42
dost zajímavé .musím více sledovat složení potravin
30. 03. 2017 07:55
Díky za článek. O značce RSPO jsem nevěděla :o)
29. 03. 2017 20:24
Konečně vím co je palmový olej, díky za informace.
29. 03. 2017 11:31
Ano, všeho s mírou a číst obaly na potravinách. :-)
29. 03. 2017 06:06
Zajímavé čtení, díky :-)
28. 03. 2017 23:11
Přečetla jsem si zajímavý článek
28. 03. 2017 22:21
Díky za informace i za loňský článek :-)
28. 03. 2017 20:15
Díky za informace něco jsem se dočetla dříve, ale i tak je to poučné.
28. 03. 2017 17:59
V .malém množství určitě neškodí.
28. 03. 2017 17:12
Díky za info.
28. 03. 2017 16:57
Všeho s mírou, tak tedy i palmový olej si vezmem sebou Míru :-))
28. 03. 2017 13:05
hmm nevím mám z tohoto tuku prazvláštní pocit, ale jak se zde píše všeho z mírou :-)
28. 03. 2017 10:20
To je prima, že jste dali na stránky i tyto informace z MZe, zejména poslední odstavec je zajímavý, nevěděla jsem o tomto značení. Nicméně i do budoucna se pokud možno palmového oleje vyvaruji, omezí mi to i množství sladkostí na výběr, což je dobře a budu jich jíst méně. Někteří výrobci müsli, např. Emco, již vyrábějí tuto potravinu i bez palmového oleje.
28. 03. 2017 10:04
http://ona.idnes.cz/vim-co-jim-ecka-v-potravinach-dgs-/zdravi.aspx?c=A131007_140511_zdravi_pet
28. 03. 2017 08:19
Palmový olej neznám a tedy ani nepoužívám
28. 03. 2017 07:52
zajímavé informace, palmový olej nepoužívám, sušenky nejím
28. 03. 2017 07:52
zajímavé informace, palmový olej nepoužívám, sušenky nejím
16. 10. 2016 15:53
Děkuju, Hanko, za vyspravení mé děravé paměti, to o akrylamidu vím už dlouho, naštěstí se dám zlákat dokřupava smaženými atd. většinou jen ve stopových množstvích a málokdy. Co má způsobovat ten 3-MCPD? Profesorka Hajšlová to jen varovně zmínila a nijak nespecifikovala a vždycky se nejvíc bojíme toho, o čem nic nevíme. Samozřejmě se mi ekluje palmový olej především kvůli tomu, že rozšiřování jeho používání především pro energetické účely (kvůli laciné výrobě) decimuje "zelené plíce" planety. A s každým NEKOUPENÝM výrobkem, který obsahuje palmový olej, si maličko ušetřím výčitky svědomí, že se podílím na té decimaci.
15. 10. 2016 11:17
Přesně tak "všeho s mírou" platí vždy a všude a není potom potřeba řešit spoustu věcí okolo :)
15. 10. 2016 09:20
Pořád platí "všeho s mírou" . Jinak díky za další pohled na problém palmový olej :-)
14. 10. 2016 20:23
korit: Pravděpodobně se jedná o 3-MCPD a paní profesorku Hajšlovou, je to tak? :)
Je pravda, že se tato látka může v palmovém oleji vyskytovat, ale zase na druhou stranu je potřeba se zamyslet i nad množstvím palmového oleje, které zkonzumujeme. Když si jednou denně namažeme chleba Florou (která kromě palmového oleje obsahuje i olej řepkový a další druhy), tak toho opravdu moc nebude. Samozřejmě, kdybychom se živili jen různými polotovary a sladkostmi s palmovým olejem, tak už je to něco jiného.
Doporučuji si pustit rozhovor s profesorkou Hajšlovou na DVTV, kde upozorňuje taky třeba na akrylamid v topinkách, chipsech apod. Akrylamid patří mezi prokázané karcinogeny a nikdo neřeší, že by se měly přestat jíst topinky, hranolky atd. Chce to všechno brát trochu s rezervou a hlavně se tím tolik nestresovat... :)
14. 10. 2016 19:33
adriana2:
Adriano, myslím, že se mýlíš. Éčka v potravinách byla vždycky, ale dříve se o tom nikde nepsalo a složení výrobků se na obalech neuvádělo.
14. 10. 2016 18:42
Bohužel jsem si nenapsala název chemické sloučeniny, kterou jedna chemická inženýrka, která je dost často v diskuzích na ČT24 o kvalitě potravin a hlavně nově objevovaných škodlivých vlastnostech látek v potravinách(bohužel si samozřejmě nevzpomenu na její jméno), ale zmínila se, že je podezření, že jedna taková škodlivá látka je v palmovém oleji. Tak nevím, ale raději se mu obloukem vyhýbám, a tak i Floře, kterou jsem před časem přestala kupovat, když jsem ve složení našla palmový olej a přešla jsem na máslo(na chleba a vánoční cukroví).
14. 10. 2016 10:09
Palmový tuk určitě není nejlepší volba, ale snahou bylo upozornit jen na to, že hysterie okolo něj je trochu zbytečná a přehnaná... Každopádně většina potravin, které palmový tuk obsahují, jsou různé sušenky, oplatky, zmrzliny apod. a bez těch se rozhodně obejdeme :) Takže pak už nemusíme řešit jestli se palmovému tuku vyhýbat nebo ne... Ale jsou tu pořád i tací, co tyto sladkosti jedí často, a tam se alespoň díky palmovému oleji, který nahradil částečně ztužené tuky, podařilo z výrobků odstranit transmastné kyseliny...
14. 10. 2016 09:43
Tak nevím,nějak se v tom ztrácím.Vypadá to,že to je nejsuper tuk na světě??? NE NE,palmový tuk nechci,jím zdravě
14. 10. 2016 09:34
Z uvedeného článku vyplývá, že bychom se měli palmovému oleji vyhýbat obloukem, a to zejména kvůli kyselině palmitové - uvádí se, že je vysoce atherogenní. To jen tak na doplnění, protože my na stobu jíme přece zdravě a potraviny, které obsahují palmový olej, nekonzumujeme :-) !
14. 10. 2016 08:30
adriana2.no to je vyborny.do roku 97 jsme tohle a zadny E v potravinach nemeli.ted to cpou do vseho.

Naši partneři