TOPlist


Obsah vápníku ve vybraných potravinách

 

 Zdroj: Nutridatabaze.cz, Databáze složení potravin ČR

Potravina

Obsah vápníku ve 100 g

Mák

1360 mg

Eidam 30 % t. v s.

950 mg

Sardinky v konzervě

420 mg

Hermelín

390 mg

Sója

260 mg

Mandle

250 mg

Jogurt polotučný

180 mg

Kapusta hlávková

150 mg

Kefír

130 mg

Mléko

120 mg

Tvaroh tvrdý

120 mg

Tvaroh měkký

110 mg

Špenát

100 mg

Brokolice

80 mg

 

V tabulce je uveden obsah vápníku, důležité je však zohlednit také celkové složení potraviny, v jaké formě se vápník v potravinách nachází, kolik ho vstřebáme a jak ho dokážeme následně využít.

Zatímco u mléčných výrobků je vstřebatelnost vápníku kolem 30 %, u zeleniny jen kolem 5-10 %, u některých druhů dokonce ještě méně. Více se můžete dočíst v tomto článku.

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

01. 10. 2017 13:11

korit

Kam se při výrobě tvarohu ztratila podstatná část vápníku, který "je v mléce vázaný na bílkoviny"? Uvádíte v tabulce u tvarohů stejný obsah Ca jako u mléka. Děkuji za odpověď. Koritarová

24. 09. 2017 11:39

bagi666

o máku vím a kvůli vápníku jsem ho začala jíst, ale nechutná mi

24. 09. 2017 09:11

Dadag

super tabulka

17. 09. 2017 12:16

sifaka

Mák!.....jupííí...mám v lednici tofu knedlíky s meruňkami a mák se na ně bude báječně hodit :-))

16. 09. 2017 22:49

HannySunny

Super tabulka. Sardinky překvapily.

10. 09. 2017 08:45

JARI59

Mák - to jsou tuky a vápník, když mám na něj chuť a posypu knedlíky, přidám kefír, tak ani nepřidám pro sebe žádný další tuk

08. 09. 2017 21:12

LuckaN78

mám mám ráda, asi ho budu muset zařadit častěji, třeba i do jogurtu

08. 09. 2017 21:12

LuckaN78

mám mám ráda, asi ho budu muset zařadit častěji, třeba i do jogurtu

08. 09. 2017 07:48

vachova

Mák je dobrý

08. 09. 2017 07:23

hajekrad

No ten mák mne překvapil.

08. 09. 2017 06:57

JARI59

Mákem sypané švestkové tvarohové knedlíky s tvarohem ještě a kefírem bez dalšího cukru - klidně si dám

08. 09. 2017 06:28

babicka Eva

Musím zařadit do jídelníčku víc sardinek a mák.

07. 09. 2017 13:32

DanaR

Musím zařadit mák, super tabulka.

07. 09. 2017 09:47

Macatice

Yogii, Kumpi: Taky mě ten tveroh docela překvapil. Ono je to asi dané i technologií zpracování - mám dojem, že odtučněné výrobky mají toho vápníku méně, ale je to jen můj dojem.

07. 09. 2017 08:13

Kumpi

Hezká tabulka - překvapil mě ale veliký rozdíl mezi eidamem a tvarohem.

07. 09. 2017 05:33

JARI59

Mám ráda Eidam 30%, Hermelín vyjímečně, pomazánku ze sardinek jsme měli předevčírem, manžel ji udělalal s máslem, já už na pomazánky používám tvaroh, soju máme občas, jako oříšky používám většinou mandle a ostatní potraviny v tabulce taky můžeme

06. 09. 2017 22:12

poradna

Díky za přehled

06. 09. 2017 21:45

Hanuja

Krásná a zajímavá tabulka

06. 09. 2017 21:29

Yogii

Macatice : jasně, ale to zas nevychází u tvarohu, takový tvrdý je koncentrovaný docela dost. A mandle jsou na tom taky dobře.

06. 09. 2017 19:30

martashi

Pěkná, přehledná, praktická tabulka.

06. 09. 2017 19:08

ajanka

Děkuji za hezky přehlédnou tabulku. Plátkových sýrů v naší rodině sníme docela velké množství, takže vápníku budeme mít asi v organismu dostatek :-)

06. 09. 2017 18:49

Pbyrtusova

Můj oblíbený mák i sýr na předních místech - super.

06. 09. 2017 18:30

vanda

Dobrá tabulka

06. 09. 2017 17:50

Macatice

Yogii< To je pochopitelně dáno i :hustotou: toho kterého produktu. Mléko obsahuje ponejv9ce vodu. V Eidamu je to mléko jaksi "koncentrované", takže má i víc vápníku. Na druhou stranu, že vypiju půl litru mléka, to je představa docela reálná. Půl kila eidamu na posezení, to bych asi ani jako sejrožrout nedala :-)
Takže jde i o to, jaké ostatní živiny ten který výrobek obsahuje. Nicméně srovnání je zajímavé.

06. 09. 2017 17:11

BigGold7

přehledné

06. 09. 2017 15:37

dolevina

Přehledné

06. 09. 2017 15:35

lenkamarie

Děkuji za tabulku.

06. 09. 2017 14:47

Slonik71

Děkuji za super tabulku

06. 09. 2017 13:19

KruntoradovaL

netušila jsem že mak je tolik

06. 09. 2017 13:09

bessi

Díky za přehledný článek. Mák ten můžu. Škoda jen, že v makové buchtě je moc tuku a cukru...

06. 09. 2017 13:06

ifucikova

Děkuji za přehlednou tabulku

06. 09. 2017 11:44

coumba

A co nízkotučný jogurt?

06. 09. 2017 10:55

paniLiba

Já přímo miluji mák - buchty, nudle s mákem apod - proto, když občas s podobnými jídly hřeším, tak si namlouvám, že aspoň mám stravu bohatou na vápník :-))

06. 09. 2017 10:14

babicka Eva

Jelikož mám náběh na osteoporózu, tak je pro mně přehled velmi přínosný.

06. 09. 2017 09:29

vachova

super

06. 09. 2017 08:55

Masa55

Děkuji za info, toto je perfektní přehled.

06. 09. 2017 08:04

Veve12

Pěkný přehled :-)

06. 09. 2017 07:55

filipova

pěkný přehled - tyhle tabulky mám ráda

06. 09. 2017 07:47

Yogii

Koukám, že sýr, jogurt a kefír je na tom z tohoto pohledu lépe než mléko. Zajímalo by mne, jak je to u dalších sýrů, zejména těch o něco tučnějších, s vápníkem a jeho vstřebatelností.

06. 09. 2017 07:43

irwinka

Je vidět, že základem pro získání vápníku je opravdu hlavně mléko a výrobky z něj, příjem se dá snadno sledovat.

06. 09. 2017 07:27

JARI59

Perfektní přehled - určitě si vytisknu a vylepím v kuchyni, abych mohla kouknout a připomenout si

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma