TOPlist
Sledujte nás:

Pitný režim a jak nám s ním pomůže Jídlokoučink?

Zpět

Ne nadarmo se říká, že voda je základem našeho života. Málokdo si uvědomí, že tvoří 60 - 70% našeho těla, to znamená, že člověk, který váží okolo 70 kg, má v sobě 40 - 50 litrů vody. Přes toto množství jsme však na ztrátu vody velice citliví, a její nedostatek je pro organismus daleko nebezpečnější než nedostatek potravin. Proto se v následujících řádcích zamyslíme nad tím, jak zajistit dostatečný příjem vhodných tekutin a jak nám k tomu může být program Sebekoučink resp. jeho součást Jídlokoučink vhodným pomocníkem.

Tekutiny v našem životě

Denně bychom měli dodávat tělu okolo 2,5 litru tekutin. Toto množství přibližně odpovídá denním ztrátám tekutin dospělého člověka. Je však samozřejmé, že v teplém počasí nebo při zvýšeném energetickém výdeji se potřeba zvyšuje. Určitou část vody si tělo vytvoří v podobě metabolické vody (jako druhotného produktu přeměny živin na energii) samo. Jedná se však jen asi o ¼ litru denně. Zhruba ¾ litru přijmeme průměrně v potravě.

Kolik přijmout tekutin v podobě nápojů denně?

Odečteme-li od doporučených 2,5 l denně množství metabolické vody a tekutiny přijaté v potravinách, zjistíme, že prostřednictvím nápojů zbývá doplnit okolo 1,5 litru. Musíme si však uvědomit, že každé tělo je jiné. Jíte-li například větší množství zeleniny, polévky, pijete-li mléko, tekuté mléčné výrobky, pak přijmete více tekutin v potravě. Pracujete-li v teplém prostředí nebo vykonáváte-li náročnou pohybovou aktivitu, je potřeba tekutin také vyšší. Proto čísla zde uvedená jsou opravdu jen průměrná, aby si čtenář a uživatel Sebekoučinku uměl udělat představu o přiměřeném pitném režimu. Stejně jako je pro náš organismus nevhodný nedostatečný pitný režim, ani přemíra tekutin není to pravé.

Jak hodnotí Jídlokoučink pitný režim?

Cílem programu Sebekoučink a tedy i jeho součásti Jídlokoučinku je pomoci uživatelům hlídat množství přijatých tekutin. Zelený semaforek tedy bude svítit, pokud v daný den vypijete 1,5 – 3 litry nápojů. Do pitného režimu program nepočítá pouze tvrdý alkohol, a potraviny jako je mléko, tekuté mléčné výrobky a polévky. A vzhledem k tomu, že program Jídlokoučink tedy nehodnotí kvalitu pitného režimu, pokusili jsme se v následujících řádcích zamyslet, jaké nápoje jsou pro zajištění pitného režimu vhodné resp. vhodnější a které méně.

Nápoje vhodné (vhodnější)

Než se však do výčtu nápojů pustíme, připomeňme si, že stejně jako jídelníček, i náš pitný režim by měl být pestrý. Proto jsme nazvali i kategorie nápojů jako „vhodné resp. vhodnější“ a „méně vhodné“ – tedy nikoli černobíle jako „povolené“ a „zakázané“. Pokuste se však, aby se základem pitného režimu stala první kategorie nápojů s tím, že si jej občas zpestříte kávou či dalšími nápoji z kategorie „méně vhodných“.

Voda a minerální voda

Jistě nepochybíte, když jako základ pitného režimu zvolíte pitnou vodu z vodovodu nebo pramenité (stolní) vody, které mají nižší obsah rozpuštěných minerálních látek (minerály nepřevyšují 1 g na litr) než například vody minerální. Můžete je pít dlouhodobě, denně bez obav, že byste přijímali nadměrné množství minerálů a soli.

Své místo mají v pitném režimu i přírodní minerální vody, ale neměly by být jeho základem. Za méně vhodné se považují ty, které obsahují více než 500 mg rozpuštěných látek na litr. Při výběru minerální vody je doporučeno zaměřit se na obsah sodíku. Doporučená dávka sodíku je 2000 mg denně, a tak by jeho obsah v minerálkách neměl přesáhnout 150mg na litr.

Neenergetické či nízkoenergetické nápoje

Do pitného režimu lze zařadit i nekalorické nápoje s příchutí, které jsou většinou slazené náhradními sladidly a nízkoenergetické nápoje dodávající energii do 70 kJ/100 ml, tj. vody a minerálky s příchutí, mírně přislazené cukrem. Minerálky a vody mírně přislazené cukrem jsou dobrou volbou zejména před a po sportovním výkonu.

Čaje

Pitný režim jistě můžeme obohatit i prostřednictvím čajů. Čaje se dělí na pravé tj. vyrobené z listů, listových pupenů a jemných částí stonků čajovníku a na čaje nepravé. Mezi pravé čaje je řazen čaj černý, zelený a oolong (žlutý). I když pravé čaje (zejm. čaj černý) obsahují kofein a další látky (např. třísloviny), které nemusí mít až tak pozitivní účinky na náš organismus, i je do pitného režimu program Jídlokoučink počítá. Nepředpokládáme však, že by někdo kryl denní potřebu tekutin pouze silným černým čajem. Pravý čaj berme tedy spíše jako zpestření pitného režimu.

Do kategorie nepravých čajů řadíme čaje připravované z jiných rostlin než je čajovník. Patří sem například čaje ovocné, čaj roibos nebo čaje bylinné. V tomto ohledu je třeba upozornit, že bylinné čaje slouží spíše k léčebným účelům a je při jejich konzumaci není vhodné překračovat doporučenou denní dávku.

A které nápoje jsou pro náš pitný méně vhodné?

Každý nápoj, který vypijeme dodá do našeho těla tekutiny. Je však důležité přemýšlet nad tím, v jaké formě je přijmeme a zda-li společně s tekutinami nepřijímáme zbytečně i další látky, které nejsou pro náš organismus nepostradatelné nebo na něj mohou působit dokonce i negativně.

Sladké - vysokoenergetické nápoje

Velkou chybou lidí, kteří se snaží hubnout nebo udržovat přiměřenou hmotnost je, že často v nápojích přijímají zbytečně velké množství energie. Sladké nápoje obsahují v podobě cukru tzv. prázdné jouly, které nedodají do těla nic jiného než energii. Neměly by být tedy základem pitného režimu. Nejvíce energie v sobě skrývají džusy a sladké limonády (včetně kolových).

Káva a kolové nápoje

Kofein obsažený v kávě a kolových nápojích patří mezi látky, které na náš organismus působí psychostimulačně. Odstraňuje sice únavu, zvyšuje pozornost, ale na druhou stranu může být příčinou vysokého krevního tlaku, zrychlení srdeční činnosti či arytmie. V neposlední řadě se diskutuje o jeho diuretických vlastnostech. Současné výzkumy však skutečnost, že kofein má odvodňující účinek, mírně zjemňují a uvádí, že se jedná o záležitost velmi individuální a v podstatě se i více týká lidí, kteří kávu a kolové nápoje nepijí pravidelně.

Měli bychom mít také na paměti, že nadměrná konzumace většiny kolových nápojů, maří naši snahu o tvorbu zdravé kostní hmoty. Vápník se totiž, díky látkám (zejm. fosforečnanům) v těchto nápojích obsažených, neuloží do kostí, ale vyplaví z organismu močí.

Na našem trhu jsou však dostupné i některé značky kolových nápojů bez kyseliny fosforečné, např. česká Kofola.

Energetické „povzbuzující“ nápoje

Energetické nápoje jsou často obohacené o látky nějakým způsobem stimulující nervovou soustavu a tím i výkon člověka. Nejčastěji v nich nalezneme kofein, taurin či L-carnitin. Energetické nápoje jsou často vysokoenergetické a nezřídka se v nich objevují méně vhodné konzervanty a barviva.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem nejsou tyto látky vhodné pro běžnou konzumaci.

Alkohol v přiměřeném množství.....?

V posledních letech se stále častěji hovoří o příznivých účincích pití vína a jeho roli v prevenci srdečně-cévních chorob. Účinné látky ve víně - antioxidanty – v našem těle zamezují destruktivnímu působení volných radikálů. Stejně jako vínu je pozitivní vliv na organismus také přisuzován pivu. Pivo obsahuje především řadu vitamínu B, kyselinu listovou a také látky (izoflavonoidy), mající antioxidační účinky. Opomeneme – li možnost vzniku závislosti, je velkou nevýhodou alkoholu i jeho vysoká energetická hodnota a diuretické (odvodňující) účinky. Za přiměřené množství jsou považovány 2-3 dcl vína či 3 dcl piva denně. Tvrdý alkohol – jak bylo řečeno na začátku – Jídlokoučink nepočítá.

Hodnocení (63 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 03. 2016 13:18
Piji velmi malé množství tekutin - pouze vodu a kávu - jelikož nemám vůbec žízen. Kdybych se nenutila k pití tak si vystačím pouze se 3 kafíčky na den bez jakéhokoli jiného příjmu tekutin. Do pití se musím vyloženě velmi nutit - abych splnila limity - co s tím ? Někdy je nesplním - jelikož přes den pít zapomenu a večer do sebe již 2 lity rozodně nedostanu ....Co s tím ? Dá se naučit pravidelně pít :-)
06. 05. 2013 22:46
Mám nejraději vodu z kohoutku, v chladnějších dnech čaj zelený, ale voda je prostě voda... :-)
05. 05. 2013 16:02
Víno mám také ráda :-)
05. 05. 2013 09:14
ano vínko a pivko si občas taky dám
04. 05. 2013 09:49
Trochu vínečka neuškodí.
04. 05. 2013 09:48
piju ovocné a zelené čaje, kohoutkovou vodu doma, v práci balenou a občas poděbradku, pitný režim mi vůbec nedělá problémy a nemusím si ho hlídat
04. 05. 2013 08:33
Balenou vodu ani jiné hotové nápoje nekupuji, považuji to za "zbytečně" vyhozené peníze. V létě si vystačím s vodou, v chladném období si vařím ovocný čaj, který nesladím. Denně mám cca 5 káv, ale při mém nižším tlaku mi to prospívá.
04. 05. 2013 08:11
vypiju denně, tak dva až tři l , ale někdy mi to nevyjde.
03. 05. 2013 09:46
Když přijdu do práce, uvařím si konvici čaje a během dopoledne ji vypiji. Doma je to někdy horší, občas zapomenu, ale tělo se už samo hlásí
02. 05. 2013 15:53
Taky se snažím, ale někdy mi to dělá problémy, hlavně v dny kdy necvičím
01. 05. 2013 23:59
1.5.2013
Pitný režim se snažím dodržovat.Piji přibližně 2 litry vody a neslazené čaje.
01. 05. 2013 14:36
do rozmezí 1,5 az 3 litry se vzdy vejdu, ale pro notoricke porusovace pitneho rezimu myslim dobry program jak videt pod cervenym semaforkem sve prohresky.....
01. 05. 2013 10:40
Poslední dva roky, co jsem na stobu, se snažím vypít každý den cca 3 litry - především vody a neslazených ovocných čajů
01. 05. 2013 10:40
Poslední dva roky, co jsem na stobu, se snažím vypít každý den cca 3 litry - především vody a neslazených ovocných čajů
01. 05. 2013 06:15
já piju taky vodu z kohoutku, ze začátku jsme měla s pitím problémy, teď co dělám sebekoučink je to lepší.
30. 04. 2013 15:00
Pití je oblast, v níž nemám problémy a skoro vždycky se dopracuji k zelenému semaforku - alespoň někde...
30. 04. 2013 11:36
Já piju také vodu z kohoutku, v práci caj a jinak 2 kávy denne. Ty si neumím odeprít. Ale piju málo, musím se porád nutit. Díky sebekoucinku jsem se trochu polepsila.
30. 04. 2013 11:31
Většinou dávám přednost vodě "kohoutkové"
30. 04. 2013 08:44
Do Sebekoucinku nezapisuji, ale pisu si vodu do denicku.
03. 04. 2013 19:20
já absolurně nemám na pití chuť.musím to do sebe nutit
28. 03. 2013 13:26
Doma pijeme vodu z kohoutku. V práci piju čaj a vodu, občas minerálku. Sladit teplé nápoje jsem přestala někdy v 11, když jsem na narozeniny měla tak velký zubní kaz, že jsem si nemohla dát ani kousek dortu. Takže nevhodné nápoje naštěstí moc řešit nemusím. Ale přesto mám chuť si to někdy zpestřit a to neodolám Kofole a občas skleničce červeného. A taky jsem ve svém okolí za cvoka, neboť mě snad jako jediné vyloženě chutná rajčatový džus :)
25. 03. 2013 13:41
Jako děti jsme pily jen vodu z vodovodu a doma jsme měli jen šťávu vyrobenou doma. Ale jako děti jsme hrozně spěchaly hurá ven tak nebyl mnohdy čas si míchat vodu se sirupem (jak jsme spěchaly) tak jen vodu a hurá ven. Limo byly jen 2 druhy, rodiče to nekupovali jen zcela vyjímečně. Dnes jsou obchody plné a na obyčejnou vodu z kohoutku se zcela zapomělo.
23. 03. 2013 17:52
Pitný režim se snažím dodržovat, sladké nápoje mi nechutnají,
22. 03. 2013 17:46
S pitným režimem nemám problém. Piji neslazené nápoje. Smažím se to střídat. Nejvíce vodu a dále čaje - černý, zelený, bílý, ovocný i bylinkové, suché víno, občas pivo.
22. 03. 2013 06:19
Jak říká arranka, na sladké nápoje se dá odvyknout a co víc, už mně ani nechutnají. A sladkou kávu nebo čaj už ani náhodou.
21. 03. 2013 16:24
Já piju převážně vodu z vodovodu, občas si dám do vody citron. Sladké limo mi ani nechutná, odvykla jsem si na sladké pití. V létě když je horko, na kole při delší jízdě si dám Birell.
21. 03. 2013 14:55
díky za informace. Jako odměnu za povedený den si večer naleju Coca Colu Zero...trochu mě děsí ta kyselina,co žere vápník z kostí a tak díky článku zkusím přejít na kofolu bez cukru. Jinak čaj a náhražkové kafe INKA s mlékem, mattonku bez příchutě a vodu z vodovodu. mléko zapisuju ještě jednou jako čistou vodu aby mi neuteklo pití ze semaforků ale většinou bych ani nemusel, piju dost. vV létě bude asi ještě večer lehký vinný střik když je to tak zdravé
21. 03. 2013 11:17
Perdita : Po ovcném čaji mně pálí žáha. Zelený, bílý a roibos v pohodě.
21. 03. 2013 08:07
V článku se píše i o dehydrataci - na tu si ještě velice živě pamatuji - nedávno 4-letá dcera intenzivně zvracela a šlo to rychle - skončili jsme na urgentním příjmu v Motole - dostávala kapačky... :-(
20. 03. 2013 22:30
Taky se mi poslední dobou změnily chutě - dříve jsem pila jen ovocné čaje, teď i vodu a bylinné čajíky :-)
20. 03. 2013 18:54
Dávám přednost obyčejné vodě z kohoutku,občas mám chuť na kolu nebo 100% džus.Do sklenky si přidám citron,a úplně mi to stačí.
20. 03. 2013 07:10
Nejraději piju čaj ovocný,roibos a nebo bylinkový
19. 03. 2013 21:32
Ráno pijem k raňajkám teplý čaj najradšsj ovocný a cez deň najradšej vodu z vodovodu, niekedy s pár kvapkami citronu. Zatiaľ sa mi ale nedarí plniť pitný režim.
19. 03. 2013 20:56
Osobně preferuji čaje a zejména ty ovocné a bílý čaj, protože je bez kofeinu :-)
19. 03. 2013 19:27
piju nejvíc vodu s citrónem.
19. 03. 2013 18:03
Piji hodně zelený čaj a vodu.
19. 03. 2013 14:40
Miluju zelený čaj, ale naštěstí jsem si oblíbila pít i vodu. Když je mi zima, tak i teplou. Moc mě láká to nealkoholové víno, ale zatím mám obavy si jej objednat.
19. 03. 2013 14:11
Preferuji zelený čaj, vodu, magnesiu, 10°pivo a suché víno
19. 03. 2013 12:55
Ahojky,
mě také drží jídlokoučink, jinak bych asi pila málo, nemám pocit žízně, zvláště teď v zimě.
19. 03. 2013 11:01
Ahoj,
mě taky jídlokoučink ukázal, že piju dost a dost, většinou mám překročený pitný režim na oranžový semaforek. Částečně je to proto, že se nevzdám svého domácího jablečného moštu ani kávy. Jen mám trochu problém s energetickými hodnotami nápojů z kávovaru - v teplých nápojících najdu jen cappucino, ale zmizelo latté a další, co tam dřív byly.
19. 03. 2013 09:50
S množstvím pití nemám problém, jen se neumím vzdát ráno 0,5l černého čaje a oslazeného, je to věc co mě ráno krasně probere a nakopne, přes den už sladit nemusím ale ráno no nezvládnu.
19. 03. 2013 09:24
Teď přes zimu piji hlavně neslazené čaje a v létě jen obyčejnou vodu z kohoutku s kapkou citronové šťávy.
19. 03. 2013 09:20
Piju vodu kohoutkovou, pravé čaje, víno v doporučeném množství. Hřeším na kávě, protože mi krásně voní. Ale se STOBem jsem konzumaci kávy na dvě denně. Dříve to byly čtyři i více. Nápoje piji neslazené. Cukr jsem přestala používat už dávno.
19. 03. 2013 08:18
s pitím nemám problém a vystačím si s vodou
19. 03. 2013 08:17
podle pohybu 2,5-5l denně, ale to se musím pořádně spotit, navíc jsem dost velký kluk, tak i množství vody na doplnění by mělo být větší :-)
19. 03. 2013 08:15
Už jsem se naučila dostatečně pít. Vždy, když jsem pila málo, byla jsem dost unavená...
19. 03. 2013 08:09
Jsem ráda, že jsem se zde naučila si hlídat příjem tekutin. Mám takový velký hrnek, když ho vypiji, hned ho zapíši a naleji nový. Mám přehled...
19. 03. 2013 08:06
Taky jsem nepociťovala žízeň a tím pádem málo pila ,naštěstí už je to za mnou tady si a nebo spíš mi to hlídá semaforek.Vypiju celkem dost kávy a tím pádem jsem myslela,že to je dostačující,je fakt ,že někdy piju jen kvůli tomu ,že musím.
19. 03. 2013 08:01
STOB mě taky pitnému režimu naučil a už s ním naprosto problém nemám. Piju hlavně obyčejnou vodu, střídám různé čaje (i ty bylinkové) nebo domácí čerstvé šťávy naředěné vodou, aby to pití bylo pestřejší :-)))
19. 03. 2013 07:59
s pitnym rezimem jsem vzdycky bojovala, dnes vim, ze kdyz budu mit u sebe porad lahev s vodou, tak min.dva litry vypiju
19. 03. 2013 07:55
Piji málo, budu na tom muset zapracovat.
19. 03. 2013 07:45
s pitným režimem už problém nemám, ale musela jsem se to naučit..
19. 03. 2013 07:41
s pitím mám velký problém ,musím se také hlídat ,vodu si dávám do půlitru a hned jak ho vypiju tak ho doplním ,vypiju 4 denně .
19. 03. 2013 07:29
s pitným režimem nemám problém, piju vodu, zelené a ovocné čaje
19. 03. 2013 07:12
Piju hodně, hlavně při sportu, to mám láhev pořád u sebe
19. 03. 2013 06:06
Nejraději mám zelený čaj, roibos a vodu. V práci mám postavenou 1,5 l láhev u PC a popíjím a popíjím
14. 03. 2013 08:56
Beru si kǎdý den s sebou pití do flašky do auta. Dříve jsem pila jen vodu balenou, dnes jen vyjímečně
14. 03. 2013 08:05
taky si pití raději hlídám ;-)))
13. 03. 2013 21:13
S pitím moc problémy nemám,piju převážně ovocné čaje a příležitostně si dopřeju i tu sklenku vína nebo vinného střiku.
13. 03. 2013 14:34
Tady jsem se naučila pít,předtím jsem byla většinou na kávě a to mi stačilo,teď si svoje kafíčko sice neodpustím,ale piji i čaj a nejlíp vodu s citronem.
13. 03. 2013 14:23
Pití je u mne taky trochu problém. Porád nemuzu dosáhnout zeleného semaforku. A to piju ted ohodne víc nez dríve.A bez kafe bych asi nevydrzela. Piju ale jenom jedno, nekdy dve denne.
13. 03. 2013 14:19
Pití si musím hlídat, zapomínám.Nejraději mám čistou vodu nebo neperlivou magnezii, často s namačkaným citronem. Když si dám jednou za čas pivo nebo víno, tak už teď bez výčitek.
13. 03. 2013 13:35
Neumím si představit, že bych byla bez kávy. Když si ji nedám,odpoledne můžu jít rovnou do postele. Jsem bez života a bez nálady.
13. 03. 2013 13:31
Pila jsem velmi málo, teď se snažím nezapomínat:o)))
13. 03. 2013 12:12
Pití mi nedělalo nikdy problém ... čaj a voda - denně mám doporučeno vypít až 3 litry :-) Tak piju
09. 03. 2013 13:59
Léčebný účinek pití malého množství alkoholu bohužel zřejmě působí jen, je-li pravidelné
05. 03. 2013 14:44
piji kohoutkovou vodu z vlastní studny (dle rozboru kojenecká), ale když někam jdu, tak to ošidím, abych neběhala na WC
04. 03. 2013 06:55
S pitím nemám problém, během dne v práci vypiju asi 1,5 l, odpoledne doma pak ještě tak 0,7 l
28. 02. 2013 12:12
Do pití se občas musím nutit. Největší problém mám v zimě, kdy je mi taky zima a na obyč.studenou vodu nemám ani pomyšlení. Tak to teď řeším tak, že si do ní přidávám trochu citronu a trochu teplé vody.
25. 02. 2013 01:57
také patřím mezi ty kteří moc nepijí, další věc, kterou musím napravit! nejlépe dodržuju,když jedu na kole, popíjím z lahve stále.
24. 02. 2013 21:39
Bez piti ani z domu nevyjdu:-) a kdyz je frmol a opravdu neni prilezitost se napit, pak se to hned projevi-bolest hlavy, unava..jj piju, pijes, pijme :-)
23. 02. 2013 11:55
pitný režim mi nedělá problémy, piju ovocné a zelené čaje, vodu v dostatečném množství
21. 02. 2013 09:00
já musím mít celý den u ruky pití-jinak nepiju a co nevypiju dopolko,večer nedoženu...problém je ale s toaletou,když jsme venku.
16. 02. 2013 18:57
5 litrů tekutin, to je teda darda!!!! Já piji tak 2- 2,5litru voda a čaje a jsem dost na WC.
Mezitím ještě tak 2 až 3 kávy
13. 12. 2012 23:46
úplně koukám co někteří lidé vypijí tekutin,já se vyloženě do pití nutím a díky jídlokoučinku vim,že musim přidat a semaforky mě motivují parádní věcička.Díky
26. 11. 2012 12:47
Dříve jsem vypila 5litrů denně .. ted vypiji tak 1,5 až 2,5 litru .. ale musím mít při sobě stále flašku s vodou :))
08. 08. 2012 23:30
Jsem tady na STOBu první den a vědomí, že to sem musím vypisovat, mi celý den připomínalo abych hodně pila, ale pak jsem si připadala jak žába. Existuje nějaká hranice kolik maximálně vypít čisté vody? Může být pití velkého množství tekutin i nezdravé?
15. 07. 2012 15:26
Do jídelníčku jsem úplně zapomněla napsat pití, pak se můžu divit, že mám hodně červené .
01. 05. 2012 18:52
Dá se caro, bezkofeinový nápoj, počítat do pitného režimu?
20. 04. 2012 18:08
občas (spíše často) vypiji denně i 6 litrů vody ... jak moc je to špatně ?
12. 04. 2012 20:54
mne by zajímalo, kolik tekutin denně je maximum... já piju tak, že z toho mám žlutý semafor s plusem, ... jo, žízeň je žízeň
15. 03. 2012 09:11
mléko by se asi mělo počítat, i slazená minerálka nebo džus se počítá a přitom má dost kalorií. Miluji ho, aspoň 3deci denně mám a nechce se mi zapíjet vodou :)
28. 02. 2012 22:26
potravina je i minerálka..., stejně tak mimčo nic jiného 8 měsíců nepilo a pravidelně se počurávalo :D Nezapočítat mléko (část) do pitného režimu je zavádějící.
25. 02. 2012 14:10
Mléko bylo vždy počítáno jako potravina, nikoliv jako nápoj. To mne nepřekvapuje od té doby, co jsem nevěřícně zírala na svého prvorozeného, jak z něčeho tak "nijakého" vesele roste, aniž by dostal 8 měsíců cokoliv jiného :-)))
Já mám tady zase radost z jiné věci. Dřív jsem se setkala s tím, že vzhledem k tomu, že káva působí na odvodnění organismu, tak že se prý má od celkové spotřeby tekutin odečítat a nikoliv přičítat. Takže tady mám radost, že se mi hrnek kávy v poklidu přičte a nemusím kvůli němu lemtat dalšího půllitru vody navíc :-)
17. 02. 2012 10:37
Docela mě zaráží, že mléko polotučné, odstředěné zde není vedeno jako tekutina, když je tvořeno téměř vodou z 96%, když denně vypiju půl litru mléka ztrácím tím litr tekutin v koučinku, který jsem ale fyzicky přijal.
15. 02. 2012 12:12
Tak to plně souhlasím. myslet na vodu mi nestačí, musím mít hrnek pořád před sebou, jinak bych vypila tak možná 1l - 1,5l.
11. 02. 2012 17:21
Dodržovat teď v zimě 2-3 litry nekalorických tekutin denně je pěkná fuška. musím na to stále myslet a každou chvíli se napít.

Naši partneři