TOPlist
Sledujte nás:

Program FOOD: Kde se najíst opravdu zdravě?

Zpět

 

Zvláště pokud chodíte pravidelně na obědy do restaurace, vyplatí se věnovat pozornost správnému výběru a vybrat si takovou restauraci, kde vám nabídnou zdravý a vyvážený oběd z kvalitních surovin.

Jenomže jak takovou restauraci v nepřeberném množství restauračních zařízení, bister a jiných podniků nalézt a rozpoznat?

Využít k tomu můžete program FOOD, díky kterému jednoduše najdete nebo doporučíte restauraci, která splňuje požadavky na zdravé stravování.

Program FOOD – jak funguje?

Program FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) vznikl v roce 2009 jako odpověď na alarmující statistiky o rostoucí obezitě v Evropě. Podle této studie trpí v Evropě více než 52 % dospělých nadváhou nebo obezitou. Program má za cíl především upevnit zdravé stravovací návyky zaměstnanců během pracovního dne.

Program FOOD je nadnárodní aktivitou společnosti Edenred, která je vydavatelem stravenek Ticket Restaurant. Edenred dává dohromady síť restaurací, které splňují kritéria programu. Zároveň se snaží o zlepšení nutričních hodnot jídel nabízených těmito restauracemi a informuje spotřebitele o nabídce kvalitního stravování.

Více se o programu FOOD můžete dozvědět zde

Jak získat označení restaurace FOOD?

Síť vhodných restaurací je vytvářena díky nominacím od samotných spotřebitelů. Označení FOOD může získat restaurace, která splňuje alespoň 5 z těchto kritérií:

  1. V případě poledního menu má restaurace v nabídce vždy i méně energeticky náročnou polévku (např. vývar) nebo je možné si k vydatnější polévce vybrat méně energeticky náročný druhý chod (např. salát). Restaurace nabízí i poloviční porce nejen pro děti.
  2. Mezi nabídkou příloh jsou i zeleninové přílohy.
  3. V nabídce jsou na výběr i jiné než smažené přílohy.
  4. V denním menu se alespoň 2× týdně objevuje jedno čistě zeleninové nesmažené hlavní jídlo.
  5. Zeleninové saláty jsou v nabídce hlavních jídel.
  6. K hlavním jídlům je možné si objednat menší porci zeleninového salátu nebo je salát pevnou součástí denních nabídek hlavních jídel.
  7. V nabídce hotových jídel jsou i jídla méně kalorická, nesmažená, zeleninové pokrmy, saláty z čerstvé zeleniny nebo jinak a jednodušeji připravená jídla (dušená, vařená v páře, pečená apod.).

Kam na oběd?

Síť restaurací FOOD se v České republice stále rozrůstá. V současné době patří do programu již přes 600 restaurací. Tu nejbližší najdete jednoduše pomocí vyhledávače. Při hledání stačí zaškrtnout políčko s označením FOOD.

Další restaurace patřící pod označení FOOD můžete navštívit i v jiných evropských státech, jako je Belgie, Francie, Itálie, Portugalsko, Slovensko, Španělsko a Švédsko.

Víte o nějaké restauraci, která by si zasloužila označení FOOD? Nominovat ji můžete pomocí jednoduchého formuláře, který naleznete zde.

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 05. 2018 22:02
Zajímavé informace
11. 05. 2018 21:04
více takových restaurací....
11. 05. 2018 12:13
Děkuji za návod, jak hledat. Cesťák s batohem na zádech, celý den pobíhající, opravdu velmi ocení ...
11. 05. 2018 06:54
Děkuji za zajímavou informaci. To se bude hodit.
10. 05. 2018 18:21
Zajímavé, díky za info. Vyhledávač našel dvě restaurace v mém dosahu - jedna je dlouhodobě zavřená, ale do druhé (mnohem vzdálenější) chodíme pravidelně na oběd po darování krve a mohu potvrdit, že kritéria splňuje.
10. 05. 2018 05:40
Díky za tip, musím prostudovat, ale protože jsem z vesnice, mám obavy, že v mém okolí nic podobného nebude.
09. 05. 2018 15:03
Tak vida, naše oblíbená restaurace U čtyř bernardýnů je také v seznamu FOOD. Naposledy jsem tam měla králíka s bramborovým knedlíkem a špenátem.
09. 05. 2018 13:54
Je fajn, že konečně existuje něco, co pomůže najít dobrou restauraci. Díky za tip
08. 05. 2018 16:37
díky ta tip časem se musím podívat zda jsem v nějaké takové nebyla nebo spíš si vytipovat kam by se dalo jít
08. 05. 2018 10:39
Nedávno jsem se vrátila z pobytu v lázních Třeboň a tamní kuchyní bych neváhala navrhnout do této kategorie. Výběr vždy že 4 kaloricky, nutričně i chuťově vyvážených jídel, z toho aspoň 1 pro vegetariány, salát jako příloha, prostě nádhera. Že bylo možno dát si 2x denně rybu, je v Třeboni normální.
07. 05. 2018 22:35
Je to mimo můj dosah v normálním dni.
07. 05. 2018 20:58
I pro mne je to naprostá novinka. "Poohlédnu se ", jestli se "na seznamu" objeví nějaká restaurace z okolí.
07. 05. 2018 09:10
Byla jsem tam jednou s dcerou v Praze, jejich hrášková polévka byla vynikající......
07. 05. 2018 08:02
Ani nevím ,že něco podobného existuje....Ale je fajn že se někdo začal zajímat o zdravé stravování a také doporučení na zdravou restauraci,jdu se podívat jestli má oblíbená restaurace je už zapsaná v databázi :-).

Naši partneři