Quinoa, českým názvem merlík chilský není v našich zeměpisných šířkách příliš rozšířená. Do povědomí se začala dostávat teprve před pár lety, ale jako surovina pro přípravu různých salátů nebo příloh je stále více oblíbená. Jedná se o plodinu vyskytující se původně v amerických horách, kde je od dob Inků pěstována již 6000 let.
Quinoa, jejíž zrna jsou vzhledem velice podobná jáhlům nebo jiným obilovinám, neobsahuje lepek a jedná se tak o plodinu vhodnou i pro celiaky. Její výhodou je také dobrá stravitelnost a obsah vitaminu A, B, C a vitaminu E a řady minerálních látek, jako je vápník, draslík, hořčík, zinek, železo, měď. Co je ale další velikou výhodou quinoy, je vysoký obsah vlákniny.
Nutriční složení quinoy
Nutriční hodnoty na 100 g (v suchém stavu)
Energetická hodnota |
1 550 kJ |
Bílkoviny |
14 g |
Tuky |
6 g |
Sacharidy |
64 g |
Vláknina |
14 g |
Quinoa v kuchyni
Jedná se o plodinu, která obsahuje v obalové vrstvě hořké pěnivé saponiny, proto je dobré ji před přípravou důkladně propláchnout nebo namočit klidně přes noc a vodu s vyluhovanými antinutričními látkami slít, podobně jako to znáte u luštěnin. Další příprava je identická s přípravou běžné rýže, držte se pravidla „na jeden hrnek quinoy dva hrnky vody“.
Quinoa má všestranné využití nejen ve slané, ale také sladké kuchyni, můžete z ní připravit netradiční rizoto, saláty, nákypy nebo snídaňovou kaši a obohatit tak svůj jídelníček o další zdroj vlákniny.
Vyzkoušejte například výborný Salát z quinoy s jablkem a uzeným sýrem.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Masa55 - černá mi moc nechutná, mám raději bílou.