TOPlist
Sledujte nás:

Quinoa, aneb zlato Inků

Zpět

Quinoa, českým názvem merlík chilský není v našich zeměpisných šířkách příliš rozšířená. Do povědomí se začala dostávat teprve před pár lety, ale jako surovina pro přípravu různých salátů nebo příloh je stále více oblíbená. Jedná se o plodinu vyskytující se původně v amerických horách, kde je od dob Inků pěstována již 6000 let. 

Quinoa, jejíž zrna jsou vzhledem velice podobná jáhlům nebo jiným obilovinám, neobsahuje lepek a jedná se tak o plodinu vhodnou i pro celiaky. Její výhodou je také dobrá stravitelnost a obsah vitaminu A, B, C a vitaminu E a řady minerálních látek, jako je vápník, draslík, hořčík, zinek, železo, měď. Co je ale další velikou výhodou quinoy, je vysoký obsah vlákniny.

Nutriční složení quinoy

Nutriční hodnoty na 100 g (v suchém stavu)

  Energetická hodnota

1 550 kJ  

  Bílkoviny

14 g  

  Tuky

6 g  

  Sacharidy

64 g  

  Vláknina

14 g  

 

 

 

 

 

 

 

Quinoa v kuchyni

Jedná se o plodinu, která obsahuje v obalové vrstvě hořké pěnivé saponiny, proto je dobré ji před přípravou důkladně propláchnout nebo namočit klidně přes noc a vodu s vyluhovanými antinutričními látkami slít, podobně jako to znáte u luštěnin. Další příprava je identická s přípravou běžné rýže, držte se pravidla „na jeden hrnek quinoy dva hrnky vody“.

Quinoa má všestranné využití nejen ve slané, ale také sladké kuchyni, můžete z ní připravit netradiční rizoto, saláty, nákypy nebo snídaňovou kaši a obohatit tak svůj jídelníček o další zdroj vlákniny.

Vyzkoušejte například výborný Salát z quinoy s jablkem a uzeným sýrem. 

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 11:57
Děkuji za článek, bohužel cena oproti ostatním plodinám pro stejné použití je výrazně odlišná v současné době a to i v zahraničí, co jsem koukal. Třeba na ní za chvíli budou dotace jak na řepku a budem to tu dlabat zalevno :-)
30. 04. 2017 10:12
Quinou jsem ochutnala nedávno poprvé a ihned jsem si ji zamilovala i můj manžel. Proti ji minimálně jednou týdně připravuji společně s čerstvou zeleninou jako salát. Článek mne inspiroval a vyzkouším i sladkou formu...
30. 04. 2017 07:18
Zatím jsem ji měla 2x, ale nějak zvlášť mě neoslovila, tak uvidím ještě ji dám šanci....
28. 04. 2017 21:23
Díky za článek :-) Quinou jsem si koupila tmavou i světlou variantu, plánuji vyzkoušet ten salát podle odkazu na recept v článku. Jen ty ceny, kdyby nebyly tak vyšponované :-(
28. 04. 2017 08:22
Zatím jsem se neodvážila, ale určitě vyzkouším. Zkusím najít nějaký dobrý recept. :-)
27. 04. 2017 22:14
Quinou mám již koupenou.. ještě jsem ji nevařila. Musím se do vaření této potraviny co nejdřív pustit. jsem na ni zvědavá.
27. 04. 2017 17:15
zatím jsem používala pouze bílou, jiné barevné varianty jsem ještě nesehnala
27. 04. 2017 13:19
Quinou mam moc rada zlatou i cervenou
27. 04. 2017 11:26
quinou mam moc ráda, jen mě štve, že je teď trochu dražší...
27. 04. 2017 08:11
koupila jsem si BIO pohanku sáček 100kc pro důchodce dost drahé a bohužel mi ani moc nechutnala. Asi ji použiju jako zavářku do polévky
27. 04. 2017 07:57
Vařila jsem z ní, když to ještě nebyl takový módní hit a nebyla tak drahá. ...
27. 04. 2017 05:15
Jím jen zatím jako přílohu nebo v polévce
26. 04. 2017 22:37
Neznám, vyzkouším
26. 04. 2017 21:15
tak se přiznávám, že quinou jsem asi ještě nezkušela...budu muset napravit
26. 04. 2017 20:22
Přidávám na huštění polévek a do jogurtu s ovocem.
26. 04. 2017 17:31
Mám ji rovněž koupenou, ale zatím jsem ji nevařila, zkusím salát s jablkem.
26. 04. 2017 13:53
Objevila jsem ji asi před měsícem a dávám do salátů. Je úžasná :-)
26. 04. 2017 12:58
Mam koupenou a hledám zajímavý recept jak ji pripravit
26. 04. 2017 12:25
Zakoupila jsem už poměrně dávno, jen jsem nevěděla "jak na ni". Zkusím uvařit v rýžovaru. Uvidíme
26. 04. 2017 10:52
quinou jsem se naučila jíst ve Francii, jen mi mrzí, že tady u nás stojí relativně hodně :-(
26. 04. 2017 10:21
quinou jsem už zkoušela, je fajn, že nemá žádnou typickou příchuť tak si ji člověk může připravit jakkoli...
26. 04. 2017 09:52
Ještě jsem ji nezkusila, ale brzy to napravím.
26. 04. 2017 09:36
Quinou znám asi 4 roky. Dělám si ji jen pro sebe, chlapi ji nechtějí.
Masa55 - černá mi moc nechutná, mám raději bílou.
26. 04. 2017 09:32
taky jsem ji neznala,to je nových jídel,které můžeme nahradit knedlíky,těstoviny atd.
26. 04. 2017 09:11
Quinou ( strašný název) jsem dostala černou, zrovna dneska ji budu zkoušet.
26. 04. 2017 08:34
Taky jí vůbec neznám, musím se po ní poptat.
26. 04. 2017 08:22
Quinou jako teplou přílohu se zeleninou k masu jsem poprvé připravila i jedla o minulém víkendu. Stejně jako jáhly, které chuťově nemusím, mě ani quinoa celkem neoslovila. Možná nasladko by chutnala výrazněji, ale sladká jídla já zase moc nevařím.
26. 04. 2017 07:37
tak to jsem také nejedla, budu muset vyrazit do zdravé výživy nebo DM , salát může chutnat dobře

Naši partneři