TOPlist
Sledujte nás:

Redukce hmotnosti úplným vyřazením příloh a pečiva z jídelníčku není správnou volbou

Zpět

Začátek nového roku se často nese v duchu nových předsevzetí týkají se redukce přebytečných kilogramů a naordinováním některé z módních diet. Jednou z oblíbených „diet“ je radikální omezení sacharidů, což znamená vynechání pečiva, příloh, ale samozřejmě také sladkostí z jídelníčku. Na snídani porce jogurtu, na svačinku jen malý pomeranč, k obědu zeleninový salát bez přílohy, odpoledne káva s mlékem a večer libové maso jen se zeleninou… Přiznejte se, kdo z vás se alespoň jednou takto stravovat nezkusil? Nějakou dobu se tento stravovací režim vydržet dá, ale pak se ke kávě po obědě přidá nějaká dobrůtka a večer u televize vás dohoní mlsná, která skončí snědením pytlíku brambůrků na posezení. Proč  tedy není úplné vyřazení sacharidů tou správnou volbou, si řekneme v následujícím článku.

 

Sacharidy

Sacharidy jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku a v optimální vyvážené stravě by měly tvořit asi 55 – 60 % z celkového denního příjmu energie. Při redukci hmotnosti je vhodné jejich příjem snížit, měly by však stále tvořit cca 40 - 50 % denního příjmu. Sacharidy jsou nejvýznamnějším zdrojem energie pro většinu buněk organismu. Sacharidy můžeme zjednodušeně dělit na jednoduché a složené. Jednoduché sacharidy (jinak také cukry) se skládají z jedné nebo dvou cukerných jednotek a organismu dodají rychle energii. Tato energie se ale většinou zase rychle vyčerpá a následuje opět hlad a nedostatek energie pro tělo i mozek. Tyto sacharidy konzumujete v podobě cukru, ale i ve sladkostech, sladkých nápojích, sladkých jogurtech, zkrátka všude, kam se přidává cukr. Cukry je vhodné v naší stravě co nejvíce omezovat a jejich příjem by neměl být vyšší než 10 % z denního příjmu. Naproti tomu složené sacharidy (polysacharidy), které jsou složeny z více cukerných jednotek, by v našem jídelníčku měly být zastoupeny ve vyšším množství. Je však důležité volit ty správné zdroje, zejména takové, které s sebou přináší i vlákninu. Z takových zdrojů se energie uvolňuje postupně a navodí vám delší pocit zasycení a hladina cukru v krvi vám po nich tolik nekolísá. Tyto sacharidy najdete v luštěninách, celozrnném pečivu, těstovinách či hnědé rýži. Sacharidy jsou tedy velmi důležitou součástí našeho jídelníčku a není příliš vhodné je dlouhodobě radikálně omezovat. 

 

Rychlé zhubnutí, ale ještě rychlejší přibrání

Výrazným nedostatkem sacharidů a nedostatkem celkové energie či jinak nesprávně zvoleným stravováním se dopracujete většinou k jojo efektu, při kterém máte ve výsledku po ukončení diety ještě více kilogramů než před začátkem redukce. V těle to při této dietě vypadá následovně.

V první fázi při vyloučení sacharidů ze stravy dochází k vyčerpání glykogenu, na který je navázáno velké množství vody. Celková tělesná hmotnost tedy na začátku diety rychle klesá, ale jedná se především o úbytek vody a glykogenu a tuk zůstává. Celkový energetický příjem je většinou při vyloučení sacharidů velmi nízký, tělo se nedostatku energie brání tím, že zpomaluje celý metabolismus. Navíc se stále cítí unavené, protože potřebných živin dostává málo. Vás už omezování přestane bavit a dojdete k tomu, že se vrátíte k původnímu stravování a opětovnému navýšení sacharidů. Jenže v této fázi už je vaše tělo přizpůsobené na hospodaření s nízkým energetickým příjmem a nastává problém. Dojde k opětovnému nárůstu hmotnosti a to především tukové tkáně, pokud chybí dostatečná pohybová aktivita.

Proto pokud nechcete být unavení a zpomalit si váš metabolismu, nezkoušejte tyto „diety“ zcela eliminující sacharidy. Zaměřte se na to, abyste složené sacharidy konzumovali v průběhu celého dne, stejně jako ostatní makroživiny – bílkoviny a tuky. Každá z těchto živin má ve vašem jídelníčku své místo, jen je důležité je jíst ve správném množství a podobě.

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 03. 2016 17:37
Jsem na tom podobně jako Hanka...sacharidy rozhodně nevynechávám, je to hloupost, tělo je potřebuje. A když schází, stejně si o ně samo řekne.
24. 02. 2016 15:28
jak je to když mi zelenina zvyšuje sacharidy? Nevadí tedy, že když jím treba kilo a pul zeleniny denne a praporkek sacharidů mi sviti cerveně?
27. 01. 2016 15:11
Taky jsem teď hodně četla diskuze na téma, jak vyřadit pečivo, čím ho nahradit a tak. Přijde mi to jako nesmysl. Jíst se má všechno, jen některé věci v menší míře :)
27. 01. 2016 11:46
Já to mám podobně,příloh 1/3 porci,hodně zeleniny a ještě o trocu více bílkoviny a vyhovuje mi to bezvadně
27. 01. 2016 11:44
Taky jim všechno. Když na to přijde, i kousek pečeného bůčku. :-D Ale jen příležitostného, tj. babiččiny kuchyně. :-D
27. 01. 2016 11:42
I já mám stejnou zkušenost. Bezsacharidovou dietou se hubne velmi rychle, ale stejně rychle se pak přibírá a ještě jednou tolik. :-( Už nikdy bych se k podobnému nesmyslu neuchýlila. Takže ráno pěkně chlebík, v poledne brambor, rýži, těstoviny, čočku, kuskus, pohanku a občas knedlík, večer totéž, jen v menším množství. Talíř napůl zeleniny, čtvrtinu bílkovin a čtvrtinu příloh. Ovšem k tomu se musí člověk dopracovat vlastními chybami. :-)
27. 01. 2016 11:32
Já jím všechno, jen si musím důsledně hlídat velikost porcí, jednotlivých potravin vzhledem k jejich hodnotám. Prostě je nutné znát materiál se kterým pracujeme.
27. 01. 2016 11:18
Přílohám (rýže, brambory,chléb) se nevyhýbám, už se mi to jednou vymstilo!
27. 01. 2016 11:09
Ono po vyloučení příloh se opravdu hubne. Ale dočasně. Přesvědčily se o tom už miliony lidí. Takže všem, kdo se rozhodnou vyřazovat tu či onu složku z jídelníčku, doporučuju, aby postupovali hodně opatrně. A dobře si to rozmysleli. Ne, sacharidy jenom ze zeleniny dlouhodobě stačit nebudou. I když krátkodobě můžete mít pocit, že je to tak skvělé. SLedujte i hladinu energie, podobu spánku, vytrvalost a sílu při případném cvičení, hbitost myšlení a tak dále. No zkrátka nic trvalejšího než vyrovnanou (po všech stránkách) stravu ještě pořád nikdo nevymyslel, jinak by těch diet nebyly takové stovky, že? :-)
27. 01. 2016 10:35
Přílohy a pečivo momentálně v hubnoucím režimu nejím. Nějaké sacharidy dostávám ze zeleniny, mléčných výrobků a denně si dopřávám trochu medu a občas méně sladké ovoce.Mojí hlavní složkou se nyní stávají bílkoviny ( stejný kJ jako sacharidy?) Bála jsem se rychlého hubnutí, ale hubnu cca 1 týdně, někdy lehce víc. Každopádně mám v plánu se vrátit k pečivu ale opatrně.
29. 09. 2015 12:34
Zdravím ,jdu do krabičkové diety. Dám vědět , jak to dopadá.Jsem sama a vařit mne proto i mimo to těžce nebaví.
25. 07. 2015 01:06
Přílohy určitě nevynechávám.
16. 05. 2015 22:17
Napište komentář...
26. 03. 2015 15:18
vláknina je opravdu důležitá a má jednu velkou výhodu-zasytí
06. 03. 2015 09:23
Ahoj, teprve jsem začala s nějakým režimem v jídle, ale co vím určitě je, že se nezbavím toho, že si občas dám něco sladkého. Je pravda, že ho nejím tolik, ale někdy prostě musím.
24. 02. 2015 19:55
Zhubla jsem 15 kg jen, ze jsem nejedla pecivo.....dva roky pote je mam zpatky :-(
14. 02. 2015 19:44
Člověk k životu sacharidy nepotřebuje. Existují esenciální bílkoviny, esenciální tuky, ale žádné esenciální sacharidy. Energii člověk může získávat i ze zbylých dvou makro-nutrientů. Sacharidy spouštějí inzulinovou reakci a to je přesně to, co způsobuje ukládání tukových zásob. Bohužel většina lidí je líná si na sacharidy odvyknout, proto nikdy pořádně a trvale nezhubne.
28. 01. 2015 16:54
Asi záleží na zvyku...někdy ani nesvačím odpoledne, protože prostě nemám hlad...ale tomu se snažím vyhnout, protože pak mě jinak večer chytne žravka :-D
21. 01. 2015 21:28
Irzo, z Vašeho jídelníčku bych umřela hlady, fakt. Ale je dobře, že Vám je dobře...
19. 01. 2015 08:56
Postupem času, by si každý člověk měl uvědomit, co je pro jeho tělo dobré a co ne. Mě prostě nevyhovují výrobky z pšenice, jsem po nich oteklá a nafouklá. Navíc si myslím, že tělo pšenici vůbec ale vůbec nepotřebuje, pokud chci sacharidy, jím ovoce a to pouze dopoledne.
18. 01. 2015 08:05
...neexistuje zdravá\'nebo nezdravá potravina.Existuje pouze zdravé\'nebo nezdravé mnozstvi...Jim uplne vse,uz nevazim,jen premyslim.
15. 01. 2015 21:04
Já teprve začínám, ale moc ráda si nechám dobře poradit :-), díky za diskuzi
15. 01. 2015 09:00
Já se tedy v sacharidech omezuji, naopak se neomezuji v tucích. Je to už přes rok, co jsem shodila 15kg a nic jsem nepřibrala navíc..jen o Vánocích dvě kila šly nahoru, ale po najeti do mého režimu jsou opět dole a ještě jedno navíc. Nemyslím si, že bych žila nějak nezdravě, naopak se mi zlepšilo spousty problémů včetně suché pokožky. Jen pro představu můj jídleníček:
Snídaně: Hned po probuzení proteinový nápoj, 0,5l vody
Svačina: Již v práci 125g nízkotučného tvarohu (má nejvíc bílkovin), jablko, vlašské ořechy
Oběd: Tofu, okurka, rajčata, ledový salát, paprika (zelenina cca 400g). Občas si dám normální oběd s přílohou nebo kousek pečiva
Svačina: 125g tvarohu, okurka
Večeře: sacharidy prostě večer nejím, pokud ano, jsem nafouklá a špatně se mi spí.
Pokud mám přes den hlad, pak zobu oříšky, slunečnicová semínka, kokosový olej...Po roce na Paleo stravě mě absolutně přešla chuť na sladké, neřeším nějaké čokolády nebo kdo ví co....Každý den cvičím půl hodiny a o víkendu hřeším...a je mi fajn..:-)
14. 01. 2015 15:30

HOVĚZÍ MASO

Pořádný steak, ale i kvalitní gulášek vás může zachránit od řídnutí vlasů. Hovězí totiž obsahuje železo a právě to v poslední době běžné populaci chybí. Takže dámy, chcete mít stále krásné a husté vlasy? Podávejte k večeři kravičku… Ocení to i pánové.
Tak tento článek mi dnes přišel poštou
KNEDLÍKY
Možná vás překvapí, že shodnou kalorickou hodnotu s knedlíky má stejné množství vařených těstovin. Navíc v knedlících je řada zdravých surovin - např& iacute;klad droždí, které obsahuje vitaminy skupiny B, mléko zase vápník a bílkoviny. Pokud si knedlíky dáváte jen občas a v rozumných porc&ia cute;ch, rozhodně svému zdraví neuškodíte.

KÁVA
Kafaři mají další důvod, proč neskoncovat se svým zlozvykem. Nedávná finská studie, které se zúčastnilo 1400 dlouhodobých pijáků kávy, odhalila, že lidé, kte ří pijí tři až pět šálků denně, ve svých čtyřiceti až padesáti letech snižují své šance na propuknutí Alzheimerovy choroby až o 65 % v porovnání s těmi, kdo pijí méně než dva šálky. Vědci věří, že za ochrannými účinky kávy stojí kofein a velké množství antioxidantů, které káva obsahuje.

TLAČENKA
Samozřejmě, že je tlačenka pro zdraví blahodárná. Hlavně ta domácí, poctivá. Obsahuje totiž želatinu a ta je velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky.
Systém je prostý: to, co se vyvaří z prasečích kloubů, kostí i kůže, se pozitivně podepíše do našeho organismu. A máte snad dojem, že prase vypadá nezdravě? Kolagenu se někdy též říká »elixír mládí«. Na něm totiž mimo jiné z& aacute;leží, jak mladě člověk vypadá a jak se pohybuje . Kolagen je také ve sklivci a v bělmě oka.

VÍNO
Není žádnou novinkou, že pravidelná konzumace vína snižuje riziko srdečních onemocnění, prospívá krevnímu oběhu a působí proti rakovinným onemocněním.
-Funguje i proti stresu! Kromě toho pití tohoto moku odbourává stres, čímž vám napomáhá k duševní i tělesné pohodě.
-Víno kromě alkoholu obsahuje flavonoidy, což jsou látky, které působí jako antioxidanty a pomáhají tělu odbourávat negativní cholesterol.
-Alkohol navíc zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu a působí proti shlukování krevních destiček, takže vás chrání proti ucpání tepen.
-Více než 400 vědeckých studií z celého světa dokazuje, že lidé, kteří dlouhodobě umírněně pijí víno, bývají zdravější než zapřisáhlí abstinenti.
-Důkazem jsou například Francouzi, kteří mají hodně nízkou úmrtnost na srdeční a cévní onemocnění. Za jeden z důvodů se považuje každodenní pití vína při jídle.
-Říká se, že červené víno je na srdce, ale není to pravda. I bílé je prospěšné.
-Ale pozor, bílé víno má jistou přednost:
pomáhá udržovat zdravé plíce. Popíjet by ho měli hlavně kuřáci, protože mírně snižuje negativní vliv kouření na plíce.

PIVO
Samozřejmě, že je také prospěšné. Ale pochopitelně v omezené míře. Vypít denně deset piv je hloupost. Motáte se, přiberete a ještě je to nezdravé.
-Pivo má 92 % vody, tudíž nám vydatně napomáhá k dodržování pitného režimu.
-Je zdrojem vitaminu skupiny B. Je jich hned několik a mají vliv na naši pokožku. Zlepšují její pružnost. A lékaři občas pivo doporučují jako součást léčby při ekzému, akné a lupence.
-Je protistresové. Věděli jste např., že chmel patří do čeledi konopovitých rostlin? Tedy jako marihuana.
-Proti infarktu ! Roztahuje cévy a snižuje hladinu cholesterolu. Vědci prokázali, že nejmenšímu riziku infarktu jsou vystaveni muži, kteří vypijí 1 - 2 piva denně.
-Zažene Alzheimera. Je totiž bohaté na vitamín B2 a křemík.
-Pivo ničí špeky. Při odbourávání alkoholu v našem těle vznikají volné radikály, které se podílejí na rozkládání tuku. Zacvičte si, dejte si pivo a proces spalování může frčet. Pivo po výkonu je v&aacut e;žně dobré.
-Alkohol a další látky zpomalují uvolňování vápníku z kostí. Je to dobré i pro ženy, které se potýkají s problémy menopauzy. Občasná sklenice piva pomůže i v boji s osteoporózou.
A je dobré i proti chřipce. Což je poslední objev japonských vědců. Chmel totiž obsahuje humulon, co je látka, která má protizánětlivé účinky a chrání tělo před viry, které napadají plíce a působí dýchací potíže.
Jdu si otevřít lahvinku vína, pak si dám půl kila tlačenky a nakonec to zapiji pivem - musím něco udělat pro své zdraví !!!!!



14. 01. 2015 15:27
Napište komentář...
14. 01. 2015 09:33
Já si neumím ani predstavit muj jídelnícek bez sacharidu. Snazím se je ale treba na vecer uz omezit. A vybírám ty zdravé, celozrnné pecivo, hnedou rýzi....
13. 01. 2015 20:58
Omezování večerních sacharidů je také přežitek. Důležité je během dne dostat do sebe naplánovaný počet B, S, T. Ideálně by mělo každé jídlo obsahovat všechny makroživiny. Metabolismus si spokojeně zapřede :-)
13. 01. 2015 20:35
Sacharidy jsou super a velmi důležité. Ráno si s chutí dám chleba s medem, k obědu přílohu, ale odpoledne a hlavně večer se snažím baštit už jen bílkoviny a zeleninu. A můžu vám upřímně říct, že je bříšku dobře :)
13. 01. 2015 13:09
Taky mám vlastní zkušenost a v článku se někde poznávám...,třeba pytlík brambůrků na posezení... .
Naštěstí jsem se včas vzpamatovala, bez sacharidů to nejde. Neumim si už představit jídlo bez pečiva či příloh ;-). Krásný den... .
13. 01. 2015 10:47
Také si myslím, že bez sacharidů to není rozumné. Já si kousek tmavého pečiva k snídani ráda dopřeju, bez rýže nebo těstovin si svůj jídelníček neumím představit :-)
13. 01. 2015 07:09
Tak tak. A já pořád říkám, že bez sacharidů to prostě nejde. Živým příkladem je moje kolegyně, která se nechala zlákat nejmneouvanou společnosti a její oběd se skládá z kelímku bíleho jogurtu a trochou masa je to bláznivé.
12. 01. 2015 21:07
Samozřejmě poznávám v tom například "tukožroutskou dietu" :-)
12. 01. 2015 17:32
Tak to je bohužel přesně můj případ. Po opakovaných dietách s minimem sacharidů jsem téměř vždy po ukončení diety zase vše nabrala a jak se říká kila se nejen vrátila, ale vzala s sebou i své kamarády. A proto jsem nyní tady a uvidím, zda to půjde jinak.

Naši partneři