TOPlist
Sledujte nás:

Rozpustná vláknina nejen v čerstvém ovoci

Zpět

Jelikož se s námi již od začátku měsíce dubna vzděláváte prostřednictvím projektu Prožij rok zdravě, nemohli jste se pojmu vláknina vyhnout.

Vláknina se ve větší či menší míře nachází prakticky ve všech rostlinných potravinách, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, ořechy, semínka a luštěniny. Jak již jistě víte, vlákniny existují dva základní typy – rozpustná a nerozpustná, přičemž obě jsou pro organismus velmi důležité a nepostradatelné a většinou se nachází v potravinách společně. Nerozpustnou vlákninu, která funguje jako tzv. “střevní kartáč”, naleznete především v obalových vrstvách cereálií nebo ve slupkách a zrníčkách ovoce a zeleniny, rozpustnou vlákninu, která je neméně důležitá, najdete v dužině ovoce a zeleniny, luštěninách, obilovinách. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují denně pět a více porcí zeleniny a ovoce, mají menší pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu či kardiovaskulárních a jiných civilizačních chorob, a to mimo jiné v důsledku konzumace dostatečného množství rozpustné vlákniny.

Rozpustná vláknina má v našem organismu plno prospěšných účinků.

- Vláknina na sebe váže molekuly vody, a tím zvětšuje objem stolice.

Rozpustná vláknina je více metabolizována během průchodu střevem, jen malá část prochází do stolice. Větší část je využita jako substrát pro mikrobiální flóru, působí tedy jako tzv. prebiotikum. Velikost stolice je zvětšena zvýšeným růstem střevních bakterií a zvýšenou vazbou vody. Jakmile se zvětší objem stolice, střeva jsou nucena zvýšit aktivitu, a jsou tak rychleji zbavována odpadních látek.

Zvětšením objemu stolice výše popsanými mechanizmy dochází k urychlení průchodu tráveniny střevem, zrychlí se odchod odpadních látek a snižuje se vstřebávání tuků.

- Přítomnost vlákniny snižuje účinnost enzymů trávících sacharidy a snižuje rychlost, kterou vstupuje glukóza do krevního oběhu. Můžeme říci, že proto mají potraviny obsahující vlákninu často výhodný (nízký) glykemický index – energie se z nich výše uvedeným mechanizmem uvolňuje pozvolna.

- Vláknina ve střevě váže žlučové kyseliny a zvyšuje tak vylučování cholesterolu vázaného na žlučové kyseliny. Rozpustná vláknina navíc zabraňuje zpětnému vstřebávání žlučových kyselin, tuků nebo cholesterolu ze střeva do krve. Napomáhá tak ke snižování hladiny cholesterolu.

 

Doporučený příjem vlákniny je 30 g denně. K naplnění příjmu zejména té rozpustné vlákniny může napomoct i zelenina a ovoce, kterých bychom měli denně sníst cca 600 g. Není výjimkou, že při uspěchaném životním rytmu může být dostatečný příjem ovoce problém. Dostatek vlákniny je ale také v sušeném nebo lyofilizovaném ovoci, které jsou z hlediska vlákniny určitě lepší variantou než například džusy, které jsou většinou cenné vlákniny zbavené.

Vhodnou volbou mohou být také kvalitní ovocné tyčinky, jako jsou produkty Dr. Light Fruit, které jsou opravdu plné ovoce. Základní složkou tyčinek je právě sušené ovoce a šťavnatost jim dodávají přírodní koncentrované šťávy a mrazem sušené ovoce, které si zachovává cenné vitaminy a minerální látky.

Ovocné tyčinky Dr. Light Fruit jsou tvořeny minimálně 85 % ovoce a obsahují tak vysoký podíl nerozpustné i rozpustné vlákniny (zejména pektinů). V jedné 30g tyčince je obsaženo v průměru 5 g vlákniny.

Novinkou v rodině značky Pharmind jsou navíc dětské ovocné tyčinky FRUKVIK. Ty obsahují více než 95 % ovoce a jsou vhodnou trvanlivou svačinkou, kterou můžete mít vždy po ruce nejen vy, ale také vaši nejmenší. Jsou ideální ve chvílích, kdy zrovna nemáte k dispozici čerstvé ovoce a vyhnete se tak rozmačkaným banánům ve školních aktovkách. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, některých vitaminů a minerálních látek a neobsahují žádné přidané cukry. Tyčinky Frukvik splňují požadavky tzv. “pamlskové vyhlášky” na školní stravování, vydanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvem zdravotnictví.

Díky svému složení jsou tyčinky Dr. Light Fruit i FRUKVIK navíc vhodné i pro celiaky, jelikož na rozdíl od klasických müsli tyčinek neobsahují cereálie. Hodí se také pro osoby s intolerancí laktózy a jelikož jsou tvořeny výhradně ovocem, nenajdete v jejich složení ani časté alergeny, jako je sója nebo ořechy.

Energetická hodnota tyčinek se pohybuje mezi 1200 a 1350 kJ na 100 g, jedna tyčinka Dr. Light Fruit má hmotnost 30 g, tyčinky FRUKVIK pouze 20 g, aby lépe splnily nutriční potřeby dětí.

Základem ovocných tyčinek Dr. Light Fruit jsou sušené meruňky nebo jablka, doplněná o další druhy ovoce. Tyčinky se vyrábějí několika variantách, jako jsou Imuno-bar s malinou, rybízem a šípkyEnergy s výraznou chutí citronu a zázvoru, pochutnat si můžete i na příchutích klikva a malina, jablko a banán, borůvky, rakytník nebo mix ovoce. Vyberte si příchuť, která vám bude nejvíc chutnat a přidejte do svého jídelníčku další zdroj cenné vlákniny!

Tyčinky Pharmind naleznete na našem e-shopu zde, ve vybraných řetěžcích a školních svačinových automatech.

Hodnocení (21 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2017 11:41
Moc ovoce nejím,respektive si vybírám,v létě ujíždím na melounech,občas sezónní ovoce,ale stále zelenina vede.V zimě je to horší,tak si kupuji vLidlu mražené ovoce a dělám si koktejly z mléka.
05. 09. 2017 06:13
neznám ,koupim
21. 08. 2017 17:42
děkuji za cenné informace, vlákninu jsem ale omezila, protože trpím průjmy
04. 08. 2017 21:24
tyto výrobky jsem nikdy nejedla
30. 04. 2017 16:27
Mám ráda čerstvé ovoce
28. 04. 2017 21:39
Tyto sušenky vůbec neznám, musím se tedy seznámit.
28. 04. 2017 11:04
Cena je vyšší, raději koupím kilo čerstvého ovoce
27. 04. 2017 19:49
Také mám raději čerstvé nebo sušené ovoce, ale třeba na cestu nebo na hory jsou takové tyčinky ideální. Zkusila bych Frukvik pro vnuka na svačinu pro změnu.
27. 04. 2017 18:53
Já raděj čerstvé ovoce. O jablíčka bych se nenechala žádnou sladkostí připravit.
27. 04. 2017 13:39
Já tohle sice nejím, ale díky za typ na sváču pro děti
27. 04. 2017 12:15
Díky za lákavý tip!
27. 04. 2017 11:40
to jsem zatím nezkoušela, musím se po nich podívat

Naši partneři