TOPlist
Sledujte nás:

Sójové nápoje vs. kravské mléko

Zpět
Ing. Karolína Fourová, Ing. Hana Málková
 
Možná jste zaznamenali, že většina kaváren dnes již běžně nabízí cappuccino nebo latté i ve variantě se sójovým nápojem. Náhrada mléka sójovými nápoji v dnešní době již není výsadou osob, kteří klasické mléko konzumovat nemohou, ale stala se téměř ekvivalentem zdravého životního stylu a stravování. Je to ale opravdu ta správná cesta? Pojďme se na rozdíly mezi sójovým nápojem a kravským mlékem podívat důkladněji.
 
Sójové nápoje (dříve nesprávně nazývané sójová mléka) a sójové alternativy mléčných výrobků jsou v první řadě produktem, který je určen osobám trpícím nesnášenlivostí laktózy (mléčného cukru) nebo alergií na kasein (mléčnou bílkovinu). Pro tyto osoby, které nemohou konzumovat klasické mléko, mohou být možnou náhražkou.
Pokud však nepatříte ani do jedné z výše jmenovaných skupin, buďte za to rádi a raději sójové nápoje berte jako zpestření jídelníčku a využívejte benefitů klasických mléčných výrobků. 
 
Horší kvalita a dostupnost živin z rostlinných zdrojů
 
Mléčné výrobky mají mnoho benefitů, které není možné nahradit čistě rostlinnými produkty. 
V první řadě se jedná o kvalitu bílkovin, zatímco v mléčných bílkovinách jsou zastoupeny všechny potřebné aminokyseliny v téměř optimálním množství, bílkoviny rostlinné patří mezi neplnohodnotné a některé esenciální aminokyseliny jim schází. 
Další významnou nevýhodou rostlinných nápojů je nižší zastoupení či úplná absence některých vitaminů a minerálních látek a jejich horší využitelnost. Sójovým nápojům přirozeně schází vitamin B12 a vitamin D, které jsou v mléce hojně zastoupeny.
 
Pokud byste se chtěli o mléce dočíst více informací, doporučujeme článek Kontroverzní mléko aneb Mýty o mléce, který vyšel v časopise Pochutnej si se STOBem.
 
Sója, stejně jako další luštěniny, navíc obsahuje řadu antinutričních látek, které, jak již z názvu vyplývá, snižují výživovou hodnotu potravin, ve kterých jsou obsaženy. Antinutriční látky jsou příčinou nižší biologické využitelnosti živin a řada z nich je stálá i přes tepelné zahřívání. Jednou z těchto látek jsou fytáty, které snižují vstřebatelnost vápníku, horší je také využitelnost zinku, hořčíku nebo železa. Příliš tedy nepomůže ani fakt, že jsou sójové nápoje a alternativy mléčných výrobků vápníkem a dalšími minerálními látkami obohacovány. 
 
Sója obsahuje i řadu dalších antinutričních látek, podrobněji se o antinutričních látkách v luštěninách dočtete zde. Některé antinutriční látky se rozkládají kvašením, je tedy vhodnější upřednostnit ke konzumaci fermentované sójové výrobky, nebo sójové jogurty s obsahem živých kultur.
 
 
 
Široké spektrum benefitů kravského mléka
 
Pomineme-li vyšší kvalitu a využitelnost živočišných bílkovin než bílkovin z rostlinných zdrojů, zastoupení a lepší využitelnost některých vitaminů a minerálních látek, benefity čerstvého mléka jsou pro zdravé jedince mnohem rozsáhlejší. Mléko, ošetřené pouze šetrnou pasterací, si zachovává jedinečné složení antibakteriálních látek (laktoperoxidázy a laktoferinu), protilátek bílkovinné povahy podporujících imunitu (imunoglobuliny).
Zakysané mléčné výrobky obsahují navíc mikroorganismy mléčných a probiotických kultur, které mají příznivý vliv na střevní mikroflóru a podporují přirozenou funkci trávicího systému.
 
Benefity rostlinných nápojů
 
Nicméně rostlinné nápoje mají i určité výhody, jednou z nich je nepřítomnost cholesterolu a lepší složení tuku s výhodnějším zastoupením mastných kyselin. Některé výrobky však kromě tuku přirozeně se vyskytujícího v sóje, obsahují i jiný druh rostlinného tuku, u kterého může být naopak složení mastných kyselin horší nežli u živočišných produktů. 
 
Výhodou rostlinných nápojů je také mírně vyšší obsah vlákniny, nejedná se však o nějak závratné množství, které by s celodenním příjmem vlákniny výrazně zahýbalo. 
 
Rostlinné sójové nápoje mohou být také vhodnou součástí pestrého jídelníčku žen po menopauze v důsledku obsahu fytoestrogenů (isoflavonů), které jsou v nich obsaženy. Fytoestrogeny mají některé pozitivní účinky, mimo jiné u menopauzálních žen pomáhají zmírnit nežádoucí příznaky související s menopauzou. Naopak v případě žen v reprodukčním věku, mužů a dětí mohou fytoestrogeny mít negativní zdravotní efekt a je tak třeba být na jejich množství ve stravě opatrný. Zejména u dětí není rozhodně vhodné to se sójovými nápoji a dalšími výrobky ze sóji přehánět. 
 
 

Živina

Kravské mléko

Sójové nápoje

Bílkoviny

-    plnohodnotné

-    neplnohodnotné

Tuky

-    vysoký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA)

-    nízký obsah nenasycených mastných kyselin (PUFA)

-    obsahuje cholesterol

-    nízký obsah nasycených mastných kyselin (SAFA)

-    vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (PUFA)

-    neobsahuje cholesterol

Sacharidy

    - laktosa

-    cukry

-    oligosacharidy

-    vláknina

Vitaminy, minerální látky a jiné živiny

-    vitaminy A, D, vitaminy skupiny B

-    vápník, draslík, hořčík, fosfor, jód, selen, zinek

-    antibakteriální komplex, protilátky

-    obohaceno vitaminy A, D, E, vitaminy skupiny B

-    obohaceno vápníkem, hořčíkem, zinkem, železem

-    fytoestrogeny

-    antinutriční látky

 
 
 
Samostatnou kategorii tvoří některé méně kvalitní sušené sójové nápoje, které jsou tvořeny převážně kukuřičným škrobem, rostlinným tukem nevhodného složení a se sójou nemají mnoho společného. Obsahují velmi malé množství bílkovin a mohou obsahovat dokonce částečně ztužené tuky bohaté na škodlivé transmastné kyseliny. 
 
Na trhu se můžete setkat také se sójovými dezerty, které je vzhledem k vysokému obsahu cukru třeba vnímat opravdu jako dezert a měly by být do jídelníčku zařazovány jen výjimečně. 
 
 
Hodnoty v tabulce jsou uvedeny na 100 g výrobku:
 

 

Energie (kJ)

Bílkoviny (g)

Tuky (g)

z toho nasycené mastné kyseliny (g)

Sacharidy (g)

z toho cukry (g)

Vláknina (g)

Mléko a mléčné nápoje

Mléko plnotučné (3,5 % tuku)

270

3,2

3,5

2,4

4,6

4,6

0

Mléko polotučné (1,5 % tuku)

190

3,2

1,5

1

4,6

4,6

0

Mléko odstředěné (0,5 % tuku)

140

3,2

0,5

0,3

4,6

4,6

0

Mléko kefírové/acidofilní 1,5 % tuku

170

3

1,5

1,0

2,6

2,6

0

Sójové nápoje

Sójový nápoj Original (Alpro Soya)

160

3

1,8

0,3

2,5

2,5

0,5

Sójový nápoj ochucený (Alpro Soya)

250

3

1,7

0,3

7,5

7,4

0,6

Sójový nápoj light (Alpro Soya)

120

2,1

1,2

0,2

2

2

1,2

Sojový nápoj Bio Natural (Provamel)

150

3,7

2,2

0,4

0,1

0,1

0,6

Sójový nápoj Bio čokoláda, banán (Provamel)

340

3,8

2,3

0,6

10,8

9,4

1,0

Sójový nápoj Zajíc (hotový nápoj)

210

0,3

2,7

0,9

6,3

5

0,2

Alpro dezert vanilkový

360

3,2

1,9

0,4

13,6

10,7

0,5

 
 
Sójové nápoje se mohou zařadit do jídelníčku pro zpestření, nelze je však považovat za plnohodnotnou náhradu kravského mléka. Při jejich nákupu dejte přednost klasickým nápojům před těmi instantními, pokud už je budete kupovat, tak se rozhodně vyplatí věnovat pozornost složení. Pokud netrpíte zdravotními obtížemi spojenými s konzumací kravského mléka, je určitě nutričně vhodnější dát přednost kravskému mléku a zakysaným mléčným výrobkům, jako jsou zákysy, kefíry, acidofilní a jogurtová mléka.
 
 
 
Hodnocení (51 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 09. 2017 18:12
Já rozhodně zůstanu u kravského mléka.
07. 09. 2017 17:58
sojové mléko jsem kdysi zkusila a nic moc, takže já zůstanu u kravského
07. 09. 2017 09:52
Výjimečně si někdy koupím Alpro sójové mléko, ale spíš ochucené, a to už je zas dost sladké, někdy mandlové mléko. Sojové maso se musí dobře ochutit, jinak chuť nemá žádnou. Lépe než tofu mi chutná tempeh, ten je fajn.
07. 09. 2017 07:07
Zajímavý článek. Já zůstanu u kravského mléka :-)
06. 09. 2017 12:10
V článku je napsáno, že sojová " mléka" jsou obohacena o vápník, je množství vápníku srovnatelné s vápníkem v kravském mléce ?
28. 02. 2017 21:58
Zajímavý článek
28. 02. 2017 14:50
k doplnění Saši, je dokonce vědecky prokázáno, že víc než polovina lidí, kteří trpí alergií na mléčnou bílkovinu, trpí zároveň i alergií na sóju.
28. 02. 2017 13:24
U mírné intolerance laktózy (té špatné snášenlivosti mléka a výrobků z něj) doporočuju jogurty a tvrdé sýry (i za cenu tuku), tam je množství laktózy velmi výrazně snížené. A ne, není řešení třeba ovčí nebo kozí mléko, protože tam najdeme laktózu taky. Pokud problém dělá kasein, obvykle se bavíme o klasické alergii a tam to chce holt vynechávat úplně. Je pravda, že sójové náhrady zrovna chutí nevynikají. A pozor, sója je silný alergen, takže můžete zjistit, že vám nesedí taky. U dalších rostlinných typů záleží na výrobci, ale obecně pak nezapomínejte, že obsahují výrazně méně bílkovin. I když chuťově jsou některá hodně dobrá.
28. 02. 2017 11:49
Je běžné, že dospělí lidé mají s trávením běžného mléka problém, proto se v dospělosti opravdu doporučuje soustředit se především na kysané mléčné výrobky nebo sýry. :-)
28. 02. 2017 10:53
miluju zakysané mléčné výrobky.
27. 02. 2017 22:49
vzhledem k alergii na bilkovinu kravského mléka konzumuji rostliná mléka často i když chuti kravského mléka se nevyrovnají :)
27. 02. 2017 21:20
Patřím k těm, co mléko mohou jen omezeně. Chutná mi, trávím je bez problémů, ale vypozorovala jsem, že mi nabourává imunitu. Vyzkoušela jsem to několikrát a troufám si tvrdit, že to mám experimentálně ověřeno. Zřejmě mi nějak nevhodně ovlivňuje střevní mikroflóru, nevím... Když si je dám občas, nic se neděje, ale pokud je piju každý den, střídají se u mě všemožné virózy a katary prakticky pořád...
Ale k tématu: protože bez kafe nefunguju a černé nemám ráda, zkusila jsem i to sojové mléko. A chuťově mi přijde dost odpudivé.
V tom kafi se mi nakonec nejvíc osvědčuje rýžové natur z dm drogerie. Taky jsem zkoušela doma dělané makové - a taky to nebylo špatné, jen člověk musel počítat s tím, že chuťový vjem je jako by ke kafi přikusoval makovec...
27. 02. 2017 20:46
tak jsem se zase dozvěděla něco nového...díky za článke
27. 02. 2017 19:35
Sojové nápoje neznám, ještě jsem je nepila a abych se přiznala, tak mne ani nelákají, kravské polotučné mléko nám chutná, žádnou alergii nemáme, tak si ho dopřáváme.
27. 02. 2017 18:31
krásný článek,jsem ráda,že mně chutná mléko kefír,kyška atd. a že nemám alergii na mléko !
27. 02. 2017 16:01
Mě tedy sója v žádné podobě nijak zvlášť neláká. Ale je to jen vzpomínkou na ohavnou školní stravu, kde byla část už tak málo kvalitního masa nahrazována ´sójovým masem´, což byla nerozkousatelná hmota bez chuti. Pamatulu si na učitelku, která nade mnou stála, dokud nesním aspoň půlku, a oháněla se klasickým ´co by za to děti v Africe daly´. Jop, takhle vzniká nenávist k potravinám, které můžou být samy o sobě i dobré. Proto je pro mě sója tak trochu sprosté slovo, a ani tenhle měsíc jsem se neodhodlala tu nechuť překonat. Ale jinak mám luštěniny ráda, tak asi o nic důležitého nepřicházím.
27. 02. 2017 14:11
Občas si koupím sojový jogurt nebo nápoj a chutnají mi obě varianty, ale všeho s mírou :-).
27. 02. 2017 13:59
Alergii na laktózu nemám, sóju nemusím, i když mě lákalo vyzkoušet sojový nápoj. Asi to ani zkoušet nebudu.
27. 02. 2017 13:41
Tofu to ano to můžu, ale kravské mléko je kravské mléko a nemyslím si,že je třeba je nahrazovat pokud nemám alergii na laktozu. Stejně mám z luštěnin nejraději fazole, čočku a hrách :-)), i když jsem se naučila baštit klíčky z kdečeho :-))
27. 02. 2017 13:32
Ještě jsem nezkoušela, nemám alergii na laktózu, takže nebyl důvod ke zkoušení. Docela dost rozdílů, ale asi zůstanu u kravského ....
27. 02. 2017 12:47
Díky za nové informace.Trošku jsem váhala, přiklonit se k potravinám ze soji i přes jejich cenu.Co by člověk neudělal pro svoje zdraví, že?Ovšem takhle raději zůstanu u mléka a mám veliké štěstí, že netrpím alergií.
27. 02. 2017 12:36
Zajímavé porovnání produktů
27. 02. 2017 11:43
Sušená sojová mléka již několik let nekupuji. Dočetla jsem se, že našemu zdraví příliš neprospívají. Chutná mně tempeh a tofu. Ty mají v kuchyni velké možnosti.
27. 02. 2017 11:32
Výrobky ze sóji jsem několikrát vyzkoušela, ale nepřišla jsem jim na chuť s výjimkou sójové omáčky. :-)
27. 02. 2017 10:42
Soje, kromě sojové omáčky, jsem na chuť nepřišla. Náhodou jsem včera měla Alpo dezert vanilkový - na vyzkoušení. Umělá chuť mě rozhodně neoslnila.
27. 02. 2017 10:27
Děkuji za velmi přínosný článek a především mě potěšilo po zhlédnutí srovnávacích tabulek,že moje mínění o sojových nápojích je totožné.a navíc mi ani nechutnají.Nadále budu tedy pokračovat s kefírovým mlékem.
27. 02. 2017 08:51
Moc zajímavé. .-)
27. 02. 2017 08:28
Zajímavé porovnání. Mnoho rozdílů jsem netušila.
27. 02. 2017 08:26
A navíc - sójové nápoje mají pachuť, která mi vadí
27. 02. 2017 08:09
zajímavé info, soje jsem zatím na chuť nepřišla
27. 02. 2017 08:01
Zajímavý článek. Znovu mě utvrzuje v tom, že zdravá strava = pestrá strava. A skoro nic není špatné v rozumném množství a rozumné úpravě.
27. 02. 2017 07:35
vždycky jsem si to myslel, že jde s těmi sojovými náhražkami o módu a tahání peněz z kapsy.

Naši partneři