TOPlist
Sledujte nás:

Sůl a hypertenze

Zpět

zdroj: Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny

Pojem hypertenze označuje opakované zvýšení krevního tlaku nad 140 na 90 milimetrů rtuti (rtuťového sloupce). Její výskyt se ve vyspělých zemích pohybuje mezi 20 až 50 % a spolu s cukrovkou, kouřením, obezitou a dyslipidemií představuje nejzávažnější rizikový faktor vzniku ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody. Hypertenze je zodpovědná za vznik ischemické choroby srdeční až v 49 % případů a v 62 % za cévní mozkové příhody. V současnosti představují kardiovaskulární onemocnění příčinu až 50 % všech úmrtí. Vysoký krevní tlak představuje rovněž riziko pro selhání ledvin a poškození velmi jemných cév sítnice s následkem zhoršení zraku až slepoty.

Vysoký krevní tlak je možné dělit dle jeho příčin na esenciální (primární) a sekundární.

Do první skupiny řadíme pacienty s vysokým tlakem bez známé příčiny, kde se pravděpodobně uplatňuje více rizikových faktorů najednou. Mezi rizikové faktory řadíme ty, jež nelze nijak ovlivnit (genetická výbava, věk, pohlaví), a ty, které ovlivnit lze (tělesná hmotnost, fyzická aktivita, skladba stravy včetně množství přijaté soli, stres, kouření, konzumace alkoholu). V druhém případě jsou příčiny známé, například onemocnění ledvin, žláz s vnitřní sekrecí, působení léků.

Dále byla definovaná skupina prehypertenze, kdy systolický tlak je mezi 120 a 139 milimetry rtuti (rtuťového sloupce) a diastolický mezi 80 a 89 milimetry rtuti (rtuťového sloupce). Lidé spadající do této skupiny by měli být sledováni a především by měli uzpůsobit svůj životní styl dle zásad pro prevenci kardiovaskulárních nemocí.

Mechanismus vzniku hypertenze při nadbytku sodíku spočívá ve snaze regulovat a ustálit osmolalitu tělesných tekutin. V ledvinách tak dochází k retenci vody a zvyšování objemu extracelulární tekutiny. Na pozadí zvýšeného krevního tlaku se dále objevují změny v systému renin - angiotenzin, případně nerovnováha v ostatních iontech (vápník, draslík, hořčík).

Mnoho observačních i klinických studií ukazuje souvislost mezi příjmem soli a hypertenzí. Ve skutečnosti je odpověď na množství přijaté soli individuální, což je dáno konkrétní genetickou strukturou jedince s tzv. „citlivostí na sůl“. Vysokou citlivost na kuchyňskou sůl lze prokázat například u Afroameričanů, hypertenze je u nich častější, objevuje se dříve než u bílých obyvatel USA. Více se můžete o citlivosti na sůl dočíst v tomto článku.

Dlouhodobá konzumace nadměrného množství soli představuje predispozici ke vzniku hypertenze. Toto tvrzení podporují výsledky mnoha epidemiologických studií, kdy byly sledovány oblasti s nízkou konzumací soli, například v Keni, a naopak místa s jejím nadměrným přívodem (Japonsko).

Z výsledků vyplývá, že hladiny krevního tlaku jasně korelují s výší přijaté soli. Dané poznatky potvrdila i mezinárodní studie INTERSALT zaměřená na vztah spotřeby soli a hladiny krevního tlaku. Řada klinických a laboratorních studií poukázala na to, že vznik hypertenze je závislý rovněž na poměru sodíku a draslíku.

Poměrně vysoká konzumace draslíku ve vztahu k sodíku oslabuje účinek sodíku na zvýšení krevního tlaku. Řada studií o vlivu draslíku na regulaci krevního tlaku došla k závěru, že suplementace draslíkem významně snižuje krevní tlak. Zvýšení jeho přívodu stravou je pro snížení výskytu hypertenze v běžné populaci přínosné. Jeho přívod je v současné době nízký, což je dáno nízkou konzumací ovoce a zeleniny jako hlavního zdroje draslíku. Svůj smysl zde má i zvýšení přívodu hořčíku a vápníku, avšak dosavadní závěry z rozsáhlých studií nedostačují pro vyslovení jednoznačných tvrzení o jejich příznivém účinku z hlediska hypertenze.

K dosažení optimálního krevního tlaku se jeví vhodná nejen úprava příjmu soli, ale i všech ostatních ovlivnitelných rizikových faktorů. Především kombinace úbytku hmotnosti spolu se sníženým příjmem soli napomáhá oddálení nástupu hypertenze.

Takový přístup představuje DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Dietní doporučení k zastavení hypertenze), za kterým stojí Ministerstvo zdravotnictví USA. Tato dieta klade důraz na velikost porce a pestrou stravu, aby pokryla potřebu všech živin. Především napomáhá ke snížení přívodu sodíku ve stravě a navýšení potravin bohatých na  draslík, vápník a hořčík. Převedeno na potraviny to znamená bohatou konzumaci zeleniny, ovoce a méně tučných mléčných výrobků, v menším množství celozrnné výrobky, ryby, drůbež, luštěniny a malé množství ořechů a semen několikrát týdně. Omezená  je konzumace červeného masa, solených, tučných a sladkých pokrmů a slazených nápojů. 


Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik soli se skrývá ve vašem jídelníčku

Nutriční program Sebekoučink vám poskytne komplexní přehled o vašem celodenním příjmu soli i dalších živin. Zapisujte a získejte rychlou zpětnou vazbu o vašem denním příjmu makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Sebekoučink za vás ohlídá i to, zda máte v jídelníčku dostatečné množství vlákniny, zeleniny a pitný režim.

Navíc v něm najdete stovky receptů STOB, které jsou pečlivě propočítané našimi odborníky a tedy vhodné i při hubnutí.

>> Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 12. 2017 18:44
Tlak mám naštěstí v pořádku, ale manžel bere léky na hypertenzi a učí se solit podstatně méně, než dříve. Přestal si dosolovat jídlo.
27. 11. 2017 14:40
No já mám spíš opačný problém, občas na mne díky nízkému tlaku jdou mdloby, řeší se to hůř. ale rizika jsou menší - tedy pokud si při pádu nerozbiji hlavu nebo nespadnu pod auto
26. 11. 2017 22:44
Tlak mám naštěstí v normě, sůl ale budu stejně omezovat.
26. 11. 2017 20:54
tlak mám spíš nízký,ale hlídat se musím,mám vysoký cholesterol
25. 11. 2017 15:34
Sul stale omezuji.
25. 11. 2017 09:37
Naštěstí problémy s tlakem nemám, ale sůl se snažím omezovat.
24. 11. 2017 22:15
Tlak mám trochu zvýšený, ale zeleniny a ovoce se snažím jíst dost.
24. 11. 2017 21:08
Léky na tlak beru třetím rokem
24. 11. 2017 20:25
Lék na tlak beru už několik desetiletí, nic jiného mi nezbývá, čas od času mi změní medikaci. Trochu se upraví společně s váhou, ale léky už mám napořád, jak mi bylo řečeno lékaři.
24. 11. 2017 19:44
Tlak mam spis nizky, ale jinak dobre informace
24. 11. 2017 19:11
Děkuji za informace, tlak mám naštěstí v pořádku : -)
24. 11. 2017 17:47
Beru léky na tlak už 11 let
24. 11. 2017 17:39
Děkujin za velmi zajímavý článek, ale já mám tlak celý život v naprostém pořádku.
24. 11. 2017 16:33
Zajímavý článek, děkuji. Tlak mám naštěstí v pořádku.
24. 11. 2017 16:09
Hypertenzi naštěstí nemám. ale sůl budu omezovat, jak to jen půjde.
24. 11. 2017 15:47
naštěstí mě vyšší tlak netrápí a snad ani trápit nebude :-)
24. 11. 2017 15:44
tlak mám dědičně nízký, naštěstí...
24. 11. 2017 13:06
ant.14: díky za zkušenost, to jsem ráda, že to s těmi prášky tak nefunguje. Ono taky dost záleží na obvodním lékaři, jak člověka poučí, co mu řekne, někteří jen rovnou píší prášky a nedávají žádné informace..
24. 11. 2017 13:02
Naštěstí jsem s tlakem ok.
24. 11. 2017 11:17
Přesně dle posledního doporučení se stravují posledních 8 let a tlak se mi skutečně výrazně snížil.
24. 11. 2017 10:27
Díky za článek i za zkušenosti v komentářích!
24. 11. 2017 10:15
Yogii: Ja bral prasku na tlak pomerne dost (taky jsem zacinal s tlakem 240/180 kdyz se na to prislo a rovnou me hnali do nemocnice), pak jsem upravil jidelnicek a zhubnul a doktori mi postupne skoro vsechyny vysadili. Takze mi vychazi, ze ty prasky NEJSOU delane tak, aby se musely brat uz porad.

Spis je tam ten efekt, ze kdyz cloveku zacne stoupat tlak, tak to neboli a nema moc viditelnych ucinku, pak se na to prijde, doktor predepise prasky, dietu, meri tlak, po prascich tlak klesne, po diete taky (ale u obojiho to nejakou dobu trva, nektere prasky ho snizi v prubehu hodin, jine se projevi postupne az v prubehu mnoha dnu) takze je vsechno zdanlive v poradku, ale ty prasky ten "prirozeny" tlak tlaci umele dolu. Ta dieta taky. tlak je dole, pacient si oddechne a postupne zacne na dietu dlabat. pak poruseni mu projde bez nasledku (ty prasky pusobi dlouhodobe), tak proc by si nedopral i vic, takze pomerne rychle dietu pusti k vode (na rozdil od brani prasku je neprijemna a nepohodlna a omezuje a vubec) a tlak pomalu zacne rust, zatimco dotycny ma dojem "ze tu dietu prece (skoro porad) drzi" takze doktor predepise vic prasku a pacient na dietu zacne dlabat jeste vic ... nakonec to cele drzi dole jen ty prasky, pacient ji jako pred zahajenim a prasku se nezbavi ...
Nebo naopak zacne tu dietu dodrzovat a casem se v tom nauci chodit, ze mu to nevadi a zivot nekomplikuje, takze ji klidne dodrzuje prisneji, nez co mu rekl doktor (ktery prece jen zna co "prumerny clovek" je jeste ochoten obetovat a na co uz mu rekne "jestli mam chcipnout hlady nebo na tlak, tak to se radsi naposled poradne najim") a jen tou dietou stahne ten tlak dolu natolik, ze prasky ho stlaci hluboko pod nebezpecnou hranici a pak je mozno ty prasky postupne zacit vysazovat.

Ale ruku na srdce - kolik lidi je ochotno a schopno dlouhodobe dodrzovat dietu, ktera je omezuje v navyklem zpusobu zivota (to je ten, kterym si ten tlak puvodne zvysili) a to dodtzovat ji skutecne tak aby byla ucinna (ne obtizna, ale opravdu ucinkovala, protoze i kdyz omezi oblibena jidla a prestane solit, tak kdyz si da "zdravy syr na zdravy chleba" tak te soli je v tom taky dost, zvlast pokud se jedna treba o balkan, ze - a dotycny si ani neuzije ani neomezi prijem soli, ackoli si mysli, kolik pro to nedela)

Ostatne podobne je to s vahou - kolik lidi tady na stobu by vydrzelo dodrzovat vsechna pravidla, kdyby byl k dispozici levny prasek (protoze to hradi pojistovna a dela se ve velkem), ktery by snizoval vahu ... i takhle tu porad nekdo beduje, ze mu semaforky nesviti jak by chtel a do toho maji vnoucata narozeniny, svatky na krku a stress v praci a malo casu na to, venovat se jidlu .. a to mistni se tomu jidlu skutecne vedome venuji, proto tu taky jsou - co teprve bezna populace - s takovou by si taky leckdo myslel, ze ty farmaceuticke firmy ty prasky proti nadvaze delaji tak, aby je clovek musel brat uz porad ...
24. 11. 2017 10:00
Vysoký tlak u nás nikdo nemá. Ale informace se vždycky hodí. Hlavně si to pamatovat :-)
24. 11. 2017 09:44
Já mám naštěstí tlak spíš nižší. Manžel bere prášky na tlak a taky se obávám, že jak je jednou doktoři nasadí, už se jich člověk nikdy nezbaví. Možná je farmaceutický průmysl vyrábí tak, aby se musely jist pořád :-)? To je samozřejmě nadnesené, ale takhle dostal manžel před časem prášky proti cholesterolu, vzal si je dvakrát a pak už nikdy ne a raději upravil jídelníček. A příště dostal od doktora pochvalu, jak zabraly a má cholesterol v pořádku.
24. 11. 2017 08:39
nejlepší je opravdu všeho s mírou
24. 11. 2017 08:31
A co dochucování - solení tzv. draselnou solí ? ( KCl ) Je to v pořádku ?
Nebo platí také zásada všeho s mírou ?
24. 11. 2017 08:29
Jednoho hypertonika mám doma, to zas bude řečí, až mu to budu předčítat. Článek je zajímavý i pro nás s tlakem v normě.
24. 11. 2017 07:39
Také beru prášky na hypertenzi,takže uvedená v článku opatření se snažím dodržovat.
24. 11. 2017 07:24
Já se s tlakem léčím, beru různé prášky. Pokud by omezení soli mohlo mému stavu napomoci a zbavit se těch léků ...., ale doktoři mi je stejně budou předepisovat, je to jedna banda.
24. 11. 2017 07:18
zajímavé informace, já mám zatím tlak v pořádku

Naši partneři