TOPlist
Sledujte nás:

Svačiny bez přidaného cukru

Zpět

Není nic snazšího než sáhnout po něčem malém a plném špatného tuku a cukru, když nás odpoledne dožene hlad a mlsná. Anebo se můžeme připravit předem a mít po ruce záchranu v podobě následujících svačin.

1. Ořechy.

Nesolené, neslazené mandle, pekany, pistácie, arašídy, vlašáky. Jsou plné vlákniny, bílkovin a zdravých tuků. To platí zejména pro vlašské ořechy, které vynikají vysokou hladinou omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Podle studie z dubna 2013 (Journal of Nutrition) ženy, které jedly přes 55 g vlašských ořechů týdně, měly o 24 procenta nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu.

2. Jablko.

Babičky měly pravdu. Jedno jablko denně je lék. Nabízí vlákninu, a tak zažene hlad, protože vás udrží plné. Podle studie z dubna 2009 (Appetite) lidé, kteří svačili jablka, snědli u příštího jídla o 15 procent kalorií méně. Vhodné je jablko doplnit zdrojem bílkoviny a tuku, například bílým jogurtem, kefírem, tvrdým sýrem, hummusem, pár ořechy nebo lžící přírodního ořechového másla (arašídové, mandlové a podobně).

3. Hummus.

U nás teprve objevované jídlo. Koupíte hotový, koupíte sušený ve zdravé výživě, anebo si ho můžete snadno vyrobit doma. Je to hračka a trvá to chviličku. Rozmixujete konzervovanou (nebo uvařenou) cizrnu, dochutíte dle chuti (olivový olej, sůl, pepř, česnek, tahini pasta – anebo i bez ní, případně chilli, petrželka, můžete přimíchat i různou zeleninu a dát vzniknout hummusu barevnému řepnému, z pečených paprik, petrželkovému a tak dále). Podávejte ho s nakrájenou zeleninou nebo celozrnnými krekry. Anebo právě jablkem.

Místo cizrny můžete použít i jiné luštěniny (fazole, čočku, hrách) a máte pomazánku na x způsobů.

4. Bobulovité ovoce.

Je plné vitaminů, antioxidantů a flavonoidů. Je přirozeně sladké a prospívá srdci. A když toto ovoce doplníme bílkovinou nebo zdravými tuky, je to ideální svačina. Nerozhoupe krevní cukr, protože například jeden a čtvrt šálku jahod obsahuje jenom 15 gramů sacharidů. Nejrůznější studie potvrdily, že pravidelná konzumace jahod nebo borůvek snižuje riziko infarktu u žen, borůvky zase snižují riziko vzniku diabetu 2. typu. Dejte si je tedy do jogurtu, na ovesnou kaši nebo jen tak s pár ořechy či kouskem sýra.

5. Ořechové máslo.

Vybírejte másla s co nejmenším počtem ingrediencí. Neměl by tam být žádný přidaný tuk (to přece zajistí ořechy), ideálně žádná sůl nebo jenom minimální množství (arašídová másla bývají lehce slaná) ani žádný přidaný cukr. Máslo přidejte k jablku nebo banánu, nebo do něj jako do dipu namáčejte mrkev či řapíkatý celer. Nebo lžíci másla zamíchejte do jogurtu či ovesné kaše.

6. Bílý jogurt.

Plný bílkovin, s nízkým obsahem cukru a tuku (pokud zrovna nevyberete smetanový). Vedle bílkoviny do sebe dostanete i docela dost vápníku. Doplňte ho čerstvým ovocem nebo posypte sekanými ořechy.

 

7. Kefír, zákys, bílý jogurtový nápoj.

Kromě bílkovin a vápníku vám tyto nápoje přinesou i příznivé bakterie, které jsou důležité pro vaši střevní mikroflóru. Pokud vám neochucená varianta nápoje nechutná, rozmixujte si ho s čerstvým nebo mraženým ovocem. V nouzi, pokud zrovna nemůžete mixovat a neochucená varianta se vám opravdu příčí, si kupte nápoje hned dva - jeden ochucený, jeden neochucený a namíchejte si ho do skleničky půl na půl. Budete překvapeni, jak je nápoj i tak dost sladký. Postupně můžete měnit poměr ve prospěch neochucené varianty a uvidíte, že po čase se dopracujete k tomu, že vám třeba začne chutnat i neochucený nápoj a ten ochucený se vám bude zdát příšerně sladký. A vyzkoušeli už jste jogurtový nápoj na slano?

8. Cottage.

Cottage je opravdu vynikající věc, hlavně pokud si hlídáte hmotnost - je to jeden z mála sýrů, který obsahuje jen malé množství tuku (další raritou jsou syrečky, které ho obsahují ještě méně). A navíc je naprosto univerzální a dá se použít na stovky způsobů - na slano i na sladko (třeba s čerstvým ovocem), na studeno jen tak s kouskem pečiva a zeleninou, pro přípravu pomazánek, do salátu a využijete ho i v teplé kuchyni, dokonce se s ním dá i péct. Znáte nějakou univerzálnější surovinu?

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 02. 2017 11:32
díky za tipy, vůbec by mi nenapadla jíst humus s jablkem, ale asi to vyzkouším
31. 01. 2017 14:57
Dobré nápady, v práci taď mám v ledničce vždy nějaký bílý jogurt KLASIK a krabičku s namíchnými semínky (chia, slunečnicové, ...) a různými ořechy. A svačina je kdykoliv po ruce.
30. 01. 2017 19:36
Další super inspirace
20. 01. 2017 10:36
Dopoledne víc využívat ovoce, odpoledně zeleninu, večeře bez příloh, pokud polévka, tak ji považovat za samostatné jídlo- jen kdyby se vždy podařilo takhle ty chutě přemoct
20. 01. 2017 10:36
Dopoledne víc využívat ovoce, odpoledně zeleninu, večeře bez příloh, pokud polévka, tak ji považovat za samostatné jídlo- jen kdyby se vždy podařilo takhle ty chutě přemoct
17. 01. 2017 17:37
Dobré typy na svačinky.Většinousi dávám nějaké ovoce nebo jogurt.
17. 01. 2017 09:57
Je dobré si něco přečíst víckrát. Informace o vlašských ořeších mne při prvním čtení nezaujala
16. 01. 2017 19:20
Moc dobré tipy a i to míchání mléčných nápojů vyzkouším. Díky
16. 01. 2017 17:24
supr
16. 01. 2017 16:27
Nápady na svačiny mi vždycky chybí, díky za inspiraci.
16. 01. 2017 12:27
Naučila jsem se dělat si pomazánky na snídani. vždy na 2-3 dny a k večeři teď v zimě vydatnou teplou polévku, nezahuštěnou, jen rozmixovanou zeleninu.
16. 01. 2017 11:08
Cizrnu mám doma, občas (zřídka) ji dávám do zeleninových salátů, hummus je super nápad na pomazánky, ještě jsem o něm neslyšela a určitě ho zkusím.
16. 01. 2017 07:31
Fain je to, že hummus se nemusí dělat jen z cizrny, zatím toto jídlo nemám zažité
16. 01. 2017 06:58
Kefírové mléko svačím k odpolední svačině už několik měsíců - je to rychlá volba a lahvička se vejde i do kabelky - na cestu z práce....Humus jsem nikdy nevyzkoušela, ačkoliv konzervovanou cizrnu mám právě v lednici - inspirace na zítřejší svačinku :-)
15. 01. 2017 19:35
Arašídové másla jsem nikdy nejedla, je to dobré???
15. 01. 2017 19:23
Ořechové máslo jsem ještě nikdy nejedla, určitě vyzkouším. Cizrnové pomazánky z Lidlu jsou docela chutné.
15. 01. 2017 12:39
V Lidli majú perfektné cizrnové pomazánky teda hummus s roznymi príchutami. Doma mám aj konzervu cizrny, že si vyrobím vlastný hummus, ale som sa k tomu ešte nedostala. Zatial som si ho mazala na chlieb ale trocha som sa pozastavovala nad tým že si dávam sacharid na sacharid. Skusim ho len tak so zeleninou, pretože aj tak som ho vyjedala lyžičkou - chutil mi. Dúfam, že ma to zasýti v rámci svačiny. Dobrý nápad - len ho zrealizovať. Tento typ svačiny ešte nemám zaužívaný.
15. 01. 2017 12:14
Hummus znám pouze z restaurací, nikdy mě "nenapadlo" si ho udělat doma. Díky za inspiraci.
15. 01. 2017 10:11
Mimo ořechového másla konzumuji pravidelně vše uvedené a považuji za ideální potraviny. :-)
15. 01. 2017 07:46
Ja si davam na svacinu okurku :)
14. 01. 2017 22:08
Cottage mám moc ráda,když jedeme do Polska,kupuji ho tam,je tam levný.
14. 01. 2017 16:02
Tip hummus a řepu - vyzkouším
14. 01. 2017 10:05
Hummus ani arašídové máslo jsem ještě nikdy nejedla, asi to budu muset vyzkoušet.
14. 01. 2017 10:01
Cottage má pro mne takovou zvláštní chuť. S ním ho nejlépe se salátovou okurkou, těch zajímavích nápadů je tady daleko víc.Zkusím to s ním ještě. Jinak všechno ostatní celkem nemám problém, jen si všude dávám sladký jogurt. Je to velký hřích ????Já si myslím , že ne, zase to nemám každý den, mám chvíle kdy nemůžu žádný jogurt a pak zase jo. V podstatě poslouchám mé tělo co si přeje.
13. 01. 2017 20:54
Díky za recept na domácí hummus. Ještě jsem jej neměla. Jinak vše ostatní mám ráda, jen ten slaný nápoj není moje gusto.
13. 01. 2017 20:53
Díky za recept na domácí hummus. Ještě jsem jej neměla. Jinak vše ostatní mám ráda, jen ten slaný nápoj není moje gusto.
13. 01. 2017 13:06
Jablko a ořechy, moc dobrá mňamka k svačině :-)
13. 01. 2017 12:54
výborné tipy, díky. hummus s pečenou paprikou a řepou určitě vyzkouším
13. 01. 2017 11:27
Cottage a syrečky opravdu využívám dost často, jogurt dělám domácí a nejčastěji ho mám ke svačině právě s jablíčkem :-).. Hummus jsem ještě neměla odvahu vyzkoušet, ale chystám se na to :-)).
13. 01. 2017 10:55
Koupila jsem si oříškové máslo,nechutná mi,tak je stále ve sklenici.
13. 01. 2017 07:55
dokud jsem ještě mohla ořechy tak jsem chutnala ořechové máslo ale nijak mě to nenadchlo , ořechy bych si dala moc a moc ale bohužel nemůžu
13. 01. 2017 07:32
cizrnu mám moc ráda, ale hummus jsem ještě nevyzkoušela.
12. 01. 2017 22:58
Díky za návod na Hummus i jeho další varianty. Teď ho nekoupím hotový v obchodě, ale zkusím si ho udělat doma sama a dobře ochutit.
12. 01. 2017 20:29
Humus je výborný, ale musí být dochucený. A jogurtový nápoj doporučuji k pálivým indickým pokrmům. Úžasně je zjemní a pálivé koření je dobré na hubnutí.
12. 01. 2017 19:52
Tak jsem si na internetu našla co to je ten hummus, tedy od pohledu nic vábného,ale rozhodně ho pro jeho výživové hodnoty vyzkouším.
12. 01. 2017 19:30
Prima tipy, běžně svačím kefír nebo jablko - ale samotné, takže přidám třeba kousek toho sýru. A zbytek taky zařadím :)
12. 01. 2017 19:24
Vše co se píše mám ráda, jen jsem ještě neměla ořechové máslo :-)
12. 01. 2017 19:13
cottage se zeleninou je vynikající
12. 01. 2017 18:56
Humus miluji, s římským kmínem...Dnes jsem měla na oběd listový špenát a tvarůžky z Lidlu (jsou jemnější), s chlebem. Mám chuť na borůvky ...
12. 01. 2017 15:43
Cottage mám ráda, teď jsem z něj zkoušela špenátové pesto, salát s ovocem, ale potěšily mne tvarůžky , ty mám moc ráda a zvykám si na neochucený kefír....
12. 01. 2017 14:51
Hummus mám strašně ráda a tak mne mile překvapilo, že ho doporučujete. Měla jsem možnost ho zkoušet i v zemích "původu" a byl vždy vynikající. Slaný jogurtový nápoj jsem ještě nezkoušela, z toho mám trochu obavu, ale ais do toho taky půjdu.
12. 01. 2017 14:22
Medvedice3: těch 55g vlašáků je za týden....
12. 01. 2017 14:02
Tak cottage, mě mile překvapil !!! Na sladko jsem ho ještě nezkoušela !!! Musím nějaký recept " vygooglit " :-D :-D DÍKY
12. 01. 2017 13:10
Humus musím vyzkoušet,nikdy jsem ho nejedla.Cottage miluju,ale hlavně s brambory(vařené ve slupce v páře),ke svačině s cherri rajčátky.Vlašáky nemůžu pro "chlupatění "jazyka,ale na burákách ujíždím a musím velmi opatrně.Jsem schopná spořádat půl balení neloupaných arašídů a ani se nezačervenám.Tak je raději nekupuji. :-)))
12. 01. 2017 13:09
Hummus jsem ještě nikdy neměla,po samé chvále tady ho určitě vyzkouším.Jablko jsem si strouhala do bílého jogurtu, vyzkouším tedy i do tvarohu.Teprve se tady se vším seznamuji, tak mám v hlavě jeden velký zmatek,ale snad se to srovná.
12. 01. 2017 13:08
Já hummus miluji, zrovna včera jsem ho dělala. Jíme ho s nakrájenou mrkví :-) Ořechová másla musím vyzkoušet, to mě zajímá velice...
12. 01. 2017 12:42
Arašídové máslo patří mezi ořechová másla? Žiju v přesvědčení, že buráky nepatří mezi ořechy.
12. 01. 2017 12:32
Ořechové máslo-do toho asi nepůjdu, o raději jen ořechy.To kousání mně jaksi více zaměstná:-)
Dobrá kombinace do kefíru je zralé kaki a kiwi.Kaki samo o sobě je hodně sladké ale v kombinaci s kiwi a kefírem je moc fajn.Vyzkoušejte:-)
12. 01. 2017 12:07
nada
Jablko s tvarohem miluji, přidat si skořici mě nenapadlo - určitě to vyzkouším (možná í nějaká rozinka a vlašský ořech -- to by mohlo chutnat trochu jako štrůdl ;-) ). Děkuji za inspiraci :-)
12. 01. 2017 11:54
Chutná mi všechno, krom bílého kefíru. Jen po vlašákách je mi špatně můžu tak 1 denně. Hummus jsem zkoušela jen jednou a chutnal mi, musím to napravit.
12. 01. 2017 11:40
úžasná inspirace . Dnes si udělám tvaroh s jablkem . Tato kombinace mě nikdy nenapadla .
12. 01. 2017 11:35
K odpolední svačině mám ráda půl vaničky polotučného tvarohu (125 g), smíchaného s nastrouhaným jablkem (100 g) i se slupkou. Může být ochuceno skořicí. Uspokojím svoji chuť na sladké.
Příjem 740 kJ, B=13,8 g, T=4,4 g, S=19,6 g, SAFA=3 g, Cukr=15,6 g, Vláknina = 2,6 g.
12. 01. 2017 11:01
Bezvadné tipy. Jediné, co moc nepoužívám jsou ořechová másla - ke kupovaným nemám moc důvěru, zkoušela jsem z kešu, ale nemám tak výkonný mixér. Jinak humus z jakékoliv luštěniny vřele doporučuji - nejraději mám bílé velké fazole a ještě když se sloupnou šlupky, tak je to krásně jemné.
12. 01. 2017 10:14
Hummus je skvělý,ale ten kupovaný z Lidlu mi nechutnal.Děkuji za recept,zkusím si ho připravit.
12. 01. 2017 10:09
Kromě humusu,arašídového másla a kefíru jím také vše.Kefír zařadím do
jídelníčku.děkuji za inspiraci.
12. 01. 2017 09:47
hummus jsem nikdy nezkoušela a na ořechy jsem alergická, ostatní můžu a jím
12. 01. 2017 09:30
Všechno vyjmenované mám ráda.
12. 01. 2017 09:28
Při minulých návštěvách Stobu jsem znovuobjevila syrečky - zjistila jsem jak mají málo tuku a od té doby jsou zase v mém jídelníčku.
12. 01. 2017 08:24
Když mám den s menším množstvím masa, zařazuji do svačin tvaroh - nízkotučnou variantu. Našlehám si ho s banánem, práškovým kakaem, nebo skořicí, domácí ovocnou přesnídávkou bez přidaného cukru atd. Je to moc dobré. Když si chci zahřešit, přidám trošku medu nebo javorového sirupu
12. 01. 2017 08:12
Bezva nápady. Překvapilo mne arašídové máslo - vždy jsem si myslela, že je to vrchol nedietního jídla - to nejhorší, co bych si mohla dát. Ráda vyzkouším. Prý ho mívají v Lidlu. Díky za inspiraci.
12. 01. 2017 08:02
Jím denně vlašské ořechy, ale menší množství, než je uváděné v citované studii. Jen cca 15 g, což odpovídám 2-3 ořechům.

Naši partneři