TOPlist
Sledujte nás:

Také malý hlad lze zahnat zdravě

Zpět

Ing. Karolína Fourová

Základem správných stravovacích návyků je rozložení jídelníčku do tří až pěti přiměřeně velkých denních porcí. Dopolední svačina je velmi důležitá, především pokud vstáváte brzy ráno. Snídaně nastartuje a probudí organismus, ale pokud snídáte v 7 ráno nebo i dříve, bude vám pravděpodobně již v polovině dopoledne kručet v břiše. Svačina by měla obsahovat především komplexní sacharidy, které jsou pro organismus zdrojem energie, postupně uvolňované po celé dopoledne, ovoce, ale i kvalitní zdroj bílkovin. 

Vynechávání svačin při uspěchaném životním rytmu může mít za následek večerní dohánění nedostatku energie konzumací různých pochutin a energeticky vydatných jídel. Velmi oblíbeným produktem na zahnání malého hladu nebo chuti na sladké jsou například müsli tyčinky, tyčinky s ovocem nebo oříšky, proto je mnoho žen nosí pro všechny případy v kabelce. Často se ale v jejich případě setkáváme s problémem, že zdánlivě zdravá svačinka skrývá pod barevným obalem přímo kalorickou nálož, za kterou by se nemusel kdejaký dort stydět. Mnoho průmyslově vyráběných tyčinek totiž obsahuje velké množství přidaných jednoduchých cukrů, škrobového sirupu, druhy s polevou navíc i vysoký podíl rostlinných tuků.

Novinkou na trhu tyčinek, která naprosto vybočuje ze stávající nabídky, jsou produkty Dr. Light Fruit, které jsou doslova plné ovoce. Díky jedinečnému složení jsou, oproti klasickým müsli tyčinkám, vhodné pro celiaky, jelikož neobsahují cereálie, ale také pro osoby s intolerancí či alergií na laktózu. Navíc, jelikož jsou tvořeny výhradně ovocem, nenajdete v jejich složení ani časté alergeny, jako je sója nebo ořechy. Základní složkou tyčinek je sušené ovoce. Šťavnatost tyčinkám dodávají přírodní koncentrované šťávy a mrazem sušené ovoce, které si zachovává vitaminy a cenné minerální látky, jako jsou vápník, důležitý pro správnou stavbu kostí, železo, které přenáší kyslík krevním řečištěm a hořčík, podporující správnou funkci nervů a svalů. Na rozdíl od jiných tyčinek jsou ovocné tyčinky Dr. Light Fruit tvořeny minimálně 85 % ovoce a obsahují tak vysoký podíl nerozpustné vlákniny a přírodních pektinů. Ovocné pektiny zasytí a nerozpustná vláknina podporuje střevní peristaltiku, proto je lze jako součást zdravé svačiny zařadit i do redukčního jídelníčku. Energetická hodnota tyčinek se pohybuje mezi 1320 a 1350 Kj na 100 g, jedna tyčinka má hmotnost 30 g.

Doporučená denní dávka je celkem pět porcí zeleniny a ovoce. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují denně pět a více porcí zeleniny a ovoce, mají menší pravděpodobnost rozvoje diabetu 2. typu či kardiovaskulárních a jiných populačních chorob. *

Tento příznivý vliv ovoce a zeleniny na lidské zdraví je pravděpodobně dán vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a fenolových látek, sloužících jako antioxidanty.

Máte-li náročné zaměstnání nebo nabitý den, nemusíte mít vždy po ruce čerstvé ovoce. Právě pro tuto chvíli jsou vhodné ovocné tyčinky, které můžete mít k dispozici kdykoli a kdekoli a současně vám přinesou téměř všechna pozitiva ovoce čerstvého. Základem ovocných tyčinek Dr. Light Fruit jsou sušené meruňky nebo jablka, doplněná o další druhy ovoce. Tyčinky se vyrábějí několika variantách, jako jsou Imuno-bar s malinou, rybízem a šípky, Energy s výraznou chutí citronu a zázvoru, pochutnat si můžete i na příchutích klikva a malina, jablko a banán, borůvky, rakytník nebo mix ovoce. Vyberte si příchuť, která vám bude nejvíc chutnat!

 

* nemoci, které se častěji vyskytují ve vyspělých zemích než v zemích třetího světa, pravděpodobně v důsledku moderního životního stylu.

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 07. 2016 09:55
Vyzkoušela jsem zatím malinovou a směs jablko-banán a chválím kudy chodím a jsou moc moc dobré
11. 06. 2016 17:57
není zač, děkuji za upozornění. Přeji hezký den a přidávám užitečný odkaz. :-) http://www.stob.cz/cs/ovocna-tycinka-rakytnik-30-g
11. 06. 2016 08:00
Diky!
11. 06. 2016 00:43
Přidala jsem jí do textu :-)
10. 06. 2016 21:43
Neškodilo by přidat i nutriční hodnotu tyčinek...

Naši partneři