TOPlist
Sledujte nás:

Test kondice pro začátečníky - test chůze na 1600 m

Zpět

Autor: STOB CZ s.r.o.

Chůze je nejpřirozenější pohyb člověka a k této aktivitě  nepotřebujete nic  jiného než chuť do pohybu.  Najděte si co možná nejpříjemnější prostředí, případně spoluchodce. Pokud vám ještě pohyb není vlastní, třeba se podaří, že po nějaké době se  budete na svoji  pěší  minitúru těšit. Věřte že to není ztráta času – po takové procházce budete daleko výkonnější, vymyslíte spoustu nápadů a ještě si prodloužíte život.

A aby vás pohyb těšil ještě více, zjistěte si, jak si zvýšíte svoji zdatnost jednoduchým testem.

1. Vyměřte si přibližně 1600 m na hladké rovné cestě. Trasu si můžete odkrokovat, změřit pomocí GPS, tachometru na kole, mobilní aplikace, případně využijte ovál na atletickém stadionu. Jeden okruh měří standardně 400 m. Jděte po vnitřní dráze.

2. Zahřejte se několika minutami chůze, protáhněte se.

3. Začněte měřit čas. V úvodu 1600metrové tratě jděte chůzí ve středním tempu, rovnoměrně, abyste cítili námahu. Až se budete blížit ke konci 1600metrové tratě, zrychlete a dokončete úsek co nejrychlejší chůzí, zaznamenejte si svůj čas. Po absolvování testu byste měli být zadýchaní.

4. Zklidněte se několika minutami pomalé chůze. Svůj výkon můžete porovnat s časy uvedenými v tabulce a zařadit se do kategorie.

Test můžete provádět opakovaně a porovnávat tak svoji zvyšující se kondici, výsledky mohou být viditelné již po několika týdnech pravidelné chůze.  K testování použijte tu samou trasu. Za 4-6 týdnů by se váš čas na trati měl snížit o 10 % výchozí hodnoty. Například pokud trať ujdete za 20 minut, zlepšení je významné, pokud se váš čas zkrátí na 18 minut.

Chodecké kategorie na základě výsledků testu na 1600 m

Muži (min.)

Ženy (min.)

Kategorie

>16

>17

Chůze pro zdraví

13-16

14-17

Kondiční chůze

<13

<14

Sportovní chůze

 

 

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 10. 2016 14:02
ještě jsem nezkusila. Nejlepsi by to bylo na atletickem ovalu. nevim, kde bych nasla 1600 m rovny usek.
18. 10. 2016 09:03
Přepočítala jsem si to na hodinovou chůzi a vyšlo mi, že "chůze pro zdraví" znamená 5,6 km /hod. Překvapilo mne to. Potom jsem si uvědomila, že intenzita toho,co vydržím 17 min je jiná, než dlouhodobá chůze. Jsem zvědavá, co dosáhnu.

Naši partneři