TOPlist
Sledujte nás:

Tipy, jak ušetřit čas při přípravě jídla

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Pokud se zajímáte o správné a zdravé stravování, nebo je vaším cílem shodit přebytečné kilogramy, domácí příprava je jistě tou nejlepší volbou a také šancí, jak mít jídelníček opravdu pod kontrolou.  Nedá se sice říci, že není možné kvalitně se najíst i venku, ale v takovém případě většinou nevíte, co přesně jídlo obsahuje, jaké suroviny a v jakém množství je kuchař použije, nebo jestli se vám zrovna trefí do chuti.

Výhody domácího vaření jsou tedy nezpochybnitelné. Asi jedinou, avšak celkem zásadní, nevýhodou domácí přípravy jídel je tedy čas, který to vyžaduje.

A toho není v dnešní uspěchané době nazbyt, že? Proto jsme se rozhodli vám ukázat, že i když se pro častější domácí přípravu jídla rozhodnete, nemusí to nutně znamenat, že budete v kuchyni trávit veškerý svůj volný čas.

Chce to jen se naučit lépe plánovat, používat ty správné suroviny a přípravu si co nejvíce usnadnit. A ne, rozhodně tu není řeč o instantních polévkách a podobných polotovarech. :-)

Každé hlavní jídlo by mělo obsahovat všechny základní živiny. Měl by v něm být zdroj bílkovin, příloha jakožto hlavní zdroj sacharidů a neměl by chybět ani kvalitní tuk (ten se však většinou použije při přípravě a není třeba mu věnovat samostatně pozornost). A samozřejmě bychom neměli zapomínat ani na zeleninu, která je zdrojem mnoha pozitivních látek.

A jak si takové plnohodnotné jídlo poskládat snadno a především rychle?

Zdroj bílkovin

Maso

Příprava některých druhů masa nezabere více než pár minut. Například takové kuřecí prso, vepřovou panenku nebo rybu máte na pánvi nebo v troubě hotové skutečně během chvilky.    

Je pravda, že některé druhy masa vyžadují naopak delší dobu přípravy. V tom případě si je můžete například o víkendu připravit dopředu, upéct větší kus (který ochutíte jen solí, případně nějakým univerzálním kořením) a potom už ho jen používat do různých pokrmů. Jednou do rizota, jednou s těstovinami, s brambory nebo třeba do celozrnné bagety či tortilly. Maso můžete libovolně dochucovat podle konkrétního pokrmu.

Zdroj bílkovin může čas od času zastoupit i kvalitní libová šunka nebo uzené, tam stačí jen nakrájet a máte to téměř bez práce.

A co masové konzervy? I ty si můžete dopřát, ovšem jen ty rybí. 

Ostatní druhy masových konzerv nejsou tou nejlepší volbou. Většinou totiž obsahují velké množství tuku, a naopak málo masa.

U konzervovaných rybích výrobků však takové obavy většinou mít nemusíte. A jistě mi dáte za pravdu, že takový konzervovaný tuňák má opravdu univerzální využití. Hodí se do salátů, do těstovin, do rizota nebo jen tak k pečivu. Pro přípravu rychlé večeře nebo třeba pomazánky jsou skvělé i sardinky.

Vejce

Míchané vejce nebo omeleta může být nejen bleskovou snídaní, ale i večeří a koneckonců i obědem. Výhodou je, že nějaké to vejce se doma v lednici většinou vždy najde. A ani vejce vařené není nijak náročné. Stejně jako v případě masa, i vejce vařené natvrdo si můžete předpřipravit dopředu. Jednoduše jich uvařte více do zásoby. V lednici nějakou dobu vydrží a využít ho pak můžete do salátu, pomazánek, na pečivo a nebo si ho vzít jen tak na svačinu do práce.

Tofu, šmakoun a další alternativní zdroje bílkovin

Výrobky ze sóji, z nichž k nejznámějším patří tofu, jsou už na našem trhu poměrně běžnou záležitostí. A tofu tak seženete nejenom neochucené, ale i v různých ochucených variantách. Jeho výhodou je, že ho stačí pouze nakrájet, „přihodit“ k libovolné příloze, přidat zeleninu a plnohodnotné jídlo máte skutečně během minuty.

To samé platí i pro šmakouna, který se však na rozdíl od tofu vyrábí z vaječných bílků. I šmakouna seženete v několika variantách, a to naslano i nasladko.

Sýry

Jako zdroj bílkovin mohou posloužit i sýry, které také není třeba nijak složitě připravovat. Jen dejte pozor, abyste volili ty, které neobsahují příliš mnoho tuku.

Luštěniny

Luštěniny stojí tak trochu na pomezí zdroje bílkovin a sacharidů, jsou totiž poměrně bohatým zdrojem obou těchto živin. Co se týče výživové stránky, jsou ale opravdu skvělé a ve zdravém jídelníčku by neměly chybět.

Bohužel zrovna luštěniny jsou pověstné svou zdlouhavou přípravou. Většina druhů se musí předem namáčet a následně ještě poměrně dlouho vařit. Pokud jste doma a přípravu luštěnin si rozplánujete, nemusí to být problém. Ale ani pokud vám plánování není vlastní a chcete si luštěninové jídlo připravit během chvilky, nemusíte se luštěnin vzdávat.

Pro tento účel jsou totiž skvělým pomocníkem luštěniny v konzervě. Klasikou jsou fazole, ale seženete i cizrnu nebo čočku. Během chvilky z nich můžete připravit rychlý oběd do krabičky nebo bleskovou večeři.

Naším „horkým“ tipem na rychlou a nápaditou přílohu nebo večerní „zobání“ je pečená cizrna, kterou zvládne každý a chutná skvěle. 

Pokud byste nechtěli sáhnout po konzervě, tak je skvělou volbou červená čočka, která se nemusí namáčet a stačí jí kratší doba vaření.  

Přílohy jako zdroj sacharidů

V případě příloh máme na výběr bezpočet možností, přičemž některé vyžadují při přípravě více času, některé jsou ale téměř nebo zcela bez práce.

V případě příloh, které se vaří „delší“ dobu, jako je například rýže, těstoviny, brambory a jiné, se opět vyplatí připravit si více porcí do zásoby a kombinovat je následně s různými zdroji bílkovin a zeleniny podle chuti, abyste nejedli stále to samé. Nebojte se ale ani méně tradičních příloh a vyzkoušejte pohanku, quinou, jáhly nebo třeba amarant!

Pak jsou tu ovšem i přílohy, jejichž příprava vám téměř žádný čas nezabere. Za největší rychlovku platí kuskus, který stačí jen zalít vroucí vodou a během pár minut máte skvělou přílohu hotovou. Kuskus se navíc dá koupit i v celozrnné variantě.

A pokud to chcete mít skutečně bez práce, sáhněte po celozrnném pečivu (které si můžete koupit do zásoby i v trvanlivé variantě) nebo třeba celozrnné tortille, kterou opět můžete naplnit podle libosti a fantazie.

Zelenina

Nejenom pokud jste se zapojili do Výzvy „Bez zeleniny nežiju“ jistě víte, že zelenina by neměla chybět téměř v žádné naší porci. Řada lidí má však se zeleninou spojenou právě zdlouhavou přípravu v podobě krájení, škrábání či vaření. Jde to ale i jinak!

Pokud skutečně nemáte času nazbyt, nebojte se sáhnout po zelenině sterilované.

Ta může být někdy dokonce kvalitnější nežli zelenina „čerstvá“ koupená v supermarketu a dlouhou dobu skladovaná. Pro sterilaci se totiž používá zelenina sklizená v období své optimální zralosti a díky šetrné úpravě zůstává velká část živin v zelenině zachována. Pokud tedy potřebujete rychle doplnit svou porci o zeleninu, ta sterilovaná vám udělá dobrou službu.

Podobné principy platí i v případě zeleniny mražené, kterou se rovněž nemusíte bát při vaření používat, a která je na přípravu podobně rychlá jako zelenina sterilovaná.

Samozřejmě nemusíte pořizovat jen zeleninu z obchodu, ale pokud máte vlastní zahrádku, tak si můžete přebytky zamrazit, zavařit nebo usušit do zásoby.

Dobrou vychytávkou jsou i nakrájené a předpřipravené saláty, které už dnes koupíte téměř v každém větším supermarketu. V jejich případě stačí jen dochutit, přidat zdroj bílkovin a je to!

Dalším naším tipem je i předvařená řepa, která ušetří čas, který byste jinak museli věnovat pečení či vaření. 

 

Další pomocníci v kuchyni

Asi není třeba připomínat, že skvělým pomocníkem, který ušetří spoustu času, je mrazák.

Pokud vaříte a jídlo si chcete uchovat i delší dobu a mít ho pak po ruce, když zrovna není času nazbyt, navařte si více porcí do zásoby a zamrazte si jídlo v jednoporcových krabičkách.

Ale nemusí jít jen o hotové jídlo. Mražení se vyplatí i v případě vývaru. S takovým pořádným vývarem toho můžete v kuchyni vykouzlit mnoho. Ovšem ne vždy je čas na to vývar hodiny vařit, aby byl dostatečně silný. Proto si jednou za čas uvařte větší množství takového silného vývaru a následně ho zamrazte po malých porcích. Přijde vám pak vhod nejenom do polévek, ale i do omáček a jiných jídel.

Vedle mrazáku je tu pak i mikrovlnná trouba. Pro mnohé není mikrovlnka tím nejoblíbenějším pomocníkem a o jejím škodlivém „působení“ kolují mnohé polopravdy a omyly. Nicméně mikrovlnka může ušetřit opravdu spoustu času a není potřeba se v tomto případě obávat jakýchkoli zdravotních rizik.

Plánuji, plánuješ, plánujeme

A jak již bylo řečeno na začátku, spoustu času ušetří správné plánování. Rozplánujte si, co budete v následujících dnech vařit a nakupte si potřebné suroviny. Můžete tak vhodně nakombinovat jednotlivé součásti jídla a přitom mít jídelníček pestrý. Jak to může vypadat v praxi? O víkendu si například připravíte pečené maso se zelím a knedlíky (ano, i knedlíky můžete v rozumném množství do zdravého jídelníčku zařadit :-) ). Ze zbylého masa si následující den připravíte například rizoto a další den si dáte na oběd knedlíky s vajíčkem (a případně i se zbylým zelím).

Plánováním se taky vyvarujete toho, že budete muset denně chodit do obchodu dokupovat potřebné suroviny. A nebo že naopak budete vyhazovat nevyužité zkažené jídlo.

Pokud máte další tipy a vychytávky, jak si usnadnit a urychlit přípravu jídla, tak se o ně podělte zde v komentářích :-)


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.


>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<


 

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 03. 2023 20:44
Budu čtrnáct dní na chalupě a to musím důkladně naplánovat, do města prostě nejdu jen na jógu. A tam nemáme obchod, je to asi 7 km, tak si sepíšu na každý den, co si asi dáme, mám chlebovou mouku a peču chléb, koupila jsem si žitnou a špaldovou mouku. Pro muže nacpu do mrazáku housky a kočkám rohlíky. Většinou se trefím a stačí nám co vezmu sebou. Nesmí přijít veliká návštěva.
25. 05. 2019 23:48
Díky za tipy. Luštěniny v konzervě určitě ušetří čas.
23. 05. 2019 13:38
Většinou v neděli uvařím maso na tři dny jeden den přírodní, další se smetanou a třetí den například dám zakysanou smetanu jen přílohu každý den měním.
22. 05. 2019 18:55
tak většinu znám a používám, jen to plánování mi nějak nejde
22. 05. 2019 10:43
Ráda se dozvídám, že konzervované luštěniny jsou plnohodnotné stejně jako mražená zelenina a rybí konzervy. Je to dobrá alternativa hlavně na cestách.
21. 05. 2019 13:58
bohužel mám malý mrazák.. jinak bych tam měla velké zásoby všeho :)
20. 05. 2019 19:07
Mám ráda zbytky v ledničce. Je to pro mne výzva, jak je spojit a vykouzlit z nich dobré jídlo :-) Fantazie pracuje...
20. 05. 2019 19:04
mikrovlnku hodně využívám, je to dobrý pomocník
20. 05. 2019 18:38
Pro mne je základem plánování jídelníčku dopředu. Když vařím něco časově náročnéjšího, pak vždy uvařím alespoň 4 porce. A z toho pak plyne nutnost mít přesně poznamenáno, jaké jsou zásoby již uvařeného jídla v mrazáku. Ta trocha "administrativy" se ale vyplatí, když není čas vařit, jen projdu seznam a podle chuti vytáhnu z mrazáku pro konkrétní den to pravé.
20. 05. 2019 17:31
Také se snažím plánovat, jenže ten můj chlap nejí to co já mám ráda.
20. 05. 2019 16:26
Díky za článek, spoustu rad využívám. Pro mě je nejhorší vymyslet, co vařit, naštěstí je tady na STOBu spousta inspirace :-)
20. 05. 2019 10:59
Protože jezdíme na nákup jednou týdně, patří k tomu i pravidelné plánování jídelníčku. Krabičkování využívám jen při cestování, ale zadaří-li se uvařit víc než se sní také krabičkuji do marazáku.Do krabiček do lednice si připravuji zásmažku, smaženou cibuli, prolisovaný česnek v oleji nebo sádle, různé směsi zeleninových natí do oleje apod. Jsou to drobnosti, které šetří čas. Tak si připravuji strouhání,nudličky,opečené krutonky apod do polévek a pak je jednoduší jen sáhnout a použít je.
20. 05. 2019 09:49
Plánování se stále učím, vetšinou to zvládám den do předu, ale ráda bych došla aspoň na 3 dny do předu.
20. 05. 2019 08:39
Jelikož nemám ráda zdlouhavé přípravy jídla, tak většinu tipů z článku využívám.
20. 05. 2019 07:51
to já plánuji a pak krabičkuji - dnes mám 4 krabičky v práci a z toho jsem dvě slupla ke snídani, teda ne ty krabičky ale obsah.
20. 05. 2019 07:07
Děkuji za článek, spoustu rad využívám :-). Krabičkuji každý den a tak inspirace se vždy hodí :-). A hlavně mám přehled co vlastně jím, z jakých surovin a jak vyváženě :-).
20. 05. 2019 06:34
Skvělý článek, přesně tak člověk musí mít vše naplánované. Vařit doma je mnohokrát lepší. Víme co tam dáme a pak se hubne samo. Dík za tip
20. 05. 2019 04:56
Perfektní přehled a návod, jak vaření rychle a zdravě zvládnout.
20. 05. 2019 04:48
Děkuji moc za pěkný článek.Naplánovat si jídelníček mi dělá dost velké potíže.
22. 04. 2018 21:06
Pěkné a zajímavé rady. Určitě se budou hodit. Díky.
19. 04. 2018 21:26
To vymysleni je nekdy fakt narocny, ale da se to...
18. 04. 2018 16:01
Osvědčil se mi pomalý hrnec - naložím, zapnu a můžu na procházku, spát nebo do práce
18. 04. 2018 11:33
Děkuji za článek
17. 04. 2018 09:46
To je pravda, najhoršie je vymyslieť čo uvariť :)
17. 04. 2018 05:49
Vařím téměř každý den a opravdu není problém uvařit, ale vymyslet co.
16. 04. 2018 20:52
Já, pokud vařím, je to nejčastěji stylem "vše v jedné nádobě". Takhle jsem třeba inspirovala sousedku na chatičce, kde v létě s oblibou dělám v remosce: trošku oleje, osmahnout cibuli na plátky, přidat brambory na plátky, kousky masa, rajčata, papriky, okořenit (paprikou), přikrýt a zapéct, na závěr možno na povrch zapéct plátkový sýr.
16. 04. 2018 19:06
Skvělý článek a užitečný, Také přemýšlím co a kdy uvařit a když vařím pořád jidla dvě, vezmu jakoukoli radu jak ušetřit čas
16. 04. 2018 16:51
Taky se snažím kombinovat a promýšlet, abych využila, co nabízí zahrada i lednice a abych s tím neztrácela víc času, než je nutné.
16. 04. 2018 16:40
mám ráda luštěniny,těstoviny a RÝŽI....
16. 04. 2018 15:22
Zamilovala jsem si luštěniny, a tak jednou za čas uvařím celé balení fazolí, cizrny a nasáčkuji po 25, 50, 100 g do mrazničky do příslušných krabiček...
16. 04. 2018 14:30
Zatím vařím každý den, ale hrozně mě to nebaví. Teď jsem udělala cizrnový guláš a doufám, že ten na dva dny vydrží. S tím masem je to ale dobrý nápad. Zkusím to zavést.
16. 04. 2018 12:38
Díky za inspiraci, některé věci dělám, jiné plánuji zařadit. Mikrovlnku používám, jen nevím zda se při vaření zlikviduje např. salmonela z vajec. A další což je můj velký problém nesnáším rybí tuk a ráda bych rybu zařadila do jídelníčku. Pokud máte někdo radu jak na to budu ráda.
16. 04. 2018 12:18
Jídelníček plánuji dopředu a snažím se vařit na tři dny dopředu, jídlo nevyhazuji raději zamrazím a vytáhnu, když nestíhám. Jen mám problém , že manžel uznává přílohu jen brambory a pro sebe to střídám.
16. 04. 2018 12:04
vaření si zjednoduššuji tak, že maso upeču dopředu a pak udělám jen přílohy, v lednici upečené maso vydrží i 4 dny
16. 04. 2018 11:52
Děkuji za pěkný článek, nejčastěji si do mrazáku vařím vývary, pak tam samozřejmě nesmí chybět nějaká ta zelenina či ovoce a ryby.
16. 04. 2018 10:36
Děkuji za pěkný článek.Často si jídlo předpřipravím a pak dám do mrazáku.
16. 04. 2018 09:03
Často dělám kuřecí prsa nebo rybí filé na pánvi. V mrazáku mám taky připravené některé pokrmy nebo nakrájenou zeleninu. Rozmixované polévky ze zeleniny se v mrazáku hodí mít připravené pro vnoučátka i pro dospělé.
16. 04. 2018 08:45
U mě je nevýhoda, že často nevím, pro kolik lidí vařím, kdo se u nás objeví a jaký bude mít hlad. Takže vždy raději víc a popř. zamrazit. Také mě ve vaření nových rychlovek brzdí můj konzervativní manžel. Naštěstí jí stejné jídlo třeba třikrát za sebou.
16. 04. 2018 08:22
Jídlo plánuji dopředu. Do práce nosím krabičky už léta, tak vím co sním. Řídím se podle rad v článku. Jen luštěniny v konzervě používám minimálně, vařím si je doma. O víkendu upeču maso a pak střídáme přílohy. Manžel má rád knedlíky a já si udělám pohanku, kuskus, bulgur... k tomu zeleninu česrtvou nebo mraženou. Dělám většinou rychlá jídla.
16. 04. 2018 08:04
Já jako důchodkyně mám spoustu času, ale v kuchyni u vaření trávím tak 3 x do týdne.jak jsem tady na Stobu zjistila, tak všechno to je o plánování, aspoň 2 dny dopředu. většinoi to dělám tak, že jeden den uvařím hlavnmí jídlo a druhý den druhé hlavní jídlo. 3 den dojíme jídlo z prvního dne a 4 den dojíme jídlo z druhého dne.No a na víken uvařím vždycky na sobotu i neděli. A další týden dělám rycholovky, takže za jejich inspiraci děkuji.
16. 04. 2018 07:47
já už mám nauženo, že když vařím tak vždy min.2 porce někdy 3, uvařím si tak vždy na půl týdne tudíž vařm jen 2x týdne ale pořád mám navařeno, vývar do mrazáku je samzřejmst, zelenuny mám po ruce všechny druhy a střídám je. vařím si sama pro sebe takže mám spočítané i složení pokrmu přesně a nemusím odhadovat
16. 04. 2018 07:11
Neumím uvařit jen 2 porce, tak si odděluji do mrazáku část před doděláním, když pak přijdu v poledne ze zahrádky vyberu a dodělám.
16. 04. 2018 07:04
Také vařím jako martashi, jen měním přílohy. Mám potom sice plnou lednici, ale vyplatí se to, protože nemusím stát každý den u vaření a můžu ušetřený čas věnovat pohybu :-). Spoustu rad z článku také využívám :-).
16. 04. 2018 05:43
Řadu rad z článku použvám.
16. 04. 2018 04:53
Chtěla bych vyzkoušet multifunkční hrnec ale asi k tomu dojde až o prázdninách ....
16. 04. 2018 00:15
Výhodou pro úsporu času je uvařit si dvě až tři jídla najednou ve více porcích a pak je prostřídávat a obměňovat přílohy. Na polévky se dá připravit dopředu kvalitní vývar a zamrazit jej do kostiček, ty lze použít i do omáček.

Naši partneři