TOPlist
Sledujte nás:

Tuk v mléčných výrobcích

Zpět

V mléce je mléčný tuk obsažen průměrně v množství 3,7 %. V mléčných výrobcích jeho množství kolísá v závislosti na typu výrobku od několika desetin procenta, která jsou v odstředěném mléce, odtučněných jogurtech a tvarozích a v olomouckých tvarůžcích až po téměř 40 % v některých sýrech.

Obsah tuku v jednotlivým výrobcích naleznete přehledně shrnutý v této tabulce.

Obsahu tuku v sýrech už jsme se věnovali v rámci měsíce správných tuků, pro připomenutí zde.

Složení mléčného tuku

Mléčný tuk obsahuje kolem 60 % nasycených mastných kyselin a 5–6 % trans mastných kyselin (v současné době většinou 2–3 % vzhledem k menšímu zastoupení píce v krmných dávkách).

Z nenasycených mastných kyselin je v mléčném tuku zastoupena většina mononenasycených mastných kyselin, zejména kyselina olejová, polynenasycených mastných kyselin, jež jsou pro člověka esenciální, obsahuje jen 2-6 %.

Jak již víte z měsíce správných tuků, nasycené mastné kyseliny a transmastné kyseliny bychom měli v našich jídelníčcích omezovat. Mléčný tuk je však trochu specifický, zhruba třetinu z nasycených mastných kyselin v mléce tvoří mastné kyseliny s krátkým uhlíkovým řetězcem, které se v našem těle metabolizují jiným způsobem než nasycené mastné kyseliny s delším řetězcem. I díky tomu je mléčný tuk dobře stravitelný. Mléčný tuk je proto prospěšný například při dietách lidí trpících chorobami trávicího ústrojí – žaludečních, žlučníkových a jaterních onemocněních.

Transmastné kyseliny, přirozeně se vyskytující v mléce, vznikají v bachoru krávy. Plnotučné mléko obsahuje jen asi 0,3 g těchto kyselin na 100 ml. Tyto transmastné kyseliny z mléka však nemají na naše zdraví díky jejich nízkému obsahu významný negativní dopad.

Mléčný tuk obsahuje také kolem 0,5 % konjugované kyseliny linolové (CLA), u které byly v klinických studiích prokázány potenciální přínosy pro zdraví.

Je nutné neopomenout, že mléčný tuk je nositelem vitaminů rozpustných v tucích, zejména A a D.

Obsah cholesterolu

Mléko a mléčné výrobky, stejně jako ostatní potraviny živočišného původu, obsahují cholesterol, a to v množství od 2 mg/100 g v odstředěném mléce do 240 mg/100 g v másle. Množství cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích se zvyšuje se stoupajícím množstvím tuku. Přesto, že mléko a mléčné výrobky obsahují cholesterol, má podle řady studií konzumace mléka s obsahem tuku do 2 % a zakysaných mléčných výrobků hypocholesterolemický efekt (podílí se na něm kyselina orotová, vápník, fosfolipidy a kyselina hydroxymethylglutarová).

Cholesterol je základní součástí buněčných membrán a prekurzorem hormonů, je tudíž pro život nezbytný. Při běžné vyvážené a přiměřené stravě představuje průměrný příjem cholesterolu z mléčných výrobků méně než čtvrtinu z celkové doporučované denní spotřeby.

Jíst či nejíst?

I přesto, že mléčný tuk nepatří mezi tuky s vhodným složením mastných kyselin, mléčné výrobky zcela jistě zastoupení v našich jídelníčcích mají. Dodávají nám plno pozitivních živin, a proto není důvod je z jídelníčku vylučovat kvůli obsahu nasycených mastných kyselin.

Proto když vám nebude v Sebekoučinku svítit vždy zelený semaforek SAFA a budou to mít na svědomí převážně mléčné výrobky, tak nezoufejte. Vězte, že je to lepší varianta než když bude tuk pocházet z jiných méně kvalitních potravin.

Nicméně je důležité obsah tuku brát v potaz a vybírat si spíše méně tučné výrobky - z mléka a jogurtů ideálně polotučné varianty, u sýrů je vhodné sáhnout po těch s maximálně 20-30 % tuku v sušině. Opět se tedy dostáváme k již tradičnímu závěru, že vždy záleží na správném výběru a především na zkonzumovaném množství. 


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 09. 2017 08:01
sýry kupuji podle akcí
25. 09. 2017 11:26
odtučněné výrobky také moc nemusím - jako ve všem - zlatá střední cesta
22. 09. 2017 08:34
Běžně kupuji mléko polotučné a sýry do 30 % tuku, jen občas si dopřeji sýry tučnější.
17. 09. 2017 14:48
Chvála koučinku se dají tučnější věci dokombinovat s méně tučnými.Dovolená v zahraničí je příležitost dát si něco jiného než běžně.Pro mně v Řecku zřejmě plnotučné mléko do frapé a pravá feta do řeckého salátu :-)...a taky grilovaný sýr saganaki....
17. 09. 2017 10:58
Jogurty skoro bez tuku nepolknu, je to pro mě nejhorší blivajz ze všech možných jídel. Možná jsou až moc podobné mléku, které nemůžu ze zdravotních důvodů.
16. 09. 2017 06:35
většinou polotučné
12. 09. 2017 06:17
syr kupuji 30%
11. 09. 2017 13:43
Většinou jím polotučné výrobky, ale občas nějakým tučnějším sýrem zhřeším. :-) Naopak to vyrovnám olomouckými tvarůžky. :-)
11. 09. 2017 12:30
někdy tučné,jindy míň tučné,střídám to-všechno nízkotučné se fakt nedá!
11. 09. 2017 09:06
sýry většinou kupují méně tučné
10. 09. 2017 15:05
Mám ráda sýry
10. 09. 2017 11:27
Jak píše paní Líba, občas zhřešit tucnejsimi sýry není na škodu. Paleta kvalitních sýrů ve světě je mnohem pestřejší než ta, kterou máme k dispozici v našich končinách. A kdo by nechutnal?
09. 09. 2017 19:09
Pěkný článek.Děkuji.
09. 09. 2017 12:12
Mléko většinou kupuju polotučné jogurty jak kdy a tvaroh nizkotucny a smetanu 12%
09. 09. 2017 09:11
nemám ráda smetanové jogurty, ale do omáček přidávám smetanu, protože je to chutná varianta a manžel to má rád, no musím podotknout, že takový typ omáčky dělám 2krát za měsíc
09. 09. 2017 08:36
Běžně používám mléko polotučné, sýry do 30% tuku, vyjímečně plnotučné, ale to pak omezím další přidané suroviny
08. 09. 2017 22:23
Sýry miluju, zkusím tedy light varianty
08. 09. 2017 21:58
Kupuji mléčné výrobky středně tučné.
08. 09. 2017 21:10
upřednostnuji méně tučné, ale občas si dám i nějaký tučnější sýr nebo jogurt
08. 09. 2017 18:11
Zlatá střední cesta je moje
08. 09. 2017 18:02
Občas zhřeším tučnějším sýrem, ale je to tak 1-2 x za měsíc. Jinak se snažím jíst sýry typu cottage, nebo plátkový do 30% tuku a jiné....
08. 09. 2017 17:52
Tak jsem to včera odhadla přesně - článek o mléčnýchtucích je tady.
Já sama nyní preferuji polotučné výrobky - mlíko, jogurty, tvaroh i eidam (30procentní). Odtučněné mi už dost nechutnají.
Výjimkou jsou olomoucké tvarůžky. A taky kupuju Bonikorbačiky, které mají 25 procent tuku.
Ale občas si dám hermelín, dřív to byl 60procentní,nyní 45procentní.
08. 09. 2017 17:37
Sýry mám ráda bohužel ty tučnější, takže ve zbyhuk jídelníčku se snažím vyrovnat tuky a většinou se daří.
08. 09. 2017 15:07
Snažím se kupovat méně tučné výrobky, ale občas koupím hermelín nebo parmezán a z jogurtů nejčastěji kupuji Hollandii.
08. 09. 2017 11:45
Jo, taková stará gouda je taky výborná. Holandské, francouzské, italské, všechny jsou moc chutné a všechny dost tučné, takže jen jako vzácnější dobrůtky.
08. 09. 2017 10:51
Přívezla jsem si z Holandska vynikající sýry na postupné ochutnávání, bohužel jsou spíše více tučné. Takovou možnost ale moc často nemám ( sýry přímo z Goudy), proto budu dávat přechodně přednost těmto sýrům.
08. 09. 2017 09:53
SAFA semaforek si hlídám, ale přesně jak se píše v tomto článku mi občas červená díky konzumací sýrú.
08. 09. 2017 09:39
Dávám přednost nízkotučným mléčným výrobkům. Občas si pro chuť dám pár kousků tučnějšího sýra. Takže v tomto jsem snad v poho.
08. 09. 2017 09:30
Potěšilo mě, že tuk z mléčných výrobků není pro můj vyšší cholesterol až tak hrozný. Přesto si vybírám méně tučné varianty sýrů i jogurtů.
08. 09. 2017 09:21
Mléčné výrobky si vybírám do 3%.
08. 09. 2017 08:39
Nizkotučný kefir mi chutná, mám ho skoro každý den do müsli. Z jogurtů mám nejraději Hollandii, pokud bez tuku, tak ten řecký. Cottage mám taky ráda, ten je bez problémů. Na běžnou spotřebu sýry s nižším obsahem tuku, k vínu nebo pro chuť ty tučnější, protože jsou prostě chuťově jinde. Jejich množství ale omezuji.
08. 09. 2017 08:19
Obsah tuku v mléčných výrobcích sleduji.
08. 09. 2017 07:27
snažím se vybírat méně tučné výrobky, občas zhřeším kouskem hermelína nebo přidávám v malém množství nivu do jídla
08. 09. 2017 07:21
Mléko mi chutná v jakékoliv podobě, bohužel i v té tučnější.

Naši partneři