TOPlist
Sledujte nás:

Výzva Solme s rozumem

Zpět

zdroj: http://mene-solit.cz/

V únoru loňského roku vydal Hlavník hygienik ČR Vladimír Valenta výzvu "Solme s rozumem".

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Vladimír Valenta.

Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.

Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice až trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

        Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):

  • posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
  • zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
  • jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
  • informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.

Restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:

  • omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
  • vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
  • nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.

Výrobci potravin:

  • zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
  • formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.

Rodiny s dětmi:

  • věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
  • vařte se svými dětmi;
  • vařte z čerstvých surovin;
  • omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.

            Každý z nás:

  • naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
  • mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
  • nekupujme pečivo posypané solí;
  • v restauraci žádejme méně slaná jídla.

 

Hodnocení (50 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 11. 2017 12:11
je to poučné
21. 11. 2017 11:12
tak tohle náš kuchař určitě nečetl - přesoluje polévky, ale ty já stejně nejím
16. 11. 2017 09:34
pečivo se solí nekupuji a když mi někdo takové pečivo dá, oloupu krystalky soli z povrchu
14. 11. 2017 20:52
v jídelně se také dost solí
13. 11. 2017 19:39
Sůl používám tak málo, že někdy solit úplně zapomenu a slaným potravinám se vyhýbám.
13. 11. 2017 12:44
Také se snažím moc nesolit.
13. 11. 2017 08:55
já se snažím solit opravdu málo a bylo by skvělé, kdyby se do této výzvy zapojili i výrobci potravin!!
12. 11. 2017 20:25
Snažím se nedosolovat
12. 11. 2017 20:25
Snažím se nedosolovat
12. 11. 2017 13:30
snažím se
11. 11. 2017 21:48
tahle výzva by měla všude viset,aby si to lidé uvědomovali
10. 11. 2017 19:37
Výzva stojí určitě za následování i při domácím vaření.
10. 11. 2017 18:48
VELMI DOBŘE FORMULOVÁNO.
10. 11. 2017 15:08
Určitě nepřesoluji a s přečtením vašich článků jsem s použitím soli ještě opatrnější.
10. 11. 2017 14:07
Snažím se moc nesolit
10. 11. 2017 08:50
Moc nesolim
10. 11. 2017 07:52
Polotovary jsou dochucovány, soleny a pod., není nad to si koupit samostatné ingredience pokrmů a uvařit si jej doma pokud možno
09. 11. 2017 22:26
Velmi dobrá výzva. Budu se taky snažit méně solit.
09. 11. 2017 20:33
Výzva je dobrá věc. Ve školní jídelně, kam chodím na obědy, sůl stáhli ze stolů a je pouze u kuchařek, takže když chce někdo sůl, musí si o ni říct. Podle reakcí mých kolegů solí míň, za což jsem jedině ráda, protože mi jídlo dost často připadalo přesolené. A od kuchařek víme, že omezili (možná i vyloučili) polotovary a vše poctivě vaří.
09. 11. 2017 20:17
dobrá výzva
09. 11. 2017 18:54
Parádní výzva :-)
09. 11. 2017 18:34
Bezva výzva,jen aby byla vyslyšena.
09. 11. 2017 18:25
Výzva je super! Doma se snažím sůl omezit. Vařím denně a na dovolené jídlo nikdy nedosoluji. Horší je to s manželem a synem, ty ani neochutnají a už solí :-(
09. 11. 2017 17:39
Škoda, že vývoj jde opačným směrem. Ruší se potravinové kontroly místo jejich zavádění... Přitom zdraví by mělo být na prvním místě. Se solí je to opravdu důležité a málo se o tom mluví.
09. 11. 2017 16:33
Výzva je super, ale zakopaný pes je u skryté soli - tedy u výrobců - a totéž je s cukrem - ten také najdete i tam, kde byste to nečekali. :-((
09. 11. 2017 14:35
Je toho hodně,o čem je třeba přemýšlet.
09. 11. 2017 14:33
Vařit, vařit, vařit! Ale kde brát čas?
09. 11. 2017 12:31
Snažim se každý den.
09. 11. 2017 12:24
Solit méně by se mělo určitě, jen jak přinutit výrobce ke snížení dávek soli.
Doma si to člověk ohlídá (tedy snaží se), ale výrobce neovlivníme- třeba pekaře, uzenáře a konzervárny.
09. 11. 2017 10:50
Správná výzva, musíme udělat něco pro své zdraví.
09. 11. 2017 09:50
Taky jsem o téhle výzvě vůbec nevěděla. Nechápu, jak někteří lidé v restauraci, aniž by jídlo vůbec ochutnali, rovnou dosolují. Co když je to přesolené už od kuchaře?
09. 11. 2017 09:29
Hmmm, pěkná výzva. Teď jde jen o to, aby se to dodržovalo. Teorii známe, ale praxe mnohde pokulhává :-(
09. 11. 2017 09:18
Krásná výzva, vůbec jsem o ní nevěděla, za moji osobu jdu do toho !!
09. 11. 2017 08:53
Je pravda, že když uvařím vnukům, shánějí se po soli, nemohu pochopit přisolování nakrájené zeleniny, třeba rajčata bez soli ani náhodou,nechápu proč.
09. 11. 2017 07:40
no ale pravdivé a je třeba připomínat
09. 11. 2017 07:32
Pořád to samé dokolečka.

Naši partneři