TOPlist


Výzva Solme s rozumem

 

zdroj: http://mene-solit.cz/

V únoru loňského roku vydal Hlavník hygienik ČR Vladimír Valenta výzvu "Solme s rozumem".

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Vladimír Valenta.

Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.

Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice až trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

        Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):

  • posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
  • zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
  • jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
  • informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.

Restaurace, fast-foody, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:

  • omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
  • vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
  • nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.

Výrobci potravin:

  • zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
  • formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.

Rodiny s dětmi:

  • věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
  • vařte se svými dětmi;
  • vařte z čerstvých surovin;
  • omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.

            Každý z nás:

  • naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
  • mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
  • nekupujme pečivo posypané solí;
  • v restauraci žádejme méně slaná jídla.

 

Hodnocení (48 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

16. 11. 2017 09:34

jesus

pečivo se solí nekupuji a když mi někdo takové pečivo dá, oloupu krystalky soli z povrchu

14. 11. 2017 20:52

poradna

v jídelně se také dost solí

13. 11. 2017 19:39

DanaR

Sůl používám tak málo, že někdy solit úplně zapomenu a slaným potravinám se vyhýbám.

13. 11. 2017 12:44

Kumpi

Také se snažím moc nesolit.

13. 11. 2017 08:55

irwinka

já se snažím solit opravdu málo a bylo by skvělé, kdyby se do této výzvy zapojili i výrobci potravin!!

12. 11. 2017 20:25

poradna

Snažím se nedosolovat

12. 11. 2017 20:25

poradna

Snažím se nedosolovat

12. 11. 2017 13:30

bagi666

snažím se

11. 11. 2017 21:48

dylen

tahle výzva by měla všude viset,aby si to lidé uvědomovali

10. 11. 2017 19:37

hanajabu

Výzva stojí určitě za následování i při domácím vaření.

10. 11. 2017 18:48

ekavkova

VELMI DOBŘE FORMULOVÁNO.

10. 11. 2017 15:08

Sonel

Určitě nepřesoluji a s přečtením vašich článků jsem s použitím soli ještě opatrnější.

10. 11. 2017 14:07

Slonik71

Snažím se moc nesolit

10. 11. 2017 08:50

KruntoradovaL

Moc nesolim

10. 11. 2017 07:52

JARI59

Polotovary jsou dochucovány, soleny a pod., není nad to si koupit samostatné ingredience pokrmů a uvařit si jej doma pokud možno

09. 11. 2017 22:26

Hanuja

Velmi dobrá výzva. Budu se taky snažit méně solit.

09. 11. 2017 20:33

ifucikova

Výzva je dobrá věc. Ve školní jídelně, kam chodím na obědy, sůl stáhli ze stolů a je pouze u kuchařek, takže když chce někdo sůl, musí si o ni říct. Podle reakcí mých kolegů solí míň, za což jsem jedině ráda, protože mi jídlo dost často připadalo přesolené. A od kuchařek víme, že omezili (možná i vyloučili) polotovary a vše poctivě vaří.

09. 11. 2017 20:17

LuckaN78

dobrá výzva

09. 11. 2017 18:54

ajanka

Parádní výzva :-)

09. 11. 2017 18:34

ina49

Bezva výzva,jen aby byla vyslyšena.

09. 11. 2017 18:25

Veve12

Výzva je super! Doma se snažím sůl omezit. Vařím denně a na dovolené jídlo nikdy nedosoluji. Horší je to s manželem a synem, ty ani neochutnají a už solí :-(

09. 11. 2017 17:39

ahojda

Škoda, že vývoj jde opačným směrem. Ruší se potravinové kontroly místo jejich zavádění... Přitom zdraví by mělo být na prvním místě. Se solí je to opravdu důležité a málo se o tom mluví.

09. 11. 2017 16:33

Evusja

Výzva je super, ale zakopaný pes je u skryté soli - tedy u výrobců - a totéž je s cukrem - ten také najdete i tam, kde byste to nečekali. :-((

09. 11. 2017 14:35

tkoskubova

Je toho hodně,o čem je třeba přemýšlet.

09. 11. 2017 14:33

evasla

Vařit, vařit, vařit! Ale kde brát čas?

09. 11. 2017 12:31

vachova

Snažim se každý den.

09. 11. 2017 12:24

martashi

Solit méně by se mělo určitě, jen jak přinutit výrobce ke snížení dávek soli.
Doma si to člověk ohlídá (tedy snaží se), ale výrobce neovlivníme- třeba pekaře, uzenáře a konzervárny.

09. 11. 2017 10:50

babicka Eva

Správná výzva, musíme udělat něco pro své zdraví.

09. 11. 2017 09:50

Yogii

Taky jsem o téhle výzvě vůbec nevěděla. Nechápu, jak někteří lidé v restauraci, aniž by jídlo vůbec ochutnali, rovnou dosolují. Co když je to přesolené už od kuchaře?

09. 11. 2017 09:29

bessi

Hmmm, pěkná výzva. Teď jde jen o to, aby se to dodržovalo. Teorii známe, ale praxe mnohde pokulhává :-(

09. 11. 2017 09:18

Masa55

Krásná výzva, vůbec jsem o ní nevěděla, za moji osobu jdu do toho !!

09. 11. 2017 08:53

dolevina

Je pravda, že když uvařím vnukům, shánějí se po soli, nemohu pochopit přisolování nakrájené zeleniny, třeba rajčata bez soli ani náhodou,nechápu proč.

09. 11. 2017 07:40

filipova

no ale pravdivé a je třeba připomínat

09. 11. 2017 07:32

hajekrad

Pořád to samé dokolečka.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma