TOPlist


Základní zpracování mléka a jeho druhy

 

Mléko prodávané v obchodech prochází několika stupni zpracování. Čerstvé mléko v mlékárně nejprve projde odstředěním a standardizací obsahu tuku, což znamená, že nejprve je odstraněn tuk (smetana) a poté je část tuku vrácena do mléka zpět v takovém množství, jak to vyžaduje konkrétní druh výrobku. Zbylý tuk je pak následně použit pro další mléčné výrobky. Takto upravené mléko je následně homogenizováno. Homogenizace je proces, který má za cíl zmenšení tukových kuliček za účelem stabilnějšího rozptýlení tuku v mléce a zabránění jeho vyvstávání během skladování. Homogenizované mléko má plnější chuť, je bělejší a navozuje dojem vyšší tučnosti.

Následuje tepelné ošetření metodou pasterace (pasterované mléko) nebo UHT (trvanlivé mléko). Smyslem pasterace je především zničení nežádoucích choroboplodných zárodků a tím zajištění zdravotní nezávadnosti a prodloužení trvanlivosti.

Typ tepelného ošetření mléka se volí podle druhu mlékárenského výrobku:

• Dlouhodobá pasterace (63–65 °C po dobu 30 minut): je méně častá, používá se např. ve farmářské výrobě a v domácí produkci.

• Šetrná pasterace (71–74 °C po dobu 15–20 sekund): tento typ pasterace se používá při ošetření mléka pro výrobu sýrů a tvarohů.

• Vysoká pasterace (85–95 °C po dobu několika sekund): používá se zejména pro výrobu konzumních mlék, zakysaných mléčných výrobků a dezertů; v případě některých výrobků (kysané mléčné výrobky) se často používají i teploty vyšší (90–95 °C s výdrží několika minut), a to s ohledem na požadovanou denaturaci sérových bílkovin.

Velmi důležitým technologickým krokem, který často následuje po základním ošetření, je zchlazení na vhodnou skladovací teplotu.

Tepelně ošetřené mléko se v mlékárenských provozech následně zpracovává na široký sortiment mléčných výrobků.

Druhy mléka dle tepelného ošetření

  • Mléko pasterované (označované jako čerstvé) je ošetřeno většinou vysokou pasterací s teplotou okolo 85 °C po dobu několika sekund. Toto mléko se musí skladovat v chladničce a má trvanlivost obvykle od 10 do 20 dnů.
  • Mléko trvanlivé  (UHT = Ultra High Temperature) je tepelně ošetřeno obvykle při teplotě 135 – 150 °C s výdrží několika sekund a následným aseptickým plněním. Díky tomuto postupu dochází k inaktivaci všech přítomných mikroorganismů včetně spor a většiny enzymů. Trvanlivé mléko lze uchovávat při běžných pokojových teplotách a trvanlivost je prodloužena obvykle na 4 – 5 měsíců, po otevření je samozřejmě nutné mléko uchovávat v ledničce.
  • Mléko s prodlouženou trvanlivostí (Extended Shelf Life milk = ESL) je určitým kompromisem mezi mlékem pasterovaným a UHT. Ošetřuje se teplotami vyššími než pasteračními, ale nižšími než při ošetření UHT. Chuť ESL mléka je podobná jako u čerstvého pasterovaného mléka, trvanlivost je ovšem delší, a to 20 – 40 dnů v chladu.

Z výživového hlediska není zásadní rozdíl mezi mlékem čerstvým a trvanlivým. Oba druhy jsou zdrojem důležitých živin, zejména vápníku a bílkovin. Výrazně se neliší ani obsahy vitamínů a minerálních látek, tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10 % vitamínů, obsah vápníku však zůstává stejný.

Vysoká teplota záhřevu může mírně ovlivnit chuťové vlastnosti mléka. Čerstvé (pasterované) mléko má zpravidla výraznější mléčnou chuť a vůni. Trvanlivé mléko má výrazněji nasládlou chuť a může se u něho vyskytovat i mírně vařivá příchuť daná vysokou teplotou použitou při jeho tepelném ošetření. Trvanlivé mléko má sytější krémovou barvu způsobenou karamelizací laktózy.

Syrové mléko je mléko, které nebylo zahřáto na více než 40 °C nebo ošetřeno jiným způsobem s podobným účinkem. Konzumace syrového čerstvého mléka je mnohdy doporučována, je potřeba si však uvědomit, že tepelně neošetřené mléko může obsahovat choroboplodné zárodky, které je nutné zničit převařením. U pasterovaného a trvanlivého mléka je garantováno, že je mikrobiálně bezpečné a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.

 

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

27. 09. 2017 10:46

BigGold7

preferuji pasterované

24. 09. 2017 11:41

bagi666

hezké

24. 09. 2017 09:09

Dadag

Děkuji

22. 09. 2017 08:57

Masa55

Mléko čerstvé jsem pila jako malá holka u babičky na venkově ( hlídali s dědou kravín), ted jsem ho už léta neměla.

21. 09. 2017 15:20

DanaR

Ráda bych kupovala mléko přímo z farmy, ale poblíž žádnou nemáme.

15. 09. 2017 18:08

Slonik71

Děkuji za článek

13. 09. 2017 11:28

ekavkova

Syrové mléko mi nechutná, již jsme si zvykli na mléko průmyslově upravené a zejména tzv. čerstvé mléko polotučné piju i pro zahnání žízně a hladu naráz.

13. 09. 2017 06:23

vachova

mleko jen kysane.

13. 09. 2017 05:35

KruntoradovaL

děkuji za článek

12. 09. 2017 22:56

coumba

Celý život piji syrové mléko, máme domácí a přežila jsem bez úhony. Když byly děti menší, tak jsem ji ho převařila. Ale nevadí mi ani chuť mléka trvanlivého.

12. 09. 2017 22:25

Macatice

Dřív jsem kupovala trvanlivé mléko, protože bylo levnjší. Teď ale chuťově proběžné použití preferuju čerstvé. Trvanlivé kupuju karton, když je v akci, a pak ho používám třeba pro tepelou úpravu (pečení nebo třeba krupičnou kaši) nebo když mi dojde čerstvé.

12. 09. 2017 21:24

LuckaN78

Zajímavé info...většinou kupuji mléko trvanlivé ale občas i čerstvé, právě pro tu chuť

12. 09. 2017 21:24

Hanuja

Mléko pijí jen kysané.

12. 09. 2017 19:27

Evusja

Protože mléko mám jen do kávy a čaje, kupuji trvanlivé, čerstvé jsem nestačila spotřebovat. Ale tučné čerstvé z farmy...to je jiná dobrota.

12. 09. 2017 17:57

hajekrad

Když mléko, tak kysané. Podmáslí nebo kefír.

12. 09. 2017 17:55

dylen

Kupuji jen trvanlivé.

12. 09. 2017 16:13

ifucikova

Nejčastěji používám trvanlivé mléko, čerstvé jen občas.

12. 09. 2017 13:34

vanda

Přehledný článek.

12. 09. 2017 13:13

irwinka

čerstvé mi chutná víc, ale výhoda trvanlivého je jasná, není třeba tak často běhat do obchodu

12. 09. 2017 12:15

bessi

Kupuji čerstvé mléko, trvanlivé mám doma jen na pečení a pro sichr

12. 09. 2017 08:24

Kumpi

Na běžnou konzumaci také kupuju čerstvé mléko. Na pečení a pro případ výpadku čerstvého mám v zásobě trvanlivé.

12. 09. 2017 08:23

JARI59

Tak nyní se v tomto aspoň více orientuji

12. 09. 2017 08:23

filipova

já používám trvanlivé, občas čerstvé

12. 09. 2017 08:05

Yogii

Několik let už kupujeme jen čerstvé mléko, chutná nám lépe. Trvanlivá mléka jsou opravdu bez všech bakterií, i těch, co způsobují mléčné kvašení, takže vlastně ani toto mléko nezkysne, rovnou se zkazí.

12. 09. 2017 07:32

dolevina

Mléko nepiju , upřednostňují mléčné výrobky .

12. 09. 2017 07:16

ajanka

Díky za informace. Nejraději mám čerstvé mléko. Trvanlivé mléko mám doma na přípravu jogurtů a tzv. do zásoby....

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma