Ing. Hana Málková
Ne náhodou jsme zrovna měsíc červenec zvolili měsícem zeleniny. Kdy jindy si také na zeleninu zvykat a pravidelně ji zařazovat do jídelníčku, když ne zrovna přes léto? Řada z vás má k dispozici čerstvou zeleninu ze zahrádky, a pokud to štěstí zrovna nemáte, tak i zelenina z obchodu je většinou šťavnatá a cenově přijatelná. Léto přímo vybízí k lehkým večeřím i obědům v podobě čerstvého zeleninového salátu.
Věříme proto, že nebude problém si zeleninu v letním období zamilovat. Velmi důležité je však také v tomto návyku vytrvat a dodržovat ho i po zbytek roku. A tam už často narážíme na problém - v zimě nám na zahrádce nic neroste, zelenina z obchodu nemá žádnou chuť, je předražená... Nenechte se ale jen tak odradit a věřte, že i v "neletních" měsících se dá vykouzlit spousta chutných zeleninových jídel.
Po kterých zeleninových druzích sáhnout přes zimu?
Ano i rajčata v zimě seženete, ale ta chuť a cena za to nestojí. Raději sáhněte po jiných druzích, skvělá je například řepa (vyzkoušet můžete například salát z pečené řepy či řepovou pomazánku), zelí, ale třeba i mrkev, petržel nebo celer, nezapomínejte ani na cibuli. Všechny tyto druhy lze sehnat i přes zimu v dobré kondici, na podzim určitě nezapomeňte na dýni. Z těchto druhů zeleniny můžete připravit teplé pokrmy v podobě polévek, pečené nebo dušené zeleniny. Ale pokud budete chtít jednou za čas i studený salát, tak vsaďte třeba na zelný, celerový nebo mrkvový.
Inspirovat se můžete například naší odlehčenou verzí klasického Coleslaw salátu...
... anebo známého celerového Waldorf salátu.
Vytvořte si zásoby
Pokud máte přes léto přebytky ze zahrádky, můžete si udělat vlastní zásoby na zimu - a to v podobě sterilované, mražené nebo i sušené zeleniny. Vyzkoušet můžete i zeleninu kysanou, a nemusí to být jen klasika v podobě zelí. Jak na to, si řekneme v samostatném článku.
A pokud zahrádku nevlastníte, nebojte se po těchto variantách sáhnout ani v obchodě. Věřte, že kvalitní sterilovaná či mražená zelenina bude těch vitaminů obsahovat více než nezralé rajče, které procestovalo půl světa. A kysaná zelenina přináší ještě další benefity v podobě pro zažívání příznivých bakterií.
Přes zimu tedy ani co se týče zeleniny rozhodně nemusíme strádat! Tomu, jaké bohatství ovoce a zeleniny si můžete vychutnat po celý rok, se budeme věnovat ještě zítra, kdy vám přineseme Zeleninový a ovocný kalendář. :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.